• Sonuç bulunamadı

Haziran tarihli Teknik Komite toplantısında, konuyla ilgili olarak DPT başkanlığında Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet

İstihdam 2-a) Ulusal İstihdam Stratejisinin Teknik

18 Haziran tarihli Teknik Komite toplantısında, konuyla ilgili olarak DPT başkanlığında Milli Eğitim Bakanlığı, Adalet

Bakanlığı, İŞKUR, HAK-İŞ ve TÜRK-İŞ’in katılımları ile bir alt komisyon kurulmasına karar verilmiştir.

Komisyon;

• Mesleki Eğitimin yaygınlaştırılması,

• Yatırım projelerinin geliştirilmesi,

• Projelerin finansmanı için kaynak temini konularında 2 toplantı gerçekleştirmiştir.

Yatırım Yeri 5) Kadastro çalışmalarının hızlandırılması amacıyla kadro tahsisinin

sağlanması.

Kadro

tahsisi Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

• Maliye Bakanlığı

• Devlet Personel Başkanlığı

• 30 Mayıs tarihinde kadastro çalışmalarının hızlandırılmasına yönelik kadro tahsisinin sağlanması konusunda Maliye Bakanlığında yapılan toplantıda 2000 kadro talebinde bulunulmuş olup, 800 kadroya serbestlik sağlanması kararlaştırılmıştır. Ancak, 400 kadro serbest bırakılmıştır.

• Başbakanlık İdareyi Geliştirme Başkanlığı bünyesinde

“Bürokrasinin Azaltılması ve Kırtasiyeciliğin Önlenmesi”

amacıyla yapılan çalışmalar ile 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nda 5304 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ve ilaveler sonucu, tapu ve kadastro mevzuatında bazı değişiklikler yapılması zorunluluğu doğması üzerine; kadastro-orman ilişkilerinin uyumlu hale getirilmesi ve mevcut Tapu Kanunu’nun aksayan bazı yönlerinin gidermek üzere Kanun Tasarısı hazırlanmıştır. Tasarı halen Mecliste görüşülmektedir.

• Ayrıca, tapu işlemlerinin kısa sürede tamamlanması ve kolaylaştırılması için “Emlak Müşavirliği ve Emlak Komisyonculuğu Kanun Taslağı’’hazırlanarak Başbakanlığa gönderilmiştir.

30 Teknik

Komite Konu

Yapılacak Faaliyetin Niteliği

Koordinasyondan Sorumlu

Kurum/Kuruluş

İlgili Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

Vergi ve Teşvikler 3) Organize sanayi bölgelerinin altyapı ve ortak tesislerinin oluşturulmasındaki yüklerin (özellikle kısa sürede indirim yoluyla giderilemeyen KDV yükünün) azaltılması.

Çalışma,

Tebliğ Maliye Bakanlığı

Maliye Bakanlığı tarafından OSB yönetimlerinin fatura düzenlemesi ve fatura üzerinde KDV hesaplayarak katkı payı tahsil etmesi durumunda, OSB’deki firmaların bu Katma Değer Vergisini indirim yoluyla telafi etmelerinin mümkün olduğu belirtilmiştir.

Bu nedenle, konuya ilikşin herhangi bir

düzenleme yapılmasına gerek

bulunmamaktadır.

Vergi ve Teşvikler

5) İstihdam üzerindeki vergi yükünün asgari geçim indirimi

uygulamasıyla bütçe imkanları çerçevesinde azaltılması.

Kanun Maliye Bakanlığı • Hazine Müsteşarlığı

• 5615 sayılı Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 4 Nisan tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

• Söz konusu Kanun ile, asgari geçim indirimi uygulaması 1 Ocak 2008 tarihinden itibaren elde edilen gelirler için geçerli olacaktır. Bu uygulama ile ücretler üzerindeki vergi yükü bakımından OECD ülkeleri sıralamasında Türkiye, 5 basamak ilerleme kaydedecektir.

