• Sonuç bulunamadı

Bu paragraf, bu tür alt anlaşma düzenlemelerinde geçerli olabilecek konu başlıklarını açıklamaktadır.

2.1. Çalışmanın kapsamı

Sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi işlemleri (anlaşma kapsamında olan hava araçlarının tipi ve tescilleri, motortipleri ve/veya komponentler belirtilmelidir.

2.2. Bakım programının geliştirilmesi ve revize edilmesi

İşletmeci, taslak bakım programının ve her bir revizyonun hazırlanmasını anlaşma yoluyla devredebilir. Bununla birlikte, işletmeci, söz konusu taslak önerilerin gereklilikleri karşıladığının değerlendirilmesinden ve Genel Müdürlük onayının alınmasından sorumlu olmaya devam eder. İlgili prosedürlerin bu sorumlulukları belirtmesi gerekmektedir. Söz konusu anlaşma ayrıca, ilk bakım programının veya söz konusu bakım programının reziyonunun onayını doğrulamak üzere gerekli verilerin talep üzerine işletmecinin mutabakatına ve/veya Genel Müdürlüğe sunulması gerektiğini de öngörmelidir.

2.3. Bakım programının etkinliği ve güvenilirliği

İşletmeci, bakım tecrübesine ve operasyonel tecrübeye dayalı olarak bakım programının etkinliğinin izlenmesine ve değerlendirilmesine yönelik bir sistem uygulamalıdır. Verilerin toplanması ve ilk değerlendirme, alt yüklenici kuruluş tarafından yapılabilecek olup, gerekli işlemlerin işletmeci tarafından onaylanması gerekmektedir.

Bakım programının etkinliğinin belirlenmesi için güvenilirlik programından istifade edildiği durumlarda, bu husus alt yüklenici kuruluş tarafından temin edilebilecek olup, ilgili prosedürlerde belirtilmelidir. İşletmecinin onaylı bakım programına ve güvenilirlik programına atıfta bulunmalıdır. İşletmecinin personelinin, alt yüklenici kuruluş ile güvenilirlik toplantılarına katılımı da anlaşmada belirtilmelidir.

Güvenilirlik verilerinin temin edilmesinde, alt yüklenici kuruluş, işletmeci tarafından temin edilen temel veriler/dokümanlar veya işletmecinin anlaşmalı bakım kuruluşu (kuruluşları) tarafından temin edilen, raporların türetildiği veriler ile çalışmakla sınırlıdır. Genel Müdürlük tarafından kabul edilmesi halinde, güvenilirlik verilerinin ortak bir havuzda toplanmasına müsaade edilebilir.

2.4. Bakım programı için izin verilen değişiklikler

Planlanmış bakım ile ilgili olarak öngörülen her bir değişikliğe ilişkin sebepler ve gerekçelendirme alt yüklenici kuruluş tarafından hazırlanabilir. Öngörülen değişikliğin

149 kabulüne işletmeci tarafından onay verilmelidir. İşletmeci kabulünün verilme yöntemleri ilgili prosedürlerde belirtilmelidir. Bakım programında ortaya konmakta olan limitlerin dışında olduğu durumlarda, işletmecinin Genel Müdürlükten onay alması gerekmektedir.

2.5. Planlı bakım

Alt yüklenici kuruluşun bakım kontrollerini veya incelemelerini onaylı bakım programı doğrultusunda planladığı ve tanımladığı durumlarda, geri bildirim de dahil olmak üzere işletmeci ile gerekli iletişimin tanımlanması gerekmektedir.

Planlama kontrolü ve dokümantasyonu uygun destekleyici prosedürlerde belirtilmelidir. Bu prosedürler tipik olarak her bir kontrol tipine işletmecinin dahil olma düzeyini ortaya koymalıdır. Bu, normalde işletmecinin, üs bakım kontrolleri için durum esaslı olarak bir çalışma spesifikasyonunu değerlendirmesini ve kabul etmesini içerecektir. Rutin hat bakım kontrolleri için, bu husus, zamanında uygunluğun karşılanmasını sağlamak için uygun iletişimi ve işletmeci kontrollerine tabi olarak alt yüklenici kuruluş tarafından günlük esasta kontrol edilebilir. Bu husus tipik olarak aşağıdakileri içerebilecek olup, bunlarla sınırlı olması gerekmemektedir:

 İş kartları dahil olmak üzere, geçerli iş paketi,

 Planlanmış komponent söküm listesi,

 Gerçekleştirilecek uçuşa elverişlilik direktifleri (AD'ler),

 Gerçekleştirilecek modifikasyonlar.

