• Sonuç bulunamadı

Havaalanlarında Gürültü Azaltılması Ġçin ĠĢletmeye Dayalı Önlemler

2. HAVAALANLARININ ÇEVREYE OLAN ETKĠLERĠ

2.1.4. Gürültü Ölçüm Parametreleri

2.1.5.2. Havaalanlarında Gürültü Azaltılması Ġçin ĠĢletmeye Dayalı Önlemler

Havaalanı gürültüsü denetimi beĢ baĢlık altında toplanabilir:

1. UçuĢ operasyonuna dayalı önlemler,

2. Planlı önlemler ile uçak gürültüsünün azaltılması, 3. Ekonomik önlemlerle uçak gürültüsünün azaltılması, 4. Motor Takımı test sürüĢlerinde uçak gürültüsünün azaltımı,

5.Yapısal ses koruma önemlerine dayalı olarak uçak gürültüsünün azatlımı.

27

1.UçuĢ operasyonuna dayalı önlemler: ĠniĢte ve kalkıĢta belli rotaları izleyen uçakların, uygun pisti kullanmadaki tercih sebepleri rüzgâr yönü olmaktadır. Uçaklar kolaylık sağladığı için rüzgâra doğru iniĢ ve kalıĢ yaparlar. Uçakların iniĢ ve kalkıĢ prosedürlerinin uygularken gürültü faktörünü de düĢünmeleri de gerekir.Uçaklar kalkıĢta rotalarına daha çabuk oturabilmek için azami güçte dik bir kalkıĢ yaparlar.

Bu sebepten dolayı en fazla gürültü kalkıĢ esnasında olur. ĠniĢte ise hızlarını azaltmaları sebebiyle daha az gürültü oluĢtururlar.

Uçaklar iniĢ ve kalkıĢ açıları da gürültü açısından etkilidir. Uçaklar 2,5 – 3 – 3,5 – 4,5 – 6 derecelik iniĢ ve kalkıĢ açılarını kullanırlar. KalkıĢ veya iniĢ açısının yüksek olması gürültüden etkilenecek alanı daraltır. Ancak daha dik bir açıyla kalkıĢ için uçak daha fazla güç harcayacağından kalkıĢta havaalanına yakın yerleĢim yerlerindeki etkilenme artacaktır. Bu nedenle, yerleĢim bölgeleri piste çok yakın değilse, uçakların tam güçle ve olabildiğince dik bir açıyla kalkıĢ yapmaları önerilir.

YerleĢim bölgelerinin piste biraz yakın olması durumunda, uçak kalktıktan sonra düĢük bir eğimle ve düĢük bir itme gücüyle yerleĢim bölgelerinin üzerinden geçmesi, sonra tekrar dik bir açıyla normal uçuĢ yüksekliğine kadar yükselmesi önerilir.

(ġekil2.6.)

ġekil 2.6. Gürültüyü azaltmak için kalkıĢ Ģekli

2. Planlı önlemler ile uçak gürültüsünün azaltılması: Havaalanlarında gürültü yaĢanmasının sebeplerinden birisi de havaalanlarının yerleĢim yerlerine çok yakın olmasıdır. Bu yüzden yerleĢim bölgeleri ile gürültü kaynaklarının mümkün olduğunca birbirinden ayrı tutmak için gerekli tüm çabaların sarf edilmesi gerekir.

28 planlanmıĢ yerleĢim yeri yapısının dikkate alınması gerekir. Diğer yandan ise rotalar uçuĢu gerçekleĢtirebilir nitelikte ve güvenli olmalı, hem trafik akıĢını hem de yolcuların konforunu olumsuz etkilememelidir.

Genel olarak varıĢ rotalarında yaratıcılık çok sınırlıdır. Buna karĢılık kalkıĢ hattında belirgin bir biçimde daha fazla imkân mevcuttur. Esas itibariyle rotaların yerleĢim bölgelerinin üzerinden alçak irtifada geçirilmemesi gerekir. Eğer mümkünse uçakları yerleĢim yerlerinin mümkün olduğunca yükseğinde tutmak gerekir, çünkü hava taĢıtı ile gürültüden etkilenenlerin arasındaki mesafeyi artırmak çoğu zaman yapılacak en iyi seçimdir. ġayet her yerleĢim yerinin çevresinden dolaĢılarak geçilebiliyorsa, uçağın ana rüzgâr yönüne dönük olan tarafı ile ve yerleĢim yerlerinin etrafından dolaĢarak uçulmalıdır. Çoğu durumda bu yöntem, ses alanının geçiĢ esnasında yerleĢim yerine doğru yayılmasını önlemektedir.

