• Sonuç bulunamadı

0.1. Sorumlu yönetici tarafından hazırlanmış şirket taahhüdü

(Sorumlu Yöneticinin el beyanının/taahhüdünün aşağıdaki paragrafta belirtilen amacı içermesi gerekmekte olup, gerçekte bu beyan/taahhüt hiçbir tadil yapılmaksızın kullanılabilecektir.

Beyanda/taahhütte yapılacak hiçbir değişiklik beyanın/taahhüdün amacını değiştirmemelidir.) Bu el kitabı SHY-M kapsamında Joe Bloggs'un işletme ruhsat onayının dayalı olduğu organizasyonu ve prosedürleri tanımlamaktadır.

Bu prosedürler aşağıdaki imzanın sahibi tarafından onaylanmış olup, Joe Bloggs tarafından yönetilen hava araçlarının bakımı dahil olmak üzere, tüm sürekli uçuşa elverişlilik faaliyetlerinin onaylanmış bir standart doğrultusunda ve zamanında yapılmasını sağlamak amacıyla bu prosedürlere, uygun olduğu şekilde, riayet edilmelidir.

Bu prosedürlerin yeni veya revize edilmiş regülasyonlar ile uyuşmadığı durumlarda;

prosedürlerin, Genel Müdürlük tarafından yayınlanan her tür yeni veya revize edilmiş regülasyon ile uygun olması zorunluluğunu ortadan kaldırmaz.

Genel Müdürlük bu kuruluşu, ancak Genel Müdürlük tarafından, söz konusu prosedürlerin takip edilmekte olduğuna yönelik kanaat getirilmesi halinde onaylayacaktır. Genel Müdürlüğün söz konusu prosedürlerin takip edilmediğine ve standartlara sahip olunmadığına dair kanıta sahip olması halinde, kuruluşun sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi onayını icabında askıya alma, değiştirme veya iptal etme hakkına sahip olduğu idrak edilmelidir.

Ticari hava taşımacılığında, sürekli uçuşa elverişlilik kuruluşunun onayının askıya alınması veya iptali İşletme Ruhasatını geçersiz kılabilecektir.

0.2. Genel Bilgiler

a) Kuruluşun kısa tanımı

(Bu paragraf, kuruluşun tümünün [yani ticari hava taşımacılığı durumunda işleticinin tümü veya başka onaylara sahip olunduğu durumlarda tüm kuruluş dahil olarak] sorumlu yöneticinin yönetimi altında nasıl organize olduğunu geniş kapsamlı bir şekilde açıklamalı ve 0.4 paragrafındaki organizasyon şemalarına atıfta bulunmalıdır).

b) Diğer kuruluşlar ile ilişkiler

(Bu paragraf her kuruluş için geçerli olmayabilecektir)

162 (1) İştirakler/ana şirket

(Konuya açıklık getirme amacıyla, söz konusu kuruluşun bir gruba ait olduğu durumlarda, bu paragraf kuruluşun söz konusu grubun diğer üyeleri ile sahip olabileceği özel ilişkiyi açıklamalıdır-örneğin; Joe Bloggss Airlines, Joe Blogss Finance, Joe Bloggs Leasing, Joe Bloggs Maintenance, vb. arasındaki bağlar).

(2) Konsorsiyumlar

(Kuruluşun bir konsorsiyuma ait olması halinde bu husus burada belirtilmelidir.

Konsorsiyumun diğer üyeleri ve de konsorsiyumun organizasyonunun kapsamı belirtilmelidir [örneğin; operasyonlar, bakım, dizayn (modifikasyonlar ve tamirler), üretim, vb...] Bunun belirtilmesinin sebebi, konsorsiyum bakımının özel anlaşmalar vasıtasıyla ve konsorsiyumun, söz konusu bakım anlaşmalarını yanlışlıkla hükümsüz kılabilecek politikası ve/veya prosedür el kitapları vasıtasıyla kontrol edilebilecek olmasıdır. Buna ilaveten, uluslararası konsorsiyumlar ile ilgili olarak, Genel Müdürlüğe danışılmalı ve söz konusu otoritelerin bu düzenlemelere ilişkin mutabakatı açık bir şekilde belirtilmelidir. Bunun akabinde, bu paragraf, her tür konsorsiyumun geçerli olacak sürekli uçuşa elverişlilik ile ilgili el kitabına veya prosedürüne veya Genel Müdürlüğün mutabakatına atıfta bulunmalıdır.

c) Yönetilen hava araçları - Filo oluşumu.

(Bu paragraf, hava aracı tiplerini ve her bir tipteki hava aracı sayısını belirtmelidir.

