• Sonuç bulunamadı

1.3. Türkiye’de 1990’lı Yılların Edebiyat Dergilerine Bir Bakış

2.1.2. İç Özellikleri

Dergi aylık edebiyat dergisi olduğunu duyurmuştur. Edebiyatın özellikle düşünce ve kültür yönünü de dikkate alarak sanatını icra eden sanatçıların dergide yer almasına özen gösterilmiştir. İçindekiler kısmında hangi türde yazılar çok hangilerinde daha az mukayesesine girdiğimizde şiir ve düşünceyi içeren deneme ve makalelerin çokluğu göze çarpar. Öykünün yeri daha azdır. Öykü eleştirisi yönünden zengin bir içerik görmek mümkündür.

İlk sayısından itibaren derginin geniş bir yayın kadrosu bulunmaktadır. Her sayıda kırk yazar yer almaktadır. Sahibi Ömer Faruk Ergezen’dir. Yazı İşleri Müdürü Faruk Koca, Yayın Yönetmeni İbrahim Çelik’tir. 26-27.sayıdan itibaren dizgi/düzelti işlerini üstlenen Murat Çınar’dır. Yönetim adresi altıncı sayıya kadar Konur Sokak 39/9 Kızılay / Ankara’dadır. 7.sayıdan itibaren ise yönetim Konur Sokak 39/1 şeklinde değişmiştir. Derginin fiyatı birinci sayıdan altıncı sayıya kadar 200.000 TL’dir. Yedinci sayıdan on ikinci sayıya kadar 300.000 TL’dir. On üçüncü sayıdan yirmi dördüncü sayıya kadar 500.000 TL’dir. Yirmi beşinci sayıdan otuz altıncı sayıya kadar 700.000 TL’dir. Otuz yedinci sayıdan kırk sekizinci sayıya kadar 1.000.000 TL’dir. Kırk dokuzuncu sayıdan altmışıncı sayıya kadar 2.000.000 TL’dir. Türk Öykücülüğü ve Ahmet Hamdi Tanpınar Özel Sayısının fiyatı 6.000.000 TL’dir. Türk Şiiri Özel Sayısının fiyatı ise 13.000.000 TL’dir.61

Yirmi beşinci sayıdan itibaren derginin e-posta adresi künyede yer almıştır: heceyayin@hotmail.com. Elli dokuzuncu sayıda e-posta adresi tekrar değişmiştir: hece@hecedergisi.com. Elli ikinci sayıdan itibaren derginin bir İnternet sitesi olduğu ilan edilmiştir: hece.kirkikindi.com. Elli dokuzuncu sayıdan itibaren internet adresi değişmiştir: http://www.hecedergisi.com.

61 Türk Lirasından 1 Ocak 2005 tarihinde altı sıfır atılmıştır. Konuyla alakalı daha ayrıntılı bilgiler için

Dergi içerisinde reklamlar da yer almıştır. Çeşitli sektörlerden reklamları görmekle birlikte reklamlardan örnek verecek olursak; Hece Yayınları, Birlik Radyo, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Vadi Yayınları, Yedi Gece Kitaplığı, Yöneliş Yayınları bunlardan bazılarıdır. Derginin sayfa sayısı sürekli değişiklik göstermektedir. Bazı sayılar seksen dört sayfa iken bazı sayılar yüz yirmi sayfa olabilmektedir. 25.sayıya kadar her ayın on beşinde yayımlanırken yirmi altıncı-yirmi yedinci sayıdan itibaren her ayın birinde yayımlanmaya başlamıştır.

Derginin yazar kadrosu şiir ağırlıklı olmakla birlikte kurucu yayın yönetmeni Hüseyin Su öykücüdür. Bunun yanında Necip Tosun ve Ömer Lekesiz öykü hakkında denemeler ve eleştiri yazılarıyla öne çıkmışlardır. Diğer türlere de önem verildiğini görüyoruz. Mektup, anı ve söyleşi türünde metinler de dergide kendisine yer bulmuştur.

Hasan Aycın, Ocak 1997’de çıkan derginin ilk sayısından itibaren derginin açılışında karşımıza çıkmıştır. Çizgilerini edebiyat dergilerinde gördüğümüz Hasan Aycın’la ilgili Osman Bayraktar şunları söylüyor:

“Çizgilerin önemli bir bölümü birilerine adanmış olarak sunulmuştur

izleyiciye; eserin hem oluşum safhasında hem de mesajın kavranmasında bu birlikteliklerin payı önemlidir; sanatçının yaşama bakışını yansıtır, birlikte gerçekleştirilmiş ruhsal kazılardan elde edilen izlenimlerdir çizgiye yansıyan.”62

Hem gündem hem gündem dışı çizgileriyle okuyucuda derin düşünceler bırakması ve derginin sadece yazı değil görselliğin de önemini bir nebze olsun kavraması önemli olmuştur.

Dergide “Dosya” ve “Hece Taşları” isimli özel konularla edebiyatın gündemi belirlenmek istenir. “Hece Taşları”nda beşinci sayı Ramazan Dikmen, altıncı sayı İlhami Çiçek on birinci sayı Şevket Bulut, on beşinci sayı Mustafa Sarıçiçek ve otuz dokuzuncu sayı Akif İnan’a ayrılmıştır. Dosya konularında ise on dördüncü sayıda “Beş Öykücü”, on yedinci sayıda “Şiir, Dil, İmge”, yirmi altıncı – yirmi yedinci

sayılarda “Şeyh Galib”, otuz üçüncü – otuz dördüncü sayılarda “Mustafa Kutlu”63, kırkıncı sayıda “Cemal Şakar” yer almıştır.

“Kum Saati” ve “Kitaplık” bölümleri dergide dönemin güncel olaylarının yansıtıldığı alanlar olmuştur. “Kum Saati” bölümünde polemik, çeşitleme, duyuru, hatırlatma niteliğinde yazılar yer almıştır. Yazılarda daha çok güncel konular işlenmiştir. “Kitaplık” bölümünde ise o tarihlerde çıkan yeni kitaplarla ilgili tanıtım yazılarına yer verilmiştir. On üçüncü sayıda “1997 Yılının Ardından” başlığıyla o yılın edebiyat metinleri değerlendirilmiştir.

Derginin yayın politikasına dair izleri ilk sayıda Hüseyin Su imzasıyla yayımlanan “Sıcak Takip” yazısıyla görmek mümkündür.

Hece Kültür Evi söyleşilerinin planlandığı dergide özellikle yazılıp çizilmiştir. Ancak bu proje dergi üzerinden izleyebildiğimiz kadarıyla iki bölüm sürmüştür. Yedinci sayıda “Turan Koç’la Şiir Üzerine Söyleşi” başlıklı bir program düzenlenmiştir. Programın çözülmüş kaydı yayımlanmıştır. On altıncı sayıda bu projenin ikinci etkinliğini görürüz. “Dilimizden Olacak Kıyametimiz” başlıklı söyleşiye Turan Koç, Süleyman Sahra, İbrahim Demirci, Murat Keramettin, Fahrettin Arslan, Mete Çamdereli ve Ali Ulvi Temel katılmıştır. Programın kaydını Ali Karaçalı ve Bahar Karaçalı çözüp yayımlamıştır.

Benzer Belgeler