• Sonuç bulunamadı

4. BULGULAR VE YORUM

4.1.2. İç giyimde üst beden formları

İç giyimde üst beden formunu şekillendiren iç giyim çeşitlerinden 16. ve 20. yüzyıllara ait korseler, göğüs destekleyici, sütyen bandı, korselette (corselette), korse (girdle) ve konik sütyenlerin form ve kullanım özelliklerinin incelenmesine ilişkin veriler, Tablo

Tablo 4.11. 16. yüzyıla ait korse form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.31.16. yüzyıla ait korse örneği (URL-14)

Kullanıldığı Dönem:

16. yüzyıl

İç Giyim Çeşidi: Korse

Kullanım Amaçları: İlk olarak 16. yüzyılda ortaya çıkan korse, beli sıkıştırarak

inceltmek ve göğüsleri düzleştirmek amacıyla kullanılmıştır. Vücudun doğal şeklinden uzaklaşmasına neden olan korseler, dönemin siluet anlayışına uygun bir biçimde bedenin anatomik yapısını değiştirerek dişiliği gizleme amacıyla da kullanılmıştır.

Model Özellikleri: Sert kapitone kumaşın içine birbirine belirli mesafelerde

yerleştirilen balina kemikleri dikişlerle tutturulmuştur. Göğüsleri bastırıp belirsizleştirecek kadar yüksek kesimli ve geniş yaka formu, omuz askılarıyla tutturulmuştur. Korsenin alt kısmı mide üzerinden aşağıya doğru sivri bir uç şeklinde sonlandırılmıştır. Korsenin arka tarafında bulunan bağcıklarla bele sıkıca oturması ve gövdenin sertleşmesi sağlanmıştır. Korsenin ve askıların çevresi biye ile süslenmiştir.

Malzeme Özellikleri: 16. yüzyılda kullanılan korselerin balina kemiği, kamış

çim olarak bilinen kurumuş saz, ahşap, ağaç dalları, metal çubukları vb. malzemelerle güçlendirildikleri; kapitone kumaşını oluşturmak için pamuk, korsenin etrafını temizlemek için pamuk biye, korseyi bağlamak amacıyla bağcık ve kumaş özelliğine uygun dikiş ipliklerinin kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: Pamuk, keten, müslin, deri, yün vb. doğal lif kaynaklı

kumaşların kullanıldığı ve kumaşların sarı nişasta ile kolalanarak sertlik kazandırıldığı varsayılmıştır.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: İki kumaş arasına yerleştirilen pamuk ve balina

kemiği gibi destekleme malzemelerinin el dikişleri ile tutturulduğu ve birleştirme dikişlerinde elde makine dikişi kullanıldığı düşünülmektedir. Arka bedende açıklığın her iki kenarında bağcıkların geçeceği delikler ilik örme tekniği ile hazırlanmış; omuz bantları, yaka çevresi, arka kapama kenarları ve etek uçları çevresi biye ile temizlenmiştir.

Görsel 4.32.16. yüzyıla ait korse ile kullanılan giysi örneği (Belek, 2009, s. 114)

Tablo 4.12. 17. ve 18. yüzyıla ait korse form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.34.17. ve 18. yüzyıla ait korse örneği (URL-15)

Kullanıldığı Dönem:

17. ve 18. yüzyıl

İç Giyim Çeşidi: Korse

Kullanım Amaçları: Üst beden formunu dik tutmak, beli inceltmek, kadın üst

bedenini ters koni formuna dönüştürerek vücudu şekillendirmek amacıyla kullanılmıştır. Dönemin dış giyim özelliklerine uygun bir görünüm elde etmek için göğüsleri alttan yukarı doğru itecek bir biçimde tasarlanan korseler tercih edilmiştir.

Model Özellikleri: Aristokrasi ve üst sınıflar arasında statü sembolü ve

güzellik işareti olarak görülen, derin göğüs dekolteli ve vücudu sıkıca saran korselerde; göğüsleri ortaya çıkaracak genişlik ve açıklıkta yaka formu uygulanmıştır. Ön bedende karnı düzleştirmek ve gövdenin sert görünmesini sağlamak amacıyla “busk” adı verilen çubuk ile birlikte karın koruyucu (stomacher) kullanılmıştır. Korsenin alt etek uçları kalçanın hareketini kolaylaştırmak amacıyla kesikli ve ön kısımda bel çizgisi ön ortasına doğru sivrilerek inen bir formda üretilmiştir. Omuz askıları göğüslerin yukarı itilmesini kolaylaştırmıştır. İki parçadan oluşan korse, ön ve arka bağcıklarla bele sıkıca oturtularak bağlanmıştır. Yanlardan ön bedene verev formda yerleştirilen balina kemikleri dikişlerle tutturulmuştur.