Aşağıda bu hususa ilişkin bir örnek verilmektedir :)

Joe Bloggs PLC, 28 Kasım 2003 tarihi itibariyle aşağıdaki hava araçlarını yönetmektedir:

 3 adet B737-300

 3 adet B737-400

 1 adet A 320-200

 14 adet F27 (MK500), vb...

Ticari hava taşımacılığı için, Joe Bloggs Airlines'ın güncel İşletme Ruhsatı tarafından filo oluşumu, hava aracı tescillerine atıfta bulunularak verilmektedir (veya herhangi bir başka doküman ile, örneğin; İşletme El Kitabında, Genel Müdürlüğün mutabakatıyla)

(Hava aracı sayısına bağlı olarak, bu paragraf aşağıdaki şekilde güncellenebilecektir:

-1) - paragraf, listeye her hava aracı ilave edildiğinde veya listeden her hava aracı çıkarıldığında revize edilir.

-2) paragraf, listeye her hava aracı tipi veya belirli sayıda hava aracı ilave edildiğinde veya listeden her hava aracı tipi veya belirli sayıda hava aracı çıkarıldığında revize edilir. Bu durumda paragraf, yönetilen hava araçlarına ilişkin güncel listenin danışılmak üzere nerede mevcut olduğunu açıklamalıdır.)

d) Operasyon (İşletim) tipi

(Bu paragraf, operasyonların (işletimlerin) tipine ilişkin geniş kapsamlı bilgiler vermelidir;

ticari, hava çalışması, ticari olmayan, uzun mesafeli/kısa mesafeli/bölgesel, tarifeli/charter, uçulan bölgeler/ülkeler/kıtalar, vb. gibi)

0.3. Yönetim personeli a) Sorumlu yönetici

163 (Bu paragraf, sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi söz konusu olduğu sürece sorumlu yöneticinin görev ve sorumluluklarına işaret etmeli ve sorumlu yöneticinin, tüm sürekli uçuşa elverişlilik faaliyetlerinin finanse edilebilmesini ve gerekli standart doğrultusunda yapılabilmesini sağlamak üzere kurumsal yetkiye sahip olduğunu kanıtlamalıdır.

b) Sürekli uçuşa elverişlilik için tayin edilmiş sorumlu yetkili (post holder) (ticari hava taşımacılığı için)

(Bu paragraf;

- Sürekli uçuşa elverişlilik için tayin edilmiş sorumlu yetkilinin (post holder) tüm bakımın onaylanmış bir standart doğrultusunda ve zamanında yapılmasını sağlamaktan sorumlu olduğu vurgulamalı;

- Söz konusu kişinin, sürekli uçuşa elverişliliğe ilişkin kendi SHY-M sorumluluğuna ilişkin yetkisinin kapsamını tanımlamalıdır.

Bu paragraf, AOC sahibi olmayan kuruluşlar için gerekli değildir) c) Sürekli uçuşa elverişlilik koordinasyonu

(Bu paragraf, IR M.A.706(c) tarafından gerekli görülen "kişiler grubunu" teşkil eden iş fonksiyonlarını, SHY-M kapsamında belirtilen tüm sürekli uçuşa elverişlilik sorumluluklarının söz konusu grubu teşkil eden kişilerce kapsandığını göstermeye yetecek kadar detaylı bir şekilde listelemelidir. "Sürekli uçuşa elverişlilik için tayin edilmiş Sorumlu Yetkilinin (Post Holder) söz konusu "kişiler grubunu" kendisinin teşkil ettiği küçük ölçekli işleticiler durumunda, bu paragraf bir önceki paragraf ile birleştirilebilecektir.)

e) Görevler ve sorumluluklar

(Bu paragraf aşağıdaki kişilerin görev ve sorumluluklarını daha da geliştirmelidir:

- "Sürekli uçuşa elverişlilik koordinasyonu" c ) paragrafında listelenen personel,

- [onaylı bakım kuruluşunu (kuruluşlarını) içeren] bakım sisteminin kalite gözetimi ile ilgili olarak kalite müdürü.

f) İşgücü kaynakları ve eğitim politikası (1) İşgücü kaynakları

Bu paragraf, onaylanmış sürekli uçuşa elverişlilik faaliyetinin ifası için tahsis edilmiş kişi sayısının yeterli olduğu gösterecek genel rakamlar sunmalıdır. Şirketin tüm çalışanlarına ilişkin ayrıntılı sayının belirtilmesi gerekli olmayıp, sadece sürekli uçuşa elverişliliğe müdahil olan çalışanların sayısının verilmesi yeterlidir. Bu husus aşağıdaki şekilde sunulabilir:)

