• Sonuç bulunamadı

Stratejik liderlik sürecinin ilk uygulaması olan işletmenin stratejik yönünün belirlenmesi ile ilgili olarak iki soru sorulmuştur. Bu sorular ve alınan cevap sayısı tablo 11’de görülmektedir.

Tablo 11: İşletmenin Stratejik Yönünün Belirlenmesi İle İlgili Sorular ve

Alına Cevap Sayısı

İşletmenin Stratejik Yönünün Belirlenmesi Alınan Cevap Sayısı

1. Vizyonun dikkate alınması ile işletmenin gelecekteki pazar koşullarındaki durumu

8

2.Vizyonun yenilenmesiyle geleceğe yeni vizyon doğrultusunda odaklanılması

7

4.1.1. Vizyonun Dikkate Alınması İle İşletmenin Gelecekteki Pazar Koşullarındaki Durumu

Üst düzey yöneticilerle yapılan görüşmelerde, Katılımcı 5 ve Katılımcı 7 ve Katılımcı 6 pazar koşullarının gelecekte daha rekabetçi olacağını belirtmişlerdir. Katılımcı 5, yeni uluslararası zincir işletmelerin pazara gireceğini ve pazarın büyüyeceğini ifade etmiştir. Bu yöneticiler vizyonlarını dikkate alarak bu pazar koşullarında, işletmelerinin özellikle şehir otelciliğinde yoğunlaşarak pazarda, büyüme stratejilerini uygulayacaklarına ilişkin görüş bildirmişlerdir. Katılımcı 6, vizyonları doğrulturunda geleceğin rekabetçi pazarlarında yapısal çalışarak pazardan daha fazla pay alabileceklerini söylemiştir.

Öte yandan Katılımcı 1, geleceğin pazarlarında taşımacılığın hiçbir zaman bitmeyecek bir olgu olduğunu ifade etmiştir. Katılımcı 1 ayrıca, taşımacılıkta dağılımın farklılık arz edeceğini söylemiştir. Kara, deniz ve havayolunun taşımacılıktaki dağılımlarının oransal bazda değişeceğini belirtmiştir. Bu koşullar içerisinde kendilerinin yeni teknolojileri kullanarak pazarda öncü konumda olacaklarını ve bilgi teknolojilerine ağırlık veren bir yapıda olacaklarını söylemiştir.

Araştırmaya katılan üst düzey yöneticilerden Katılımcı 2 gelecekte pazardaki havayolu şirketlerinin artacağını, Katılımcı 4 her geçen gün arttıklarını ve Katılımcı 3 de artmaları gerektiğini söylemişlerdir. Katılımcı 2 gelecekte, insanların havayolu taşımacılığını daha çok tercih edeceğini belirtmekte iken Katılımcı 4 d e demiryolunun geliştirilmesi ve kullanımına teşvik etmesi gerektiğini söylemektedir. Kendisiyle görüşülen Katılımcı 2, özellikle iç hatlarda lider konumda olmak için çalışacaklarını belirtmiştir. Katılımcı 4 da Gelecekteki pazar koşulları karşısında, işletmelerini nicelik bakımından küçülteceklerini, küçülerek güçleneceklerini söylemiştir. Katılımcı 4, bu bağlamda otobüs seferlerini azaltacaklarını daha çok deniz taşımacılığına ağırlık vereceklerini ifade etmiştir. Öte yandan Katılımcı 3 geleceğin pazar koşullarında pazarda derinleşme yönünde eğilimlerinin olduğunu söylemiştir. Katılımcı 3, vizyonları doğrultusunda yeni noktalara sefer konulmasının yanı sıra mevcut uçuş noktalarına yapılan seferleri arttırarak pazarda derinleşeceklerini belirtmiştir.

