• Sonuç bulunamadı

ġekil 4. 6. P-2‟nin 1

39 ġekil 4. 7. P-3‟ün 1

H-NMR grafiği

4. 2. Absorpsiyon ve Emisyon ÇalıĢmaları

P-1, P-2 ve P-3 için gerçekleĢtirilen absorpsiyon çalıĢmalarında; son konsantrasyonları 1.10-7 M ligand çözeltileri ile 20.10-7 M metal katyonları içeren nitrat çözeltilerinin absorpsiyon ve emisyon ölçümleri kaydedilmiĢtir. Absorpsiyon ölçümleri sonucu, 370 ve 390 nm dalga boylarında P-1, P-2 ve P-3 ligandlarında iki farklı pik gözlenmiĢtir. Ancak metal iyonları eklendiğinde bu noklar da herhangi bir kayma gözlemlenmemiĢtir (ġekil 4. 8).

40

ġekil 4. 8. Farklı metal katyonları varlığında; a) P-1, b) P-2 ve c) P-3 ligandlarının absorpsiyon spektrumları

Absorpsiyon ölçümlerinin paralelinde P-1, P-2 ve P-3 ligandlarının metal katyonları ile arasındaki etkileĢimde, P-3 ligandınnın floresan yoğunluğunda önemli bir değiĢim gözlenmemiĢtir (ġekil 4. 8. c). P-1 ve P-2 ligandında ise metal katyonların varlığında floresan değiĢimler meydana gelmiĢtir (ġekil 4. 8. a, ġekil 4. 8. b).

41

ġekil 4. 9. Farklı metal katyonları varlığında; a) P-1, b) P-2 ve c) P-3 ligandlarının emisyon spektrumları

Absorpsiyon spektrumlarındaki değiĢimleri destekleyebilmek amacıyla aynı karıĢımların emisyon spektrumları da alınmıĢtır ġekil 4. 9. a.‟da gösterildiği gibi 350 nm‟de sentezlenen Schiff bazı (P-1) kuvvetli floresans emisyon spektrumu gösterirlerken, metal katyonlar (Li+, Al+3, Na+, Ag+, Ca+2, Ba+2, Co+2, Cs+, Cu+2, Mg+2, Hg+2, Mn+2, Pb+2, Ni+2, Sr+2, Zn+2) eklendiğinde P-1 bileĢiğinin floresans emisyonlarında kayda değer bir azalma gözlenmedi. Hg+2 varlığında ise floresans emisyonunun tamamen kaybolduğu gözlenmiĢtir.

Floresans özellik göstermeyen P-2 bileĢiğinin emisyon ölçümleri sonucu, Li+

, Na+, Ag+, Ca+2, Ba+2, Co+2, Cs+, Cu+2, Mg+2, Hg+2, Mn+2, Pb+2, Hg+2, Ni+2, Sr+2, Zn+2 metal katyonları

42

eklendiğinde 370 nm‟de aĢırı düzeyde bir floresans değiĢim olmazken, Al+3

iyonu eklendiğinde 380 nm‟de 300 kat floresans artıĢ gözlenmiĢtir (ġekil 4. 9. b). 390, 425 ve 450 nm‟de floresans pikler gösteren P-3 bileĢiğinin metal katyonları eklendiğinde floresans özelliğinde herhangi bir değiĢim belirlenmemiĢtir. Sonuç olarak P-1 ve P-2 ligandları Hg+2

ve Al+3 iyonlarına duyarlı ve hassas tespiti için bir sensör olarak kullanılabileceklerini göstermektedir. Ancak P-3 ligandının herhangi bir metale karĢı seçici bir afinitesi bulunmamıĢtır.

P-1 ve P-2 ligandlarının Hg2+ ve Al3+ iyonlarına olan afinitelerini daha fazla incelemek amacıyla P-1 ve P-2‟nin Hg2+

ve Al3+ iyonlarının artan konsantrasyonunda (0-10 μM) floresans titrasyon deneyleri yapıldı (ġekil 4. 10). Floresans özellik gösteren P-1 ligandı, artan Hg2+ iyonları varlığında 360 nm‟de sönümlenme gözlemlendi. 380 nm‟de Al+3 iyonu ortamda olmadan yapılan uyarma sonucunda, P-2 PET mekanizmasından dolayı 315-470 nm arasında herhangi bir emisyon sinyali vermedi. Ancak artan Al+3 iyon konsantrasyonunda P-2‟nin floresans Ģiddetinin artığı görüldü. Bu artıĢ büyük ihtimale, P-2‟nin Al+3

ile kompleks oluĢturmasıyla beraber PET mekanizmasının bozulmasından dolayıdır.

