• Sonuç bulunamadı

A. Halkla İlişkiler Kavramı ve Gelişimi

2. Halkla İlişkiler Araçları

Broşür

Kurumlar kendilerini, ürünlerini/hizmetlerini anlatmak, tanıtmak ve bilgi vermek amacıyla broşür kullanmaktadırlar. Kurumun hazırlamış olduğu broşürün içerik, tasarım ve baskı kalitesi kurumun imajı ile bağlantılıdır. Broşürler genel olarak az sayfalı, bol resimli ve renklidir. Broşürün kapağı ve ilk sayfalarının dikkat çekici olması ve kurumun vermek istediği mesajı hedef kitleye kolayca iletebilmesi gerekmektedir (Yıldırım, 2018: 220).

El kitabı

Broşürler 16 sayfadan fazla ise ve resim yerine yazıya ağırlık verilmişse el kitabı adını almaktadır. El kitapları ayrı bir karton kapak içinde sunulmakta ve sayfa düzeni kolay okunabilecek formda hazırlanmaktadır (Asna, 2012: 141). El

kitapları içinde; kurumun kuruluş ve çalışma saatleri, personele uygulanan ücret, prim, izin, tatil, kütüphane, eğitim, sportif faaliyetler, yemekhane, kantin, lojman, çalışma saatleri, çalışma koşulları, yükselme sistemi vb. gibi konular yer almaktadır (Sabuncuoğlu, 2004: 143).

Basın Bülteni

Halkla ilişkiler araçlarının en eskisi ve en önemli araçlarından biri basın bültenleridir. Basın bülteni, kurum-basın arasında bilgi akışı sağlamak için haber yazım kuralları kapsamında yazılan iletişim aracıdır. Basın bültenleri aynı zamanda kişiler, kurumlar ve etkinliklerle ilgili duyuruların yer aldığı metinlerdir. Haber değeri yüksek olarak hazırlanan basın bültenleri, kurumun hedef kitlelerinin o kuruma karşı olumlu düşünce, tutum ve davranış sergilemesinde etkili olmaktadır (Yıldırım, 2018: 147-148).

Gelişen teknolojiyle birlikte günümüzde basın bültenleri genellikle e-posta şeklinde gönderilmektedir. Basın bültenleri e-posta şeklinde gönderilirken toplu e-posta şeklinde gönderilmemesi gerekmekte ve kişiye özel hitapla tek tek gönderimi yapılmalıdır. Ayrıca günümüzde bazı kuruluşlar kurye veya pota yoluyla da kişiye özel hazırlanmış zarflar aracılığıyla basın bülteni göndermektedir (Akbulut, 2017: 160).

Yıllık

Yıllıklar, kurumun bir yıllık çalışmalarını kronolojik sırayla anlatan ve yurt içinden ve yurt dışından farklı bilgiler veren küçük çaplı ansiklopedilerdir. Hazırlanan yıllıklarda ortakların, yöneticilerin ve çalışanlar arasında belirli grupların başı olan kişilerin resimleri ile tanıtılması, şirketin politikasının anlatılması, yeni atananların, görev değişimlerinin, kurum çalışmalarının, evlenme, doğum, ölüm gibi kişilerle ilgili olayların, kurumdan ayrılanların ve katılanların yer alması ve kurum içindeki ilişkileri anlatması açısından yıllıklar fayda sağlamaktadır (Asna, 2012: 142-143).

Mektup

Mektup diğer haberleşme araçlarına göre daha samimi, daha şahsi ve daha nazik bir araçtır. Bir olayın veya yeniliğin duyurulması, belirli bir konuda muhatabın görüş veya düşüncelerinin sorulması veya bir faaliyette davet için mektuplar yazılmaktadır. Mektubu kuruluşun üst düzeyindeki idareciler

tarafından imzalanması gönderilen kişiye verilen önemi göstermek açısından fayda sağlamaktadır. Mektuplarda özel nezaket cümlelerinin yer alıyor olması ise kişisel ilişkileri geliştirmede önem arz etmektedir (Asna, 2012: 143).