Görüşülen üst düzey yöneticilerden Katılımcı 8, gelecekte daha fazla seyahatlerin yapılacağını ve bu seyahatlerin turizmi geliştireceğini ifade etmiştir. Katılımcı 8 gelişen ekonomik olanaklarla insanların seyahatlere daha fazla zaman ayıracaklarını belirtmektedir. Ayrıca seyahatler ve turizm işletmelerinin karşılıklı etkileşim içerisinde birbirlerini geliştireceklerini söylemiştir. Katılımcı 8 pazarın bu durumu karşısında işletmelerinin pazarın lideri olma yönünde adım atacaklarını söylemiştir. Bununla ilgili olarak özellikle, pazarda, farklılaşma stratejilerini uygulayacaklarını ve uluslar arası kuruluşlarla işbirliği yapacaklarını ifade etmiştir.

4.1.2. Vizyonun Yenilenmesiyle Geleceğe Yeni Vizyon Doğrultusunda Odaklanılması

Araştırmaya katılan üst düzey yöneticilerin, işletmelerinin vizyonlarının yenilenmesi ve yeni vizyonları doğrultusunda geleceğe odaklanmalarına ilişkin sundukları görüşler şu şekildedir.

Vizyonun yenilenmesiyle ilgili olarak Katılımcı 5, her yönetim kurulu toplantısında sektörün genel seyri doğrultusunda vizyonlarını sorguladıklarını ifade etmiştir. Turizm bakanlığının turizm sektörü ile ilgili yaptığı çalışmalara da aktif olarak katıldıklarını belirten Katılımcı 5, vizyonlarını gözden geçirmek amacıyla ekonominin gidişatını ve kalkınma planlarını yakından izlediklerini belirtmiştir Katılımcı 5, ayrıca yurt dışında düzenlenen çeşitli forumlara, fuarlara ve otelcilikle ilgili toplantılara katılarak vizyonlarını gözden geçirdiklerini belirtmiştir. Katılımcı 5, Vizyonun yenilenmesi ve bu yeni vizyon doğrultusunda geleceğe odaklanılması adına son olarak güncel gelişmeleri yakından takip ederek gelecekle ilgili çeşitli senaryolar üzerinde çalıştıklarını söylemiştir.

Araştırma kapsamında görüşülen Katılımcı 7, yönetim kurulundaki son bir yıl içerisinde meydana gelen değişikliklere paralel olarak vizyonlarını yenilediklerini belirtmiştir. Bununla birlikte Katılımcı 7, vizyonlarını yenilemelerinde özellikle müşteri odaklı hareket ettiklerini, müşteri ihtiyaçlarındaki değişimlere paralel olarak vizyonlarında yenilemeye gittiklerini ifade etmiştir.

Öte yandan görüşülen diğer bir üst düzey yönetici olan Katılımcı 6, vizyonlarını yenilemede pazardaki gelişmeleri baz aldıklarını, pazardaki gelişmeler çerçevesinde vizyonlarını yenilediklerini belirtmiştir. Katılımcı 6 ayrıca mevcut durum itibariyle vizyonlarında bir yeniliğe gereksinim duymadıklarını söylemiştir. Kendileriyle görüşülen Katılımcı 2, de bu görüşe paralel olarak değişen çevresel koşullar karşısında vizyonlarını revize ettiklerini söylemiştir. Öte yandan Katılımcı 3 iş amaçlı yapılan seyahatlerden kaynaklanan talebi karşılamaya yönelik olarak vizyonlarını yeniden şekillendirdiklerini ifade etmiştir.

Kendisiyle görüşülen üst düzey yöneticilerden Katılımcı 1, işletmelerinin vizyonlarını yenilemede teknolojik gelişmeleri takip ettiklerini söylemiştir. Katılımcı 1 teknolojik yenilikleri kullanarak gelecekte sektörde öncü konumda olan bir işletme olmayı amaçladıklarını belirtmiştir. Katılımcı 4 işletme vizyonlarını yenileme ile ilgili görüş belirtmemiştir. İşletme vizyonlarında, temel olarak fark oluşturmanın bulunduğunu ifade eden Katılımcı 8, ise vizyonlarını yenilemek ve bu doğrultuda hareket etmek adına uluslar arası kuruluşlarla işbirliği yaptıklarını söylemiştir.