• Ayrıca, anılan Kanun ile AB müktesebatıyla uyumlu, başta OECD ülkeleri olmak üzere modern vergi kanunlarının çoğunda yer alan ve aile olgusunu dikkate alarak vergilendirmeyi esas alan ücretlilerde asgari geçim indirimi müessesesi gelir vergisi sistemine dahil edilmektedir.

31 Teknik

Komite Konu Faaliyetin

Niteliği Koordinasyondan

Sorumlu Kurum/Kuruluş Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları 1-b) Sınai haklarla ilgili olarak; 555 Sayılı KHK’de değişiklik yapan bir maddelik Kanun’un yürürlüğe girmesi.

Kanun Kültür ve Turizm Bakanlığı

Coğrafi İşaretlerin Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, Türk Patent Enstitüsü Markalar Dairesi Başkanlığınca hazırlanmıştır.

29 Aralık 2005 tarihinde Meclise gönderilen ve 6 Haziran 2006 tarihinde Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonuna sevk edilen tasarı kadük olmuştur. Yeniden hazırlanan tasarı başbakanlığa gönderilmiştir.

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları

3) Avrupa Patent Sözleşmesi 2000 (European Patent

Convention 2000)’e katılım prosedürünün

tamamlanması için Avrupa Patent Sözleşmesinin Değiştirilmesine İlişkin Anlaşmaya Katılmamızın Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Tasarısının yasalaşması.

Kanun Türk Patent Enstitüsü

Ülkemizin Avrupa Patent Sözleşmesi'nin Değiştirilmiş Metnine (EPC 2000) katılımına ilişkin 5598 sayılı Kanun, 17 Mart tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

32 Teknik

Komite Konu

Yapılacak Faaliyetin

Niteliği Koordinasyondan Sorumlu Kurum/Kuruluş

İlgili Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları

9) Destekleme

sistemlerinin oluşturulması için halen uygulanmakta olan KOSGEB teşviklerinin revize edilmesi.

Çalışma Türk Patent Enstitüsü • KOSGEB Konu ile ilgili olarak KOSGEB ile yazışmalar yapılmıştır, KOSGEB'in cevabı beklenmektedir.

Yatırım Promosyonu 6) Sektörel odaklı ya da genel amaçlı düzenlenen tanıtım toplantılarında gerekli koordinasyonun sağlanması amacıyla ön değerlendirme çalışması yapılması.

Çalışma Türkiye Yatırım Destek ve

Tanıtım Ajansı • İlgili kurum ve kuruluşlar

İlgili kamu kurum ve kuruluşları ve özel sektör kuruluşları (Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma Bakanlığı, Devlet Planlama Müsteşarlığı, Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölgeler vb.) ile sektörel odaklı ve genel amaçlı tanıtım toplantıları düzenlenmiştir.

33

Kuruluşlar Nihai Durum

KOBİ

2) KOBİ’lerin ekonomideki konumlarına ilişkin, aşağıdaki başlıkları da içerecek bir veri tabanı oluşturulması:

a) Kredi kullanım bilgileri,

b) Ekonomideki önemleri;

- Dış ticaretteki payı, - Yatırımdaki payı, - İstihdamdaki payı, - AR-GE’deki payı.

Çalışma / Protokol

Türkiye İstatistik Kurumu*

• Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Düzenleme ve Denetleme

• Ön çalışma olarak DPT koordinasyonunda bir bilgi seti hazırlanmış ve Komite tarafından ilgili kurum ve kuruluşlara iletilmiştir.

• TÜİK tarafından 2 yıl tehirli olarak 1-19, 20-49, 50-250 çalışanı olan işletmeler için KOBİ’lerin toplam işletme sayısı içindeki oranı, istihdam içindeki oranı ve katma değer içindeki oranına ilişkin veriler sağlanabilecektir. Ancak, Teknik Komite toplantılarında TÜİK’in bu eylemin sorumlu kuruluşu olmaması yönünde karar verilmiştir.