43 ġekil 4. 11. ‟de P-1 ve P-2 ligandlarının Hg2+

ve Al+3‟ü bağlama sitokiyometrisini hesaplamak amacıyla Job‟s plot yöntemi kullanıldı. Bu yöntemde her deneyde toplam konsantrasyon 10 µM‟da sabit tutularak her seferinde farklı konsantrasyonlarda ligand ve metal iyonu kullanıldı. Bu deneyde maksimum emisyon değeri molar fraksiyon 0.5 olduğunda gözlemlendi. Bu değer floresans titrasyon spektrum verileri ile uyuĢmaktadır. Sonuç olarak 1 mol ligand ve 1 mol metal iyonu ile oluĢan metal komplekste bağlanma oranı 1:1 olduğu belirlendi.

ġekil 4. 11. Job plot tekniği ile P-1 ve P-2 ligandlarının Hg2+

ve Al+3 iyonları ile kompleks sitokiyometrisi

P-1 ve P-2‟nin seçici floresans bir sensör olarak pratik kullanılabilirliğini test etmek amacıyla çeĢitli metal iyonlarına (Li+

, Na+, Ag+, Ca+2, Ba+2, Co+2, Cs+, Cu+2, Mg+2, Hg+2, Mn+2, Pb+2, Ni+2, Sr+2, Zn+2) karĢı karĢılaĢtırmalı seçicilik çalıĢmaları yapıldı. ġekil 4. 12. ‟de aynı koĢullar altında diğer rakip metal iyonların eklenmesiyle, yaklaĢık 360 ve 380 nm‟de floresans emisyon yoğunluğunun dikkate değer bir değiĢkenlik göstermediğini, Hg2+

ve Al+3 iyonlarına karĢı hassas ve seçici bir sensor olarak kullanılabileceğini gösterdi.

44

ġekil 4. 12. Farklı metal iyonlarıyla floresans seçicilik; a) P-1, b) P-2

Ayrıca P-1, P-2 ve P-3 Schiff bazlarının metal iyonları ile etkileĢimlerini daha iyi görmek hem UV ıĢık hem de gün ıĢığı altında görüntüleme yapılmıĢtır. UV ıĢık ve gün ıĢığı altında bakıldığında P-1 ligandı gün ıĢığında herhangi bir fark gözlenmemiĢtir. Ancak UV ıĢık altında ise floresans özellik gösteren ligand Hg2+ metal iyonu varlığında floresans özelliğinin sönümlendiği gözlemlenmiĢtir. Yapılan etkileĢimler tekrar edildiğinde UV ıĢık altında Al+3 iyonlarının varlığında P-2 ligandına ait rengin, renksizden parlak turkuaza dönüĢümü net olarak görüldü. Bu floresans yanma muhtemelen ligandın Al+3

metaliyle kompleks oluĢumu sırasında azometin azotu ve hidroksil gruplarında bulunan eĢleĢmemiĢ elektronların Al+3 iyonu tarafından çekilmesiyle oluĢtuğu düĢünülmektedir. Sonuç olarak UV ıĢık altında P-2 ligandının ortamda bulunan alüminyum iyonlarının varlığını tespit etme noktasında etkili bir sensör olarak kullanılabileceği görüldü. P-3 ligandında metal iyonları varlığında herhangi bir etkileĢim tespit edilmemiĢtir. Bu etkileĢim sayesinde floresan özellik taĢıyan veya metal varlığında floresan özellik kazanan ligand bileĢiklerinin hangi metale karĢı daha seçici olduğu belirlenmiĢtir.

