• Sonuç bulunamadı

5. SAYISAL ÇALI Ş MALAR

5.3. Gerçek Durum Buzdolabı Conta ve Flan ş Bölgesi Analiz Çalı ş maları

5.3.2. Geometri Etkisinin Belirlenmes

Doktora tez çalışması kapsamında flanş ısıtıcısı etkisinin belirlenmesine yönelik olarak yapılan bir diğer çalışma flanş ısıtıcısının mevcut durumda kullanılan dairesel geometrisi yerine kare veya elips uygulaması durumunda elde edilecek etkinin analizler yardımı ile belirlenmesidir. Bu amaçla yerleşim etkisinde olduğu gibi her üç model buzdolabı için flanş ısıtıcısının kompresörden ve kondenserden sonra yerleştirildiği durumda analizler gerçekleştirilmiştir. Kombi budolabı için flanş

ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu ve geometrisinin kare olduğu durumda mevcut durum ile yerleşiminin üç ve on numaralı alternatifler olduğu durum için yapılan analizler Şekil 5.17’de sunulmuştur.

Şekil 5.17’de sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda kare geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, kombi tipi buzdolabında kare geometrinin flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir. Çalışmanın devamında kare geometri için flanş ısıtıcısının kondenserden sonra yerleştirildiği durum analiz edilmiştir. Benzer şekilde mevcut ve on numaralı alternatif yerleşim durumunda elde edilen sonuçlar Şekil 5.18’de sunulmuştur.

Şekil 5.18’de sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda kare geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, kombi tipi buzdolabında kare geometrinin flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir. Çalışmanın devamında kare geometri yerine elips geometrinin etkisi araştırılmış ve elips geometri için flanş ısıtıcısının kompresörden sonra yerleştirildiği durum analiz edilmiştir. Mevcut ve on numaralı alternatif yerleşim durumunda elde edilen sonuçlar

Şekil 5.19’da sunulmuştur.

Şekil 5.19’da sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda elips geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, kombi tipi buzdolabında elips geometrinin flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir. Çalışmanın devamında elips geometri için flanş ısıtıcısının kondenserden sonra yerleştirildiği durum analiz edilmiştir. Bu uygulama durumu için mevcut ve on numaralı alternatif yerleşim durumunda elde edilen sonuçlar Şekil 5.20’de sunulmuştur.

Şekil 5.20’de sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda elips geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, kombi tipi buzdolabında elips geometrinin flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir. Çalışmanın devamında kare ve elips geometirileri etkisi iki kapılı ve derin dondurucu tipi buzdolapları için ve öncelikle kare geometri durumunda flanş ısıtıcısının kompresörden sonra yerleştirildiği durum analiz edilmiştir. Mevcut ve on numaralı alternatif yerleşim durumunda elde edilen sonuçlar Şekil 5.21’de sunulmuştur.

Şekil 5.21’de sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda kare geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, iki kapılı ve derin dondurucu tipi buzdolabında kare geometrinin flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir. Çalışmanın devamında kare geometri için flanş

ısıtıcısının kondenserden sonra yerleştirildiği durum analiz edilmiştir. Benzer şekilde mevcut ve on numaralı alternatif yerleşim durumunda elde edilen sonuçlar Şekil 5.22’de sunulmuştur.

Şekil 5.22’de sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda kare geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, iki kapılı ve derin dondurucu tipi buzdolabında kare geometrinin flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir. Çalışmanın devamında kare geometri yerine elips geometrinin etkisi araştırılmış ve elips geometri için flanş ısıtıcısının kompresörden sonra yerleştirildiği durum analiz edilmiştir. Mevcut ve on numaralı alternatif yerleşim durumunda elde edilen sonuçlar Şekil 5.23’de sunulmuştur.

Şekil 5.23’de sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda elips geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, iki kapılı ve derin dondurucu tipi buzdolabında elips geometrinin flanş ısıtıcısının kompresörden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir. Çalışmanın devamında elips geometri için flanş

ısıtıcısının kondenserden sonra yerleştirildiği durum analiz edilmiştir. Bu uygulama durumu için mevcut ve on numaralı alternatif yerleşim durumunda elde edilen sonuçlar Şekil 5.24’de sunulmuştur.

Şekil 5.24’de sunulduğu üzere flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda elips geometri ile yapılan analizler incelendiğinde kabin içi yüzey sıcaklık değerlerinin mevcut durum olan dairesel geometriden daha yüksek olduğu görülmüştür. Bu durum, iki kapılı ve derin dondurucu tipi buzdolabında elips geometrinin flanş ısıtıcısının kondenserden sonra olduğu durumda kullanımının uygun olmadığını göstermiştir.

Flanş ısıtıcısının farklı geometirileri ve uygulamasının kompresör ve kondenserden sonra olduğu durumlar için yapılan analizler, bu tip bir uygulamanın mevcut uygulamaya göre bir avantaj getirmediğini, aksine yüzey sıcaklıklarının artmasına buna bağlı olarak kabin ısıl yükünü arttırdığını göstermiştir. Buna bağlı olarak böyle bir uygulamanın kabin ısı kazancına bir iyileşme getirmeyeceği analizler yardımı ile görülmüştür.

Benzer Belgeler