• Sonuç bulunamadı

3. MATERYAL ve YÖNTEM

4.2. Mülakattan Elde Edilen Bulgular

4.2.2. Hazırlanan materyaller ile ilgili bulgular

Ön test, son test sonuçlarına göre; en az değişimin olduğu öğrencilerden alt düzey öğrenciler, orta düzeyde değişimin olduğu öğrencilerden orta düzey öğrenci, en fazla değişimin olduğu öğrencilerden üst düzey öğrenci olarak belirlenmiştir. Alt düzey, orta düzey, üst düzey öğrencilerle hazırlanan materyaller ile ilgili yapılan mülakattan elde edilen bulgular Çizelge 4.29 da gösterilmiştir.

Çizelge 4.29. Hazırlanan materyaller ile ilgili mülakat soruları ve öğrenci cevapları

Sorular Verilen cevaplar Öğrenciler

Evet oldu. Mesela hala görüyorum, tepkimeler gözümün önünde. Ona göre soruları çözüyorum. Olumsuz yanı yok.

Ö23 Bize çok katkısı oldu. Konuyu okuduğumuzda olayları

canlandıramıyorduk. Animasyonları izlediğimizde orada görüp yorum yapabiliyoruz. Animasyonlarda gördüğümüz olayları bizim yorumumuzla karşılaştırdık. Kendimizi ölçtük.

Ö16 Çalışmada kullanılan

animasyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz. Size katkısı oldu mu?

Katkısı oldu. Gözle görebildiğimiz için algılama gücümüz

Çizelge 4.29 (devam)

Daha akılda kalıcı oluyor. İnsanın gördüğü şey daha kalıcı oluyor. Konuyu pekiştirdik. Görülen olaylar hakkında yorum yapmak daha etkili oluyor.

Ö1

Daha kolay anlamamızı sağladı. Akılda kalıcı oldu. Orada gördüğümüz animasyonları soru sorulduğunda hatırlıyorum. Olumsuz yönde katkısı olmadı.

Ö22

Bilgiyi pekiştirdi. Örneklerle aklımızda kalmamızı sağladı. Ö18 Çalışma kâğıtlarının sonunda ki sorular günlük hayatta

karşılaştığımız olaylarla ilişkiliydi. Günlük hayatta ki yların nasıl gerçekleştiği önceden hiç aklıma gelmiyordu ama şimdi geliyor. Mesela çay içerken şekerin çözünmesi, temas yüzeyiyle ilişkili olduğunu düşünmeye başladım. Çalışma yaprakları ile konunun anlatılması uzun sürüyor.

ola

Ö23

Bilgilerimizi çalışma kâğıtlarına geçerek ne kadar öğrendiğimizi ölçtük. Çalışma kâğıdının sonunda ki sorulardan ne tür sorularla karşılaşabileceğimizi öğrendik. Konularla günlük hayattaki olaylar arasında bağlantı kurduk.

Ö16

Olumsuz yönde düşüncem yok. Kimyasal reaksiyonların hızı konusunu iyi kavradık. Çalışma yapraklarındaki sorularla konuyu ayrıntısı ile kavradık.

Ö21 Olumluydu. Anladığımız konuyu çalışma kağıdına geçince

kalıcı oluyor. Zaman olarak biraz vakit alıyor. Ö1 Çalışma kağıdının sonundaki soruları cevaplamamız

konuyu anlamamıza yardımcı oluyor. Sorular konunun özünü kavratacak cinstendi. Derse katılmamızı sağladı.

Ö22 Çalışma kâğıdı (yaprağı)

hakkında ne düşünüyorsunuz. Olumlu ya da olumsuz yönleri nelerdir?

Ne kadar öğrendiğimizi anladık. Pekiştirmiş oluyoruz. Ö18 Bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) zaman olarak uzun

sürüyor ama konuyu kavramak çabuk oluyor. Sınıfta ders işlerken Öğretmen anlatıyor, ezbere dayalı, anlaşılması uzun süre alıyor, daha sonra unutuluyor. BDÖ’de geç unutabiliriz hatta hiç unutmayız. BDÖ çok faydalı.

Ö23

Sınıfta öğretmen öyle hareketli olayları gösteremez. Şekilleri çizmek için zaman kaybı oluyor. Film gibi reaksiyonun nasıl gerçekleştiğini gördüğümüz zaman kalıcı oluyor. Bütün dersler için BDÖ yapılmalı.

