• Sonuç bulunamadı

Gelişmeler

GENEL TARTIŞMA

B A Ş K A N — (D oç. Dr. Ö z c a n DEMİREL) S a y ın k o n u ş m a c ıy a çok te ş e k k ü r ed eriz, a y n ı z a m a n d a d a ­ k ik liğ i n e d e n iy le d e k e n d ile r in e ço k te ş e k k ü r e tm e k iste r im . Ş im d i s a y m k o n u ş m a c ı g e n e l e ğ ilim le r v e y e ­ n ilik le r i, ç a ğ d a ş g e liş m e le r e u y u m ç a lış m a la r ı, u lu s ­ la r a r a s ı k u r u lu ş la r la b e r a b e r y ü r ü tü le n d e n e m e ç a ­ lışm a la r ı, k o m p a r tım a n la ş m a v e p o litik a n ın y o k lu ğ u v e p o litik a n ın ç o k lu ğ u k o n u la r ın ı a n a ç iz g ile r iy le v e ö r n e k le r le k a p s a m lı b ir şe k ild e s u n m u ş old u . B u k o ­ n u d a k a tk ıd a n çok, z a m a n ım ız ın k ıs ıtlı o lm a sı n e d e ­ n iy le , k ıs a v e öz so ru so r m a k is te y e n le r v a r sa , o n la ­ ra sö z v e r m e k istiy o r u m . S a y m O ğ u z k a n , S a y m A k ç a k a y a lıo ğ lu , S a y m G ö- ğ ü ş, S a y m G ü le k e n , S a y ın T oru n, S a y m O rta ç v e S a ­ y m K a r a sa r sö z iste d ile r . B u y u r u n S a y m F e r h a ıı O ğ u z k a n . Dr. A . F E R H A N O Ğ U Z K A N — S a y m b a ş k a n , d e ­ ğ e r li a r k a d a şla r ım ! O r ta ö ğ r e tim a la n ın d a k i e ğ ilim le r i g ö z d e n g e ç ir ir k e n , ü z e r in d e d u r u lm a s ı g e r e k e n e ğ ilim ­ le r arasın da, e n ö n e m lisi, b e n im k a n ım a g ö re, p r o g ­ r a m la r d a k i d e ğ iş m e le r k o n u su d u r . M illî E ğitim B a ­ k a n lığ ın d a T a lim v e T e r b iy e K u r u lu n d a b u lu n d u ğ u m s ır a la r d a ise, z a m a n ım ız ın ç o ğ u n u y a p ıs a l d e ğ iş ik le r ­ le ilg ili so r u n la r ı ç ö z m e y e a y ır d ığ ım ız ı b iliy o r u m . İş b a ş m a g e le n y e n i ik tid a r la r , k a r ş ıla ş ıla n s o r u n la r ın ç ö z ü m ü iç in d a im a e ğ itim im iz in g e n e l y a p ısı ile ilg ili v e ö ğ r e tim b a s a m a k la r ın ı v e y a o k u l tü r le r in i d e ğ iş ti­ r ici n ite lik te ç a lış m a la r a ö n c e lik ta n ım ış la r d ır . H a l­ b u k i e ğ itim d u r u m u b a k ım ın d a n b iz d e n o ld u k ç a ile ­ r id e o la n ü lk e le r d e e ğ itim s is te m in in g e n e l y a p ıs ıy la b u k a d a r o y n a n d ığ m a ta n ık o lm u y o r u z . S ö z g e liş i,

A m e r ik a B irleşik D e v le tle r in d e y a r ım y ü z y ıla y a k ın b ir z a m a n d a n beri bu k o n u d a, b u d o ğ r u ltu d a b ir ç a b a h a r c a n m a d ığ ım görü yoru z. E ğ itim d e n e m e le r i b a k ı­ m ın d a n b ir la b a r a tu v a r k a b u l edi.len b u ü lk e d e , s is ­ t e m in g e n e l y a p ısın a y ö n e lik ç a lış m a la r ın p ek ö n e m li s a y ıd a o lm a d ığ ın ı da s ö y le y e b ilir iz .