45

ġekil 4. 13. P-1, P-2 ve P-3 ligandlarının metal kompleksleri ile a) Uv ıĢığı, b) gün ıĢığı altındaki görüntüleri

4. 3. Antibakteriyel test

Tüm dünyada antibakteriyel duyarlılık testleri için en sıkca kullanımına teĢvik edilen yöntem disk difüzyon yöntemidir. Bakteri ekimi yapılarak üzerine diskler yerleĢtirilmesi ile elde edilen sonuçlar değerlendirildi. Doğru inöküle edilen E. Coli ve B. subtilis (10μl) agar yüzeylerinde bakterilerin üremesinin bütünsellik göstermesi, tek tek kolonilerin görülmemesi, zon kenarlarının düzgün ve yuvarlak olması ile gerçekleĢir. Kolonilerin gözle tek tek ayırt edilebilmesi ekimin yetersiz olduğunu gösterir ve böyle durumlarda test tekrarlanmalıdır. Ġncelemeye uygun görülen plaklarda, inhibisyon zonlarının çapları kalite kontrol sınırları bakımından kontrol edildi ve zon çapları ölçülerek değerlendirmeler yapıldı.

YapılmıĢ olan disk difüzyon analizinde bir gece boyunca gram negatif ve gram pozitif bakterilerin bulunduğu besiyerlerinde P-1, P-2 ve P-3 (10 μM) ligandları emdirilen diskler değerlendirilmiĢ ve oluĢan zonlar sırasıyla 18, 12 ve 6 mm (Gram negatif (E. Coli)), 17, 10 ve 9mm (Gram pozitif (B. subtilis)) ölçüldü. Gram negatif ve gram pozitif özellik gösteren E. coli ve B. subtilis bakteri hatlarımıza karĢı P-1, P-2 ve P-3 ligandlarının zon çapları ve duyarlılıkları P-1> P-2> P-3 Ģeklinde gözlendi. Bu sonuçlar gösteriyor ki, P-1 molekülü P2 ve

46

P3 molekülüne göre bakterilerin inhibisyonunda daha etkin bir yapıya sahiptirler. Aynı zamanda elde bu zonlar ile, floresans sensör özelliğine sahip olan P-1 bileĢiğinin aynı zamanda antibakteriyel özelliğe de sahip olduğu açıkca görülmüĢtür (ġekil 4. 14).

ġekil 4. 14. Disk difüzyon yöntemi ile incelenen E. coli ve B. subtilis suĢlarının ligand içeren disklere karĢı direnci görünümü

47 5. TARTIġMA VE SONUÇ

Tez çalıĢmasında, daha önce yapılan çalıĢmalar göz önünde bulundurularak alüminyum ve civa iyonlarının tanınması için foto-kaynaklı elektron transferi (PET) mekanizmasına dayanan floresans probu olarak üç farklı Schiff baz bileĢiği (P-1, P-2 ve P-3) baĢarıyla sentezlendi ve sentezlenen bileĢiklerin yapısal karakterizasyonu spektroskopik yöntemler kullanılarak aydınlatıldı. Yapısı aydınlatılan bileĢiklerin farklı metal katyonlara bağlanma yetenekleri absorpsiyon ve emisyon spektrumları ile incelendi. Elde edilen spektrofotometrik çalıĢmalarda pridin amin temelli bileĢikler olan 9-antrasenaldehit ile kondenzasyon tepkimesinden elde edilen schiff bazları olan P-1 molekülünün civaya karĢı seçimli bir bağlanma gösterirken, P-2 molekülünün ise alüminyuma karĢı seçimli bir bağlanma göstermiĢtir.

Yapılan bu çalıĢma ile gerek civa gerekse alüminyum iyonlarının seçimli olarak farklı mekanizma ile tez kapsamında sentezi gerçekleĢtirilen P-1 ve/veya P-2 bileĢikleri kullanılarak sıvı numunelerde tespit edilebileceği ve bu moleküllerin ise civa veya alüminyuma karĢı etkili birer floresans prob olarak kullanılabileceği görüldü.

Aynı zamanda P-1, P-2 ve P-3 molekülleri ile mikroorganizmalara (E. Coli ve B. subtilis) uygulanan antibaktreriyel test sonuçlarına göre mikroorganizmalar P-1 ve P-2 molekülüne karĢı daha duyarlı olduğu belirlenmiĢtir.

Bu sonuçlar gösteriyor ki, sentezlenen schiff bazı molekülleri P-1 ve P-2 hem floresan sensör hemde antimikrobiyal ajan olarak tercih edilebilir.