İlişkili prosedürler, bu tür bakım işlemlerinin gerçekleştirilmesi ile ilgili olarak işletmecinin zamanında haberdar edilmesini sağlamalıdır.

2.6. Kalite gözetimi.

İşletmecinin kalite yönetim sistemi, alt yüklenici kuruluşun sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi işlerinin performansının yeterliliğini anlaşma ve SYK ile uygunluğun sağlanabilmesi için gözetim altında tutmalıdır. Söz konusu gözetimin amacı temel olarak, anlaşma yoluyla devredilmiş faaliyetlerin etkinliğini incelemek, muhakeme etmek ve böylelikle de SYK ve anlaşma ile uygunluğu sağlamaktır. Genel Müdürlük tarafından talep edildiğinde, denetleme raporları gözden geçirmeye tabi olabilir.

2.7. Genel Müdürlük tarafından erişim

Söz konusu anlaşma, alt yüklenici kuruluşun Genel Müdürlüğe daima erişim hak ve olanağı vermesi gerektiğini belirtmelidir.

2.8. Bakım verileri

Anlaşmanın amacı doğrultusunda kullanılan bakım verileri, bu verilerin temin edilmesinden sorumlu olanlar ve geçerli olduğunda bu tür verilerin kabulünden/onayından sorumlu olan Genel Müdürlük ile birlikte belirtilmelidir. İşletmeci, revizyonlar da dahil olmak üzere bu tür verilerin işletmecinin sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi personeli ve alt yüklenici kuruluşta bu tür verileri değerlendirmeleri gerekebilecek olan kişiler için kolaylıkla hazır bulundurulmasını sağlamalıdır. İşletmeci, acil verilerin alt yüklenici kuruluşa zamanında iletilmesinin sağlanmasına yönelik bir "hızlı yol" yöntemi oluşturmalıdır. Bakım verileri tipik olarak aşağıdakileri içerebilecek olup, bunlarla sınırlı olması gerekmemektedir:

 Bakım programı,

 Uçuşa Elverişlilik direktifleri (AD'ler),

 Servis Bültenleri,

 Büyük çaplı tamirler/modifikasyon verileri,

 Hava Aracı Bakım El Kitabı,

 Motor revizyon el kitabı,

 Hava Aracı Resimli Parçalar Katalogu (IPC),

 Elektrik tesisatı kablolama şemaları,

150

 Arıza giderme el kitabı, 2.9. Uçuşa elverişlilik direktifleri

AD değerlendirmesinin, planlamasının ve takibinin çeşitli yönleri alt yüklenici kuruluş tarafından gerçekleştirilebilecek olup, bunların hava araçlarına uygulanması SHY 145.01 veya Part-145 onaylı bir kuruluş tarafından gerçekleştirilir. İşletmeci, geçerli AD'lerin hava aracına zamanında uygulanmasından sorumlu olup, işletmeciye uygunluğa ilişkin bildirimde bulunulmalıdır. Bu sebepten dolayı, işletmecinin öngörülen uygulama yöntemlerini kabul etmesini sağlayacak tanımlanmış prosedürler ile desteklenen, AD uygulanmasına ilişkin açık politikalara ve prosedürlere sahip olması gerekmektedir.

İlgili prosedürler aşağıdakileri belirtmelidir.

 Alt yüklenici kuruluşun işletmeciden hangi bilgilere (örneğin, AD yayınları, sürekli uçuşa elverişlilik kayıtları, uçuş saatleri/sayıları vb.) ihtiyaç duyduğu.

 AD'lere zamanında bir şekilde uygunluğun sağlanması amacıyla, işletmecinin alt yüklenici kuruluştan hangi bilgilere (örneğin; AD planlama listesi, detaylı mühendislik emri, vb.) ihtiyaç duyduğu.