Malzeme Özellikleri: Sazlık, balina kemikleri, fil dişleri, tahtadan ya da

metalden yapılan busk, ahşap çubuklar vb. malzemelerle güçlendirilen korsede, ön ve arka açıklığı bağlamak amacıyla bağcık, omuz askılarını ayarlamak için askı tokası, korsenin iç tarafında pamuklu astar, dikiş paylarını temizlemek ve korsenin yaka açıklığını süslemek amacıyla saten biye; kumaş özelliğine uygun dikiş iplikleri kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: Kışın yumuşak ve sıcak tutan, yazın ise ince kumaşların

kullanıldığı korselerin; keten, saten, ipek, brokar ve yünden üretildikleri varsayılmıştır.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: Birleştirme dikişlerinde elde makine dikişinin

kullanıldığı ve korseyi sertleştirmek amacıyla yerleştirilen balina kemiği, balen vb. destekleme malzemelerinin el dikişleri ile tutturulduğu düşünülmektedir. Korsenin etek uçlarındaki kesikler ve yaka çevresi astar ile temizlenmiştir. Süsleme amacıyla yaka ve kol çevresine biye çalışılmıştır. Ön ve arka bedende açıklığın her iki kenarında bağcıkların geçeceği delikler ilik örme tekniği ile hazırlanmış ve dikiş payları biye ile temizlenmiştir.

Görsel 4.35.17. ve 18. yüzyıla ait korse ile kullanılan giysi örneği (Yıldız, 2014, s. 70)

Görsel 4.36.17. ve 18. yüzyıla ait korse ile kullanılan giysi silueti

Tablo 4.13. 18. yüzyıla ait korse (stays) form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.37.18. yüzyıla ait korse (stays) örneği (Ehrman, 2015, s. 45)

Kullanıldığı Dönem:

18. yüzyıl (1780)

İç Giyim Çeşidi: Korse (Stays)

Kullanım Amaçları: Beli yanlardan ters koni formu oluşturarak inceltmek, sırtı

desteklemek ve göğüsleri alttan destekleyerek büzgülü taşıyıcılarla yukarı itmek amacıyla tasarlanan korse, döneme ait dış giyimlerdeki derin göğüs dekoltesine uygun bir formda hazırlanmıştır. Sosyal statünün belirleyicisi olarak görülen korseler, burjuva sınıfı kadınları tarafından kullanılmıştır.

Model Özellikleri: Dönemin iç eteklerinin geniş ve kabarık olmasından dolayı

boyları kısalan korselerin, alt etek uçları kalçanın hareketini kolaylaştırmak amacıyla kesikli bir formda üretilmeye 18. yüzyılda da devam edilmiştir. Derin göğüs dekolteli korsede göğüslerin alt çevresini saracak çanak biçiminde, büzgülü bir alan oluşturulmuştur. Yanlardan ön bedene verev formda uzanan kupların tünel dikişlerine balenler yerleştirilmiştir. Ön kısımda karnı düzleştirmek ve gövdeyi sert göstermek amacıyla yerleştirilen busk’ın üzerinde ipek kurdele bağcıklarla süsleme yapılmıştır. Omuz askıları, kolları arkaya doğru iterek bedenin daha dik durmasını ve göğüslerin öne doğru çıkmasını sağlamıştır. Arka bedendeki bağcıklarla korse bele sıkıca oturtularak bağlanmıştır.