48

KAYNAKLAR

Allan, J. R., & McCloy, B. (1992). Thermal, spectral and magnetic studies of the chloro complexes of manganese, cobalt, nickel and copper with 3- pyridinealdoxime. Thermochimica acta, 211, 85-91.

Andrzejewska, A., & Sadlej, J. (2004). KarıĢmıĢ metanol-hidrojen klorür dimer ve trimerler üzerinde Ab initio çalıĢması. Kimyasal fizik harfler , 393 (1-3), 228-235.

Asada, T., Takitani, S. ve Koseki, S. (2005). Sulu Amonyak Hidrojen Klor Kümelerinde Yapıların ve Proton Transferinin Teorik Olarak Hesaplanması. Fiziksel Kimya Dergisi A , 109 (9), 1821-1827.

Atahan, A., & Durmus, S. (2015). 1-Amino-2-hydroxy-4-naphthalenesulfonic acid based Schiff bases or naphtho [1, 2-d] oxazoles: Selective synthesis and photophysical properties. Spectrochimica Acta Part A: Molecular and Biomolecular Spectroscopy, 144, 61-67.

Berber, Ġ., AvĢar, C., Çine, N., Bozkurt, N., & Elmas, E. (2013). Sinop‟da yetiĢen bazı bitkilerin metanolik ekstraktlarının antibakteriyal ve antifungal aktivitelerinin belirlenmesi.

Bhattacharyya, A., Sen, S., Harms, K. ve Chattopadhyay, S. (2015). Zn2O2 çekirdekleri ile üç fotoluminesan çinko (II) kompleksinin oluĢumu: Potansiyel olarak tri ve tetra-dentat Schiff bazlarının iki dentatlı bağlanma modlarına örnekler. Polyhedron , 88 , 156-163. Black, D. S. C., Hartshorn, A. J., Horner, M., & Hunig, S. (1977). Metal template reactions.

XI. Synthesis of'dibenzocorromin'and related complexes by ligand oxidative dehydrogenation reactions. Australian Journal of Chemistry, 30(11), 2493-2514. Burlov, A. S., Vlasenko, V. G., Dmitriev, A. V., Chesnokov, V. V., Uraev, A. I., Garnovskii,

D. A., ... & Mal‟tsev, E. I. (2015). Synthesis, structure, photo-and electroluminescent properties of zinc (II) complexes with aminomethylene derivatives of 1-phenyl-3- methyl-4-formylpyrazol-5-one and 3-and 6-aminoquinolines. Synthetic Metals, 203, 156-163.

Campos, FD (2001). Síntese e atividade 4-Aminoantipirina'daki derivadas de imidas biológica de imidas.

Ceyhan, E., Mercangöz, A., Karakoç, N., & Bilgiç, S. (2010). Ġlaç Hammaddesi Olarak Sentezlenen Elektrofilik ve Nonelektrofilik Fenolik Schiff Bazlarının Umu Test Sistemi ile Genotoksik Aktivitesinin AraĢtırılması. Çankaya Üniversitesi Bilim ve Mühendislik Dergisi, 7(2).

Che, C. M., Hou, Y. J., Chan, M. C., Guo, J., Liu, Y., & Wang, Y. (2003). [meso-Tetrakis (pentafluorophenyl) porphyrinato] platinum (II) as an efficient, oxidation-resistant red phosphor: spectroscopic properties and applications in organic light-emitting diodes. Journal of Materials Chemistry, 13(6), 1362-1366.

49

Chen, L., Li, B. ve Liu, D. (2014). Schiff baz kompleksi kaplanmıĢ Fe304 nanoparçacıkları: alkil aromatiklerin seçici oksidasyonu için yüksek oranda geri dönüĢtürülebilir bir nanokatalizör. Kataliz mektupları , 144 (6), 1053-1061.

CireĢ, L., Ofenberg, H., Nicolaescu, T., Crăiţă, C., & Pollet, A. (1998). Substituent influence on the fluorescence spectra of 2, 3-diphenylbenzo [b] furan derivatives. Journal of luminescence, 79(2), 91-96.

Corbacioglu, S., Greil, J., Peters, C., Wulffraat, N., Laws, H. J., Dilloo, D., ... & Basu, O. (2004). Defibrotide in the treatment of children with veno-occlusive disease (VOD): a retrospective multicentre study demonstrates therapeutic efficacy upon early intervention. Bone marrow transplantation, 33(2), 189.

