• Sonuç bulunamadı

3.9 Açık İşletme Maden Ocağındaki Araç Sevkiyat Probleminin Çözümü ve

3.9.5 İdeal Araç Sevkiyat Sistemi

İlk olarak, böyle bir sevkiyat sistemi, tekli kademelere göre daha çok avantajlı olduğu için çoklu kademe yaklaşımı üzerine kurulmalıdır. Bu avantaj, tahsisin kalitesini iyileştiren, bilgi seviyesine, sevkiyat sisteminde tanımlanan ana noktaların kullanılmasıdır.

Ana noktalar matematiksel bir programın çözülmesi ile elde edilen çoklu kademe sistemlerinin üst kademesi ile hesaplanır. Bunlar alt kademede referans olarak kullanılır, o andaki sevkiyat kararını alırken, üst kademede çözülen matematiksel program tek kademeli sistemlerde çözülmesi zor olan birçok faktör elde eder.

Bu sonuçlar kırıcılardaki karışım gereksinimlerini, kesme oranlarını, yükleyicideki minimum ve maksimum kapasite kısıtlamalarını içerir. Birçok başka kısıtlama pratik uygulamalardan ve maden yöneticilerinin ihtiyaçlarından kaynaklanarak eklenebilir.

Verilen üretim kısıtlamaları kümesi için, birçok ana nokta belirlenebilir. Üretimi maksimize etmek, maliyetleri minimize etmek ve ilgili veriler hazırsa kar marjını maksimize edilmesi gibi. Bununla beraber, ana noktalar alt kademedeki homojen bir filoya referans olmaktan kaçınarak açıklanabilir.

Bu matematiksel program diğerine göre daha yeterli görülür. Yeterli olmak için çoklu sistemler ana noktalarını madende önemli her hangi bir değişim meydana geldiğinde çabucak adapte edilebilinir.

Örneğin bir yükleyici arızalandığında veya faklı bir noktaya yönlendirildiğinde (işletme gereği). Bu şu an yeni hazır veri kazanım teknolojileri ile ve matematiksel program yazılımların en son versiyonlarının verimliliği ile mümkündür. Madenin durumunda oluşan sabit değişikliklerin oluşmadığı çok kademeli sistemlerin zorunluluğuyla ilgilenilir sistem bu şekilde devam eder. Bir az daha ilerlendiğinde, ana noktaların güncellemesi sadece madenin şu anki gerçek durumunu göstermez.

Yakın zamanda oluşacak işletim durumlarını değiştiren, gelecek olayları da hesaba katar. Şimdi karar verilmesi gereken şey önerilen çok kademeli sistemlerin alt kademesinin hangi stratejinin, şuan ki sevkiyat kararında kullanılması gerektiğidir. Kapasitedeki sürekli artış ve hesaplamaların maliyetinin azalmasıyla çözüm metotlarının iyileştirilmesini artı yönde etkiler. Bu şekilde araç sevkiyat probleminin karmaşık doğası ardışık sevkiyat kararlarıyla entegre etmek mümkündür. Araçlar için tekil bir davranış belirlemek yerine, örneğin her araç gidebileceği en iyi yola gider, bu arada tahsisler göz ardı edilir, araçların birbirleriyle bağlantılı çalışabileceği bir çözüm belirlenmelidir.

Sadece n yükleyici m kamyon stratejisi bunu garanti eder. Çünkü tüm kullanım olanakları göz önünde bulundurulur. Bununla beraber sevkiyat probleminin tahsisat ve taşıma formülasyonlarına dayanan dezavantajlardan kaçınılmalıdır.

Farklı yerlerden gelen araçlar arasındaki olası etkileşimleri hesaba katacak daha genel matematiksel formülasyonlar düşünülmelidir. Özellikle bir araç tahsilinden diğerine değişen araç bekleme zamanı düşünülmelidir.