Malzeme Özellikleri: Kemik ya da metal balenler, balina kemikleri, ahşap ya

da metal busk ile sertlik kazandırılan korsede, göğüs çevresinde kavisli metal çubuk ve pamuklu fitil biye, göğüsleri yukarı itmek için iç astar cebe yerleştirilen vatka, ön ortada süsleme amacıyla ipek kurdele, iç kısmını temizlemek amacıyla pamuklu astar, arka açıklığı bağlamak amacıyla bağcık, kumaş özelliğine uygun dikiş iplikleri kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: İpek brokar, tafta, organze, saten, keten, pamuk vb.

kumaşların üzerine dikiş-nakış tekniklerinin uygulandığı görülmüştür.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: Korsenin birleştirme dikişlerinde elde makine dikişi

kullanılmıştır. Balen çubukların geçtiği kısımlarda oluşturulan tünel dikişlerinde oyulgama dikişinin uygulandığı, korsenin iç kısmının astar ile temizlenerek göğüs hizasında ön astarın içine cep monte edildiği ve büzgü yöntemi ile çift kat kumaşın belirli mesafelerde büzülerek göğüs kabının oluşturulduğu düşünülmektedir. Ön ortasında busk’ı çevreleyen ipek kurdelenin geçeceği yerlere birit ilik çalışıldığı, arka bedende açıklığın her iki kenarında bağcıkların geçeceği deliklere ilik örme tekniği uygulandığı ve omuz askılarının çırpma dikişi ile birleştirildiği varsayılmıştır. Göğüs kabı alt çevresinde punto dikişi ve üçgen kesiklerin başlangıcında bel hattında zikzak süsleme dikişleri yapılmıştır. (Dikiş bilgileri V&A müzesinin envanter bilgilerinden alınmıştır.)

Tablo 4.14. 19. yüzyıla ait (1825-1835) korse form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.40.19. yüzyıla ait (1825-1835) korse örneği (Ehrman, 2015, s. 44)

Kullanıldığı Dönem:

19. yüzyıl (1825-1835)

İç Giyim Çeşidi: Korse

Kullanım Amaçları: Göğüsleri destekleyen 19. yüzyılın ilk sütyen örnekleri

olarak kabul edilen korseler, bedeni bağcıklarla sıkıca sararak göğüs altından geçen yüksek bel çizgisinin vurgulanmasını sağlamıştır. Ayrıca sırtın desteklenmesi ve karın bölgesinin düzleştirilmesi amacıyla da kullanılmıştır.

Model Özellikleri: Modern sütyenlerin işlevselliğini taşıyan, göğüs altında

metal balenlerle desteklenen ve üçgen kesimli dikişlerle süslenen korselerde ön ortasına yerleştirilen busk göğüsleri birbirinden ayırmıştır. Arkaya ve ön karın bölgesine sert bir görünüm kazandırmak için yerleştirilen balina kemikleri, tünel dikişlerinin arasından geçirilmiştir. Korsenin yan dikişlerine ve göğüs bölgelerine üçgen parçalar eklenerek bedenin şekline uygun bir korse modeli elde edilmiştir. Omuz askıları ile göğüslerin yukarıdan desteklenmesi sağlanmıştır. Arka bedendeki bağcıklarla korse bele sıkıca oturtularak bağlanmıştır. Üst kalçada biten boyu ve derin yaka açıklığı ile dönem üst giysilerine uygun bir formda üretilmiştir.

Malzeme Özellikleri: Bedenin form kazanmasını sağlayan tahta busk, metal

göğüs baleni ve çubuk balenler, bedene yapılan trapunto dikişinin (İtalyan yorganlama tekniği) net durmasını sağlamak için kanvas tela, göğüsleri desteklemek için pamuk ve keten fitiller, içini temizlemek amacıyla pamuklu astar, arka açıklığı bağlamak amacıyla bağcık, kumaş özelliğine uygun dikiş ve nakış iplikleri kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: 19. yüzyılda tekstil sanayinin gelişimi ile birlikte ağırlıklı

olarak kullanılan ipeğin yanında pamuk, yün, jakarlı parlak dokumalar, tafta, saten, müslin, keten vb. kumaşların kullanıldığı düşünülmektedir.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: Birleştirme dikişlerinde elde makine dikişi

kullanıldığı ve balen çubukların geçtiği kısımlarda oluşturulan tünel dikişlerinde oyulgama dikişi uygulandığı varsayılmıştır. Korsenin iç kısmı astar ile temizlenerek göğüs kısmına ve kalçada yan dikişlere eklenen üçgen parçaların etrafına nervür dikiş tekniği uygulanmıştır. Tüm bedende trapunto nakış tekniği ile farklı desen ve motifler oluşturulmuştur. Arka bedende açıklığın her iki kenarında bağcıkların geçeceği delikler ilik örme tekniği ile örülmüştür. Korsenin omuz askıları çırpma dikişi ile birleştirilmiştir. (Dikiş bilgileri V&A müzesinin envanter bilgilerinden alınmıştır.)

