• Sonuç bulunamadı

Bu bölümde projenin son dönemine ilişkin idari ve mali gelişmeler hakkında bilgi verilecektir.

4.1. İDARİ BÖLÜM

4.1.1. Proje Yönetimi ile İlgili Gelişmelerin Değerlendirilmesi

DAY projesinde proje örgütlenme şeması aşağıda verilmiştir. Projede ekibinde 3 kurum yer almıştır: ODTÜ, TÜBİTAK-MAM ve GAMA Güç Sistemleri.

1. Proje yöneticisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aysel Atımtay’dır. Prof. Atımtay 25 Haziran 2011 tarihinde emekli olmuştur. Emekli oluncaya kadar bu görevini proje yöneticisi ve ODTÜ grubu yürütücüsü olarak aktif olarak sürdürmüştür. Prof. Atımtay emekli olduktan sonra projedeki görevini aynı üniversitenin Makine Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Hüseyin Vural’a devretmiştir. Ancak, Prof. Dr. Aysel Atımtay emekli olduktan sonra da projenin başarılı bir şekilde yönetilmesi ve bitirilmesi için projeye verdiği desteği aktif bir şekilde sürdürmüştür.

2. TÜBİTAK-MAM tarafının proje yürütücüsü Doç. Dr. Hayati Olgun, MAM’daki sistemlerin kurulmasını, deneylerin organizasyonunu sağlamıştır. Tüm alımlar ve ihaleler MAM tarafından yapıldığından Dr. Hayati Olgun projeye çok büyük bir katkı sağlayarak büyük sorumluluklar üstlenmiştir. Ekibini çok iyi organize etmiş ve onların da bu işi öğrenmesini sağlamıştır. Sistemlerin kurulması sırasında imalat yapabilecek tüm firmalarla ayrı ayrı görüşmüş, istenilen özellikte ve kalitede işlerin yapılmasında çok önemli bir rol oynamıştır. Deneyler sırasında, özellikle pilot sistemdeki deneylerin yapılması ve yönetilmesini başarı ile idare etmiştir.

3. Projenin üçüncü ortağı GAMA Güç Sistemleri olup proje yürütücüsü Makine Mühendisi Gerçek Bardakçıoğlu, proje süresince proje ekibine desteğini sağlamıştır. Pilot DAY yakma sisteminin otomasyonunun organizasyonu, ekipmanlarının kontrolü, trip koşullarının belirlenmesi, ilk devreye alma çalışmalarında tecrübeli personelini proje ekibi ile birlikte çalıştırmıştır.

Proje kapsamında hem MAM tarafında, hem de ODTÜ tarafında birer danışman hoca görev almıştır. MAM Danışmanı Dr. İbrahim Gülyurtlu’ile DAY yakma sisteminin ilk kavramsal tasarımı yapılmıştır. ODTÜ tarafı proje danışmanı Prof. Dr. W. Nowak ile de görüşmeler yapılmış, kendisi sistemi yerinde görmüş, DAY yakma sisteminin montajı öncesi sistem üzerinde görmüş olduğu eksiklikleri proje ekibi ile paylaşmıştır.

Ayrıca projede TÜBİTAK-MAM personeli olarak gözüken İTÜ öğretim üyesi Prof. Dr. Hüsnü Atakul proje elemanı olması yanında danışmanı olarak da projeye büyük katkı sağlamıştır.

Bütün proje ekibi, proje süresince son derece uyumlu ve birlikte çalışmıştır. Periyodik PYG toplantıları yapılarak projedeki gelişmeler, sıkıntılar görüşülmüş önemli kararlar birlikte alınmış ve uygulanmıştır. PYG toplantılarının bir kısmı Ankara’da, bir kısmı gerektiğinde sistemi de yerinde görmek için TÜBİTAK-MAM Enerji Enstitüsünde yapılmıştır. PYG toplantılarının büyük bir kısmına proje izleyicileri ve müşteri Kurumlar da davet edilmiştir. Onların da projenin yürümesi safhasında görüşleri alınmış, bu görüşler ışığında proje çalışmalarına devam edilmiştir.

Ayrıca, zaman zaman KAMAG’dan da projeyi takip eden uzman Atıl Büyükburç ve Grup Sekreteri Mustafa Ay’ da yapılan toplantılara katılmıştır.

Projenin başlangıcında Müşteri Kurum Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİE) idi. Ancak, projenin başlangıcından bir sene sonra KAMAG in ve İzleyicilerin isteği üzerine projeye yeni bir Müşteri Kurum katılmıştır. Bu Kurum da orman artık maddelerini yakarak enerji üretmek isteyen Orman Genel Müdürlüğü (OGM) olmuştur.