• BDDK tarafından bankaların KOBİ’lere kullandırmış oldukları kredilerin izlenebilmesi amacıyla Aralık 2006 döneminden itibaren aylık olarak raporlanacak bir form hazırlanmıştır. Forma ilişkin açıklamalar TBB ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreterliklerine 16 Mart tarihinde yollanmıştır ve söz konusu bilgiler 2 Nisan tarihinden itibaren gönderilmeye başlanmıştır.

• BDDK tarafından bankalardan KOBİ kredilerine ilişkin talep edilen bilgiler, nakdi krediler, faiz ve gelir tahakkukları reeskontu, takipteki krediler, gayri nakdi krediler ve net müşteri sayısı içinde toplam KOBİ kredileri, mikro-küçük-orta büyüklükteki işletmelere verilen kredilerin tespit edilmesine yöneliktir.

* Koordinasyondan sorumlu kuruluş “Sanayi ve Ticaret Bakanlığı” olarak değiştirilmiştir. TÜİK ilgili kurum/kuruluşlara dahil edilmiştir.

34

Teknik

Komite Konu

Yapılacak Faaliyetin Niteliği

Koordinasyondan Sorumlu Kurum/Kuruluş

İlgili Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

• Gümrük Müsteşarlığı tarafından dış ticaret verileri TÜİK’e aktarılmaktadır. Ancak KOBİ’lerin dış ticaretteki paylarının belirlenmesi için KOBİ’lerin listesinin çıkarılması gerekmektedir. Ancak, henüz böyle bir KOBİ listesi oluşturulmamıştır.

• KOBİ’lerin ihracattaki paylarının belirlenmesi amacıyla Gümrük Beyannamelerine ilave bir sayfa eklenmesi hususunda TİM’in görüşleri alınmıştır. TİM’den gelen görüşler doğrultusunda bu yöntemle sağlıklı verilere ulaşılmasının güç olacağına karar verilmiştir.

Ayrıca, gümrük beyannameleri İhracatçı Birliklerince büyük ölçüde elektronik olarak kayda alındığından tüm firmalara ulaşılması mümkün görülmemektedir. Diğer yandan gümrük beyannamelerine ilave bir sayfa eklenmesi hususu konuyla ilgili farklı kurum ve kuruluşların-Dış Ticaret Müsteşarlığı, Gümrük Müsteşarlığı, İhracatçı Birlikleri, Gümrük Müşavirleri ve ilgili firmalar- mutabakatını gerektirecektir.

• Ar-Ge’ye ilişkin veriler, Ar-Ge destekleri veren kurum ve kuruluşlardan (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TÜBİTAK, KOSGEB, TTGV) temin edilecektir.

35 Teknik

Komite Konu Faaliyetin

Niteliği Koordinasyondan

Sorumlu Kurum/Kuruluş Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

KOBİ

• Bu eylem kapsamında elde edilecek verilerin toplanmasında kullanılabilecek “Merkezi Tüzel Kişilik Projesi” hakkında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı; “Ticaret Sicili Gazetesi Otomasyon Projesi” hakkında ise TOBB tarafından Komite’nin 31 Mayıs tarihli toplantısında bilgi verilmiştir.

• Tüm tüzel kişiliklerin bir çatı altında toplanacağı ve tüm kamu kuruluşlarının tüzel kişiliklerle ilgili ihtiyaç duydukları bilgilere bir noktadan ulaşabileceği Merkezi Tüzel Kişilik Projesi’nde KOBİ’lere ilişkin veriler sermaye büyüklükleri esas alınarak sağlanabilecektir.

• Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından Merkezi Tüzel Kişilik projesinin gerçekleştirilmesi ile birlikte KOBİ’lere ilişkin bir liste oluşturulabilecektir. Merkezi Tüzel Kişilik projesinin gerçekleştirilmesi çalışmaları devam etmektedir ve 2008 yılı başında çalışmanın işlerlik kazanacağı öngörülmektedir.