Yukarıdaki sorumluluğu yerine getirmek üzere, işletmecilerin işletmekte oldukları hava araçlarına ve ekipmanlara ilişkin güncel zorunlu sürekli uçuşa elverişlilik bilgilerini aldıklarından emin olmaları gerekmektedir.

2.10. Servis bülteni/modifikasyonlar

Alt yüklenici kuruluşun, açık bir işletmeci politikasına dayalı olarak bir Servis Bülteninin (SB) ve diğer ilişkili zorunlu olmayan materyalin hava aracına uygulanmasına yönelik inceleme gerçekleştirmesi ve tavsiyelerde bulunması gerekli olabilir. Bu husus anlaşmada belirtilmelidir.

2.11. Hizmet ömrü limiti kontrolleri ve komponent kontrol/söküm tahmini.

Alt yüklenici kuruluşun planlama faaliyetleri gerçekleştirdiği durumlarda, söz konusu kuruluşun duruma bağlı olarak güncel uçuş sayılarını, uçuş saatlerini, inişleri ve/veya takvim kontrolü detaylarını hangi sıklıkta alması gerektiği anlaşmada belirtilmelidir. Söz konusu zaman dilimi, kuruluşun anlaşma yoluyla devredilmiş planlama fonksiyonlarını uygun bir şekilde gerçekleştirmesine olanak verecek şekilde olmalıdır. Bu sebepten dolayı işletmeci, SHY 145.01 veya Part-145 bakım kuruluşu (kuruluşları) ve alt yüklenici kuruluş arasında yeterli ölçüde iletişim olmasına ihtiyaç duyulacaktır. Buna ilaveten, söz konusu anlaşmada, işletmecinin gerekli bakımın zamanında gerçekleştirilmesini güvence altına almak amacıyla tüm güncel uçuş sayılarını uçuş saatlerini, vb. elinde bulunduracağı belirtilmelidir.

2.12. Motor sağlığı takibi

İşleticinin kanat üzerinde motor sağlığı takibini anlaşma yoluyla devretmesi halinde, alt yüklenici kuruluşun bu görevi gerçekleştirmek için, işletmeci tarafından tedarik edilmesi gereken her bir parametre değeri dahil olmak üzere ilgili tüm bilgileri alması gerekmektedir.

Söz konusu anlaşma ayrıca, kuruluşun işletmeciye ne türde geri bildirim bilgileri (motor limitleri, uygun teknik tavsiye, vb.) temin etmesi gerektiğini de belirtmelidir.

2.13. Arıza kontrolü

İşletmecinin, teknik kayıt defterindeki ertelenmiş arızaların günlük kontrolünü anlaşma yoluyla devrettiği durumlarda, bu husus anlaşmada belirtilmeli ve uygun prosedürlerde yeterli ölçüde açıklanmalıdır. İşleticinin MEL/CDL'i, hangi arızaların ertelenebileceğinin ve ilişkili limitlerin belirlenmesine esas teşkil etmektedir. Söz konusu prosedürler ayrıca, AOG durumları, tekrar eden arızalar ve tip sertifikası sahibinin limitlerini aşan hasar gibi kusurlar için yapılması gereken işlemleri ve sorumlulukları da tanımlamalıdır.

Bakım sırasında saptanan diğer tüm arızalar için, söz konusu bilgiler, Genel Müdürlük tarafından prosedür onayı ile verilen yetki doğrultusunda bazı arızaların ertelenebileceğini

151 belirleyebilecek olan işletmecinin dikkatine sunulmalıdır. Bu sebepten dolayı işletmeci, alt yüklenici kuruluş ve anlaşmalı SHY 145.01 veya Part-145 bakım kuruluşu arasında yeterli düzeyde iletişim sağlanmalıdır.

Alt yüklenici kuruluş potansiyel ertelenmiş arızalara ilişkin pozitif bir değerlendirme yapmalı ve arızaların herhangi bir kombinasyonunun kümülatif etkisinden doğan potansiyel tehlikeleri göz önünde bulundurmalıdır. Alt yüklenici kuruluş, bu değerlendirme sonrasında onayını almak üzere işletici ile iletişime geçmelidir.

