• Sonuç bulunamadı

ANOVA TESTĠ-

VI. SONUÇ VE ÖNERĠLER

2. GENEL SONUÇLAR

Coğrafya Bilgi yarıĢması ders dıĢı etkinlikler içerisinde önemli bir yer tutmaktadır. Ders içerisinde yapılan eğitim ve öğretimin yanında ders dıĢında da coğrafya öğretimi devam etmektedir. Bu amaçlar doğrultusunda gezi, gözlem, arazi

alıĢması, sergi gibi ders dıĢı aktivitelerin yanında Coğrafya Bilgi yarıĢmaları da, öğrencilerin Coğrafya Öğretimlerini daha zevkli hale getirmek, Coğrafya‘ya karĢı ilgilerini artırmak, Coğrafyayı sevdirmek ve sıkıcılıktan kurtarmak, derslerde öğrenilen ilgilerin iĢe yarayacağını göstermek, öğrencileri belli bir yöne doğru motive etmek gibi çeĢitli sebeplerle yapılmaktadır. AraĢtırmaya konu olan ve Coğrafya Öğretimi açısından çok önemli bir yeri olan Coğrafya Bilgi YarıĢması iki farklı aĢamada yapılmıĢtır. Bu farklı zamanlarda yapılan yarıĢmalara katılan öğrenciler arasında yapılan araĢtırmalar neticesinde elde edilen bulgular ıĢığında elde edilen genel sonuçlar aĢağıda verilmiĢtir.

1. Coğrafya bilgi yarıĢmaları, Coğrafya Dersi Öğretim metotları arasında uygulanabilecek önemli bir ders dıĢı aktivitedir. Bu yarıĢmalar sayesinde öğrencilerin derse karĢı olan ilgilerinin arttığı gözlemlenmiĢtir.

2. Coğrafya bilgi yarıĢmaları, öğrencilerin yarıĢma süreci içerisinde YGS için çok önemli olan bütün müfredat konularına severek hazırlanmalarından dolayı Coğrafya dersinin anlaĢılmasında önemli bir yere sahip olduğu anlaĢılmıĢtır.

3. Coğrafya dersinin konuları incelendiğinde genel kültürle ilgili bölümlerinin fazla olduğu görülmektedir. Coğrafya Bilgi YarıĢmalarında sorulan sorular içerisinde genel kültür ağırlıklı sorular yer almaktadır. Bu nedenle yarıĢmaya hazırlanan öğrenciler bu durumu bildiklerinden hazırlık süreci içerisinde genel kültür konularına önemli bir yer ayırmıĢlardır. Bu nedenle yarıĢma sonucunda, yarıĢmaya katılan öğrencilerin genel kültürlerinde önemli bir artıĢın meydana geldiği görülmüĢtür.

4. Coğrafya dersi, sosyal dersler içerisinde görselliğin ön planda olduğu en önemli derslerin baĢında gelmektedir. Coğrafya dersinde öğrenilen konular hayat ile iç içedir ve günlük hayatta her zaman kullanılabilmektedir. Coğrafya bilgi yarıĢmaları; yarıĢmaya hazırlanan öğrencilerin derste öğrendiklerinin kullanılabilmesinde önemli bir yere sahiptir. Özellikle 3.bölümde sorulan sorular beceri kullanma gerektirdiğinden, öğrencilerin derste öğrendiklerini kullanma imkânları olmaktadır. 5. Coğrafya Bilgi YarıĢmaları, Coğrafyanın teoriden ibaret olmadığını uygulamalı bir

bilim dalı olduğunu, yeni ilginç bilgiler edinmek için Coğrafya dersinin vazgeçilmez olduğunu, Okulda görülen derslerden farklı olarak daha çok görsel materyal bulunduğunu, sadece kuru ezber değil, az çok gündemi takip etmekle de pek çok Ģeyin halledileceğini ortaya çıkarmıĢtır. YarıĢmalara katılmak hem sosyal açıdan, hem de bilgi açısından çok faydalı olmuĢtur.

6. Coğrafya Bilgi YarıĢması sayesinde Coğrafya dersi, özellikle yarıĢmaya katılan okullarda daha çok gündem oluĢturmuĢtur. Özellikle okullara gönderilen resmi yazının idareye ulaĢması, idarenin bu yarıĢmalar konusunda Coğrafya Öğretmenlerine verdiği destek ve öğretmenlerin gayretleri ile seçilen öğrencilerin istekli hareket etmesi sonucunda Coğrafya dersi daha çok konuĢulmuĢtur.

7. Coğrafya bilgi yarıĢmaları sayesinde ders çalıĢma alıĢkanlığı kazanan öğrenciler derslerinde daha baĢarılı olmuĢlardır. Hem Coğrafya dersinde baĢarıları artmıĢ hem de, diğer derslerde de ders çalıĢma yönünden motive olmuĢlardır. Bu durum da derslerindeki baĢarılarının artmasını sağlamıĢtır.