Görsel 4.41.19. yüzyıla ait (1825-1835) korse ile kullanılan giysi örneği (Suoh, 2012, s. 182)

Görsel 4.42.19. yüzyıla ait (1825-1835) korse ile kullanılan giysi silueti

Tablo 4.15. 19. yüzyıla ait (1860) korse form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.43.19. yüzyıla ait (1860) korse örneği (URL-16)

Kullanıldığı Dönem:

19. yüzyıl (1860)

İç Giyim Çeşidi: Korse

Kullanım Amaçları: Kadın güzelliğinin ve sosyal statünün ön planda tutulduğu

19. yüzyılda ortaya çıkan kum saati figürünü oluşturmak ve belin vurgulanmasını sağlamak amacıyla korseler kullanılmıştır. Kullanılan korse formuyla göğüsler ikiye ayrılmış ve alttan desteklenerek dik görünmesi sağlanmıştır.

Model Özellikleri: Göğüs altından başlayarak bel hattında sonlanan, alt ve üst

uçları sivri formda olan korse, özellikle beli ince göstermek amacıyla kullanılmıştır. Alt sivri uçlar karnı düzleştirirken; üst sivri uçlar göğüslerin birbirinden ayrılmasını sağlamıştır. Bedende arka, ön ve yanlara yerleştirilen balina kemiklerinin oluşturulan tünel dikişleri arasından geçirildiği varsayılmaktadır. Ön bedende korse alt kenarına yerleştirilen üçgen parçalar sayesinde korsenin bedeni sarması sağlanmıştır. Göğüs altına gelen kısımlara yatay olarak şekillendirici balenler yerleştirildiği düşünülmektedir. Ön ortasındaki açıklık kancalarla birleştirilmiştir.

Malzeme Özellikleri: Çubuk metal ya da ahşap balenler, balina kemikleri, fildişi

gibi serleştirici malzemeler kullanılarak korsenin bedeni şekillendirmesi sağlanmıştır. Ön ortasının her iki kenarında kancalar, kumaşı sertleştirmek için tela, içini temizlemek amacıyla pamuklu astar, alt ve üst kenarlarda fransız danteli ya da fisto ve kumaş özelliğine uygun dikiş iplikleri kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: Tafta, saten, pamuk, kadife, jorjet, ipek, yün, müslin vb.

dönemi yansıtan kumaşlar kullanılmıştır.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: Elde makine dikişi ile birleştirildiği düşünülen

korsede, balen çubukların geçtiği kısımlarda oluşturulan tünel dikişlerinde el dikişleri uygulanmıştır. Korsenin iç kısmı astarla temizlenmiştir. Alt ve üst kenarların etrafına yerleştirilen danteller gaze dikişi ile tutturulmuştur. Ön bedende açıklığın her iki kenarında yer alan kancalar elde tutturulmuştur. (Dikiş bilgileri V&A müzesinin envanter bilgilerinden alınmıştır.)

Görsel 4.44.19. yüzyıla ait (1860) korse ile kullanılan giysi örneği (Suoh, 2012, s. 218)

Görsel 4.45.19. yüzyıla ait (1860) korse ile kullanılan giysi silueti

Tablo 4.16. 19. yüzyıla ait (1864-1880) korse form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.46.19. yüzyıla ait (1864-1880) korse örneği (Ehrman, 2015, s. 49)

Kullanıldığı Dönem:

19. yüzyıl (1864-1880)

İç Giyim Çeşidi: Korse

Kullanım Amaçları: 19. yüzyılda kadın siluetinin ince belli kum saati ideal

görünümünü oluşturmak, göğüsleri yukarı kaldırmak ve dik duruş elde etmek için korseler kullanılmıştır.

Model Özellikleri: Yanlarda kasık kemiğine kadar kısalan ve göğüslerin en

yüksek kısmında sonlanan korsede, balen çubuklarının aralıksız bir şekilde yerleştirilmesiyle ideal beden şekli oluşturulmuştur. Ön ortası açıklığının her iki kenarında yer alan kancalar, önceki dönemlerde kullanılan korselerde bedenin sıkıştırılmasını sağlayan bağcıklardan farklı olarak, kapatma görevi görmüştür. Kol altından başlayan, kalçanın geniş gürünümünü koruyarak ön bedene doğru “V” formunda biten balenler, tünel dikişlerine yerleştirilmiştir. Göğüs formunun oluşması amacıyla kullanılan üçgen parçalara, yerleştirildiği düşünülen küçük pedlerle göğüslerin yukarı kaldırılması sağlanmıştır.

