• Sonuç bulunamadı

3.6. Devlet Katkısına Dair Diğer İşlemler

3.6.3. Haksız Olarak Ödenen Devlet Katkısı Tutarlarının İadesi

Haksız olarak ödenen devlet katkısı tutarlarının iade edilmesine ilişkin uygulama esasları DK Yönetmeliğinin 9’uncu maddesiyle düzenlenmiştir. Ayrıca haksız olarak ödenen devlet katkısı tutarlarının iade işlemlerine ilişkin bazı esas ve usulleri açıklamak üzere Bireysel Emeklilik Sisteminde Devlet Katkısı İşlemleri Hakkında 2013/10 sayılı Genelge yayımlanmıştır. Adı geçen düzenlenmeler uyarınca özetle;

Şirketler, devlet katkısına esas teşkil eden katkı paylarının doğru hesaplanması ile kendi altyapı ve operasyonlarından kaynaklanan hataların önlenmesi için gerekli tedbirleri alır.

Şirketlerce EGM’ye bildirilen, mutabakat belgesi ekinde yer alan veriler üzerinden EGM tarafından tespit edilen yahut ilgili denetim birimlerince yapılan denetim sonucunda tespit edilerek EGM’ye bildirilen haksız devlet katkısı ödemeleri, ödeme tarihinden itibaren 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle birlikte 6183 sayılı Kanun hükümlerine göre tahsil edilmek üzere EGM tarafından ilgili şirketin bağlı olduğu vergi dairesine bildirilir.

Haksız devlet katkısı ödemesi tutarlarına ilişkin bilgi, ilgili şirket tarafından teyit edildikten sonra, aylık olarak, en geç DK Yönetmeliğinin 4’üncü maddesi uyarınca hazırlanan devlet katkısı hesap formunun Müsteşarlığa gönderildiği tarih itibarıyla, EGM tarafından ilgili şirketin bağlı bulunduğu vergi dairesine bildirilir. Vergi dairesine bildirilen verilerin bir

kopyası EGM tarafından ilgili şirkete de gönderilir. Kendisine haksız olarak devlet katkısı ödendiği tespit edilen bir katılımcıya ait devlet katkısı ve gecikme zammı, mutabakat belgesi ekinde yer alan veriler uyarınca emeklilik sözleşmesinin en son bulunduğu ilgili şirket tarafından vergi dairesine ödenir. Vergi dairesine bu nedenle ödeme yapan şirket, haksız ödendiği tespit edilen tutarı, ilgili ödeme için alınmış olan fon paylarını satarak katılımcının devlet katkısı hesabından geri alır.

Başka bir şirket tarafından EGM’ye eksik veya yanlış gönderilen veriler nedeniyle vergi dairesine ödeme yapmak durumunda kalan şirket, vergi dairesine ödemiş olduğu gecikme zammı tutarını ve varsa katılımcının sistemden ayrılması nedeniyle devlet katkısı hesabından alamadığı durumda vergi dairesine ödediği devlet katkısı tutarını, haksız ödemeye sebebiyet veren şirketten tahsil eder.

Başka bir şirket tarafından EGM’ye eksik veya yanlış gönderilen veriler nedeniyle katılımcısına devlet katkısını ödeyemeyen ve bu nedenle katılımcısının zararını karşılamak durumunda kalan şirket, DK Yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin birinci fıkrasına göre ödediği tutarı, eksik veya yanlış bildirimde bulunan şirketten tahsil eder.

Haksız olarak ödenen devlet katkısı tutarlarının tespiti ve iadesine ilişkin tüm işlemlerin yasal mevzuat doğrultusunda yürütülmesi beklenmektedir.

Kontrol Listesi

3.6.3.a.i.1. Emeklilik şirketleri görev ve sorumluluklarına ilişkin gerçekleştirilecek yerinde incelemelerde;

3.6.3.1.1. Haksız devlet katkısı ödemelerinin tespiti ile haksız devlet katkısı tutarlarının iade işlemlerinde esas alınan kriterlerin kayıt altına alındığı prosedür hazırlanmış mıdır? (E)

3.6.3.1.2. Haksız devlet katkısı hesaplanmaması ve ödenmemesini teminen devlet katkısı hesabına dâhil edilen katkı paylarının doğru belirlenmesine yönelik sisteme gerekli tanımlamalar yapılmış mıdır? (E)

3.6.3.1.3. Haksız devlet katkısı hesaplanmaması ve ödenmemesini teminen operasyonel hataların önlenmesine veya minimize edilmesine yönelik gerekli tedbirler alınmış mıdır? (E)

3.6.3.1.4. Haksız devlet katkısı hesaplanmaması ve ödenmemesini teminen sistem alt yapısından kaynaklanabilecek hataların önlenmesine yönelik gerekli tedbirler alınmış mıdır? (E)

3.6.3.1.5. Teyidi sağlanan haksız devlet katkısı ödemeleri tespitlerinde haksız olarak ödenen devlet katkısı tutarları, ilgili tutarların ödenmesi gerektiği tarihten itibaren 6183 sayılı Kanunun 51’inci maddesinde belirtilen gecikme zammı oranına göre hesaplanan faiziyle birlikte ilgili vergi dairesine ödenmekte midir? (E)