MEL/CDL referansı ile izin verilebilir arızaların ertelenmesi, hava aracının uçuştan sorumlu kaptan pilotu tarafından kabul edilmesine müteakiben anlaşmalı SHY 145.01 veya Part-145 kuruluşu tarafından ilgili teknik kayıt prosedürlerine uygun olarak gerçekleştirilebilir.

2.14. Zorunlu olay raporlama

Bu yönetmelik ve SHY 145.01 içerisinde tanımlanmakta olan raporlama kriterleri dahilinde olan tüm olaylar ilgili gerekliliklerce gerekli görüldüğü şekilde rapor edilmelidir. İşletmeci, alt yüklenici kuruluş ve SHY 145.01 veya Part-145 kuruluşu arasında yeterli düzeyde iletişimin mevcut olmasını sağlamalıdır.

2.15. Sürekli uçuşa elverişlilik kayıtları

Sürekli uçuşa elverişlilik kayıtları, bu dokümanların sahibi kalmaya devam eden işletmeci adına, alt yüklenici kuruluş tarafından kayıt altına alınabilir ve muhafaza edilebilir. Ancak, işletmeciye, mutabakata varılmış prosedürler doğrultusunda Uçuşa Elverişlilik Direktifi (AD) uygunluğunun ve hizmet ömrü sınırlı komponentlerinin güncel durumu temin edilmelidir. İşletmeciye ayrıca, ihtiyaç duyulduğunda asıl kayıtlara kısıtlamasız ve zamanında erişim hak ve olanağı da temin edilmelidir. Uygun bilgi sistemlerine internet üzerinden erişim kabul edilebilir.

Bu yönetmeliğin kayıt tutma gereklilikleri karşılanmalıdır. Talep üzerine, Uygun olarak yetkilendirilmiş Genel Müdürlük tarafından personelinin söz konusu kayıtlara erişmesi sağlanmalıdır.

2.16. Kontrol uçuşu prosedürleri

Kontrol Uçuşları işletmecinin kontrolü altında gerçekleştirilir. Alt yüklenici kuruluş veya anlaşmalı SHY-145-01 veya Part-145 bakım kuruluşu tarafından öngörülen kontrol uçuş gereklilikleri işletmeci tarafından kabul edilmelidir.

2.17. İşletmeci ve alt yüklenici kuruluş arasındaki iletişim

2.17.1. Uçuşa elverişlilik sorumluluğunu yerine getirebilmek için işletmecinin ilgili tüm raporları ve ilgili bakım verilerini alması gerekmektedir. Anlaşma, hangi bilgilerin ne zaman temin edilmesi gerektiğini belirtmelidir.

2.17.2. İşletmecinin hava aracının uçuşa elverişliliğinin sağlanmasına ilişkin sorumluluğunun bir kısmını gerçekleştirebildiği toplantılar önem arzetmektedir.

İşletmeci, alt yüklenici kuruluş ve farklı olması halinde anlaşmalı SHY 145.01 veya Part-145 kuruluşu arasında iyi iletişimin tesisi için toplantılardan istifade edilmelidir.

Anlaşma şartları, uygun olan her durumda, müdahil olan taraflar arasında yapılacak toplantıların sayısına ilişkin hüküm içermelidir. İrtibat toplantılarının türlerine ve her bir toplantının görev tanımına ilişkin detaylar belgelenmelidir. Söz konusu toplantılar aşağıdakilerin tümünü veya bunların bir kombinasyonunu içerebilecek olmakla birlikte bunlarla sınırlı değildir:

a- Anlaşmanın gözden geçirilmesi

Anlaşmanın geçerli olması öncesinde anlaşmanın uygulanmasına müdahil olan her iki tarafın teknik personelinin, her hususun her iki tarafın görevlerinin ortak bir şekilde anlaşılmasını sağladığından emin olmak amacıyla bir araya gelmesi çok önemlidir.