Costmagna, J., Vargas, J., Latorre, A., and Mena, G. 1992.

Currie, C. A., Heineman, W. R., Halsall, H. B., Seliskar, C. J., Limbach, P. A., Arias, F., & Wehmeyer, K. R. (2005). Estimation of pKa values using microchip capillary electrophoresis and indirect fluorescence detection. Journal of Chromatography B, 824(1-2), 201-205.

Curtis N. F., Transition-metal complexes with aliphatic Schiff bases. Part I. Nickel(II) complexes with N-isopropylidene-ethylenediamine schiff bases, J. Chem. Soc., 4409- 4417, (1960).

Çorbacıoğlu, A. (2004). Bakırın kinolin sarısı ve müreksid kaplanmıĢ XAD reçineleri üzerinde zenginleĢtirilmesi

Da Silva M. C., da Silva D. L., Modolo L. V., Alves R. B., de Resende M. A., Martins C. V. B. , de Fátima Â., Schiff bases: A short review of their antimicrobial activities, J. Adv. Res., 2, 1-8, (2011).

Drew G.B., 1985. Structure of (N,N‟-Trimethylenesalicylideneaminato)nickel(II) (1) and (N,N‟- Trimethylenesalicylideneaminato)copper(II) (2), Acta Crystallography, 41: 1755-1758.

Duman, H. (2007). 1, 10-fenantrolin türevi bir Schiff bazı ve geçiĢ metal komplekslerinin sentezi spektroskopik ve termal analizi.

Erdem, E. (2018). Metal iyonlarının fluorimetrik ve kolorimetrik tanınması için yeni organik sensörlerin hazırlanması (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).

Erim, F. B. (1985). Nikel (II) ve demir (III) nitrik komplekslerinin sulu ortamdaki ardışık oluşumunun potansiyometrik ve spektrofotometrik yöntemle incelenmesi (Doctoral dissertation, ĠTÜ Fen Bil. Ens.).

Gao, L., Zhuang, J., Nie, L., Zhang, J., Zhang, Y., Gu, N., ... & Yan, X. (2007). Intrinsic peroxidase-like activity of ferromagnetic nanoparticles. Nature nanotechnology, 2(9), 577.

50

Gonzales, R.M., Castolo, A.A., (2003). Molecular Structure of di-aryl-aldimines by Multinuclear Magnetic Resonane and X-ray Diffraction. J. of Molecular Structure, Volume:655, pp: 375-389.

Guney, Y., Uluoglu, C., Hicsonmez, A., Turkcu, U. O., Ozbey, G., Bilgihan, A., ... & Zengil, H. (2008). Day and Night Effect of Single Dose of Ionising Radiation and Melatonin Treatment of Lung Tissue of Rats. Türk Biyokimya Dergisi [Turkish Journal of Biochemistry–Turk J Biochem], 33(3), 104-110.

Gupta, S., Lehmann, D. R., & Stuart, J. A. (2004). Valuing customers. Journal of marketing research, 41(1), 7-18.

Gündüz, K., Shields, C. L., Shields, J. A., Meadows, A. T., Gross, N., Cater, J., & Needle, M. (1998). The outcome of chemoreduction treatment in patients with Reese-Ellsworth group V retinoblastoma. Archives of Ophthalmology, 116(12), 1613-1617.

GüneĢ, E. (2011). Çeşitli kaynaklardan izole edilen Staphylococcus aureus suşlarının metisilin direncinin farklı yöntemlerle araştırılması (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).

Haynes, B. F., Gilbert, P. B., McElrath, M. J., Zolla-Pazner, S., Tomaras, G. D., Alam, S. M., ... & Liao, H. X. (2012). Immune-correlates analysis of an HIV-1 vaccine efficacy trial. New England Journal of Medicine, 366(14), 1275-1286.

Hellström, H. O. (2007). Bone and aluminium (Doctoral dissertation, Acta Universitatis Upsaliensis).

Helmut S, 1976. Metal Ions in Biological Systems, Marcel Dekker Inc, New York, s: 2-50. Ho, M. P. (1994). Characterization of the structure and bonding of adsorbates on model silica

surfaces.

Hoffman R., Benz E.J., Shattil S.J., Furie B., Silberstein L.E., McGlave P., Heslop H., Hematology Basic Principles and Practice 2009.