• Bu eylemin, ihtiyaç duyulan verilerin Merkezi Tüzel Kişilik Projesi kapsamına dahil edilmesi için yazılımda gerekli düzenlemelerin yapılmasını sağlamak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından takip edilmesine karar verilmiştir.

36

Kuruluşlar Nihai Durum

KOBİ

3-b) KOBİ’lerin finasmana erişimlerinin

kolaylaştırılması

kapsamında; Kredi Kefalet sisteminin, daha etkin ve yaygın çalışmasını teminen hukuksal alt yapısına ilişkin gerekli çalışmaların yapılması ve sistemin kurumsal hale getirilmesi,

Mevzuat

çalışması Hazine Müsteşarlığı, KOSGEB

• Maliye Bakanlığı

• Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

• Devlet Planlama Teşkilatı

Müsteşarlığı

• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu

• KOSGEB

• TOBB

• KGF

Türkiye Bankalar Birliği

Konuya ilişkin çalışmalar Hazine Müsteşarlığı koordinasyonunda Maliye Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, DPT, BDDK, KOSGEB, SPK, KOBİ A.Ş. KGF A.Ş., TESK, TOBB, TBB, TESKOMB, Faktoring Derneği ve Fider Fİnansal Kiralama Derneği’nin katkılarıyla

yürütülmektedir.

Hazine Müsteşarlığı tarafından söz konusu 14 kurum ve kuruluşun görüşü istenmiş olup, gelen cevaplara istinaden bir değerlendirme raporu hazırlanmıştır. Kredi Kefalet sistemi ile girişim sermayesi yatırım ortaklığı sistemlerinin problemlerinin tespit edildiği ve sistemlerin geliştirilmesine yönelik tespit ve önerilere yer verilen söz konusu rapor Müsteşarlık Makamının görüşlerine sunulmuştur.

KOBİ

3-c) KOBİ’lerin finasmana erişimlerinin

kolaylaştırılması kapsamında; KOBİ’lere yönelik çekirdek ve başlangıç sermayesi desteği amacıyla GSYO şirketlerine sağlanabilecek fon imkanlarının

araştırılması,

Araştırma Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu

• Maliye Bakanlığı

• Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

• Bankacılık Düzenleme ve Denetleme

3-b) ve 3-c) maddelerine ilişkin çalışmalar beraber yürütülmektedir.

37

Kuruluşlar Nihai Durum

KOBİ

7) AR-GE projelerine, ön ödeme/avans olarak da fon sağlanabilmesi ve bu tür projelerin daha uzun süreli desteklenebilmesi için bir ön

ödeme/avans mekanizması oluşturulması.

Çalışma Sanayi ve Ticaret Bakanlığı toplantısında ilgili kuruluşlara Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV)nın eklenmesine, 30 Mart tarihinde düzenlenen KOBİ Teknik Komitesi toplantısında ise eylemde yer alan “daha uzun süreli” ifadesi çıkarılmasına karar verilmiştir.

• Ar-Ge projelerine ön ödeme/avans olarak fon sağlanabilmesi imkânının bulunup bulunmadığı, eğer bulunmuyorsa bu tür bir ön ödeme/avans mekanizmasının oluşturulabilmesi için gerçekleştirilmesi gereken çalışmalar hakkında bilgi iletilmesini teminen KOBİ Teknik Komitesi tarafından 3 Nisan tarihinde Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, TTGV, KOSGEB ve TÜBİTAK’a yazı iletilmiştir.

Söz konusu kurumlardan gelen yanıtlara göre;

••

• TÜBİTAK desteklerinde ön ödeme yapılabilmekte ancak yararlanıcıdan teminat istenmektedir.

• KOSGEB desteklerinde ön ödeme sisteminin kurulmasına gerek yoktur.

• Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından San-Tez desteklerine ilişkin olarak yönetmelik değişikliği yapılmıştır. Yönetmelik 5 Temmuz 2007 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanarak, yürürlüğe girmiştir.

