• Sonuç bulunamadı

Anlatı Yapısı

İsa, bir canlı yayın programına katılır ve kafasında bir melek çemberi vardır. Böylece çemberle bir din adamlığına ve günahsızlığı simgeleyen göstergeler en başta gösterilir. İsa, cinsel içerikli sorulara cevap veren bir televizyon programı yapmaktadır. Stanley karakteri homoseksüel köpeği için canlı yayına bağlanır. Köpek, “Büyük İbne Hayvan Mabedi” olarak isimlendirilen hayali bir yere gider. Burası homoseksüel hayvanların tek mutlu olabildiği yerdir. Stanley, köpeğini homoseksüellikten kurtarmak için peşinden gider. Mabedin sorumlusu ona “Hala anlamadınız” der ve köpeğiyle

birlikte onu bir tekne yolculuğuna çıkarır. Bu esnada gemide gezerlerken homoseksüelliğin tarihçesini anlatmaya başlar. O esnada birçok kanat önderi, siyasi kimlikler, toplumlar gösterilir ve şu ifadeye yer verilir:

-“Görüyorsun, ibnelik zamanın başından beri vardı. Mısır yöneticilerinden, Japon şagunlarına kadar. Uh Oh!, Şuraya bak, Diktatörler, Hıristiyanlar, Cumhuriyetçiler ve Naziler”.

Homoseksüelliğe karşı dünyaya tepkisini sunan South Park bu bölümde homoseksüelliğin Tanrı’nın bir yaratış biçimi olduğunu ve toplumların her döneminde herkesin gözünde mit olmuş kimliklerin dahi bunu yaşadığını göstermiştir. Bireyin sonul parçalanışı ve dağılışının varsayılmasına karşılık bazen bir “ yeni bireycilik” teşhis edildiğini ikinci bölümdeki araştırmamız kapsamında belirtmiştik. Hz. İsa’ya sadakatle bağlı olan Hıristiyan kesimin Tanrı’nın oğlunun neden böyle bir şeye karşı çıkmadığı da çizgi dizide manidar bir şekilde ortaya konmak istenmiştir.

Sonra gemi herkesin mutlu olduğu bir yere doğru döner. Kapı açılır, herkes mutludur ve şu şarkı sözleri söylenir:

-“Hepimiz ibneyiz ve sorun değil. Çünkü, ibne demek mutluluk demek. Artık üzgün değiliz. Çünkü küçük kozalarımızdan çıktık”. Homoseksüel mabedinin sorumlusu Stanley’e dönerek,

-“Oraya gittiğinde bizden bahsedeceksin değil mi?” diye sorar. Sonra şunları ekler:

-“Burada çılgınca bir yuva için bekleyen ibne hayvanlar olduğunu anlat onlara” der. Stan’da anlatacağını söyler.

En ilginç gösterge ise, homoseksüellerin bir hayvana benzetilmiş olmasıdır. “Oraya” kelimesiyle bir ötekileştirmeden bahsedilmiştir. Toplum tarafından hayvan olarak görüldüklerini ve insana benzetilmedikleri vurgusu yapılarak bir insanlık çağrısı yapılması hedeflenmiştir.

Karşıtlıklar

Bu bölümde göstergebilimin zıtlıklarına başvurulmuştur. İyi ve kötünün ne olduğu kavramlarına vurgu yapılır. Hayvanlar ve insanlarda bir başka zıtlığı ortaya koyar. Yan anlamlara yer verilmiş olan sezon bölümünde çok sayıda eğretileme/ metafor’a da yer verilmiştir. Hayvan mabedi olarak gösterilen bölge ve şato bir anlamda ayrı bir bölgeyi simgeler.

İyi/Kötü Cinsel ayrım yapan kadın ve erkek kişiler iyi kimseler olarak adlandırılmıştır. Homoseksüel olan ve eşcinselliği bir yaşam biçimi olarak benimsemiş kimseler kötü kimseler olarak adlandırılmıştır.