152 b - Çalışma kapsamı planlama toplantısı

Çalışma kapsamı planlama toplantıları, gerçekleştirilecek bakım işlemleri üzerinde genel olarak mutabakata vararacak şekilde düzenlenebilir.

c- Teknik toplantı

Uçuşa Elverişlilik Direktifleri (AD'ler), Servis Bültenleri (SB'ler), gelecekteki modifikasyonlar, atölye ziyareti sırasında tespit edilen önemli kusurlar, güvenilirlik, vb. gibi teknik konuları periyodik olarak gözden geçirmek ve söz konusu teknik konulara ilişkin yapılacak işlemler konusunda mutabakata varmak amacıyla toplantılar düzenlenmelidir.

d- Kalite toplantısı

İşletmecinin kalite gözetimi ve Genel Müdürlüğün takip faaliyeti sonucunda ortaya çıkarılan konuları incelemek ve gerekli düzeltici faaliyetler konusunda mutabakata varmak amacıyla kalite toplantıları düzenlenmelidir.

e- Güvenilirlik toplantısı

Bir güvenilirlik programının mevcut olduğu durumlarda, söz konusu anlaşma, güvenilirlik toplantılarına katılım dahil olmak üzere işletmecinin ve SHY 145.01 veya Part-145 onaylı kuruluşun söz konusu programa dahil olma durumlarını belirtmelidir. Ayrıca, söz konusu anlaşma, periyodik güvenilirlik toplantılarına Genel Müdürlüğün katılımına olanak veren bir maddeyi içermelidir.

153 Ek-2.3

Hava Aracı Sürekli Uçuşa Elverişlilik Takibi AMC M.B.303 (d)

Sayfa/Form Başlangıç ... Bitiş Periyodik İnceleme İmza ve Açıklamalar

PLANLAMA VE KAYIT DOKÜMANI SYK REFERANSI BAKIM YAPAN KURULUŞ ASİL DENETÇİ PLANLAMA PERİYODU

Uçuşa Elverişlilik kısıtlamaları İşaretlemeler ve Etiketler Kayıtlar

Konfigürasyon Kontrolü Maksimum Ömür Durumu Yapısal Tamir El Kitabı Operasyonel Ekipman Asgari Teçhizat Listesi Uçuş El Kitabı

Ağırlık ve Denge Güvenilirlik Programı Tip Dizaynı

Bakım Programı

Uçuşa Elveriş Direktifleri

Hava Aracı Değerlendirmesi     

Notlar Denetçi

FİLO BOYUTU

HAVA ARACI SÜREKLİ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK TAKİBİ KapananTamamlanan

HSUET HAVA ARACI SAHİBİ/İŞLETMECİ ADI BAKIM YAPAN KURULUŞ HAVA ARACI TİPİ İkincil Ofis PlanlananTescil 1 2 3 4 5

154 Ek-2.4

F Bakım kuruluşu el kitabı AMC M.A.604 1. Amaç

Bakım kuruluşu el kitabı, onaylı bakım kuruluşu tarafından yapılan tüm faaliyetlere ilişkin referanstır. Kuruluş tarafından, onayın kapsamı ve kuruluşa verilen yetkiler doğrultusunda SHY-M ile uygunluğun sağlanması için tüm yöntemleri içermelidir.

Bakım kuruluşu el kitabı, onaylı kuruluşun yapmak üzere yetkilendirilmiş olduğu faaliyetleri ve anlaşma yoluyla devredilen faaliyetleri açık ve net bir şekilde tanımlamalıdır. Kuruluş tarafından kullanılan kaynaklar, kuruluşun yapısı ve prosedürleri detaylandırılmalıdır.

2. İçerik

Küçük ölçekli bir kuruluş (10'un altında bakım personeli) için tipik bir bakım kuruluşu el kitabı doğrudan günlük kullanılmak üzere tasarlanmalıdır. Çalışma dokümanlarına ve listelerine söz konusu el kitabında doğrudan yer verilmelidir. En azından aşağıdakileri içermelidir:

Bölüm A — Genel 1. — İçindekiler tablosu 2. — Geçerli sayfalar listesi 3. — Değişikliklerin kayıtları 4. — Değişiklik prosedürü

 Taslak çıkarma

 Genel Müdürlük tarafından doğrudan onaylanması gereken değişiklikler

 Onay

— Dağıtım

 el kitabının bir kopyasına sahip olan her bir kişinin adı soyadı ve unvanı

— Sorumlu yöneticinin taahhüdü

 El kitabının onayı

 Bakım kuruluşu el kitabının ve el kitabına dahil edilmiş her türlü dokümanın söz konusu kuruluşun SHY-M ile uygunluğun sağlandığına yöntemlerini ilişkin beyan

