• Sonuç bulunamadı

Gizli Belgelerle

Belgede 20 6 (sayfa 48-52)

SÖYLEfi‹

Söylefli: Bar›fl DOSTER

O

O

smanl› ‹mparatorlu¤u’nun Bi-rinci Dünya Savafl›’na girdik-ten k›sa süre sonra, 1914 y›l› sonlar›nda yaflad›¤› ve 90 bin flehit ver-di¤i Sar›kam›fl Allahuekber Da¤lar› Fa-cias› sonras›nda Anadolu insan›n›n yakt›¤› türkü ve a¤›tlar, 92 y›l sonra bir albümde topland›. Kültür ve Turizm Bakanl›¤› Güzel Sanatlar Genel Mü-dürlü¤ü taraf›ndan dinleyicilere sunu-lan albüm hakk›nda, eserlerin bir bölü-münü seslendiren ve projenin fikir ba-bas› olan Sar›kam›fll› sanatç› Recep Er-gül ile konufltuk.

Enver Pafla komutas›ndaki Osman-l› Ordusu'nun yanOsman-l›fl, haz›rOsman-l›ks›z, he-saps›z ve plans›z al›nan bir kararla, ge-rekli donan›mdan yoksun flekilde, yaz-l›k giysilerle, eksi 40 derece so¤ukta cepheye sürüldü¤ünü vurgulayan Er-gül, olaydan 92 y›l sonra türkülerle farkl› bir bak›fl aç›s› sunmaya çal›flt›kla-r›n› söyledi. Son birkaç y›ld›r bu konu-da araflt›rmalar yapt›¤›n› vurgulayan Ergül, stüdyo çal›flmalar›n›n yaklafl›k bir y›l sürdü¤ünü söyledi.

Günümüzden 92 y›l önce gerçekleflen bu ac› olay›n türkülerini bir albümde toplamak nereden akl›n›za geldi? Sar›-kam›fll› olman›z›n bunda etkisi var m›? ‹nsanl›¤›n binlerce y›ll›k yaflam se-rüveninde, çok büyük ac›lar›n, gelecek kuflaklara aktar›lmas› konusunda sa-nat›n etkili bir gücü var. Bu sanat dal› müzikse, özellikle de türküler ise bunu

daha da önemsiyorum. Bence türküler salt birer müzik eseri de¤ildir. Sanatç›-n›n görevi, yaflad›¤› ülkenin tarihsel gerçekli¤ini etkili bir ifadeyle, estetik bir sunumla yar›nlara tafl›y›p, ölümsüz k›lmakt›r. Çocuklu¤umdan bu yana, memleketimde yaflanan bu ac› olay üzerine konuflulanlar, beynimde ve yü-re¤imde önemli yer tutmufltu. Sar›ka-m›fl Harekât›’nda, ne benim, ne de Kars ve çevresinde yaflayan herhangi birinin yak›n› yoktur. Çünkü 3. Ordu bünyesi-ne o yöreden asker al›nmam›flt›r. Ama orada donan ve 90 bin sembol raka-m›yla an›lan tüm Anadolu çocuklar› benim akrabamd›r, yak›n›md›r. Sar›kam›fl son birkaç y›ld›r çok gün-demde. Bunun özel bir sebebi var m›? Neredeyse bir as›r olacak. Ama hiç konuflulup tart›fl›lmam›fl bir meseledir Sar›kam›fl. Harekât faciayla sonuçla-n›nca, dönemin Harbiye Naz›r› ve 3.

Ordu Komutan› olan Haf›z Hakk› ile birlikte, bu olay›n bafl aktörü Enver Pa-fla bas›na haber yasa¤› koymufllar. Olay çok uzun süre kamuoyundan saklan-m›fl. Son birkaç y›ld›r bu meselenin ko-nuflulmas›n›n nedenini de¤iflen dünya koflullar› ve halk›m›z›n ac› da olsa tari-hine sahip ç›kmas›. Halka koflut olarak, resmi kurumlar da bu konuda eskisi gibi tav›r alm›yorlar. Bizim çal›flmam›-z›n ise Sar›kam›fl’›n gündemde olma-s›yla ilgisi yok. Son zamanlarda, Hare-kat’›n içeri¤ini bilmeyen, tarihsel bi-linçten yoksun, olaya ç›kar ve rant bek-lentisiyle yaklaflan baz› çevreler, Sar›-kam›fl için yap›lm›fl baz› sanatsal orga-nizasyonlar yap›yorlar. ‹yi niyetli olan-lar› d›flar›da tutarsak, bu arabesk yak-lafl›m, yaln›zca Sar›kam›fl için de¤il, ki-mi zaman Çanakkale, kiki-mi zaman da deprem için ortaya konuyor. Kimi za-man da geri kalm›fll›ktan besleniyor. Ama bu gibi konular›n hata

kald›rma-Sar›kam›fl Facias›na yak›lan türkü ve a¤›tlar,

Recep Ergül'ün projesiyle albüm oldu:

"Bir Beyaz Ölüm"

Sar›kam›fll› sanatç› Recep Ergül

d›¤›n› unutmamal›y›z. Zira tarihi tür-küler yaz›yor.