B izd e ise ö ğ retim s ü r e sin in u z a tılm a sı, k ıs a ltılm a ­ s ı v e y a ö ğ re tim b a sa m a k la r ın ın y e n id e n b e lir le n m e s i g ib i ç a lışm a la r, h em m e rk ez ö r g ü tü n ü u ğ r a ş tır m a k ­ ta, h e m d e eğ itim d ü z e n im iz d e b ir sü r e k lilik s a ğ la n ­ m a s ın ı g ü çleştirm ek ted ir. P r o g r a m la r ü z e r in d e is e g e ­ r e ğ i g ib i d u r u lm a m a k ta v e y a b u k o n u d a y a p ıla n s ü ­ r e k li d e ğ işik lik le r d e s a v u n u lm a s ı g ü ç g e r e k ç e le r e d a ­ y a n m a k ta d ır . P rogram lar, e ğ itim in ö z ü n ü v e k a lit e ­ s in i d o ğ r u d a n d o ğ ru y a ilg ile n d ir e n a r a ç la r d ır . Y e tiş ­ m e k t e o la n ço c u k la ra v e g e n ç le r e b iç im v e r e n p r o g ­ r a m la r d ır . B u n ed en le p r o g r a m la r k o n u s u n d a b e lir e n e ğ ilim le r d e n v e h a tta u y g u la m a e v r e s in e b ile g e ç il­ m iş o la n g irişim lerd en söz e tm e k şa rttır.

P r o g r a m la rla ilg ili s o r u n la r d a n biri, b e lk i d e e n ö n e m lisi, o rta ö ğ retim d e d ers s a y ıs ın ın ç o k o lu şu d u r . B ilg i, b eceri, te k n ik gib i a d la r la a n d ığ ım ız b ir ö ğ r e ­ tim iç e r iğ in i k a za n d ırm a a m a c ı g ü d e n d e r s le r in s a y ı­ c a ç o k lu ğ u b u n d a n 10 yıl ö n c e b iz le r in d ik k a tin i ç e k ­ m işti. S e k iz in c i ve D o k u zu n cu M illi E ğ itim Ş û r a la r ın ­ d a a lın a n k a ra rla rd a n b e n c e e ğ itim im iz iç in e n o lu m ­ lu la r d a n biri, bir d ers y ılı iç in d e v e y a b ir y a r ı-y ıld a o k u t u la n d erslerin tü r b a k ım ın d a n m ü m k ü n o ld u ğ u n ­ c a a z a in d irilm esiy d i. Bu görü ş, S e k iz in c i M illi E ğ itim Ş û r a s ın d a ilk e o la ra k b e n im se n m iş, D o k u z u n c u M illi E ğ itim Ş û r a sın d a da ö n erilen p r o g r a m la r ile u y g u la ­ m a y a g e ç ilm işti.

B u g ü n , d e r s d a ğ ıtım ç iz e lg e le r in i in c e le d iğ im iz d e o r ta ö ğ r e tim d e ö ğ r e n c ile r in b ir y ıld a a ld ık la r ı d ers s a ­ y ıs ın ın h a fta d a tü r o la r a k 12-13 u b u ld u ğ u n u g ö r ü ­ y o r u z . M e sle k i v e te k m k o k u lla r d a b u s a y ı d a h a d a a r tm a k ta d ır . H a lb u k i e v r e n s e l b ir e ğ ilim o la r a k d ü n ­ y a d a g ö z le n e n ş u d u r : D e r s le r in s a y ıs ın d a a z a ltm a y a g id ilm e si, v e r ile n b ilg i v e b e c e r ile r in iş le v s e lliğ in in a rttır ılm a sı, e n ö n e m li k o n u la r ın s ın ıf v e y a o k u ld a , d iğ e r le r in in s ın ıf v e y a o k u ld ış ı e tk in lik le r d e - ö r n e ğ in e ğ itic i k o l ç a lış m a la r ın d a - e le a lın m a s ı v e y a b ir e y s e l ç a b a la r a b ır a k ılm a sı. B u g ü n le r d e o k u l p r o g r a m la r ın a y e n i b ir d ersin , e v liliğ e h a z ır la y ıc ı b ir d e r s in d e k o n u la c a ğ ın ı g a z e t e ­ le r d e n ö ğ r e n m iş b u lu n u y o r u z . İ lk o k u ld a n b a ş la y a r a k ö ğ r e n c ile r e e v lilik le ilg ili b ilg i, b e c e r i v e d a v r a n ışla r k a z a n d ır ıla c a k m ış! Y a n i, 4 v e 5. s ın ıf t a o k u y a n ç o c u k ­ la r d a b u k o n u d a b ir ö ğ r e tim e ta b i tu tu la c a k la r . Bu y a ş ta k i ç o c u k la r iç in h a z ır la n a c a k ö ğ r e tim p r o g r a ­ m ın ın iç e r iğ in i v e b a ş v u r u la c a k y ö n etim leri d o ğ r u su ço k m e r a k ed iy o ru m .