 El kitabına göre doğrultusunda faaliyet taahhüdü

 Gerektiğindeel kitabına değişiklik yapma taahhüdü Bölüm B — Tanım

— Kuruluşun çalışma kapsamı

 Kuruluş tarafından yapılan çalışmanın tanımı (ürün tipi, çalışma tipi) ve anlaşma yoluyla devredilen çalışma

 Her bir tesiste yapılabilecek çalışma seviyesinin tanımlanması.

— Kuruluşun genel sunumu

 Ticari adı ve statüsü

155

— Yönetim personelinin adı soyadı ve unvanı

 Sorumlu yönetici - Üst yöneticiler - Görevler ve sorumluluklar

— Organizasyon şeması

— Onaylayıcı Personel

 Minimum nitelikler ve deneyimYetkilendirilmiş onaylayıcı personelin listesi, söz konusu personelin ve kişisel yetkilendirme referansı

— Personel

 Teknik personel (sayısı, niteliklerive deneyimleri)

 İdari personel (sayısı)

— Tesisin genel tanımı

 Coğrafik konum (haritada)

 Hangarların planı

 İhtisas atölyeleri

 Ofis olanakları

 Depolar

 Tüm kiralanmış tesislerin elverişliliği

— Aletler, ekipmanlar ve malzemeler

 Kullanılan aletlerin, ekipmanların ve malzemelerin listesi (nadiren kullanılan aletlere erişim dahil)

 Test aparatları

 Kalibrasyon sıklıkları

— Bakım verileri

 M.A.402'ye göre kullanılan bakım verilerinin listesi ve uygun değişiklik bilgileri (nadiren kullanılan verilere erişim dahil)

Bölüm C — Genel Prosedürler

— Organizasyonel gözden geçirme

 Amaç (söz konusu onaylı bakım kuruluşunun, SHY-M gerekliliklerini karşılamaya devam etmesini güvence altına almak)

 Sorumluluk

 Organizasyon, sıklık, kapsam ve içerik (Genel Müdürlük bulgularının işleme alınması dahil)

 Gözden geçirmenin planlanması ve yapılması

 Organizasyonel gözden geçirme kontrol listesi ve formları

 Gözden geçirme bulgularının işleme alınması ve düzeltilmesi

 Raporlama

 Anlaşmayla devredilen çalışmanın gözden geçirilmesi

— Eğitim

 Personel nitelikleri ve eğitim gereklilikleri ile uygunluğun sağlanması için

156 kullanılan yöntemlerin tanımı (onaylayıcı personel eğitimi, uzmaneğitimi)

 Muhafaza edilecek personel kayıtlarının tanımı

— Uzmanlık gerektiren işlerin (alt yüklenicilere) devredilmesi

 Seçim kriterleri ve kontrolü

 (alt yükleniciye) devredilen çalışmanın mahiyeti

 Alt yüklenicilerin listesi

 Anlaşmaların mahiyeti

 Faaliyetlerin sertifikasyonuna (onaylanmasına) ilişkin sorumlulukların belirlenmesi

— Bir defaya mahsus yetkilendirmeler

 Bakım kontrolleri

 Onaylayıcı personel Bölüm D — Çalışma Prosedürleri

— İş emri kabulü

— Çalışma paketinin hazırlanması ve düzenlenmesi

 İş emrinin kontrolü

 Planlanan çalışmanın hazırlanması

 İşpaketi içeriği (formların kopyaları, iş kartları,bunların kullanımına ilişkin prosedürler

 Çalışmanın yetkilendirilmesi için gerekli sorumluluklar ve imzalar

— Lojistik

 Müdahil olan kişiler/fonksiyonlar

 Tedarikçilerin seçilmesine yönelik kriterler

 Parçaların, aletlerin ve malzemelerin giriş muayenesi ve depolanması için kullanılan prosedürler

 Kullanımlarına ve dağıtımlarına ilişkin form ve prosedürlerin kopyası

— Uygulama (İcra)