Çal›flmay› kimler destekledi? Türkü-leri sizin d›fl›n›zda kimler söyledi? Bu sanatç›lar› kimler belirledi?

Proje üzerinde 3 y›l çal›flt›m. Nere-deyse repertuar›n yar›s›, yar›m yama-lak haliyle çocuklu¤umdan beri belle-¤imdeydi. fieref Tafll›ova, ‹zzet Alt›n-mefle, Erkan O¤ur, ‹smail Hakk› De-mircio¤lu, Zara, Mircan, Muammer Ketencio¤lu, Havva Karadafl, Do¤an Özden, Bayar fiahin, Mustafa Tatl›türk, Zafer Dalg›ç, Sinan Çelik ve enstrü-manlar›yla her biri kendi alan›nda çok baflar›l› ifllere imza at›p, hakl› bir üne kavuflmufl çok de¤erli sanatç› dostla-r›m, a¤abeylerim teklifime olumlu ya-n›t verdiler, gönüllü olarak kat›ld›lar. Hepsi de albümün konsepti içinde yer almalar› gerekti¤i için, bu eserlerin on-larla anlaml› olaca¤›n› gördükleri için, bu anlaml› çal›flman›n manevi taraf›n› önemsedikleri için yer ald›lar. Aksi tak-dirde Recep Ergül’ün solo çal›flmas› olurdu ki, bunu asla istemezdim. Kül-tür ve Turizm Bakanl›¤› Güzel Sanatlar Genel Müdürlü¤ü’nce yay›nlanan al-büme, Aras Kargo, Bozok Petrol, Kar-Sar Tur, Kartal Erzurumlular Vakf›, Ce-lal Aras, Avukat Veysel Uçum, Nadir Timurçin, Avukat Metin Gezmiflo¤lu ve daha birçoklar› destek sundular. Sar›kam›fl Harekât›’na iliflkin neler söylüyor türküler?

Enver Pafla bas›na yasak koyarken, Bard›zl› fi›k Nihani, facian›n gerçek bo-yutlar›n› saz›na nakfledip, Anadolu’ya yay›yor; Maçkal› Hasan Tunç, Maçkal› gençlerin dram›n› anlat›yor. Donarak ölen askerlerin ayr›l›k hüznü, s›la özlemi ve tüm insani yanlar›n› içeriyor albüm. Ülkemizde uzun y›llar türküler de, ideolojik kamplar aras›nda bölün-müfl, baz› türküler, baz› kesimlerle an›lm›flt›. Bu yanl›fltan, hastal›ktan kurtulmaya bafllad›k m›?

Hayata sa¤ ve sol gibi kavramlarla bakmam. Hiç bir insana, hiçbir kesime, hiçbir olaya karfl› önyarg›m yoktur. Hiç kimsenin böyle bir lüksü de yoktur. Ol-mamal›d›r da. ‹nsani ve objektif bir ba-k›fl aç›s› yapt›¤›m ve yapaca¤›m her ça-l›flmada ve gündelik yaflamda vazgeçe-meyece¤im unsurdur. Kahramanl›k türkülerine genelde milliyetçi bir ide-olojik tav›r yüklenmifl, bas bariton

ses-lerle an›lm›flt›r. Ancak iflin asl› öyle de-¤il. Ustam›z Ruhi Su da bas bariton se-siyle kahramanl›k, seferberlik türküleri söylemiflti. Hasan Mutlucan ise her dar-benin ard›ndan radyolarda türküleri çal›nan bir sanatç› oldu¤u için, y›llarca hep darbe taraftar›, "devletin adam›" gi-bi alg›lanm›flt›r. Oysa Naz›m Hikmet hayran› olan, çok demokrat bir insan-d›r. Onu tan›yan herkes, darbelere ve darbecilere karfl› oldu¤unu bilir. Biz bu albümde kahramanl›k türküleri söyle-miyoruz. Çünkü Sar›kam›fl’ta kahra-manl›k yok, bozgun var. Ama bozgun-la sonuçbozgun-lanm›fl olsa da bizim tarihimiz. Hoflumuza gitmedi diye de¤ifltireme-yiz. Ben tarihimizdeki bu ac›n›n ard›n-dan yak›lm›fl türküleri, her harfine sa-d›k kalarak albümlefltirdim. Siyasi, eko-nomik hiçbir beklentim olmad›. Kimse taraf›ndan yönlendirilmedim. Birileri ad›na hareket etmedim. Bu nedenle vic-dan›m rahat. Ayr›ca bu çal›flmay›, mü-zi¤i bilen, halk edebiyat›na hâkim olan, tarihsel bilince sahip herkes kabul etti, benimsedi. ‹lk kez bu olay›n sanatsal bir bak›fl aç›s›yla ele al›nd›¤›n› gördü. Albümün yarataca¤› tart›flmaya da, ala-ca¤› tepkilere de a盤›m. Her tart›flma sonuçta memleketim Sar›kam›fl’a yara-yacakt›r diye düflünüyorum.

Sar›kam›fl’a ve Kars’a iliflkin artan bir ilgi var. Bunu nas›l aç›kl›yorsunuz?

