• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II: KAVRAMSAL ÇERÇEVE VE İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2.2.1. Giyside Model Özellikleri

Çizgiler gözleri her zaman yanılttığından çizgi hileleri kullanılarak daha güzel görünüm sağlanılabilir. Kıyafetlerde kullanılan kupların alan kullanımı yönünden de önemi büyüktür. Yani dikişlerin meydana getirdiği alanlar gözü aldatmaktadır. Enine kesikler boyu daha kısa ve boyuna kesikler boyu daha uzun göstermektedirler. Örnek olarak önden açık düğmeli boydan dikilmiş bir elbise, etek kazaktan oluşan bir giysiye oranla daha uzun göstermektedirler. (ALTINÖZ ve SUVARİ,2000).

Enine Kesikler: Giysiler, belden kesik veya büzgülü olarak hazırlanmışsa daha geniş bir görüntü yaratılmış olur ve aynı zamanda boyu kısaltır. İki parçalı kıyafetler ise tek renk değillerse, aynı etkiyi oluşturacağından estetik bir görüntü sağlamazlar.

Boyuna Kesikler: Boyuna kesikler kişiyi daha uzun gösterirler. Aynı zamanda zayıf görünmeyede neden olurlar.

Piliseler

Pilise, basitçe katlamak, bir şeye belli bir düzen içinde kıvrım, kat vermek anlamına gelir. Pililer hareket kolaylığı sağladığı gibi görsel olarak da güzel bir görünüm sağlamaktadır. Etekte, blüzde, kol ve yaka da sıkça kullanılmaktadır. Bunun yanında giysi parçalarında bir detay olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Akordion pili, güneş pili, keskin pili, serbest pili, pilikaşe, kristal pili gibi çeşitleri vardır. Pililerin görünümleri, dayanıklılığı kumaşın cinsine göre farklılıklar göstermektedir. Bu anlamda da kumaş seçimi büyük önem taşımaktadır. Giysilerde piliselere örnek olarak aşağıdaki şekil gösterilmektedir.

Şekil 26: Giysilerde piliselere örnek

Kaynak: http://www.style.com Erişim Tarihi: 23.07.2013 Drapeler

Drape, kumaşın fiziksel ve mekanik performanslarına bağlı olarak kumaş dökümünü ifade etmektedir. Giysi tasarımında drape denildiğinde, kumaşa belirli bölgelerde katlı, dökümlü bir form ve görüntü kazandırılması anlaşılmaktadır. Drape, hem estetik olarak giysiye bir değer katar, dokusal, görsel bir efekt oluşturur, hem de fonksiyonellik katar; yani giysiye esneklik ve rahatlık kazandırır. Giysilerde drapelere örnek olarak aşağıdaki şekil gösterilmektedir.

Şekil 27: Giysilerde drapelere örnek

Yakalar

Yaka, kısaca giysilerin boyna gelen bölümüne eklenen ve çeşitli şekillerde olan parçası olarak tanımlanabilir. Yaka çeşitleri genel olarak şunlardır:

i. Kesim şekline göre yaka çeşitleri: V kesimli yaka, C kesimli yaka, açık kesimli yaka, yırtmaç şeklinde kesimli yaka, kayık kesimli yaka

Şekil 28: Giysilerde kesim şekillerine göre yaka çeşitlerine örnekler

Kaynak: http://www.giyimvemoda.com/ Erişim Tarihi: 25.07.2013

ii. Parça sayısına göre yaka çeşitleri: Tek parçalı yaka, parçalı yaka

Şekil 29: Giysilerde parça sayısına göre yaka çeşitlerine örnek

Kaynak:http://blog.pembeseker.com.tr/yaka-modelleri-2013Erişim Tarihi:

ιϖ. Modeline göre yaka çeşitleri: Dik (hakim) yaka, devrik yaka, şal yaka, bisiklet yaka, mendil yaka, denizci yaka, bebe yaka, geniş yaka, balıkçı yaka, oyuk yaka

Şekil 30: Giysilerde modeline göre yaka çeşitlerine örnek

Kaynak:https://www.modanisa.com/ Erişim Tarihi:25.07.2013 ϖ. Gömlek yaka çeşitleri: Atatürk yaka, düğmeli yaka, iğneli yaka

Şekil 31: Giysilerde gömlek yaka çeşitlerine örnekler

Kaynak:http://www.gardropkedisi.com/Erişim Tarihi:25.07.2013

Kol Ağızları ve Manşetler

Gömleğin kol ağzına geçirilen, genellikle çift katlı kumaştan yapılan bölüm olarak tanımlanabilir. Giysilerde kullanılan manşet çeşitleri genel olarak şunlardır:

i. Viyana manşeti: Ütü istemeyen kumaşlardan olan, aşınmaya karşı önlem olarak yapılan manşet şeklidir. Yuvarlak kenarlı ve üstte katlanan kısmı düğmesizdir.

ii. Duble manşet: Dışa kıvrılarak üst üste bindirilen katlardan oluşan manşet

Büzgüler

Büzgü, dikişte kumaşın bir ucundan istenilen yere kadar geçirilen bir ipliğin çekilmesiyle oluşan, kumaşın bolluğunu azaltan sık, küçük kıvrım olarak tanımlanabilir. Giysiye farklı formlar kazandırmada sıkça kullanılan büzgüler, aynı zamanda fonksiyonel açıdan da giysiye bolluk ve rahatlık sağlamaktadır. Aşağıdaki şekilde giysilerdde büzgüye örnek gösterilmiştir.