Malzeme Özellikleri: Korseyi temizlemek için patiska ya da keten astar,

kumaş yüzeyini sertleştirmek amacıyla tela, ön ortasının her iki kenarında kanca, düğme vb. kapatma malzemeleri, beden formunu oluşturabilmek için çubuk metal ya da kemik balenler, göğüs pedleri, üst kenarda süsleme amacıyla fisto ve kumaş özelliğine uygun dikiş iplikleri kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: İpek, brokar, müslin, tafta, keten, saten, organze vb. ipekli

dokumaların kullanıldığı varsayılmaktadır.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: Dikiş makinesinin bu dönemlerde kullanılmaya

başlaması sonucunda korsenin birleştirme dikişleri makinede yapılmıştur. Çubuk balenlerin yerleştirilmesi için dikiş makinesinde tünel dikişleri uygulanmıştır. Keten astarla temizlenen korsenin alt ve üst kenarında süsleme amacıyla biye çalışılmıştır. Üst biyenin ucuna el dikişleri ile fisto dikilmiştir. Korsenin her iki ön açıklığında kullanılan kanca elde tutturulmuştur. Bedenin bazı noktalarında süsleme amacıyla makine nakışı uygulanmıştır. (Dikiş bilgileri V&A müzesinin envanter bilgilerinden alınmıştır.)

Görsel 4.47.19. yüzyıla ait (1864-1880) korse ile

Tablo 4.17. 20. yüzyıla ait korse form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.49.20. yüzyıla ait korse örneği (Hill, 2014, s. 29)

Kullanıldığı Dönem:

20. yüzyıl (1905)

İç Giyim Çeşidi: Korse

Kullanım Amaçları: 20. yüzyılın başlarında “gibson girl” adı verilen kadın

siluetini oluşturan korse, karın bölgesini içeriye çekerek göğsü ileriye doğru itmeyi sağlamıştır. Dışarı kavisli kalça hattını kum saati formuna dönüştürerek belin inceliğini ortaya çıkarmak için kullanılmıştır. Kalçalara doğru uzayan korse kadın bedeninin daha kıvrımlı ve çekici görünmesine katkı sağlamıştır.

Model Özellikleri: Kalçaları kontrol altına alan uzunlukta, aşağıya doğru

eğimli, göğüs dekoltesini ve vücut hatlarını vurgulayarak “S” formunu veren balenler korsede tünel dikişlerinin arasına yerleştirilmiştir. Ön ortası açıklığının her iki kenarında yer alan kancalar ve kullanılan busk sayesinde karın bölgesinin içeriye doğru bastırılması sağlanmıştır. Korsenin alt kenarından aşağıya inen askılar çorapların tutturulmasında kullanılmıştır.

Malzeme Özellikleri: Balina kemikleri kullanımda olsa da, gelişen teknoloji ile

birlikte yeni malzemeler kullanılmaya başlanmıştır. Korseye sert görünüm vermek için kauçuk ya da selüloz ile kaplı spiral metal çubuklar kullanılmıştır. Korseyi temizlemek için keten astar, ön ortasının her iki kenarında metal kanca, agraf vb. kapatma malzemeleri, kumaş yüzeyini sertleştirmek amacıyla kanvas tela, çorapları tutan askı ve metal kanca, üst ve alt kenarda süsleme amacıyla danteller ve kumaş özelliğine uygun dikiş iplikleri kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: İpek, tafta, saten, müslin, damask vb. kumaşların özel

davetlerde; ince pamuklular, keten ve yün kumaşların günlük kullanımda tercih edildiği düşünülmektedir.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: Korsede kullanılan dikişlerin dikiş makinesinde

yapıldığı, balenlerin yerleştirilmesi için tünel dikişlerin oluşturulduğu ve ön kapama payı kenarlarında çima dikişi uygulandığı görülmüştür. Astarla temizlenen korsenin alt ve üst kenarları dantellerle süslenmiştir. Her iki ön açıklıkta kullanılan kancalar elde tutturulmuştur. Çorapları tutan askılar, korsenin etek ucuna astar ve kumaş arasına yerleştirilerek birleştirilmiş; ucundaki kanca el dikişi ile tutturulmuştur.