Huang, H., Mu, LJ, Cheng, JP, Lu, JM ve Hu, XB (1998). Omurga DeğiĢtirici Olarak Piridin Ġçeren Yeni Bir Döngüsel Psödopeptid Serisinin Sentezi. Sentetik iletişim , 28 (24), 4639-4647.

Ġspir Esin, 2005. “Si Ġçeren Schiff Bazları Ve Metal Komplekslerinin Sentezi Ve Karakterizasyonu” Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Doktora Tezi.

Jal P.K., Patel S., Mishra B.K., 2004, Chemical modification of silica surface by immobilization of functional groups for extractive concentration of metal ions, Talanta, 62, 1005-1028.

Jampilek, J., Dolezal, M., Kunes, J., Buchta, V., & Kralova, K. (2005). Investigating the antiproliferative activity of quinoline-5, 8-diones and styrylquinolinecarboxylic acids on tumor cell lines. Med Chem, 1, 591.

51

Janzen, G. J., Bancroft, E. E., & Blount, H. N. (1979). Spin Trpping with Covalently Immobilizied α-Phenyl-N-[(1-hydroxy-2-methyl)-2-propyl] Nitrone. J. Pys. Chem, 84, 557.

Kılıçaslan, H. (2013). Değişik uçlu schiff bazlarının sentezi ve metal komplekslerinin incelenmesi (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü). Klayman DL, Scovill JP, Bartosevich JF, Bruce J, 1983. 2-Acetylpyridine

thiosemicarbazones. 5. 1-[1-(2-Pyridyl)ethyl]-3-thiosemicarbazides as potential antimalarial agents. Journal of Medicinal Chemistry, 26-35.

Kocyigit, O., & Guler, E. (2010). Synthesis of 1, 3, 5-tris (4-(4-nitrophenyliminomethyl) phenoxymethyl) benzene as a new Schiff base and its complexation properties with the (salen and salophen)-bridged Fe/Cr (III). Journal of Inclusion Phenomena and Macrocyclic Chemistry, 67(3-4), 287-293.

Kuduk J, Trynda L, 1994. Impact of K 2 PtCl 6 on the structure of human serum albumın and its binding ability of heme and bilirubin. Journal of Inorganic Biochemistry, 53 (4): 249-260.

Kumar, J., Rai, A., Raj, V. 2017. A Comprehensive Review on the Pharmacological Activity of Schiff Base Containing Derivatives. Organic and Medicinal Chemistry International Journal, 1(3): 555-564.

Lakowicz, J.R., 1999 Principles of Fluorescence Spectroscopy, 2nd edn.Plenum Press, New York.

Lindoy L. F., The Chemistry of Macrocyclic Ligant Complexes, Cambridge University Press, Cambridge, (1989).

Memon, S.Q., Memon, N., Mallah, A., Soomro, R., Khuhawar, M.Y. 2014. Schiff Bases as Chelating Reagents for Metal Ions Analysis. Current Analytical Chemistry, 10: 393- 417.

METZLER, C., CHEN, V., METZLER, D., MARTIN, D., ROGERS, P., BRILEY, P., & ARNONE, A. (1980, January). CRYSTALLINE COMPLEXES OF ASPARTATE- AMINOTRANSFERASE. In ABSTRACTS OF PAPERS OF THE AMERICAN CHEMICAL SOCIETY (Vol. 180, No. AUG, pp. 40-BIOL). 1155 16TH ST, NW, WASHINGTON, DC 20036: AMER CHEMICAL SOC.

Moreno‐Corral, R., Höpfl, H., Machi‐Lara, L., & Lara, K. O. (2011). Synthesis, Structural Characterization and Metal Inclusion Properties of 18‐, 20‐and 22‐Membered Oxaazacyclophanes and Oxaazacalix [4] arene Analogues: Macrocyclic Amine and Schiff Base Receptors with Variable NxOy Donor Sets. European Journal of Organic Chemistry, 2011(11), 2148-2162.

Mostafa, A. A., Al-Askar, A. A., Almaary, K. S., Dawoud, T. M., Sholkamy, E. N., & Bakri, M. M. (2018). Antimicrobial activity of some plant extracts against bacterial strains causing food poisoning diseases. Saudi journal of biological sciences, 25(2), 361-366.