Ö16 Bilgisayar destekli eğitim

hakkında düşünceleriniz nedir?

Eğitime olumlu katkısı olur. Öğrenci gördüğünü duyduğundan daha fazla beyninde saklar. Fakat BDÖ’in olumsuz yönleri de vardır. Bilgisayardaki görüntüler algılanınca öğrencilerin olaylar hakkında yorumları artıyor. Derse katılım fazla oluyor. Öğrenciler derse aktif katılıyor. Derslerde uyuma modundan çıkıyoruz. Geleneksel yöntemde öğrenci pasif kalıyor. BDE katalizör görevi yapıyor. Konuyu kavramak daha hızlı oluyor, unutmak zor oluyor. Gözle göremediğimiz olaylar zamanla unutuluyor.

Çizelge 4.29 (devam)

BDE de akılda kalıcı oluyor. BDE olayları görünce yorum yapma gücü artıyor. Gelenekselde öğrenciler olayları yanlış canlandırabilir ve yanlış yorum yapabilir.

Ö1 Bu şekilde konuları animasyonlarla anlamak daha iyi oluyor. Tahtaya çizilenden bir şey anlamıyoruz. Bilgisayara göre daha az anlaşılıyor. Bilgisayarda ayrıntılı görebiliyoruz ve bilgiler kalıcı oluyor.

Ö22

BDE eğitim açısından olumlu. Reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini mikroskobik olarak görebiliyoruz.

Ö18

Hazırlanan materyaller ile ilgili mülakat sorularından birisi “Çalışmada kullanılan animasyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz. Size katkısı oldu mu?”verilen cevaplar Çizelge 4.29 da sunulmuştur. Öğrenciler hazırlanan animasyonların olumlu katkısının olduğunu, kimyasal olayları mikroskobik boyutta görebildiklerini, olaylar hakkında yorum yapma güçlerinin arttığını, soru sorulduğunda animasyonları hatırladıklarını belirtmişlerdir. Bu soruyla ilgili olarak, Ö1, Ö16, Ö18, Ö21, Ö22, Ö23 ile yapılan mülakatlardan yapılan alıntılar aşağıda verilmiştir.

A: Çalışmada kullanılan animasyonlar hakkında ne düşünüyorsunuz. Size katkısı oldu

mu?

Ö21: Katkısı oldu. Gözle görebildiğimiz için algılama gücümüz daha etkili oluyor. Ö1: Daha akılda kalıcı oluyor. İnsanın gördüğü şey daha kalıcı oluyor. Konuyu

pekiştirdik. Görülen olaylar hakkında yorum yapmak daha etkili oluyor.

Ö23: Evet oldu. Mesela hala görüyorum, tepkimeler gözümün önünde. Ona göre

soruları çözüyorum. Olumsuz yanı yok.

Ö16: Bize çok katkısı oldu. Konuyu okuduğumuzda olayları canlandıramıyorduk. Animasyonları izlediğimizde orada görüp yorum yapabiliyoruz. Animasyonlarda gördüğümüz olayları bizim yorumumuzla karşılaştırdık. Kendimizi ölçtük.

Ö22: Daha kolay anlamamızı sağladı. Akılda kalıcı oldu. Orada gördüğümüz

animasyonları soru sorulduğunda hatırlıyorum. Olumsuz yönde katkısı olmadı.

Hazırlanan materyaller ile ilgili mülakat sorularından birisi “Çalışma kâğıdı (yaprağı) hakkında ne düşünüyorsunuz. Olumlu ya da olumsuz yönleri nelerdir?”verilen cevaplar Çizelge 4.29 da sunulmuştur. Öğrenciler hazırlanan çalışma yapraklarının genellikle olumlu katkısının olduğunu, tek olumsuz yanının zaman alıcı olduğunu, çalışma yapraklarının sonundaki soruların günlük hayatla ilgili olduğunu ve günlük olayları şimdi daha iyi anladıklarını belirtmişlerdir. Bu soruyla ilgili olarak, Ö1, Ö16, Ö18, Ö21, Ö22, Ö23 ile yapılan mülakatlardan yapılan alıntılar aşağıda verilmiştir.

A: Çalışma kâğıdı (yaprağı) hakkında ne düşünüyorsunuz. Olumlu ya da olumsuz

yönleri nelerdir?

