• Sonuç bulunamadı

4. Dış kaynak satıcısının tüm sorumluluğu alması: İşletmenin işlevini sağlama ve yürütme sorumluluğunu tam olarak alacak bir satıcı

2.10. Otel İşletmelerinde Dış Kaynak Kullanımı

Oteller, işletme tarafından özel bir sözleşmeye gereksinim duyulmadan, kendisine sunulacak hizmete karşın, belirlenen bir fiyatı ödemeye istekli ve arzulu olan insanlara, konaklama ve yiyecek-içeceklerin sağlandığı yerlerdir (Şener 1997, s. 3).

Günümüz ekonomisi globalleşme ve rekabet ortamının etkisiyle işletmeleri çeşitli stratejiler uygulamaya zorlamaktadır. Bu arayış otel işletmelerini dış kaynak kullanımına yöneltebilir. Otel işletmelerinde dış kaynak kullanımı, faaliyetlerinin bir kısmının uzman tedarikçilerce sağlanması anlamına gelmektedir. Yeni teknolojiler, tüketicilerin artan ve kültürel olarak değişen istekleri, sert rekabet ortamı ve sürekli değişen koşullar, otelleri dikey bütünleşme seviyelerini azaltmaya ve ana faaliyetlerine yada temel yeteneklerine odaklanmaya itmektedir. Kritik olmayan faaliyetlerin dış kaynak kullanımı yoluyla sağlanması otellere organizasyonel yeteneklerini geliştirme fırsatı vermiştir. İnternet ve yeni teknolojik uygulamalar işletmeleri, elektronik pazarların oluşumu, online değişim, bölgesel iş ağları vasıtasıyla global işletmelere dönüştürmektedir. Bu, işletmeler için sermaye gerektirmeden, değer zincirindeki her bir faaliyete sahip olmayı ve işletmeciliğini üstlenmeksizin dış ağlar vasıtasıyla işletmelerinin yeni modellere (örneğin dış kaynak kullanımı uygulamaları ve birleşmeler yoluyla) dönüşümünü sağlayabilmektedir. Konaklama ve eğlence işletmeleri, çekirdek faaliyetler dışında finans, insan kaynakları, bilişim teknolojileri gibi tedarik zincirindeki belli faaliyetleri kapsayan becerileri daha iyi sunan ağlara dahil olacaktır. Konaklama ve eğlence işletmeleri müşteri hizmetleri, getiri yönetimi ve marka geliştirme gibi temel yeteneklerine artan ölçüde odaklanacaktır. Sonuçta bu işletmeler, daha kaliteli ürün ve müşteri ihtiyaçlarına uyarlanmış hizmetleri daha düşük maliyetle sunabileceklerdir (Kesgin, 2005, s. 37).

“Dış kaynak kullanımı otelcilik sektöründe 20 yıl kadar önce Fransa’da otel bünyesindeki bazı departmanların konularında uzmanlaşmış şirketlere taşore edilmesiyle başlamıştır. Sistem ilk kez 1997 de İzmir Seferihisar’da bulunan Atlantis Tatil Köyünde departmanların konusunda uzman olan kişilere sabit bir geceleme ücreti karşılığında verilmesiyle uygulanmaya başlamıştır.

Hizmet Üretim Sistemi” veya “Dışardan Yönetim Sistemi” olarak adlandırılan dış kaynak kullanımı pastadaki büyüyen payından dolayı Türkiye’de gıda konusunda birikimli büyük holdingler ve markalar da bu sektöre girmişler ve dış kaynak kullanımı ülke genelinde artış kaydetmiştir. Dış kaynak kullanımı, bir tesisin tüm giderlerini, maliyetlerini müşteri başına belirli bir rakamla sabitleyip, otel yatırımcısının risklerini minimum seviyeye indirmektedir. Piyasada yer edinmek ve talep yaratmak için dış kaynak firmaları ilk partner otellerine cazip rakamlar sunmuştur. Bu nedenle dış kaynaklardan ilk faydalanan oteller daha karlı çıkmıştır. Uluslararası güvenilir, büyük sermayeli, sponsorluk ve lobby faaliyetler güçlü, deneyimli, kaliteli malzeme kullanan, büfelerde görselliğe önem veren, HACCP ve Hijyen kurallarına önem veren, ödemeleri sağlam, üst düzey yöneticilere ve departman şeflerine piyasanın üzerinde ücret ödeyen dış kaynak firmalarının yanı sıra 2. ve 3. kalite et ve diğer girdileri kullanan ve maaş konusunda, ödemeler konusunda ekonomik sıkıntı içinde olan dış kaynak firmaları da mevcuttur. Dış kaynak firmaları otellerin genel fiyatlarından en az 2 Euro altında taahhütlere girerek işi almaya çalışmaktadırlar. Örneğin 100 bin geceleme gerçekleştiren bir Otel bu durumda toplam karına ilaveten 200 bin Euro kazanacaktır” (www.turizmgazetesi.com/otelcilikoutsourcing’eteslim/10/09/06 /27-02-2007).