ö t e y a n d a n , ta r ih k ü ltü r ü k a z a n d ır a n , to p lu m s a l v e m a n e v i d e ğ e r le r in ü z e r in d e ç o c u k la r ı v e g e n ç le r i d ü ş ü n m e y e y ö n e lte n d e r s le r in d e p a r ç a la r a a y r ıla r a k d e ğ iş ik ö ğ r e tm e n le r c e , d e ğ iş ik k ita p la r d a n , a y r ı a y rı d e r s le r ç e r ç e v e s i iç in d e o k u tu lm a s ın a g e ç ild iğ in i g ö r ­ m e k te y iz . İlg ili e ğ itim c ile r in v e y e t k ili B a k a n lık m e n ­ s u p la r ın ın b u n d a n o n y ıl ö n c e k a r a r la ştır m ış o ld u k ­ ları, ç a ğ d a ş p e d a g o ji ilk e le r in e u y g u n lu ğ u h e r k e s ç e k a b u l e d ilm iş o la n d ü ş ü n c e v e u y g u la m a la r d a n g e ­ r iy e d o ğ r u bar d ö n ü şü n , e ğ ilim le r d e n sö z e d e r k e n k e ­ s in lik le d e ğ e r le n d ir ilm e s i g e r e k tiğ in e in a n m a k ta y ım . B u k o n u d a s a y m k o n u ş m a c ın ın d ü ş ü n c e le r in i ö ğ r e n ­ m e k m u tlu lu k v e r e c e k tir b a n a .

Ç ok te şek k ü rler. (A lk ışla r)

B A Ş K A N — E fen d im , b iz d e ç o k te ş e k k ü r ed eriz.

S a y m A k ç a k a y a lıo ğ lu , b u y u r u n e fe n d im .

CİHAT A K ÇAK AY ALIOĞ LU — Y ü k se k v a r lık la ­ r ın ız ı s a y g ıy la sela m la rım . Ö z e llik le a k s a ç lı b a şım ı, şu g e n ç y a v r u la r ım ız ı s e la m la m a k iç in e ğ e r im . B en b ir k a ç g ö z le m im e d e ğ in e r e k so r u m u so r a c a ğ ım .

E rzu ru m L isesin d e ö ğ r e tm e n d im , b ir ö ğ r e tm e n le r to p la n tıs ı yap ıld ı, so r u n la r ta r tışılıy o r , su ç lu k im m iş? Ö ğ r e n c i v e v eliler. S ö z isted im , a c a b a y ö n te m im iz d e , p r o g r a m ım ız d a , p la n ım ız d a k u su r y o k m u ? ö ğ r e t ­ m e n o la r a k b izim h a ta la r ım ız y o k m u ? K u su r a b a k ­ m a y ın , b iz d e d e h a ta var, o r ta ö ğ r e tim in b a ş a r ılı o lm a ­ y ış ın d a b izlerân d e k u su r la r ım ız v a r, d ed im . B ü tü n ö ğ r e tm e n le r im iz i s a y g ıy la a n a r ım , h e p s i y e te n e k lid ir , a n c a k , ö ğ r e tm e n in b a ş g ö r e v i ö n c e k e n d isin i, so n r a d e r sin i sev d irm e k tir . Ö ğ retm en , k e n d is in i y ıld ır ıc ı v e k o r k u tu c u b ir s iste m le b e n im s e te c e ğ in i v e d e r sin i ö ğ ­ r e te c e ğ in i z a n n e d iy o r sa çok y a n ılıy o r d e m e k tir .

B en A n k a r a K oleji’n d e ö ğ r e tm e n v e y ö n e tic i id im , 1960’d a n s o n r a ... B ir g ü n b ir v e li g e ld i, o ğ lu m şu d u r, a ç tım d efterim i, iy i b ir ö ğ re n c i, n o tla r ı iy id ir e fe n d im d ed im . Y a n lış lık o lm a sın , b e n b u r a y a g e lin c e y e k a ­ d a r h e r k e s y a k a s ilk ti v e 2’d e n y u k a r ı n o t v e r m e m iş ­ ler, d ed i. M e se le bu, ç o c u k ço k ze k i, a t e ş g ib i b ir ö ğ ­ ren ci, b e n o n u n d e r sa n e d e p e k ço k y a r a m a z lık la r ın ı g ö rd ü m , a m a a n la m a y a ça lıştım . E v im d e ç o c u ğ u m u n - k in e ta h a m m ü l ed em iy o ru m , a m a b e n o r a d a ö ğ r e t­ m e n o la r a k g ö re v liy d im , ta h a m m ü l ettim . U fa k -te fe k ta şk ın lık la r ın ı, z e k â d a n ileri g e le n ta ş k ın lık la r ın ı d ers iç in e sa s a lm a d ım , ö z e llik le b ilg i v e k a v r a y ış ın ı d e ­ ğ e r le n d ir d im . Ç o c u ğ u n u z ço k zek i, g ü z e l y e tiş tir ilir s e