Ö21: Olumsuz yönde düşüncem yok. Kimyasal reaksiyonların hızı konusunu iyi

kavradık. Çalışma yapraklarındaki sorularla konuyu ayrıntısı ile kavradık.

Ö1: Olumluydu. Anladığımız konuyu çalışma kâğıdına geçince kalıcı oluyor. Zaman

olarak biraz vakit alıyor.

Ö23: Çalışma kâğıtlarının sonunda ki sorular günlük hayatta karşılaştığımız olaylarla

ilişkiliydi. Günlük hayatta ki olayların nasıl gerçekleştiği önceden hiç aklıma gelmiyordu ama şimdi geliyor. Mesela çay içerken şekerin çözünmesi, temas yüzeyiyle ilişkili olduğunu düşünmeye başladım. Çalışma yaprakları ile konunun anlatılması uzun sürüyor.

Ö16: Bilgilerimizi çalışma kâğıtlarına geçerek ne kadar öğrendiğimizi ölçtük. Çalışma

kâğıdının sonunda ki sorulardan ne tür sorularla karşılaşabileceğimizi öğrendik. Konularla günlük hayattaki olaylar arasında bağlantı kurduk.

Ö22: Çalışma kâğıdının sonundaki soruları cevaplamamız konuyu anlamamıza

yardımcı oluyor. Sorular konunun özünü kavratacak cinstendi. Derse katılmamızı sağladı.

Ö18: Ne kadar öğrendiğimizi anladık. Pekiştirmiş oluyoruz.

Hazırlanan materyaller ile ilgili mülakat sorularından birisi “Yapılan çalışmada olduğu gibi bilgisayar destekli eğitim hakkında düşünceleriniz nedir?” verilen cevaplar Çizelge 4.29 da sunulmuştur. Öğrenciler bilgisayar destekli eğitimin olumlu katkısının olduğunu, kimyasal olayları bilgisayardan görerek kalıcılığın arttığını, kimyasal olayları

görünce yorum yapma güçlerinin arttığını belirtmişlerdir. Bu soruyla ilgili olarak, Ö18, Ö1, Ö22, Ö21, Ö16, Ö23 ile yapılan mülakatlardan yapılan alıntılar aşağıda verilmiştir.

A: Yapılan çalışmada ki gibi bilgisayar destekli eğitim hakkında düşünceleriniz nedir? Ö21: Eğitime olumlu katkısı olur. Öğrenci gördüğünü duyduğundan daha fazla

beyninde saklar. Fakat BDÖ’in olumsuz yönleri de vardır. Bilgisayardaki görüntüler algılanınca öğrencilerin olaylar hakkında yorumları artıyor. Derse katılım fazla oluyor. Öğrenciler derse aktif katılıyor. Derslerde uyuma modundan çıkıyoruz. Geleneksel yöntemde öğrenci pasif kalıyor. BDE katalizör görevi yapıyor. Konuyu kavramak daha hızlı oluyor, unutmak zor oluyor. Gözle göremediğimiz olaylar zamanla unutuluyor.

Ö1: BDE de akılda kalıcı oluyor. BDE olayları görünce yorum yapma gücü artıyor.

Gelenekselde öğrenciler olayları yanlış canlandırabilir ve yanlış yorum yapabilir.

Ö23: Bilgisayar destekli öğretim (BDÖ) zaman olarak uzun sürüyor ama konuyu

kavramak çabuk oluyor. Sınıfta ders işlerken Öğretmen anlatıyor, ezbere dayalı, anlaşılması uzun süre alıyor, daha sonra unutuluyor. BDÖ’de geç unutabiliriz hatta hiç unutmayız. BDÖ çok faydalı.

Ö16: Sınıfta öğretmen öyle hareketli olayları gösteremez. Şekilleri çizmek için zaman kaybı oluyor. Film gibi reaksiyonun nasıl gerçekleştiğini gördüğümüz zaman kalıcı oluyor. Bütün dersler için BDÖ yapılmalı.

Ö22: Bu şekilde konuları animasyonlarla anlamak daha iyi oluyor. Tahtaya çizilenden

bir şey anlamıyoruz. Bilgisayara göre daha az anlaşılıyor. Bilgisayarda ayrıntılı görebiliyoruz ve bilgiler kalıcı oluyor.

Ö18: BDE eğitim açısından olumlu. Reaksiyonların nasıl gerçekleştiğini mikroskobik olarak görebiliyoruz.