Dış kaynak firmaları, büyük şehirlerdeki otellere personel tedariki konusunda da hizmet vermektedir. Personel arama, seçme ve değerlendirme, özlük işleri, tazminat riski, sendikal ve sosyal yükümlülüklerden sıyrılmak isteyen tesisler dış kaynak firmalarıyla çalışmaktadır. Dış kaynak kullanımında Satış ve Pazarlamadan sorumlu olan otel yönetimi sözleşme süresi içinde asgari %80 reel yatak doluluğu garantilemek durumundadır. Doluluk oranı düştüğünde taahhüt edilen fiyat yükseltilmektedir. Dış kaynak firması %80 doluluk garantisi altında acenta ve tesis

bünyesinde yapılacak anketler dikkate alınarak %85’ten az olmamak şartıyla müşteri memnuniyeti garantisi taahhüt etmektedir. Otelde dış kaynak firması tarafından herşey dahil konseptin, otelin vizyonu, misyonu ve klasmanına uygun olması gerekmektedir. Firma tesisin kalite standartlarını otel yönetiminin izni olmadan değiştirememektedir. Firma hizmet sözleşmesi kapsamında kalan hizmetlerden kaynaklanacak reklamasyon giderlerini karşılamayı taahhüt etmektedir. Tesisin fiziksel yapısından veya eksikliğinden kaynaklanan reklamasyonlar işletmeye ait olmaktadır. Isıtma ve Soğutma ile ilgili saatlerin de sözleşmede standart hale getirilmesi gerekmektedir. Otelin sözleşme dışında enerji tüketimini artıracak klima ve diğer tüm otel alanlarında kapasite artırımının maliyeti dikkate alınmalıdır” (www.turizmgazetesi.com/otelcilik outsourcing’eteslim/10/09/06 /27-02-2007).

“Dış kaynak firmaları, hizmetlerini üretmek için gerekli tüm gider, malzeme, işçilik ve enerjiyi kendileri sağlarlar ve bu hizmetleri sağlamak için yapılacak harcamalar konaklayan her müşteri için kişi başı geceleme fiyatı belirlenip mal sahibi tüzel kişiliğine fatura edilmektedir. Firma ile tesis arasında karşılıklı güven olmalı, her iki kurumda birbirini tamamlamalı, ödemeler her iki tarafça zamanında yapılmalıdır. Firmanın resmi yükümlülüklerini yerine getirmemesi durumunda müteselsilen kefil olan otelin işveren sorumluluğu söz konusu olmaktadır.

Dış kaynak kullanımı, şimdilik en fazla Ön-Büro, Yiyecek-İçecek, Housekeeping, Animasyon, Güvenlik, Teknik Servis ve Muhasebe bölümlerinden oluşan hizmetlerin üretimini kapsamaktadır. Otel, belirli bir kalitenin sağlanabilmesi için dış kaynak firmasının başka tesislerle çalışmasında izin alınmasını sözleşmeye koyabilmektedir. Yatırımcı taahhüt edilen tek bir fiyat, tek bir muhatap olduğundan yıl sonundaki bilançoları beklemeksizin yıllık kazancının ne olacağını net rakamlarla belirleme şansına sahip olabilmektedir. Dış kaynak firması mal satın alınmasında ve personel tedarikinde daha büyük avantajlara sahip olduğundan maliyetleri tesis sahibine göre daha aşağıda bir noktada kalmakta ve tesis sahibine daha fazla kar sağlamaktadır. Mal sahibi yıl içindeki mal, malzeme, işçilik ve enerji fiyatlarında meydana gelebilecek artışlardan etkilenmeyecektir.” (www.turizmgazetesi.com/otelcilikoutsourcing’e teslim/10/09/2006/ 27-02-2007).

Benzer Belgeler