s iz e v e ü lk e y e y a ra r lı, a k s i ta k d ir d e z a r a r lı o lu r d e ­ d im . O ö ğ r e n c i O D T Ü ’d e n Y ü k se k İn ş a a t M ü h e n d is i o la r a k çık tı. O h a ld e k u s u r k im in d ir? Ö ğ r e tic in in . Ö ğ ­ re tm e n lik , A lla h v e r g isid ir , b ilg i o n u n ü s tü n d e g e l i ş ­ tirilir. Ş u h a ld e b ü tü n ö ğ r e tim d a lla r ın d a b ir in c i s o ­ ru n , iy i ö ğ r e tm e n o lm a k v e y e tiş tir m e k tir . E ğ itim p la n , p r o g r a m v e y ö n te m le r im iz , o r ta ö ğ r e tim d e u y ­ g u n m u d u r d eğ il m id ir, b u b a ş lı b a ş ın a b ir m e s e le ­ dir.

S a y ın ö ğ r e tim ü y e le r im iz i s a y g ı v e m in n e tle s e ­ la m la d ık ta n son ra, k e n d ile r in in fik ir le r in e h a d d im o lm a y a r a k k a tılıy o r u m . S a y m d o stla r, ö z e llik le h o c a ­ la r ım ız d e ğ in d ile r , p o litik k a d r o la r d e ğ iş tik ç e p r o g ­ ra m , p la n v e s is te m d e ğ işiy o r . A n a y a s a m ız v e d ili­ m iz d e n d ü ş ü r m e d iğ im iz A ta tü r k ç ü lü ğ ü m ü z va r. A ta ­ tü r k ç ü lü ğ ü , a s g a r i m ü ş te r e k o la r a k a lır sa k , h a n g i ik ­ tid a r g e lir s e g e lsin , fe ls e f i g ö r ü şü ik tid a r la r ın n e o lu r ­ s a o lsu n , A ta tü r k ’ü n g e tir d iğ i fik ir, y ö n te m v e f e ls e ­ fe y e b a ğ lı k a lır sa k , a s g a r i m ü ş te r e k b u n u k a b u l e d e r ­ sek , h iç b ir z a m a n d a lg a la n m a la r v e b u n a b e n z e r ş e y ­ le r o lm a z. F a k a t a s g a r i m ü ş te r e k o la r a k b u n u k a b u l e tm e d ik ç e , T ü r k iy e ’d e ik tid a r la r d e ğ iş tik ç e y ö n te m ­ ler, k u r u lu şla r , p la n la r , p r o g r a m la r d eğ işir, b iz d e A tla s O k y a n u su g ib i d a lg a la n ır d u r u ru z. O h a ld e a s ­ g a r i m ü ş te r e k in A ta tü r k ç ü lü k o k lu ğ u n u , A n a y a s a n ın e m r in e d e b a ğ lı k a la r a k k a b u l e tm e k g er ek ir . A ta tü r k , T ürk e ğ itim in in fe ls e fe s i, y ö n te m i n e o l­ m a lıd ır b u n u sa p ta m ıştır . B u k e s in lik le ç a ğ d a ştır . N i­ ç in o n d a n sa p ıy o r u z ? N iç in a s g a r i m ü ş te r e k o la r a k o n u k a b u l etm iy o ru z? A ta tü r k ç ü lü k v e o n u n e sa s ı o la n b ilim v e b ilg in , e ğ itim in a y r ılm a z p a r ç a s ı o la ­ r a k y a şa m a lıd ır .

B ir n o k ta d a h a a r z e d e c e ğ im . T e v h id i T ed risa t, y a n i E ğ itim v e Ö ğ r e tim in B ir le ş tir ilm e si k o n u s u v a r ­

dır. Y a s a n ın g etir d iğ i ilk e le r v e a m a ç la r d a n a y r ılm a ­ m ak , A ta tü r k İn k ıla b ın ın e s a s la r ın d a n b irid ir. O n la r a u y u lm a m a s ı p ek çok so ru n v e h a t a y a r a tm a k ta d ır . Ö n e m li bir h u su su v u r g u la m a k iste r im . D in v e A h la k d erslerin i, a n c a k y ü k se k ö ğ r e n im , ö z e llik le f e l ­ s e f e ö ğ r e n im i gö rm ü ş ö ğ r e tm e n le r v er eb ilir. Y e te r li ö ğ retm en leri, to p r a ğ ım ız d a a ltın v e p e t­ rol a ra r g ib i arayalım , b u la lım , k ısk a n ç lığ ı, ta r a fg ir ­ liğ i b ir ta r a fa b ırak arak o n la r ı y e tiş tir e lim , T ü rk Ç o­ c u ğ u n u n y e tiş m e s i için b u n la r ı g ö r e v e ç a ğ ır a lım v e o n la r ın g ö r e v y a p m a sın ı sa ğ la y a lım , A ta tü r k ç ü o la ­ lım . A s g a r î m ü şter ek A ta tü r k ç ü lü k o lsu n . B ü tü n bu s u n u ş la r ım ı d eğ er li ö ğ re tim ü y e le r i n a s ıl k a r ş ılıy o r ­ lar, y a n ıtla r ın ı rica ed iyoru m .