 Müdahil olan kişiler/fonksiyonlar ve ilgili rol

 Dokümantasyon (işpaketi ve işkartları)

 Kullanımlarına ve dağıtımlarına ilişkin form ve prosedürlerin kopyası

 Çalışma kartları ve imalatçının dokümantasyonunun kullanımı

 Uygunluk kontrolleri dahil olmak üzere, depolardan komponent kabulüne ilişkin prosedürler

 Gayri faal komponentlerin depolara iade edilmesine ilişkin prosedürler

— Bakımdan Çıkış - Onaylayıcı personel

 Yetkilendirilmiş onaylayıcı personel görevleri ve sorumlulukları

— Servise verme - Gözetim

Onaylı bakım kuruluşundan talep edilen çalışma için geçerli olan tüm bakım görevlerinin gerektiği şekilde tamamlanmış olduğunun güvence altına alınması için kullanılan sistemin detaylı tanımı.

157

 Gözetimin içeriği

 Kullanımlarına ve dağıtımlarına ilişkin form ve prosedürlerin kopyası

 İşpaketinin kontrolü

— Servise verme - Bakımdan Çıkış Sertifikası

 Bakımdan Çıkış Sertifikasının (CRS) imzalanmasına ilişkin prosedür (ön işlemler dahil)

 Bakımdan çıkış sertifikası metni/ifadesi ve standardize edilmiş şekil/form

 Hava aracı sürekli uçuşa elverişlilik kayıt sisteminin doldurulması

 SHY Form 1'in doldurulması

 Eksik bakım

 Kontrol uçuşu yetkilendirmesi

 Bakımdan Çıkış Sertifikasının (CRS) ve SHY Form 1'in kopyası

— Kayıtlar

— Özel prosedürler

Uzmanlık gerektiren görevler, düzeltilemez (geri kazandırılamaz) komponentlerin bertaraf edilmesi, SHY Form 1'e sahip olmayan parçaların yeniden onaylanması (sertifikasyonu), vb. gibi

— Olay raporlama

 Raporlanacak olaylar

 Raporların zaman aralığı

 Raporlanacak bilgiler

 Alıcılar

— El kitabının dolaylı onayının yönetilmesi

 Dolaylı onay için elverişli değişikliklerin içeriği

 Sorumluluk

 İzlenebilirlik

 Genel Müdürlüğün bilgilendirilmesi

 Onaylama Bölüm E — İlaveler

— Kullanılan tüm dokümanların örnekleri.

— Bakım mahallerinin listesi.

— SHY-145-01 veya F kuruluşlarının listesi.

— Anlaşmayla alt yükleniciye devrilen ihtisas hizmetlerinin listesi.

3. Onay

Genel Müdürlük söz konusu el kitabını yazılı olarak onaylar. Bu işlem normalde, geçerli sayfalar listesinin onaylanması suretiyle yapılır.

Küçük çaplı değişiklikler veya büyük kabiliyet listesine ilişkin değişiklikler, Genel Müdürlük tarafından onaylanmış bir prosedür vasıtasıyla dolaylı olarak onaylanabilir.

158 4. SHY-M ile sürekli uygunluk

Bir bakım kuruluşu el kitabının, ister SHY-M'deki, kuruluştaki veya kuruluşun faaliyetlerindeki bir değişiklik ister organizasyonel gözden geçirme kapsamında yapılan doğrulama kontrollerince varlığı tespit edilen bir yetersizlik sebebiyle veya el kitabının gerekliliklere uygunluğuna tesir eden herhangi bir diğer sebeple SHY-M'in gerekliliklerini karşılayamaz hale geldiği durumlarda, onaylı bakım kuruluşu, el kitabı için bir değişiklik hazırlamaktan ve söz konusu değişikliği onaylatmaktan sorumludur.

5. Dağıtım

El kitabı, kuruluşun nasıl çalıştığını açıklamaktadır ve dolayısıyla da el kitabının veya ilgili kısımlarının kuruluştaki ve anlaşmalı kuruluşlardaki ilgili tüm personele dağıtılması gerekmektedir.

159 Ek-2.5

Sürekli Uçuşa Elverişlilik Yönetimi El Kitabı AMC M.A.704

SEK İÇİNDEKİLER TABLOSU