Proje Bütçesinin Yönetilmesi:

Kurumlar bu bütçe sınırlamasına sadık kalmışlar ve proje bitiminde proje bütçesi artan (+) bir miktar bütçe ile kapanmıştır. Bu kapsamda TÜBİTAK MAM bütçesiden 97.074 TL, ODTÜ bütçesinden 30.710 TL harcanamayan para TÜBİTAK’ a kalmıştır. Projenin 36 ay süresi bittikten sonra 10 + 8 ay olmak üzere iki kez uzatma alınmış, ancak bu uzatma süreleri için TÜBİTAK’ tan Ek Bütçe alınmamış, mevcut bütçe olanakları ile idare edilmiştir. Proje bütçesinde, tüm alımlar ya üç teklif alınarak, ya da KİK‘na göre, ihale gerektiğinde de ihale açarak yapılmıştır. Proje bütçesinin özenli olarak kullanılmasına çok dikkat edilmiş, gereksiz masraflardan kaçılmıştır. Kurallar ve Yönetmeliklere harfiyle uyulmasına azami dikkat gösterilmiştir.

4.1.2. Projeye Taraf Olan Kurum/Kuruluşlarla İlgili (varsa) Sorunların Değerlendirilmesi

Proje kapsamında proje ortakları, KAMAG grubu, müşteri kurumlar ve izleyiciler ile birlikte herhangi bir çözülemez sorun yaşanmamıştır. Projedeki gelişmeler, sorunlar birlikte tartışılmış ve çözüm önerileri ortaya konmuş ve birlikte kararlar alınmıştır. Tüm proje ailesi projenin başından sonuna kadar güzel bir uyum içerisinde çalışmıştır.

4.1.3. Proje Personeli Değişiklikleri

(Rapor döneminde, yeni alınan, ayrılan, görevi değişen, proje önerisinde adı belli olmayıp rapor dönemi içinde belli olan vb. her türlü personel değişiklikleri ve gerekçeleri yazılmalıdır. Her bir yürütücü kuruluş için ayrı tablo hazırlanmalıdır)

PROJE PERSONELİ DEĞİŞİKLİK TABLOSU

Yürütücü Kuruluş Adı:

Araştırmacı Ücret 15.11.2008 16696275158 Ufuk

Kayahan Araştırmacı TÜBİTAK

MAM Araştırmacı Ücret 15.11.2008 28343048350 Metin

Eker Teknisyen TÜBİTAK

MAM Teknisyen Ücret 15.04.2009 32546216706 Sinan

Özer Teknisyen TÜBİTAK

MAM Teknisyen Ücret 15.04.2009 16451314870 Azmi

Personel ODTÜ Kimya Müh. 1815.-TL 15.07.2009 14.07.2011

Yurt dışı

Personel ODTÜ Çevre Müh. 1888.-TL 14.01.2001 1.03.2012 Proje bittiği için

Personel ODTÜ Kimya Müh. 1815.-TL 10.09.2011 1.03.2012 Proje bittiği için

Mustafa Can Çelebi yerine alındı (*) Araştırmacı, yürütücü, bursiyer veya yardımcı personel yazılmalıdır. Bursiyerler için eğitim bilgisini (yüksek lisans, doktora veya doktora sonrası) parantez içinde mutlaka belirtiniz.

4.2. MALİ BÖLÜM

RAPOR DÖNEMİ

Fasıllar

Sözleşmedeki Ödenek

(A)

Onaylanan Ek Ödenek

(B)

Toplam Ödenek (A+B)

Toplam Gerçekleşen

Harcama (C)

Harcama Oranı C/(A+B)

Kalan Ödenek [(A+B)-C]

Proje Teşvik İkramiyesi 0

Geçici İşçi Ücretleri 57,932.93

Bursiyer Giderleri 0

Sarf Malzemesi Giderleri 49,591.97

Seyahat Giderleri 3,301.66

Hizmet Alımı Giderleri 53,743.77

Makine/Teçhizat Giderleri 31,716.84

Kurum Hissesi 34,144.84

Toplam 230,432.01

4.2.1. Bütçe

(EK-D ‘da verilen Excel formatındaki bütçe tablosu doldurulmalıdır. Bütçe fasıllarında dönem içinde yapılan harcama kalemlerine ilişkin diğer açıklamalar (yurt dışı seyahat harcamaları bilgisi gibi) bu bölüme yazılmalıdır.)

AÇIKLAMA:

4.2.2. Harcan(a)mayan Kalemlere İlişkin Açıklamalar

(Bu bölümde, rapor döneminde harcanması planlanmış ve proje önerisinde yer alan ancak harcama/sipariş yapılmayan kalemler -Teçhizat, Sarf, Personel, Hizmet Alımı, Seyahat vb.- maddeler halinde sıralanmalı ve harcanmama nedenleri açıklanmalıdır.)

AÇIKLAMA:

Ek süre harcamaları kapsamında İş Makinesi Kiralama için talep edilen 15000 TL'nin 11000 TL'si vinç kiralama için kullanılmıştır. Öngörülenden daha az vinç kullanılmıştır.

Sarf malzeme (kömür, biyokütle, boru ve bağlantı elemanları) için öngörülen tutarın 7855 TL kadarı kullanılamamıştır. Revizyon kapsamında pilot DAY'da yakılması öngörülen kömür ve biyokütle numunelerinden daha az hammaddeye ihtiyaç olmuştur.