Şekil 32: Giysilerde büzgüye örnek

Kaynak: http://www.wgsn-edu.com, Erişim Tarihi: 25.07.2013

Kapamalar

Giyside iki parçayı bir araya getiren çeşitli aksesuarlar ya da detaylar olarak da tanımlanabilir. Çeşitli fermuarlar, düğmeler, biritler, bağlamalar gibi. En önemli kapama çeşitleri şunlardır:

i. Uç uca kapama

ii. Tek sıra düğmeli kapama iii. Kruvaze (çift sıralı) kapama iv. Asimetrik kapama

v. Sarmalı kapama: Giysinin bir tarafını diğerinin üstüne sarıp kemer, kuşak, düğme veya çıtçıtla tutturulan kapama şeklidir.

vi. Patletli gizli kapama: Bir yırtmaç kapağının altına yerleştirilmiş düğmeler veya fermuar ile kapatılan kapatma şeklidir.

Aşağıdaki şekilde giysilerde kapamalara örnekler gösterilmiştir.

Şekil 33: Giysilerde kapamaya örnekler

Kaynak: http://www.wgsn-edu.com, Erişim Tarihi: 27.07.2013

Fırfır ve Volan

Fırfır, giysi kenarlarına dikilen kırmalı veya büzgülü süs, farba, farbala olarak tanımlanabilir. Volan ise, giysilerinin etek ucu, kol gibi yerlerine verev kesilmiş kumaştan yapılan süs olarak tanımlanabilir. Fırfırların, çift fırfır, pileli fırfır, zikzag fırfır gibi türleri vardır. Düz kumaş bantlarından elde edilen pileli veya büzgülü fırfırların dışında değişik

kesim şekilleriyle elde edilen volanlı fırfırlar da kullanılmaktadır. Aşağıdaki şekilde giysilerde fırfır ve volana örnekler gösterilmiştir.

Şekil 34: Giysilerde fırfır ve volana örnek

Kaynak: http://www.wgsn-edu.com, Erişim Tarihi: 28.07.2013

Etek Ucu Formları

Etek ucu formları giysinin kullanım şekline ve estetik görünümüne göre çeşitli şekillerde olabilmektedir. Aynı zamanda dekoratif bir unsur olarak da karşımıza çıkmaktadır. Büzgülü, volanlı, fırfırlı, püsküllü, pilili gibi çeşitleri vardır. Aşağıdaki şekillerde etek ucu formlarına örnekler gösterilmektedir.

Şekil 35: Giysilerde etek ucu formlara örnekler

Cepler ve Kemerler

Cep, genellikle bir şey koymaya yarayan yada dekoratif amaçlı olarak kullanılan, giysinin belli bir yeri açılarak içine yerleştirilen yada üzerine dikilen parça olarak tanımlanabilir. Başlıca cep çeşitleri ise şunlardır: Yan cep, arka cep, dış cep, fleto cep, üstten takma cep, çerçeveli takma cep, torba cep, pervazlı cep, verev cep.

Kemer genel olarak, bele dolanan, kumaş, deri ya da metalden yapılan belbağı olarak tanımlanabilir. Başlıca kemer çeşitleri şunlardır: Kendinden kemer, yarım kemer, kordon kemer, tokalı kemer, yalancı kemer,gizli kemer Aşağıdaki şekillerde giysilerde ceplere ve kemerlere örnekler gösterilmiştir.

Şekil 36: Giysilerde ceplere örnekler

Şekil 37: Giysilerde kemere örnek

Kaynak: http://www.wgsn-edu.com, Erişim Tarihi: 28.07.2013

Yırtmaçlar, Robalar

Yırtmaç kısaca, genellikle etek, paça veya kolda dikilmemiş açıklık olarak tanımlanabilir. Fakat günümüzde dekoratif amaçlı görünüm için giysinin çeşitli parçalarında, çeşitli şekillerde kullanılmaktadır. Yırtmaç şekillerinin başlıcaları şunlardır: Bantlı yırtmaç, pileli yırtmaç, bağlı yırtmaç, kapalı yırtmaç, kıvrılmış kenarlı yırtmaç, Dior yırtmacı, binici yırtmacı, yalancı yırtmaç.

Roba, bir giysinin göğüsle omuz arasında kalan bölümüne eklenen parça olarak tanımlanabilir. Conta ise pantolonun arka bedenin üst kısmında bulunan, arka orta dikişinde geniş olarak başlayıp yan dikişe doğru incelen, kendi kumaşından veya yardımcı kumaştan yapılan giysi parçasıdır. Conta genellikle jean pantolonlarda ve eteklerde kullanılmaktadır.

2.2.2.Giyside Süsleme , Desen ve Motif Özellikleri

Benzer Belgeler