3.6.3.1.6. Vergi Dairesine ödeme yapılan tutarlar (haksız ödenen devlet katkısı tutarları + gecikme faizi) ödemenin yapıldığı günün ertesi iş günü VDO nesnesi dâhilinde EGM’ye iletilmekte midir? (E)

3.6.3.1.7. VDO nesnesinin EGM’ye iletilme süreleri izlenmekte ve geç gönderimlere ilişkin nedenler sistemde kayıt altına alınmakta mıdır? (E) ve denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.1.8. Haksız devlet katkısı ödemesi sonucunu doğuran nedenler izlenmekte ve izleme sonuçları iç denetim veya iç kontrol kapsamında raporlanmakta mıdır? (E)

3.6.3.1.9. Teyidi sağlanan haksız devlet katkısı ödemeleri tespitinde ilgili tutarların iade işlemlerinin mevzuata uygun şekilde gerçekleştirilip gerçekleştirilmediği izlenmekte ve izleme sonuçları iç denetim veya iç kontrol kapsamında raporlanmakta mıdır?

(E)

3.6.3.1.10. Başka bir şirket tarafından EGM’ye eksik veya yanlış gönderilen veriler nedeniyle vergi dairesine ödeme yapmak durumunda kalındığında, vergi dairesine ödenmiş olunan gecikme zammı tutarı haksız ödemeye sebebiyet veren şirketten tahsil edilmekte midir? (E)

3.6.3.1.11. Sistemden ayrılmış bir katılımcıya ilişkin başka bir şirket tarafından EGM’ye eksik veya yanlış gönderilen veriler nedeniyle vergi dairesine ödeme yapmak durumunda kalındığında, vergi dairesine ödenmiş olunan gecikme zammı tutarı ile devlet katkısı tutarı haksız ödemeye sebebiyet veren şirketten tahsil edilmekte midir? (E)

3.6.3.1.12. Başka bir şirket tarafından EGM’ye eksik veya yanlış gönderilen veriler nedeniyle vergi dairesine ödeme yapmak durumunda kalındığında, haksız ödemeye sebebiyet veren şirketten tahsil edilemeyen tutarlar ile tahsil edilememe nedenleri sistemde kayıt altına alınmakta ve denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.1.13. Teyidi sağlanamayan haksız devlet katkısı ödemeleri tespitlerine ilişkin teyit sağlanamama nedenleri sistemde kayıt altına alınmakta ve denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.a.i.2. EGM görev ve sorumluluklarına ilişkin gerçekleştirilecek yerinde incelemelerde;

3.6.3.2.1. Haksız devlet katkısı tespiti ile haksız devlet katkısı tutarlarının iade işlemlerinin kontrollerinde esas alınan kriterlerin, kontrol metodolojisinin, periyodunun ve raporlama esaslarının kayıt altına alındığı prosedür hazırlanmış mıdır? (E)

3.6.3.2.2. Şirket bazlı haksız devlet katkısı tespiti kayıtları denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.2.3. Şirketlere HOT (Haksız Ödeme Tespiti) nesnesiyle haksız devlet katkısı tespiti bildirimleri yapılmadan önce tespite konu kayıtlar iç kontrol kapsamında kontrol edilmekte midir? (E)

3.6.3.2.4. Şirketlere HOT nesnesiyle yapılan haksız devlet katkısı tespiti bildirimlerine ilişkin kayıtlar denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.2.5. HOT nesnesinin şirketlere iletilme süreleri izlenmekte ve geç gönderimlere ilişkin nedenler sistemde kayıt altına alınmakta ve denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.2.6. Mutabakat belgesi imzalandıktan sonra, ödemenin ilgili olduğu yılın devlet katkısı limiti, haksız olarak ödendiği tespit edilen devlet katkısı tutarı kadar artırılmakta mıdır? (E)

3.6.3.2.7. Şirketlerle teyidi sağlanamayan haksız devlet katkısı tespiti kayıtları denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.2.8. Şirketlerle teyidi sağlanamayan haksız devlet katkısı tespiti kayıtlarına ilişkin teyit sağlanamama nedenleri sistemde kayıt altına alınmakta ve denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.2.9. Şirketlerle teyidi sağlanan haksız devlet katkısı tutarları, devlet katkısı hesap formunun Müsteşarlığa gönderildiği tarih itibarıyla ilgili şirketin bulunduğu vergi dairesine bildirilmekte midir? (E)

3.6.3.2.10. Vergi dairelerine yapılan haksız devlet katkısı ödemeleri bildirimlerine ilişkin kayıtlar denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

3.6.3.2.11. Vergi dairelerine yapılan haksız devlet katkısı bildirimlerinin yasal süre dâhilinde yapılıp yapılmadığı izlenmekte ve izleme sonuçları iç kontrol kapsamında raporlanmakta mıdır? (E)

3.6.3.2.12. Vergi dairelerine bildirilen verilerin bir kopyası ilgili şirketlere de gönderilmekte ve ilgili gönderimlere ilişkin kayıtlar denetime hazır halde muhafaza edilmekte midir? (E)

Benzer Belgeler