Afiş

Kurumlar hedef kitlelerine mesaj gönderirken belirli araçlardan yararlanmaktadır. Bu araçlardan biri de afişlerdir. Afişler herhangi bir haberi veya olayı, siyasal, sosyal, ekonomik, sanatsal ve kültürel açıdan, hedef kitleye duyurmak amacıyla farklı yüzeyler üzerine yapılan ve belirli boyutlarda olup çeşitli yerlere asılabilen duyurulardır (Birber, 2003: 2). Afişler aracılığıyla kurumlar geniş hedef kitlelerine ulaşabilmektedirler. Afişlerde resimli anlatım öne çıkmaktadır ve aynı zamanda kullanılan yazıların görsele uyumlu olması gerekmektedir. (Hacı, 2012: 81). Afişlerin oluşumunda kullanılan temel malzemeler marka, slogan ve görseldir.

Pankart

Pankartlar dükkân vitrinlerinde, otel vb. gibi kapalı mekanlarda ve ilan tahtalarında kullanılmaktadır ve pankartlara afişet de denilmektedir. Pankartlarda bulunan yazılar, büyük puntolu ve ilginç karakterli harflerden oluşmaktadır. Aynı zamanda pankartlar dikkat çekici ve kolay okunan yazılı halkla ilişkiler araçlarından biridir (Asna, 2012: 147).

El İlanı

Yeni açılan bir firma kendini tanıtmak amacıyla ya da herhangi bir firma yeni çıkan bir ürününü tanıtmak amacıyla el ilanları kullanmaktadır. El ilanları elden verilerek ya da uçaktan da atılarak hedef kitleye ulaştırılabilmektir. Halkla ilişkiler kampanyalarında el ilanları tercih edilen bir iletişim aracıdır (Sabuncuoğlu, 2004, 144).

Basın Dosyası (Basın Kiti)

Halkla ilişkiler uygulayıcıları yapmış oldukları çalışmaları basınla paylaşırken basın dosyası (basın kiti) kullanmaktadırlar. Basın dosyaları etkinliğin büyüklüğüne ve içeriğine göre değişiklik göstermektedir. Basın dosyalarının temel amacı ise etkinlikle ilgili bilgi ve materyalleri toplu olarak

sunabilmektedir. Bu sebeple halkla ilişkiler uygulayıcıları basın mensuplarına bilgi aktarırken basın dosyaları kullanmaktadır (Yıldırım, 2018: 225).

Kurumsal Gazete ve Dergiler

Gazeteler günlük, haftalık ve aylık olmak üzere hedef kitleye bilgi ve haber aktaran basılı araçlardır. Gazeteler sayesinde kurum tanıtımını yapar ve tüm üyelerini ve gerçekleştirdikleri faaliyetleri diğer kurumlara ve hedef kitlesine tanıtma fırsatı bulur.

Dergiler ise haber, röportaj ve magazin konularının yer aldığı gazetelere göre uzun zaman diliminde hazırlanan basılı halkla ilişkiler araçlarından biridir. Dergilerin amacı bir olayı duyurmaktan ziyade olayın ilginç, bilinmeyen yönlerini resim ve grafiklerle duyuruyor olmasıdır (Çolak, 2011: 67-68).

Hem gazeteler hem de dergiler kurum içi ve kurum dışı bilgi aktarımında kullanılmaktadır. Gazeteler dergiye göre düşük kaliteli ve daha az sayfadan oluşmaktadır. Her iki araç için de okuyucu kitlesi, şirket bütçesi, dağıtım biçimi, periyodu, tirajı, konu başlıkları, yazarlar gibi ortak kriterler mevcuttur (Yıldırım, 2018: 236-237).

Kurumsal Kitaplar

Kurumlar imaj ve itibar oluşumlarını kalıcı kılmak için kurumsal kitaplardan yararlanmaktadır. Kurumsal kitaplar, alanında uzman kişiler tarafından hazırlanmakta ve kurumlara/markalara artı değer katarak prestijlerini artırmaktadır. Kurumsal kitaplar; kuruluş yıl dönümü, kurucunun doğum-ölüm yıldönümü, proje, strateji, etkinlik vb. kapsamında hazırlanmaktadır (Yıldırım, 2018: 238).