8. Bu yarıĢmaya hazırlık sürecinde elde edilen kazanımlar ve yarıĢma sonunda öğrenilen bilgiler sayesinde öğrenciler hem yaĢadıkları mekânı anlamada hem de daha geniĢ manada dünyayı anlamada önemli mesafe almıĢlardır.

9. Coğrafya Bilgi YarıĢmasında sorulan soruların içeriği görsel iletiĢimde yer alan konularla bağdaĢmaktadır. Bu nedenle bu yarıĢmaya hazırlanan öğrenciler gazete, televizyon ve internet gibi ortamlarda yer alan güncel bilgilerin doğru anlaĢılmasında Coğrafya Bilgi YarıĢmasının faydasını görmüĢlerdir.

10. Coğrafya dersi ile ilgili olarak öğrencilerin zaman zaman olumsuz düĢünceleri ve tavırları olmuĢtur. Sosyal alandaki öğrencilerin özellikle Matematik Coğrafya ile ilgili düĢüncelerine baktığımızda pek fazla olumlu olduğunu söyleyemeyiz. Bu açıdan belli bir hedef doğrultusunda öğrenciler Coğrafya dersine çalıĢtıkları zaman hem derse karĢı olumsuz düĢünceleri azalmıĢ hem de derste daha baĢarılı olmaya baĢlamıĢlardır. Coğrafyanın daha iyi anlaĢılması aslında dünyadaki hem beĢeri hem de doğal olayların anlaĢılmasında önemli rol oynamaktadır. Eğer derslerde konular zevkli hale getirilir ve öğrencilerin ilgileri artırılırsa o zaman derslerde öğrenilen konular günlük hayatta da çok rahat kullanılır ve iĢimize yarar. Bundan yıllar önce Endonezya‘da meydana gelen deprem sonrasında oluĢan Tsunami, çok sayıda insanın ölümüne yol açmıĢtı. Ancak gazetelere ve televizyonlara yansıyan bir haber çok önemliydi. Bu habere göre bir öğrenci Coğrafya derslerinde öğrendiği bilgiler sayesinde 100 kiĢinin hayatını kurtarmıĢtı. Bu bilgiye göre Tsunamiden önce kıyıda deniz suyu çekilmesi olur, daha sonra Tsunami olur. Bunu Coğrafya Öğretmeni derste anlatmıĢ ve öğrenci bu bilgi sayesinde 100 kiĢinin hayatını kurtarmıĢtı. Bu Ģekilde bilinçli ve zevkli ders iĢlenir, öğrenciler derslerde öğretilenleri iyi kavrarlarsa o zaman öğretilen bilgiler gerçek hayatta iĢe yarar. Coğrafya konuları

zaten günlük hayat içerisinde yaĢanan olayları kapsamaktadır. Dolayısıyla coğrafyayı anlamak demek dünyayı anlamak demektir.

11. Coğrafya Bilgi YarıĢması ders dıĢında yapılan önemli bir ders dıĢı aktivite olduğundan yarıĢmaya katılan öğrenciler, istekli bir Ģekilde dersin olmadığı zamanlarda öğretmenlerin kontrolünde yarıĢmaya hazırlanmaktadırlar. Bu süreç içerisinde öğrencilerle öğretmenler hep beraber birlikte vakit geçirmiĢlerdir. Bu beraber vakit geçirilen süre içerisinde öğretmen ve öğrenciler birbirleriyle daha iyi kaynaĢmıĢlardır. Coğrafya Bilgi YarıĢması sayesinde öğrencilerin Coğrafya Öğretmenlerine karĢı bakıĢ açıları değiĢmiĢtir. AraĢtırma sonunda anket sonuçlarına göre yarıĢma sonunda öğrencilerin öğretmenlerini daha çok sevmeye baĢladıkları görülmektedir.

12. Coğrafya Bilgi YarıĢması sonunda önemli ödüller verilmektedir. Bu ödüllerin fazla olması öğrencilerin yarıĢmaya katılmalarında önemli bir etkendir. Dolayısıyla ödüllerin miktarı ve sayısı ne kadar fazla olursa o kadar öğrenciler motive olmaktadır.

13. Coğrafya Bilgi YarıĢmasına katılan öğrenciler yarıĢma sonunda bu tür ders dıĢı aktivitelerin çok faydalı olduğunu belirtmiĢlerdir. Bu nedenle her branĢ için Coğrafya Bilgi YarıĢması gibi çeĢitli yarıĢmalar düzenlenmelidir. Anket sonuçlarına göre bazı öğrenciler diğer derslerde bu tür aktiviteler düzenlenirse derslerde baĢarılı olabileceklerini belirtmiĢlerdir.

Benzer Belgeler