H e p in iz i s a y g ı v e s e v g iy le s e la m la r ım . (A lk ışla r ) B A Ş K A N — T eşek k ü r e d e r iz e fe n d im . S a y ın B e- şir G ö ğ ü ş, b uyu ru n .

BEŞİR G Ö ĞÜ Ş — S a y ın d in le y ic ile r , S a y ın k o n u ş ­ m a c ı b iz e o rta ö ğ retim im iz d e y a p ılm a s ı is te n e n y e n i­ lik le r d e n sö z ettiler; «Fakat s a th i id i, n e tic e s iz k a ld ı v e g e ç ic i oldu» d ed iler. G e r ç e k te n o r ta ö ğ r e tim d e y a ­ p ılm a k is te n e n y en ilik lerin , a tıh m la r m h iç b ir isi so n u ç v e r m e m iştir . S a y ın k o n u şm a c ı T u r h a n O ğ u z k a n ’ın d e d ik le r i gib i, bu k u r u m la r e ğ itim d e « g e r ic iliğ in b a y ­ rağı» o la r a k k alm ıştır. B eri y a n d a , b u ö ğ r e tim k a d e ­ m e s in d e b a zı m o d alar d a a lıp y ü r ü m e k te d ir . M e s e la A n a d o lu lis e le r i... Bu o k u lla r a ç ılıy o r , a ç ıh y o r ... B ir­ k a ç ın ın ö ğ r e tm e n le r iy le k o n u ş m a k fır s a t ın ı b u ld u m : « O k u lu m u zd a İn g ilizce ile fe n d e r s le r i o k u ta c a k ö ğ ­ r e tm e n yok» d iyorlar. Bu d u r u m d a y a b a n c ı d ille ö ğ ­ r e tim y a p a c a k lise le r a ç m a n ın fa y d a s ı n e ? ... B u lis e ­ le r d e n y e tiş e n le r in İ n g iliz c e y i y e t e r in c e ö ğ r e n m e d ik ­ le r in i d e görü yoru z.

B u g ü n g e n ç le r im iz d e k im i is te k le r b elirm e k te d ir : f e n ö ğ r e n im i y a p m a k , f e n a la n ın d a y e tiş ip ile r le m e k ... U lu s la r a r a s ı ilg ilile r in a r tm a s ı, f e n a la n ın d a ile r le m e ­ ler, ik tisa d i o r ta m ... b u is te k le r i b e s le m e k te d ir . M ü ­ h e n d islik , d o k to r lu k v e b e n z e r i m e s le k le r ç o k b ü y ü k k a z a n ç v e b ü tü n d ü n y a d a iş b u lm a o la n a ğ ı sa ğ lıy o r . B u n u n y a n ın d a y a b a n c ı d il ö ğ r e n m e k is te ğ i v e z o r u n ­ lu lu ğ u d a v a r. Biz, d e v le t o la r a k b u is te k le r e k a r ş ılık v e r m e k g ö r e v in d e y iz , o la n a k la r h a z ır la m a lıy ız . B u n u y a ln ız A n a d o lu lis e le r i açaraık y a p a b ilir m iy iz ? B u ih ­ tiy a ç la r v e iste k le r , k la s ik lis e iç in d e y a p ıla n ö ğ r e tim ­ le v e r ile b ilir k a n ısın d a y ım . N ite k im k la s ik lis e iç in d e f e n k o lu a ç a r a k , f e n ö ğ r e n im i y a p m a la r ın a o la n a k v e r m iş iz g e n ç le r im iz in ; f a k a t y a b a n c ı d il s o r u n u n a g e lin c e a y r ı b ir o k u l a ç m a k y o lu n u d ü ş ü n m ü şü z . B e n ­ c e b u n a g e r e k yok . Ö n c e b in a , y ö n e tim v e ö ğ r e tim k a d r o su o la r a k a y r ı m a s r a fla r y a p m a k z o r u n d a k a ­ lıy o r u z . S o n r a a lın a c a k ö ğ r e n c ile r in b ir s ın a v d a n g e ­ ç ilm e si g ib i y e te r s iz b ir s e ç im y o lu u y g u lu y o r u z . O y ­ s a m e v c u t lis e le r iç in d e f e n k o lu , e d e b iy a t k o lu g ib i y a b a n c ı d il k o lu d a a ç ıla b ilir . B u k ol, y a b a n c ı d ille ö ğ ­ r e tim y a p a b ile c e k ö ğ r e tm e n k a d r o s u y la t a k v iy e e d i­ lir; d il la b o r a tu v a r ı v e k ita p lığ ı g ib i k u r u lu ş la r la d o ­ n a tılır . B u k o la , ö ğ r e n c in in is t e ğ i y a n ın d a , ö ğ r e tm e n ­ le r in in g ö z le m le r i s o n u n d a v a r ılm ış « ya p ab ilir» k a n ı­ s ıy la ö ğ r e n c i seç ilir. B ö y le c e y a b a n c ı d il e ğ itim i b ir ­ ço k lis e le r d e v e r ile b ilir , b a z ı lis e le r e ö z g ü im tiy a z lı b ir e ğ itim o lm a k ta n d a çık a r.