52

Nelson S. M., Developments in the synthesis and coordination chemistry of c macrocyclic schiff-base ligands, Pure Appl. Chem., 52, 11, 2461-2476, (1980).

Nelson, D. (1980). Frederick W. Taylor and the rise of scientific management (p. 80). Madison, WI: University of Wisconsin Press.

ÖKTEN, S., ÇAKMAK, O., & TEKĠN, ġ. (2017). 6, 8-Disübstitüe kinolin analoglarının anti kanser ajanlar olarak yapı aktivite (SAR) çalıĢması. TURKISH JOURNAL of CLINICS and LABORATORY, 8(4), 152-159.

Önmez, H. (2007). Papaver somniferum bitkisinden elde edilen alkaloidlerin ekstraksiyonunda kullanılan çözücü ve metodların karşılaştırılması (Doctoral dissertation, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).

PATAĠ, S., 1970. TheChemistry of Carbon-Nitrogen Double Bond Interscience Publisher, 360, London

Pfeifer, 1932, Trcyclische orthokondesierte Nebenvalenzringe, Ann. Chem., (492):81.

Prado G.S. Alexandre, Sales A.A. Jose, Carvalho M. Rogerio, Rubim C. Joel, Airoldi Claudio, 2004. „„ Ġmmobilization of 5-amino-1,3,4-thiazdiazole-thiol onto silica gel surface by heterogeneous and homogeneous routes‟‟ J. Of Non-Crystalline Solids, 333, 61-67.

Ramana, C. V., Atuchin, V. V., Pokrovsky, L. D., Becker, U., & Julien, C. M. (2007). Structure and chemical properties of molybdenum oxide thin films. Journal of Vacuum Science & Technology A: Vacuum, Surfaces, and Films, 25(4), 1166-1171.

Ren, S., Wang, R., Komatsu, K., Bonaz-Krause, P., Zyrianov, Y., McKenna, C. E., Csipke, C., Tokes, Z. A., Lien, E. J. (2002). Synthesis, biological evaluation, and quantitative structure−activity relationship analysis of new Schiff bases of hydroxysemicarbazide as potential antitumor agents. J. of Med. Chem., 45 (2), 410-

Saadaoui, I., Krichen, F., Salah, B. B., Mansour, R. B., Miled, N., Bougatef, A., & Kossentini, M. (2019). Design, synthesis and biological evaluation of Schiff bases of 4-amino-1, 2, 4-triazole derivatives as potent angiotensin converting enzyme inhibitors and antioxidant activities. Journal of Molecular Structure, 1180, 344-354.

Schiff, H., 1869, Untersuchungen Über Salicinderivate, Ann. Chem., 150-197.

Scovil, C. Y., & Ronsky, J. L. (2006). Sensitivity of a Hill-based muscle model to perturbations in model parameters. Journal of biomechanics, 39(11), 2055-2063. Sharaby, C. M., Amine, M. F., & Hamed, A. A. (2017). Synthesis, structure characterization

and biological activity of selected metal complexes of sulfonamide Schiff base as a primary ligand and some mixed ligand complexes with glycine as a secondary ligand. Journal of Molecular Structure, 1134, 208-216.

53

Sigel, H., & Naumann, C. F. (1976). Ternary complexes in solution. XXIV. Metal ion bridging of stacked purine-indole adducts. The mixed-ligand complexes of adenosine 5'-triphosphate, tryptophan, and manganese (II), copper (II), or zinc (II). Journal of the American Chemical Society, 98(3), 730-739.

Sinha, D., Tiwari, A.K., Singh, S., Shukla, G., Mishra, P., Chandra, H. and Mishra, A.K., (2008). Synthesis, Characterization and Biological Activity of Schiff Base Analogues of indole-3-carboxaldehyde. European J. of Medicinal Chemistry, Volume:43, pp:160- 165.

SÖNMEZOĞLU, Ö. A., YILDIRIM, A., & GÜLEÇ, T. E. (2010). Tek Nükleotid Farklılıkları (Snp) ve Buğdayda Kullanımı. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi, (2), 55-66.

Spinu, C., & Kriza, A. (2000). Co (II), Ni (II) and Cu (II) complexes of bidentate Schiff bases. Acta Chimica Slovenica, 47(2), 179-186.