• TTGV tarafından yeni bir düzenleme ile ön ödeme imkanı sağlanmıştır. Proje süresince sadece bir kez yapılacak olan bu ön ödeme, Destekleme Sözleşmesi tutarının %25’ini geçmeyecektir.

Proje yürütücüsü firmanın gerekçeli yazılı talebi üzerine, Vakfın incelemesinin tamamlanmasını takiben ödeme yapılabilecektir.

Eylem kapsamında çalışmalar tamamlanmıştır. Ancak Komite tarafından Ar-Ge projelerine ön ödeme ve avans sağlanması için getirilen düzenlemelerin uygulanması izlenebilecektir.

38

Kuruluşlar Nihai Durum

KOBİ

8) Sektörel bazda AR-GE yapılmasını teminen, moda tasarımı, endüstriyel tasarım ve mühendislik tasarımı yapabilecek

“tasarım evlerinin” sektörel kuruluşlar ve özel sektör öncülüğünde kurulup, geliştirilmesi ve sürdürülebilirliğinin sağlanması için mevcut destek programlarında gerekli düzenlemelerin yapılmasına yönelik çalışma yapılması. Teşkilatı Müsteşarlığı

• Dış Ticaret Müsteşarlığı

• KOSGEB

• TİM

• Bu eylem kapsamında, TOBB tarafından tasarım evlerinin yazılım firmaları statüsünde değerlendirilmesi önerilmektedir. Tasarım evleri konusunda İSO tarafından hazırlanan ve TOBB tarafından Komiteye iletilen bilgi notu ilgili kuruluşların (Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, DPT, DTM, KOSGEB, TÜBİTAK, TİM, TOBB) görüşlerine sunulmuştur.

• 30 Nisan tarihinde düzenlenen Teknik Komite toplantısında TOBB, İSO, İzmir ABİGEM ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu temsilcileri konuya ilişkin bilgi aktarımında bulunmuşlardır.

• TOBB tarafından tasarım tanımının hazırlanmasına ve tasarım alanında destek modeli oluşturmak üzere TOBB koordinasyonunda bir alt çalışma grubu kurulmasına karar verilmiştir.

Türk Patent Enstitüsü de alt çalışma grubunda yer alacaktır.

TOBB koordinasyonunda yapılan alt çalışma grubu toplantıları neticesinde bir Tasarım Raporu hazırlanmış ve 3 Eylül tarihi itibariyle Komiteye iletilmiştir.

Kurumsal Yönetim

3) Şirket ortaklarının şirketten bilgi alma hakkına ilişkin Türk Ticaret Kanun Taslağı’nın 437 maddesinin 2. fıkrasının belge almayı da kapsayacak şekilde

genişletilmesi için öneri hazırlanması.

Türk Ticaret Kanun Taslağı’nda değişiklik önerisi

• Sermaye

Piyasası Kurulu • Adalet Bakanlığı

Ortakların bilgi alma hakkına ilişkin olarak TTK’nın 437’nci maddesine ilişkin değişiklik önerisi hazırlanmış olup, söz konusu öneri, Yeni TTK çalışmalarına SPK’yı temsilen katılan SPK temsilcisi tarafından bakanlık yetkililerine iletilecektir.

39 Teknik

Komite Konu

Yapılacak Faaliyetin Niteliği

Koordinasyondan Sorumlu

Kurum/Kuruluş

İlgili Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

Sektörel Lİsanslar 2) “Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu”nun kurulması amacıyla hazırlanan Kanun Taslağına ilişkin çalışmaların özel sektör görüşleri dikkate alınarak tamamlanıp, TBMM’ye sevk edilmesi ve bu çerçevede veri münhasıriyeti uygulamasının izlenmesi.

a) Teknik Komite Toplantısı b) Kanun Tasarısı

Sağlık Bakanlığı

• Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

• TOBB

• TÜSİAD

• YASED

11 Nisan tarihinde yapılan Teknik Komite

Toplantısında konu Sağlık Bakanlığına iletilmiş olup,

“Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu”nun kurulması amacıyla hazırlanan Tasarı Taslağının Mart 2007 tarihinde Başbakanlığa gönderildiği öğrenilmiştir Diğer taraftan, Taslağa ilişkin özel sektör görüşlerinin alınmasına yönelik çalışmalar kapsamında, TOBB’un görüşü Temmuz ayında DPT’ye iletilmiştir. Bu görüşler çerçevesinde Başbakanlıkla ortak bir çalışma

yürütülmesi öngörülmektedir.