S a y ın k o n u ş m a c ıd a n so ru y o ru m : K la s ik lis e le r i b ir ç e ş it ço k g a y e li o k u lla r h a lin e g e tir m e g ir iş im le r i y a p ıld ı m ı ş im d iy e d ek ? A m a d a r ç e r ç e v e d e , m e s le k e ğ itim i v e r m e y e n ço k g a y e li o k u lla r ... B ö y le b ir g ir i­ şim y a p ılır s a fa y d a lı o lu r m u ? Ç ü n k ü A n a d o lu lis e ­ le r in i h e r y e r d e a ç a m ıy o r u z . F a k a t h e r lis e d e y a b a n c ı

d il ö ğ r e tim i y a p m a y e te n e ğ i v e is t e ğ i ta ş ıy a n g e n ç le ­ r im iz v a rd ır, b u n la r ın is te k le r in i k a r ş ıla m a k g ö r e v i­ m iz d e ğ il m i? ...

T e şe k k ü r ed erim . (A lk ışla r)

B A Ş K A N —- Biz de ço k te şe k k ü r ed eriz.

B u y u r u n S a y m R e şa t G ü lek en .

EMEKLİ TÜM GENERAL M. R E ŞA T GÜLEK EN — S a ­ y ın B a şk a n , d e ğ e r li k onu k lar; K e m a l G ü ç lü o l H o c a ­ m ız k a lit e li in sa n y e tiş tir m e k o n u s u n a d e ğ in d ile r , b e ­ n im k a tk ım v e so ru la rım b u k o n u d a o la c a k tır . G er­ ç e k te n s e fe r d e o lsu n , b a r ış ta o lsu n , tü m s o r u n la r ın ç ö z ü m ü k a lite li in s a n m e v c u d iy e tin e b a ğ lıd ır . Ö r n e ­ ğ in B ir in c i C ih a n H arb i so n u c u n d a o la n a k s ız lık la r a k a r şın T ürk U lu su , Y ü c e A ta tü r k ’ü n y ö n e tim in d e b ü ­ y ü k b ir m u c iz e y a ra tm ıştır. D a r b ir k a d r o v e ço k k ı­ s ıtlı o la n a k la r la K u r tu lu ş S a v a ş ın ı z a fe r le s o n u ç la n ­ d ır m ıştır. İk in ci C ih a n H a rb in d e ta ş ta ş ü s tü n d e k a l­ m a y a c a k ş e k ild e h a r a b e y e d ö n ü ş e n A v r u p a ü lk e le r i, k ıs a z a m a n d a b u d u r u m d a n s ıy r ıla b ilm iş le r v e g a y - r is a fi m illi h a s ıla ile b ir lik te g e lir d a ğ ılım ın ı d a en y ü k s e k d ü z e y e er iştirm işlerd ir. B iz b u s a v a ş a k a tıl­ m a d ığ ım ız h a ld e, m a a le s e f g a y r is a fi m illi h a s ıla y ö ­ n ü n d e n o lsu n , g e lir d a ğ ılım ı y ö n ü n d e n o lsu n , b u g ü n A v r u p a ü lk e le r i iç e r isin d e h e m e n h e m e n e n g e r i d u ­ r u m d a b u lu n m a k ta y ız . K a liteli in s a n y e tiş tir m e n in b a ş m im a r ı d u r u m u n d a o la n ö ğ r e tm e n , g e ç im s ık ın ­ tısı iç e r is in d e k ıv r a n ır k e n k a lite li p e r s o n e lin ö ğ r e t­ m e n lik m e s le ğ in i s e ç m e si m ü m k ü n m ü d ü r ? A ta tü r k b iz e h e d e fi g ö sterm iştir; ç a ğ d a ş u y g a r lık d ü z e y in in ü z e r in e çık m a k , fik ri hür, ir fa n ı h ü r, in s a n y e t iş t ir ­ m ek , E ğ itim şû r a la r ı b u a m a c ı g e r ç e k le ş tir e c e k k a r a r v e y ö n te m le r k a b u l e tm e k y e r in e , B a k a n lığ ın e ğ ilim i 59