28 Kasım 2003 tarihi itibariyle, sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi sisteminin ifasına tahsis edilmiş olan çalışan sayısı aşağıdaki gibidir:

Tam Zamanlı Tam zamanlıya eşdeğer yarı zamanlı

Kalite takibi/gözetimi. AA aa = AA’

Sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi BB bb = BB’

(Kişilerin yönetim grubu hakkında detaylı BB1 bb1 = BB1’

164 bilgiler)

BB2 bb2 = BB2’

Diğer... CC cc =CC’

Toplam TT tt = TT’

Toplam Adam saat TT + TT’

(Not: Kuruluşun boyutu ve karmaşıklığı doğrultusunda, bu tablo daha da geliştirilebilecek veya basitleştirilebilecektir)

(2) Eğitim politikası

(Bu paragraf, yukarıda belirtilen personele ilişkin eğitim ve nitelik standartlarının söz konusu kuruluşun boyutu ve karmaşıklığı ile tutarlı olduğunu göstermelidir. Ayrıca, tazeleme eğitimine olan ihtiyacın nasıl değerlendirildiğini ve de eğitim kaydının ve takibinin nasıl yapıldığını açıklamalıdır)

0.4. Yönetim organizasyon şemaları a) Genel organizasyon şeması

Bu akış şeması vasıtasıyla tüm şirket organizasyonunun kapsamlı bir şekilde anlaşılması sağlanmalıdır.

Örneğin; bir AOC sahibi durumunda;

b) Sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi organizasyon şeması

Bu akış şeması sürekli uçuşa elverişlilik yönetimi sistemine ilişkin detayları sunmalı ve kalite güvence departmanı ile diğer departmanlar arasındaki bağlar/ilişkiler dahil olmak üzere, kalite gözetim sisteminin bağımsızlığını açık bir şekilde göstermelidir (aşağıdaki örneğe bakınız). Kuruluşun boyutuna ve karmaşıklığına bağlı olarak, bu akış şeması gerekli olduğu şekilde yukarıdaki ile birleştirilebilecek veya alt bölümlere ayrılabilecektir. Örneğin; bir AOC sahibi durumunda;

Sorumlu

Yönetici Kalite Güvence

Departmanı

Pazarlama İşletme Sürekli Uçuşa

Elverişlilik

………

Tayin Edilmiş Sorumlu Yetkili (Post

Holder)

Teknik Planlama ...

Anlaşmalar

Kalite Güvence

Teknik Gövdeler

Teknik Motorlar

Teknik Aviyonikler

165 0.5. Kuruluşun faaliyetlerindeki/onayındaki/lokasyonundaki/personelindeki değişikliklerin

Genel Müdürlüğe bildirilmesine ilişkin prosedür

(Bu paragraf, öngörülen değişiklikleri hayata geçirmeden önce şirketin Genel Müdürlüğü hangi durumlarda haberdar etmesi gerektiğini açıklamalıdır; örneğin;

Sorumlu yönetici (veya mühendislik başkanı veya kalite müdürü gibi tayin edilmiş herhangi bir kişi), aşağıdakilere ilişkin her tür değişikliği Genel Müdürlüğe bildirecektir:

(1) şirketin adı ve lokasyonu (lokasyonları)

(2) 0.3 c) paragrafında belirtilmekte olan kişiler grubu

(3) onaya tesir edebilecekleri sürece, operasyonlar (işletimler), prosedürler ve teknik düzenlemeler.

Joe Bloggs, söz konusu değişiklik Genel Müdürlük tarafından değerlendirilmiş ve onaylanmış oluncaya değin bu tür değişiklikleri hayata geçirmeyecektir.)

0.6. El kitabı revizyon prosedürü

(Bu paragraf, el kitabının revizyonundan ve onay için Genel Müdürlüğe sunulmasından kimin sorumlu olduğunu açıklamalıdır. Bu, Genel Müdürlük tarafından kabul edilmesi halinde, onaylı kuruluşa, sahip olunan onay üzerinde hiçbir etkiye sahip olmayan küçük çaplı değişiklikleri kendi bünyesinde onaylama olanağını içerebilecektir. Bu paragraf, akabinde, ne tür değişikliklerin küçük çaplı ve ne tür değişikliklerin büyük çaplı sayıldığını ve her iki durum için de onay prosedürünün ne olduğunu izah etmelidir.)

BÖLÜM 1 SÜREKLİ UÇUŞA ELVERİŞLİLİK YÖNETİMİ PROSEDÜRLERİ