• Sonuç bulunamadı

Gezi ve Program Hizmeti

Belgede 1 (sayfa 59-63)

ENGELLİLER KOORDİNASYON ŞEFLİĞİ HİZMETLERİ

11) Gezi ve Program Hizmeti

 56 Vatandaşımız ve ailesi için 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Florya Akvaryum’a ve Miniatürk’e gezi düzenlenmiştir.

 600 Engelli vatandaşımız ve ailesinin katılımıyla 3 Aralık Dünya Engelliler Günü Programı düzenlenmiştir.

5.6. Dış İlişkiler Müdürlüğü PROJELER

‘Save the Children’ uluslararası kuruluşuyla Belediyemiz arasındaki bir yılı geçen süredir devam eden

“Esenyurt'ta Toplum Temelli Çocuk Koruma Sistemlerini Güçlendirme Projesi” Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü koordinasyonunda devam etmektedir. Proje, Esenyurt’ta doğrudan hizmet sağlanmasını, teknik kapasitenin ve koordinasyonun arttırılmasıyla Esenyurt’ta koruma hizmetlerinin arttırılması amacı taşımaktadır.

Yararlanıcılar: Proje hedefi toplamda 3697 yararlanıcıdır. 1116 Kız ve Erkek Çocuk, 2518 ebeveyn, bakıcı ve belediye ile sosyal hizmet merkezi personelleri gibi anahtar aktörler. Proje Özel Amacı: Esenyurt’ta mülteci ve sığınmacı kız ve erkek çocukların ve ailelerinin bilgiye erişiminin arttırılması, toplum temelli psikososyal destek sağlanması ve uzmanlaşılmış çocuk odaklı koruma servislerinin sağlanmasıdır.

Proje Ortağımız Save The Children tarafından temin edilen çocuk, genç ve yetişkinlere aktiviteler sırasında kullanabilecekleri kırtasiye kitlerinin (228 koli) 23 Nisan etkinlikleri kapsamında dağıtımı yapıldı. (Nisan 2021)

59 Çocuklar Duvarları El İzleriyle Renklendirdi

Esenyurt Belediyesi, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü’nde Save The Children Vakfı iş birliğiyle açılan merkezde eğitim alan çocuklarla duvar boyama etkinliği düzenledi.

Esenyurt Belediyesi Dış İlişkiler Müdürlüğü, 20 Haziran Dünya Mülteciler Günü dolayısıyla çocuklar için etkinlik düzenledi. Uluslararası Save The Children Vakfı iş birliği ile yapılan, ‘Toplum Temelli Çocuk Koruma Sistemlerinin Güçlendirilmesi Programı’ kapsamında Esenyurt’ta hayata geçirilen merkezde düzenlenen etkinliğe Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Veysel Bal ve Save the Children Türkiye Direktörü Sasa Ekanyane katıldı.

Psiko-sosyal desteğe ihtiyacı olan çocuklara eğitim veren merkezde, çocuklarla birlikte duvar boyama etkinliği yapıldı. Çocuklar, etkinlikte duvarlara çeşitli figürler çizerek, el izleriyle renklendirdi. (20 Haziran 2021)

Sosyal sirkle sokaklardayız!

AB tarafından fonlanan Save the Children Esenyurt Toplum Merkezi Topluluk Temelli Çocuk Koruma Projesi kapsamında yürütülen sosyal sirk inisiyatifimizin öncülük ettiği aktivitelerle Esenyurt’taki park ve meydanlara indik. Yunus Emre Parkı ve Esenyurt Meydanında yapılan kortej ve ardından gerçekleştirilen aktiviteye toplumun her kesiminden çocuklar ve aileler katıldı. Beraberce eğlenmenin tadını çıkardı. (02 Ekim 2021)

60

Save The Children ve Müdürlüğümüz koordinesinde Çok Paydaşlı Koruma Koordinasyon Komite Toplantıları; ulusal ve uluslararası kurumların temsilcileri, göçmen ve mülteciler konusunda sundukları hizmetler, gözlemledikleri sorunlar ve çözümler hakkında bilgi paylaşımında bulunulmakta, kurumların göç alanında karşılaştıkları vakaları ilgili kurumlara yönlendirme ve geleceğe yönelik işbirliği ve koordinasyon noktasında verimli bir toplantılar gerçekleştirildi. (Eylül-Aralık 2021)

Esenyurt Belediyesi ile uluslararası proje ortağımız olan Save The Children, Esenyurt’taki çalışmaları hakkında Türkiye Direktörü Oben Çoban sunum yaparak, gelecek projeler hakkında da ön bilgi verdi. Dış İlişkiler Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleşen toplantıya Belediye Başkanımız Kemal Deniz Bozkurt, Başkan Yardımcımız Veysel Bal katılırken Kültür İşleri, Kadın ve Aile Müdürlükleri de eşlik etti.