Sağlık Bakanlığı’nın, TOBB tarafından iletilen yazılı görüşleri ve ilgili diğer

kuruluşlardan alınacak görüşleri değerlendirerek Kanun Taslağına son halini vermesi ve 2008 Yılı Programı’nda öngörülen takvimi dikkate alarak Başbakanlığa iletmesi kararlaştırılmıştır.

Eylem için öngörülen takvim Aralık 2008 olarak değiştirilmiştir.

40

Teknik

Komite Konu

Yapılacak Faaliyetin Niteliği

Koordinasyondan Sorumlu

Kurum/Kuruluş

İlgili Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

Sektörel Lİsanslar 10) Gıda ürünleri üretimi sürecinde ambalaj ve aroma değişikliğine söz konusu olan gıda üretim izni sürecinin basitleştirilmesi için ürün sınıflarının özellikleri dikkate alınarak çalışma yapılması.

Çalışma Tarım ve Köyişleri Bakanlığı

• TOBB

• TÜSİAD

• TİM

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’ndan alınan görüşlerde Bakanlık bünyesinde konuyla ilgili bir Kanun Tasarısı hazırlanmasına yönelik çalışmaların devam ettiği, Kanun tasarısının, görüş alınmak üzere ilgili kuruluşlara

gönderildiği, kuruluşlardan görüş alınması sonrasında Kanun Tasarısının tekrar gözden geçirilerek

Başbakanlığa gönderileceği ifade edilmiştir.

Ancak, Teknik Komite Toplantısı sonrasında Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nden alınan 23.11.2007 tarih ve 1547 sayılı yazıda; “Üretim izni alınarak üretimi gerçekleştirilen gıdaların ambalaj, etiket bilgisi veya herhangi bir bileşenin değişmesi durumunda tekrar üretim izni belgesi düzenlenmemektedir. Sadece yapılan ambalaj, etiket veya ürün bileşimindeki değişikliğin beyan edilerek örneğinin beyanda

yer alması yeterlidir” denilmektedir.

23 Kasım 2007 Tarihli Teknik Komite

Toplantısında AB müktesebatına uyum süreci

kapsamında hazırlanan Dörtlü Paket Kanunla konunun

çözüme kavuşacağı ifade edilmiştir.

2008 Yılı Programında sözkonusu kanun için öngörülen takvime uyumlu olarak eylem için öngörülen takvimin Haziran 2008 olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

41 Teknik

Komite Konu

Yapılacak Faaliyetin Niteliği

Koordinasyondan Sorumlu

Kurum/Kuruluş

İlgili Kurum/

Kuruluşlar Nihai Durum

Yatırım Promosyonu 4) Yurt içi ve yurt dışı tanıtım faaliyetlerinde kullanılmak üzere oluşturulacak görsel malzeme ve destek dokümanlarının oluşturulmasına yönelik profesyonel hizmet satın alınması.

Çalışma Türkiye Yatırım Destek

ve Tanıtım Ajansı Profesyonel halkla ilişkiler ve reklam şirketleri

Yurtdışı ve yurtiçi tanıtım faaliyetlerinde kullanılmak üzere görsel malzeme ve destek dokümanlarının oluşturulmasına yönelik profesyonel hizmet satın alınması gerçekleştirilmiştir. Oluşturulan tanıtım kampanyası kapsamında hazırlanan reklam spotları ve gazete ilanları, Ajansın uluslararası temsilcilerinin yer aldığı ülkeler başta olmak üzere belli başlı ülkelerde yayınlanmaya başlamıştır.