Görsel 4.50.20. yüzyıla ait korse ile kullanılan giysi örneği (Suoh, 2012, s. 339)

Tablo 4.18. Göğüs destekleyici form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.52.Göğüs destekleyici örneği (Hill, 2014, s. 53)

Kullanıldığı Dönem:

20. yüzyıl (1905)

İç Giyim Çeşidi: Göğüs Destekleyici

Kullanım Amaçları: Göğüsleri, geleneksel korselere göre çok daha iyi bir

görünümde kaldıran ve “göğüs destekleyiciler” olarak adlandırılan ilkel sütyenler, 20. yüzyılın başlarında kullanılmıştır. Ana amacı göğüsleri biçimlendirmek olmayan; sadece göğüsleri destekleme özelliğine sahip olan iç giyimler, moda olan göğüs siluetini oluşturmak amacıyla giyilmişler ve tüm vücudu korse ile kaplı olan kadınların özgür bir görünüme kavuşmasını sağlamışlardır.

Model Özellikleri: Göğüs bölgesini alt ve üstten tamamen kaplayan, ön ve

arka bedende silueti oluşturmak için kullanılan balenler, üst kumaşa yerleştirilen tünellerin arasından geçirilmiştir. Göğüsler omuz askıları ile yukarıdan desteklenerek askılarda belirli mesafelerde açılan örme ilikler sayesinde istenilen form ayarlanabilmektedir. Geniş omuz askıları arka bedeni de desteklemektedir. “V” yaka açıklığına sahip göğüs destekleyicisinde, düğme ile birleştirilen ön kapama payının altında kapak çalışılmıştır.

Malzeme Özellikleri: Üst ana kumaşın desteklenmesinde tela, ön orta

kapamada düğme, alt ve üst kenarların temizlenmesinde pamuk biye, iç dikişlerin temizlenmesinde pamuk astar, süsleme amacıyla ön beden yaka açıklığı ve kol oyuntusu kenarına fisto, omuz bantlarında kanca, beden formunu oluşturmak amacıyla metal çubuk balenler, göğüslerin desteklenmesinde zarar görmesini azaltmak için iki kumaş arasında pamuk ve kumaş özelliğine uygun dikiş iplikleri kullanıldığı düşünülmektedir.

Kumaş Özellikleri: Keten, pamuk, krepdöşin, amerikan bezi, patiska vb.

kumaşların göğüs destekleyicilerinin üretiminde kullanıldığı varsayılmaktadır.

Dikim ve Dikiş Özellikleri: Göğüs destekleyicisinde makine dikişi ile

dikişlerin birleştirildiği ve balenlerin geçtiği tünellerin her iki kenarında çima dikişlerinin uygulandığı görülmüştür. Kumaş ve pamuk astarın kenarları biye ile temizlenmiştir. Ön ortasında birit ilik çalışılmıştır. Yaka açıklığında kullanılan fisto çima dikişi ile tutturulmuştur. Omuz bantlarına ilik örme tekniği ile ilikler örülmüştür. Ön kapamada kullanılan düğmeler elde dikilmiştir.

Görsel 4.53.Göğüs destekleyici ile kullanılan giysi örneği (Suoh, 2012, s. 346)

Tablo 4.19. Sütyen bandı form ve kullanım özellikleri

Görsel 4.55.Sütyen bandı örneği (Hill, 2014, s. 73)

Kullanıldığı Dönem:

20. yüzyıl (1933)

İç Giyim Çeşidi: Sütyen Bandı

Kullanım Amaçları: Göğüsleri bastırarak yassı hale getiren bant formundaki

sütyen, göğüsleri sararak sadece örtme amacıyla kullanılmıştır. Sütyenin kullanımında destekleyici ve şekillendirici bir özellik amaçlanmamıştır.

Model Özellikleri: Dantelden yapılmış sütyen bandının arasında göğüs formunu

büzgülerle sağlayan ara bir parça kullanılmıştır. Üst ve alt kenarlarda kavisli bir form oluşturularak bandın göğsü sarması sağlanmıştır. Basit bir tasarıma sahip sütyen bandının arka ortası agraflarla birleştirilmiş ve saten kurdele askılarla omuzlardan hafifçe desteklenmiştir.

Malzeme Özellikleri: Sütyen bandının arka ortasının her iki kenarında metal

agraf, omuz askılarında saten kurdele, kumaş özelliğine uygun dikiş ve nakış