y ö n ü n d e k a r a r la r a v a r ır sa , K a lite li in s a n y e tiştir m e o la n a ğ ı y a r a tıla m a z . L aik d e v le t, la ik e ğ itim ilk e si z e ­ d elen ir, m a s u m v a ta n d a ş ın d in i d u y g u la r ı sö m ü rü - lü r se, a m a c a e r işm e k d a h a d a g ü ç le ş ir . S iy a s a l ik t i­ d a r la r ın d e ğ işm e si d u r u m u n d a , k ilit n o k ta la r a k a li­ te li p e r s o n e l y e r in e , k a lite s iz p a r tiz a n la r a ta n ır sa , s o ­ n u ç d ü ş k ır ık lığ ı olu r. B u d u r u m k a r ş ıs ın d a k a lite li in s a n y e tiş tir m e k o la n a ğ ın a n e d e r e c e y e k a d a r sa h ip o la c a ğ ız ? B u h u s u s ta S a y m H o c a m ız ın fik ir le r in i ö ğ ­ r e n m e k a r z u su n d a y ım . T e ş e k k ü r ed er im . T e şe k k ü r ed er im . (A lk ışla r ) B A Ş K A N — Biz d e te ş e k k ü r ed eriz. B u y u r u n S a y m F u ly a T orun. FU L Y A T O R U N — Ş im d iy e k a d a r e ğ itim im iz in b ir ç o k so r u n la r ın a d eğ in ild i; p r o g r a m so ru n u , ö ğ r e t­ m e n y e tiş tir m e so r u n u v e p o litik a so r u n la r ı. B en b u n ­ la r la b a ğ la n tılı o la n a n c a k ö z e l b ir so r u so r m a k is t i­ y o ru m . D a h a ö n ce S a y m K o n u şm a c ı, ü s tü n y e te n e k li ç o c u k la r ın e ğ itim iy le ilg ili ö z e l s ın ıfla r b u lu n d u ğ u n u b e lir ttile r . B u s ın ıfla r ın k a ld ır ılm a g e r e k ç e s in i ö ğ r e n ­ m e k istiy o r u m . G ere k ç e, b u s ın ıfla r ın g e ç e r liliğ in in y itir ilm e s i is e n iç n i d iğ e r ö z ü r lü ç o c u k la r için b u lu ­ n a n ö z e l s ın ıfla r şu a n d a k a ld ır ılm ıy o r ?

D iğ er b ir k o n u d a f e n lis e le r in in b ilim a d a m ı y e ­ tiş tir m e a m a c ın d a o ld u ğ u d u r . B en şu k a n ıd a y ım , ü s ­ tü n y e t e n e k li ç o c u k la r ın o k u lö n c e s i e ğ itim d e n b a ş ­ la y a r a k ilg i v e y e t e n e k le r i d o ğ r u ltu s u n d a e ğ itim v e ­ r ilm e siy le a n c a k b ilim a d a m ı y e t iş t ir m e n in m ü m k ü n o la c a ğ ı g ö r ü şü n ü s a v u n u y o r u m .

D a h a ö n ce, ö z e l e ğ itim ç a lış m a la r ı s ır a s ın d a b a n a bu k o n u d a b irço k a ile b a şv u r d u , b ir ta n e ö rn ek v

m c k istiy o ru m . 3 y a şın d a b ir ço cu k , y a k la ş ık y a ş ın ın 4 y a ş ü z e r in d e bir g e liş im ö z e llik le r in e sa h ip ti, a ile b iz e bu ç o c u ğ a reh b erlik y a p m a m ız ı isted i, a n c a k bu k o n u d a u y g u n bir p ro g ra m b u la m a d ığ ım iç in m a a le ­ s e f a ile y e y a rd ım cı o lam ad ım ; ç ü n k ü h e p im iz in b ild i­ ği g ib i b u tü r çocu k lar, s ın ıfla r d a o n r m a l e ğ itim e u y u m sa ğ la y a m a d ık la r ı iç in y a r a m a z , h a y la z o la r a k g ö z ü k m e k te v e y e te n e k le r i g e r e ğ i g ib i d e ğ e r le n d ir ile - m e m e k te d ir . S a y m k o n u ş m a c ıd a n b u so r u n a n e g ib i b ir ç ö z ü m ön ereb ilir, b u n u r ic a e d iy o r u m , te ş e k k ü r ed erim . (A lk ışlar) B A Ş K A N — T eşek k ü r ed eriz. S a y m Prof. Dr. N iy a z i K a ra sa r, b u y u r u n .