Toplantı sürecinde belediyemiz işbirliğinde devam etmekte olan "Toplum Temelli Çocuk Koruma Projesinin" güncel durumu ve devamı, ayrıca önümüzdeki aylarda başlaması planlanan Geçim Kaynaklarına Erişim Projesi kapsamında "Meslek Edindirme Atölyelerinin Kurulması ve Mali Destek Verilmesi" konuları görüşülmüş olup, Uluslararası Kurumlar ile işbirliği faaliyetlerimiz devam etmektedir.

61 2.YERELİZ Derneği işbirliğinde “Kapsayıcı Kentler Projesi” kapsamında Esenyurt Belediyesinin göç konusunda kapasite artırımına yönelik eğitimler planlama dâhilinde devam etmektedir. Proje sonucunda Esenyurt Belediyesine 2 yıllık bir göç yol haritası hazırlanması planlanmaktadır. (2021)

a) İstihdam İçin Meslek Edindirme Programı (İMEP) “Türkiye’de kaliteli çıraklık ve mesleki eğitim yoluyla Suriyeli ve ev sahibi toplulukların istihdama erişimlerinin kolaylaştırılması” kapsamında; Dış İlişkiler Müdürlüğümüz koordinasyonunda Belediye Başkanımız Sayın Kemal Deniz Bozkurt’un katılımıyla, programın geliştirilmesi ve Esenyurt Belediyesi’nin programa entegre olması konusunda koordinasyon toplantısı gerçekleştirildi. Mart 2021

b) Pandemi dolayısıyla ara verdiğimiz Gönüllü Geri Dönüş kapsamındaki sürece tekrar oluşan taleplerin ardından 2021 yılında iki ayrı kafile olarak 3 ayrı bölgeye 54 Suriyeli misafirimizi gönderdik. Bu süreç devam edecek, bizden talepte bulunan Suriyeli misafirlerimizi memleketlerine gidişine destek olmaya devam edeceğiz.

(Ekim – Kasım 2021)

c) Koordinasyonunu Dış İlişkiler Müdürlüğünün yaptığı, uygulayıcısının Kültür İşleri Müdürlüğü olacağı, göçmen ve mültecileri de kapsayan meslek edindirme projesi kapsamında, UNHCR temsilcileri, Esenyurt Belediyesi’ni ziyaret etti.

Proje kapsamında, aşçı yardımcılığı kursu için Esenyurt Belediyesi bünyesinde bir mutfak kurulacak ve tefrişatı UNHCR tarafından karşılanacaktır. (Kasım 2021)

d) İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tarafından " Kapsayıcı Şehir Haritası " projesinin hayata geçirildiği bildirilmiştir.

Proje kapsamında İBB ve İlçe Belediyelerinin Göçmenleri de kapsayan hizmetlerinin haritalandırılması amacıyla bir çalışma yürütülecektir. İBB 'nin ve İlçe Belediyelerinin kentsel kamusal hizmetleri haritalandırılıp çok dilli olacak şekilde çevrimiçi platformda göçmenlerin ve yerel halkın bilgisine açılacaktır. (Kasım 2021)

62 e) Belediyemizle Barselona Belediyesi arasında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının (Yerel Yönetim Genel Müdürlüğü) 16.09.2021 tarihli ve 1717055 sayılı yazısı ile Mültecilere Haysiyetli Bir Hayat İçin Toplumsal Deney:

İstanbul Esenyurt’ta Yaşayan Mülteciler İçin Bütünleştirilmiş Bir Toplumsal Kapsama Yapısı Oluşturulması Projesinin gerçekleştirilmesi için izin verilmiştir.

Bakanlıkça verilen izin çerçevesinde; projenin etkin yürütülmesini teminen, Belediye Başkanımız, Belediye Meclis Üyelerimiz, Başkan Yardımcılarımız ve birim müdürlerimizin katılacağı yurt dışı programlara katılımın sağlanabilmesi için 2021/6 Sayılı Genelge gereği meclis onayına sunuldu. (Aralık 2021)

Belgede 1 (sayfa 59-63)