Ayrıca ulusal ve uluslararası yatırımcıları Türkiye’deki yatırım fırsatları hakkında bilgilendirmek amacıyla oluşturulan Internet sitesi, http://invest.gov.tr adresinde Eylül 2007’den itibaren yayımlanmaya başlamıştır.

KOBİ

4) Hizmet Sektörlerini Geliştirme Stratejisinin oluşturulmasına yol gösterici nitelikte bir politika belgesinin hazırlanması.

Çalışma Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı

• Bayındırlık ve İskan Bakanlığı

• Sağlık Bakanlığı

• Ulaştırma Bakanlığı

• Sanayi ve Ticaret Bakanlığı

• Kültür ve Turizm Bakanlığı

• Hazine Müsteşarlığı

• Dış Ticaret Müsteşarlığı

• KOSGEB

• TOBB

• TÜSİAD

• TESK

• İlgili diğer kurum ve kuruluşlar

DPT tarafından konuya yönelik bir çalışma yürütülmektedir ancak DPT temsilcileri KOBİ Teknik Komitesi toplantılarına katılmadıklarından son durum hakkında bilgi alınamamıştır.

42

Kuruluşlar Nihai Durum

Sekrel Lisanslar 6) Sektörel Lisanslarla ilgili;

-ihtisas mahkemeleri kurulması,

-hukuki sürecin kısaltılması, -yürütmeyi durdurma taleplerinde teminat alınması konularıyla ilgili çalışma

yapılması.***

a) Alt komite oluşturulması

b) Çalışma Adalet Bakanlığı

• TOBB

• YASED

• İlgili diğer kurum ve kuruluşlar

TOBB tarafından, eylem maddesinde yer alan konulara yönelik çalışma yapılabilmesi için Adalet Bakanlığı nezdinde girişimde bulunulmuştur.

Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü 10 Mayıs 2007 tarihinde

İhtisas Mahkemelerinin kurulmasının mümkün olmadığı, Hukuki sürecin kısaltılması hakkında reform niteliğinde çalışmaların yürütüldüğü,

Yürütmeyi durdurma taleplerinde teminat alınması hususunda gerekli esnekliğin sağlanması için hâkimlere yeterli yetkinin verildiğini ifade etmiştir.

Yapılacak ilave bir çalışmanın olmadığı belirtilmiştir.

Konunun Yönlendirme Komitesinde gündeme getirilmesine, eylemin tamamlanma takviminin Ocak 2008 olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

Sekrel Lisanslar

8) İşyeri açma ruhsatları ile ilgili olarak büyükşehir belediyeleri ile belediyelerde uygulama birliğinin sağlanmasına yönelik çalışma

yapılması.**** Çalışma Başbakanlık

• İçişleri Bakanlığı

• TOBB

• TİM

• İlgili diğer kurum ve kuruluşlar

Başbakanlık İdareyi Geliştirme

Başkanlığı temsilcisi tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin bazı maddelerinin iptali ile yürütmesinin durdurulması talebiyle Danıştay nezdinde açılan davalar sonucunda Yönetmeliğin değiştirilmesi ihtiyacının doğabileceği de dikkate alınarak bfu konudaki planlama çalışmalarının devam ettiği belirtilmiştir.

Bu çerçevede Eyleminin tamamlanma takviminin Ocak 2008 olarak değiştirilmesine karar verilmiştir.

***, **** Sektörel Lisanslar Teknik Komitesi Mayıs ayı eylem planında yer alan yukarıdaki maddelerin tarihleri, Teknik Komitenin talebi üzerine, 16 Mayıs tarihinde düzenlenen 21. Yönlendirme Komitesi toplantısında Eylül olarak değiştirilmiştir.

43

Kuruluşlar Nihai Durum

İstihdam 2-a) İnsan Kaynaklarının

Benzer Belgeler