ġener, T. L. 2006, Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü. Tanaka, T. (1971). Analytical studies on thiopyrazolone derivatives. 8. On the synthesis of 1-

phenyl-3-methyhl-3-pyrazolin-5-thione and related compounds. Yakugaku zasshi: Journal of the Pharmaceutical Society of Japan, 91(3), 393.

TAġKIN, O. K., ÖZTÜRK, Ö. F., & CANPOLAT, E. (2012). Yeni bir Schiff bazı ve geçiĢ metalleri ile oluĢturdukları komplekslerin sentezi ve karakterizasyonu. Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 1(1).

Thaker, B. T., & Thaker, P. B. (1986). Synthesis and Characterization of Mixed-Ligand Schiff-base Complexes Formed by Template Method. REVUE ROUMAINE DE CHIMIE, 31(5), 529-532.

Tokman, N. (2007). Grafit fırınlı atomik absorpsiyon spektrometresinde bizmut ve demir üzerine bazı inorganik tuzların girişim etkilerinin araştırılması (Doctoral dissertation, Fen Bilimleri Enstitüsü).

TOPKAYA, D. (2010). Kumarin türevlerinin sentezleri, karakterizasyonlari ve sensör uygulamalari (Doctoral dissertation, DEÜ Fen Bilimleri Enstitüsü).

Tosuna, G., & Yaylıa, N. 2-(4-Florofenil)-4-O-Alkil Kinolin Türevlerinin Sentezi ve Biyolojik Aktivitelerinin Ġncelenmesi(2011).

Tümer, M., Köksal, H., Sener, M. K., & Serin, S. (1999). Antimicrobial activity studies of the binuclear metal complexes derived from tridentate Schiff base ligands. Transition Metal Chemistry, 24(4), 414-420.

West, D. X., & Pannell, L. K. (1989). Transition metal ion complexes of thiosemicarbazones derived from 2-acetylpyridineN-oxide. II. The 4 N-dimethyl derivative. Transition Metal Chemistry, 14(6), 457-462.

54

YaĢar, S. (2009). DOXORUBĠSĠN UYGULANAN RATLARDA CoQ10 VE VĠTAMĠN E‟NĠN LĠPĠT PEROKSĠDASYONU, ANTĠOKSĠDAN PROFĠL VE BAZI BĠYOKĠMYASAL PARAMETRELERE ETKĠSĠ.

Yıldırım L.T., Kurtaran R., Namli H., Azaz A.D., Atakol O. 2007. „„Synthesis, crystal structure and biological activity of two new heterotrinuclear thiocyanato bridged Cu(II)–Hg(II)–Cu(II) complexes‟‟ Polyhedron. 26, 4187-4194.

YILMAZ, R. (2016). Strychnos alkoloitlerinin temel yapısı olan azocino [4, 3-b] indol iskeletinin sentezi üzerine çalışmalar(Master's thesis, Namık Kemal Üniversitesi). You, Z. L., & Zhu, H. L. (2004). Syntheses, crystal structures, and antibacterial activities of

four Schiff base complexes of copper and zinc. Zeitschrift für anorganische und allgemeine Chemie, 630(15), 2754-2760.

Zeishen W, Huixia W, Zhenhuan Y, Changhai H, 1987. XXV. International Conference on Coordination Chemistry, Book of Abstracts, s: 663.

Zencir, M., Kuzu, N., BeĢer, N. G., Ergin, A., Catak, B., & ġahiner, T. (2005). Cost of Alzheimer's disease in a developing country setting. International Journal of Geriatric Psychiatry: A journal of the psychiatry of late life and allied sciences, 20(7), 616-622. Zencir, S. (2005). Diazolu ve schiff bazlı kaliks [4] aren bileşikleri ve metal

kompleksleri (Master's thesis, Pamukkale Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü).

55 ÖZGEÇMĠġ

KiĢisel Bilgiler :

Adı Soyadı : Pelin YEġĠLDAġ

Doğum Tarihi ve Yer : 1989- KARAMAN

Medeni Hali : Bekar

Yabancı Dili : Ġngilizce

Telefon : 05423163585

e-mail : pelin_yesildas@hotmail.com

Eğitim : Mezuniyet Tarihi

Yüksek Lisans : Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 2019

Lisans………: KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi 2012

Benzer Belgeler