Mutlu/Mutsuz Hem cinslerine karşı ilgi duymayan kimseler mutsuz olarak ifade edilmiştir. Çünkü bu kimseler toplum baskılarına karşı koyamazlar, toplumun öğretilerini yaşarlar. Homoseksüeller ise, mutludur ve kendilerine ait bir mabedleri vardır. Toplum baskılarından uzak bir bölgede yaşamaktadırlar.

Güvenilir/ Güvenilmez

Homoseksüellere ayrılmış olan mabed de sürekli eğlence vardır. Her hayvandan birer tane bulunur. Dışarısı ise, güvenilmez eşcinsellerin zarar göreceği, dışlanacağı yerlerden ibarettir.

Gösteren Gösterilen İlişkisi

İsa’nın kafasında bir melek çemberi bulunur ve bembeyaz giymiştir. Böylece çemberle din adamlığına ve günahsızlığı simgeleyen göstergeler en başta gösterilir. Homoseksüeller, renkli giymiştir. Bu onların hayata bakış açısını ve eğlenceli kimseler olduklarını anlatan bir göstergedir. Bölümde bahsedilen en önemli gösterge ve gösterilen ilişkisi ise hayvan ve insan kavramları üzerinde yapılmıştır. Homoseksüeller, toplum içinde dışlanırlar ve tıpkı hayvanların bir kafesleri olduğu gibi onlarında bölüm içerisinde kendilerine ait bir mabedleri vardır. Homoseksüeller, hayvanlara benzetilmesi diğer bir gösterge olurken, bir köpeğin eşcinsel olmasıyla gösterge yan anlam barındırarak köpek eşcinsel bir insanın yerine geçmiştir.

Sezon bölümünde kullanılan siyasi kimlikler ve din adamları ise, toplumda belli itibara sahip, kanaat önderi olabilmiş kişilerdir ve bölümde birer mit olarak kullanılmıştır. Toplumların her döneminde herkesin gözünde mit olmuş kimliklerin dahi bunu yaşadığını göstermiştir.

Genel Değerlendirme

Homoseksüelliğin Tanrı’nın bir yaratış biçimi olduğunu ve belli kesimin cinsiyet ayırımında kullanılarak ötekileştirmenin, toplumun dışına itmenin, aşağılamanın ne

denlice yanlış bir şey olduğunu çizgi dizi bu bölümle ortaya koymuştur. Bunu yaparken, aşağılayıcı ifadelere başvurmuş ve siyasi kimliklere, din adamlarına yer vermiş böylece realist bir gözlem yapmıştır.

5.4.2. South Park’ta Dinsel Kimlikler

South Park’ın 2010 yıllarında yayınlanan bu bölüm izler kitle de yankı uyandırmasının yanı sıra tüm dünyada büyük ilgi görürken Müslüman toplumlar tarafından ağır eleştirilere ve tehditlere maruz kalmıştır. Araştırmamıza uygunluk taşıyan bir bölüm olması ve farklılık arz etmesi sebebiyle göstergebilimsel analiz yöntemine tabi tutulmuştur.

14. Sezon, 5. Bölüm

Gösterge: “Ayı Kostümü İçinde Müslümanların Lideri Muhammed” Çizgi Dizinin Kategorisi: Komedi

Gösterenler: Müslümanların lideri olan Hz. Muhammed’in ayı kostümü giydirilerek, dini bir kimliğin görünüşünün resmedilmeyişinin eleştirisi yapılırken İslam’a gönderme yapılması, sözlü metin, dini liderler, aşırı İslamcı olarak adlandırılan gruplar, mitler.

Gösterilenler: Ayı kostümü kullanılarak Müslüman liderini canlandırma, sıradışılık mitleri, İslamcı gruplardan alınan tepkiler, ünlü kimliklerin fotoğraflanışı.

Fotoğraf 3. “Ayı Kostümü Giydirilen Hz. Muhammed”