Madenler dinamik sistemler olduğundan, bilgiler sürekli değişir ve sık sık güncellenmelidir. Yukarıda önerilen sevkiyat sisteminin verimliliğini madenin durumuna ait bilginin zamanında hazır olması gerektirir.

Bu teknolojiler GPS (Küresel Konumlandırma Sistemi)„in entegrasyonuyla oluşturulur. GPS sisteminde Vital Sign Monitors (Hayat İşareti İzleyiciler) ve araç ekipmanları üzerindeki bilgisayarlardan oluşur.

Bu şekilde entegrasyon GPS‟ in, araçların ve yükleyicinin o anda alana yerleştirilmesinden daha genel bir şekilde kullanımına müsaade eder.

Sanal yol gösterici işaretleri kullanımı bunun anlaşılması için uygundur. Sanal işaretler maden yöneticisi tarafından, yükleyicilerle, boşaltma alanlarıyla ve onları bağlayan yol ağlarıyla gösterildiği bilgisayar ekranına yerleştirilir. Sanal işaretler daha sonra araç bilgisayarının ekranına transfer edilir.

Bir aracın GPS kullanılan alandaki yeri her zaman bilinir. Aracındaki bilgisayar madendeki sevk edicinin önündeki bilgisayara veri iletildiğinde sanal işaretlerden birini geçtiği anda iletilir. Yerini hem kendi, hem de sevk edici bilir. Bu işaretler o anda araç hızını ve her bir aracın gittiği yolun doğru olup olmadığını izler.

Bu şekilde farklı yolculuk zamanlarındaki istatistiksel bilgileri hesaplamak ve saklamak mümkündür. Son olarak bazı yolların veya tüm yol kısımlarının bazı veya tüm kısımlarının bozulmalarının tespit edilmesi için yolculuk ananda istatistiksel bilgisel varyasyonların izlenebilir. Bu şekilde restorasyon çizgisi planlanır.

Araçlardaki canlı monitörlerin amacı, potansiyel mekanik hataların tespit edilmesini sağlar. Üretimde araç durmasını (bozulmasını) negatif etkilerden sakınmak için durumunun içindekilere göre acilen araç bakıma veya programa gönderilir. Sevkiyat sisteminin amacı karar kalitesini yükseltmek için, canlı monitörlerden bilgileri kullanmaktadır.

Bu monitörlerle şu anki her bir yük, ağırlığının miktarının bulunması olasıdır. Bir araç ilk materyal yüklendiğinde, paketi aldığında, harekete başladığında, boşaltım yaparken, bu canlı monitörler bunu tespit eder, bu şekilde aracı yükleme veya boşaltım yapması için (geçerli) gerekli olan zaman istatistiksel olarak hesaplanır.

Aynı şekilde o anki araç hızı, hazır olduğunda sevkiyat zamanının istatistiksel verileri düzeltilir. Ek olarak kırma ve makine inşalarını izlemesi olasıdır. Örneğin iyi ve kötü işletme koşulları alandaki farklı istatistiksel bilgileri etkileyen iyi ve kötü işletme koşulları tanımlanabilir. Bütün bunlar sadece sahadaki araçlardan gelen bilgilerle oluşturulur. Fakat daha ileri gitmek için yükleyici tarafından oluşturulan bilgilerden hesaba katılması gerekir. Örneğin GPS‟ le bağlantılı olarak yükleyicinin canlı monitörlerini kullanarak ve yüzeyin jeolojik özelliklerin kullanarak kazı mekanizması tipi belirlenir (yükleyici ile) bundan dolay her bir kamyon yakınındaki niteliksel bilgilerin bilinmesi olasıdır.

Bu bilgiye sahip olmak araçlara yüklenen materyal miktarının doğru bir şekilde kontrol edilmesi mümkün hale gelir. Buda sevkiyat kararındaki karıştırma gereksinimlerini etki eder (bütünüyle hesaplanır), çok karmaşık sistemler kullanılır. Bu veriler kullanılarak minimum gereksinim gerektiren sistemler oluşturulur.