3. Ekonomik önlemlerle uçak gürültüsünün azaltılması: Yalnızca teknik ve planlı önlemler ile uçak gürültü azaltılması tek baĢına iĢlerlik kazanmaz. Bu teknik önlemleri test eden, uygulamaya koyan ve uygulatan imkânların da olması gerekir.

Bunun için çoğu zaman katılımcılara uygulanacak belli oranda bir baskının, ekonomik önlemlerin olması gerekebilir. Bu tür önlemlerin uygulamaya konulduğu hava limanlarının sayısının sürekli arttığı anlaĢılmaktadır.

ġekil (2.7)‟ de bu artıĢ, açık bir biçimde gösterilmekte olup burada gece uçuĢ sınırlamaları (Curfews), gürültüye bağlı ücretler (noise charges), maksimum gürültü seviyesinin sınırlandırılması (Noise Level Limits), trafik bedeli sınırlandırması (Noise Quotas) ve uçak modellerine sınırlama (CH3 Restrictions) getirilmesi hususları söz konusudur. (NAPs = Number of Airports; sınırlamanın olduğu hava limanlarının toplam sayısını vermektedir). 1995 ve 2000 yılları arasında, özellikle gece uçuĢ sınırlaması bulunan ve gürültüye bağlı ücretlendirmeye tabi olan hava alanı sayısı yüksek oranda artmıĢtır. Bu önlemlerin tamamı, daha gürültülü uçakların gürültü sorunu yaĢanan havalimanlarından uzaklaĢtırılmasını hedeflemektedir.

Bunun anlamı, daha gürültülü uçaklarla ilgili dezavantajların ortaya çıkacağı ve daha

29

sessiz uçakların tercih edileceği sonucunun doğacağıdır. Prensipte ise en geniĢ anlamıyla ekonomik önlemlerin alınması anlamına gelmektedir [19].

ġekil 2.7.Havalimanlarında sınırlayıcı ve gürültüye bağlı iniĢ ücretleri [20]

ICAO Düzenlemeleri EK I (ICAO Doc. 9082/6) de yer alan ”Gürültünün Önlenmesi ve Azaltılması” konu baĢlığı altında havalimanı ücretleri tespit edilirken, gürültü maliyetlerinin de dikkate alındığı ve özellikle de gürültüye bağlı iniĢ ücretleri ile karĢılanabilecek aĢağıda yer alan hizmetler, önlemler ve sistemler sıralanmıĢtır:

-Gürültü izleme sistemleri, gürültü önleme donanım ve gürültü bariyerleri - Hava limanı çevresinden arazi ya da bina alınması

- Hukuken ya da hükümet tarafından ön görülen önlemlerden kaynaklanan havalimanı yakınlarındaki binalarda gürültü azaltma önlemleri ve diğer gürültü azaltma önlemleri [21]

Gürültüye bağlı iniĢ ücretleri, Almanya‟da uzun yıllardan beri alınmaktadır.

Ücretler, miktar ve Ģekil itibariyle hava limanına göre farklılık göstermektedir.

4. Motor takımı test sürüĢlerinde uçak gürültüsü azaltılması: Motor takımı test sürüĢleri için gürültüden korunma sistemleri, hava alanının kullanım yoğunluğuna ve hava alanı çevresindeki yapılaĢmayla ilgili yerel Ģartlara ve hava limanı alanındaki sunulan yere bağlı olarak farklı Ģekillerde kurulmaktadır.

30

Gürültü koruma sistemlerine bir örnek olarak, yakın yerleĢim yerleri nedeniyle çok sorunlu olan Hamburg-Fuhlsbüttel Havalimanındaki hangar ġekil (2.8)‟de görülmektedir.

ġekil 2.8. Hamburg-Fuhlsbüttel Havalimanındaki gürültü hangarı

5.Yapısal ses koruma önemlerine dayalı olarak uçak gürültü azaltılması:

Havaalanı çevresindeki yapılarda, ses yalıtımı yoluyla alınabilecek birçok önlem vardır. Duvarların ve çatıların ses yalıtımının yapılması, pencerelerde çift ya da üçlü cam düzeneğinin kullanılması, doğramaların lastik contalı olması, detaylarda ses köprülerinin kesilmesi, ses yutucu yüzeylerin kullanılması yapılarda gürültü kontrolü sağlayacak önlemlerdir [2].