PROF. DR. NİYAZİ K A R A S A R — T e şe k k ü r e d e ­ r im S a y m B aşkan . B en S a y m K o n u ş m a c ın ın z e v k le d in le d iğ im k o n u şm a sın d a b ir n o k ta y a , b ir so ru y ö ­ n e ltm e k istiyoru m . Ç e şitli p r o b le m le r in b ir n e d e n i d e y e r li eğ itim c ile r e g e r e k e n y er in , ö n e m in v e r ilm e y işi» ş e k lin d e sa n ıy o r u m b ir ib a r e g e ç ti. B u n u lü tfe d ip d e b ir a z a ç ık la y a b ilir le r m i?

B u n u arz etm ek istiy o rd u m , te ş e k k ü r ed erim . B A Ş K A N — T eşek k ü r ed eriz.

B u y u r u n S a y m O rtaç.

SELAH ATTİN ORTAÇ — S a y m B a şk a n , s a y ın m e s le k ta şla r , h ep g e n e l ö ğ r e tim d e n b a h s e d ilir old u . E ğ ilim le r in , b ilh a ssa to p lu m u n d a z o r la y ıc ı g ü c ü k a r ­ şısın d a , artık en d ü stri m e s le k lis e le r in e d o ğ ru k a y d ı­ ğ ı g ö rü lm ek te d ir. S a y m G ü ç lü o l’d a n şu n u ö ğ r e n m e k is tiy o r u m :

A c a b a , o k u l s a n a y i işb ir liğ i, b u n a O S A N O R d a d e n iy o r , m e sle k i o r ta ö ğ r e tim e n e g e tir e c e k tir ?

İk in cisi, b u g ü n M illi E ğ itim B a k a n lığ ı, Ç ıra k lık v e Y a y g ın E ğ itim d iy e y e n i b ir G e n e l M ü d ü r lü k o lu ş ­ tu r m a k ta d ır . B u ç ır a k lık e ğ itim i v e y a y g ın e ğ itim le O S A N O R e ğ itim i a r a s ın d a b ir ir tib a t k u r a b ilir le r m i? T e şe k k ü r e d e r im e fe n d im .

B A Ş K A N — B iz d e te ş e k k ü r ed iy o ru z.

S o r u la r ı c e v a p la n d ır m a k ü z e r e k o n u ş m a c ıy a sö z v e r m e k istiy o r u m , b u y u r u n e fe n d im .

DOÇ. DR. KEMAL G ÜÇLÜO L — S a y m F er h a n O ğ u z k a n h o c a m ız a te ş e k k ü r e d e r im . B e n im k om - p a r tm a n la ş m a iç in d e a ld ığ ım b ir k o n u idi, p r o g r a m k o n u su . G e r ç e k te n b iz d e h â lâ ih t iy a ç d u y u la n v e y a ih t iy a ç o ld u ğ u v a r s a y ıla n h e r k o n u d a o k u l a ç m a e ğ i­ lim i d evam - e tm e k te d ir . D is ip lin le r a r a s ı y a k la ş ım A v r u p a K o n s e y i’n in 1960’la r d a ü z e r in d e d u r d u ğ u , b u a la n d a k i lite r a tü r d e d e r a s tla d ığ ım ız , u y g u la m a la r ın ı g ö r d ü ğ ü m ü z b ir k o n u . B iz d e o k u lla r d a S o s y a l B ilg i­ ler, F en B ilg is i d e r s le r in d e k i b ir le ş tir m e , k ıs a c a b e lir ­ tir s e k g e n e llik le ta r ih -c o ğ r a fy a v e ilg ili d e r sle r in a r ­ k a a r k a y a k o n u la r ın ın e k le n m e s i b iç im in d e a n la ş ıl­ m ış, y in e ö ğ r e tm e n v e p r o g r a m p e k h a z m e d ilm e d e n y ü r ü tü lm ü ş; b u n u n b e lk i b ir a z g e liş m iş ö rn eğ i, so n e n te g r e f e n p r o g r a m la r ın d a b a z ı fe n c i a r k a d a ş la r ı­ m ız ın b e lir ttiğ in e g ö re, b ir o r a n d a d e v a m etm iştir. A y r ıc a , ta r ih -c o ğ r a fy a m e z u n la r ın ı d a d ü şü n ü r se k ü n iv e r s ite m e z u n la r ın d a n , o n la r ın d a b ü y ü k ça p ta S o s y a l B ilg ile r d e r s in i d is ip lin le r a r a s ı y a k la ş ım ın a g ö r e o k u ttu k la r ın ı d a e k le r s e k m e v c u t so r u n u n n e o ld u ğ u d a h a k o la y a n la ş ıla b ilir .

Saym A kçakayalıoğlu hocam ıza, saygıdeğer ak-

Benzer Belgeler