Ben sanatç›y›m. Sanatç›n›n yapaca¤› yat›r›m sanatsal olur. Bu sanatsal yat›-r›m Sar›kam›fl tarihindeki ilk sanatsal yat›r›m. Memleketimi ve insanlar›n›

çok seviyorum. Yapt›¤›m›z çal›flmalar›n gerçek anlamda bilincinde olanlar, do¤-ru ile yanl›fl› birbirinden ay›rabilenler sahipleniyorlar bizi. Kars, tarihsel ve kültürel olarak geçmifli görkemli, flanl›, zengin bir kenttir. Birlikte yaflama kül-türünün örnek ad›d›r. Anadolu’da ime-ce olarak bilinen yard›mlaflarak ifl yap-ma anlay›fl› "Modgam" ad›yla Kars’tan yay›lm›fl, kabul görmüfltür. Kad›n er-kek iliflkileri de dâhil her zaman ça¤-dafl, uygar bir yaflam biçimini benimse-mifltir. Sanatsal etkinlikler konusunda da her zaman en bafllarda yer alm›flt›r. Sar›kam›fl da bana göre çok flansl› bir yer. 90 bin Anadolu insan›n› topra¤›nda misafir ediyor. Hem k›fl turizmiyle öne ç›k›yor, hem de Çanakkale’den sonra en çok flehidi ba¤r›na basan yöremiz. S›k telaffuz edilen ama alt› doldurulma-yan "Türkiye’nin Davos’u" olmaya aday bir yer. Çam ormanlar› ve kristal kar özelli¤inin yan›nda, kültürel özel-likleriyle de çekim merkezi olabilecek potansiyeli var. Yaklafl›k 10 y›l öncesine kadar k›fl turizmi konusunda ad› geç-miyordu. Memleketine sevdal›, ayd›n, Atatürkçü bir insan olan Avukat Fevzi Çaml› ve kardeflleri adeta Sar›kam›fl’›n kaderini de¤ifltirdiler. Bat›da kazand›k-lar›n› büyük riske atarak, gelip Sar›ka-m›fl’ta 5 y›ld›zl› otel ve tesisler kurdular. ‹flte o tarihten sonra gidenlerin kalabile-cek bir yerleri oldu. Bu durum, Toprak Otel gibi yeni tesislerin oluflmas›na da yol açt›, istihdam olana¤› yaratt›. Ama yine de Sar›kam›fl’ta al›nmas› gereken daha çok yol var.

51

B‹Z B‹ZE

Petek Ltd, nisan ay›nda 20. y›l›n› dol-duruyor. Bize flirketinizin bugünlere nas›l geldi¤ini anlat›r m›s›n›z?

Petek Limited fiirketi'ni kardeflim Zeki Günay Bey’le beraber 1987 y›l›n-da tescil ettirerek bu yola ç›kt›k.

Biz kuruluflumuzdan bu yana çok do¤ru ifller yaparak, çok iyi tesisler kurarak, baflar›l› ifllere imza atmay› ve önce ülkenin faydas›na sonra ken-di faydam›z için çal›flarak ifl yapmay› hedefledik.

Bay›nd›rl›k Bakanl›¤› teknik tarif-lerinde müteahhitli¤i inflaat müteah-hitli¤i ve teknik müteahhitlik olarak ikiye ay›r›r. Biz tesis müteahhitlikle ilgili çal›fl›yoruz.

Tesis müteahhitli¤inin genel

durumunu de¤erlendirebilir misiniz? Tesis müteahhitli¤i genelde inflaat müteahhitli¤i kapsam› içinde de¤er-lendiriliyor. Tesis müteahhitli¤i ya-pan firmalar bir inflaat›n içinde ya

ta-fleron firma olarak çal›flmak duru-munda kal›yor veya daha önce yap›l-m›fl bir tesisin yenilenmesi konusun-da a¤›rl›kl› olarak çal›flmalar yap›yor. Bu durumda tesis müteahhitli¤i, in-flaat müteahhitli¤inin bask›s› alt›nda kal›yor. Müteahhitle çal›fl›ld›¤›nda ise ba¤›ms›z çal›flma olana¤› bulunama-d›¤›ndan çok çeflitli s›k›nt›larla karfl›-lafl›l›yor. K›sacas›, ›s› sektörü çok bü-yük bir sektör olmas›na ra¤men infla-at sektörü bask›s›nda bo¤uluyor ve böylece güdük kal›yor.

Türk sanayicisinin ›s› sektöründe yüzde 90 yerli üretim yapacak kapa-sitesi var. Türkiye ›s› sektöründe çok iyi bir yere gelmifltir ama son ç›kan ‘‹hale Kanunu’yla beraber birçok it-hal marka yurt içinde çok büyük iv-me kazanm›flt›r. Ferroli, Buderus gi-bi yabanc› markalar bu sektörde Türkiye pazar›na göz dikmifllerdir. Pek çok yabanc› marka ya direkt kendileri gelerek, ya da tafleron

Belgede 20 6 (sayfa 48-52)

Benzer Belgeler