• Sonuç bulunamadı

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 03/10/2016 tarihinde Çevre ve Sağlık Komisyonuna havale edilen, İlimiz Sungurlu İlçesi Merkez Gülpınar Mahallesi ile Akçalı köyü arasındaki alan Sungurlu Belediyesi tarafından çöp biriktirme alanı olarak kullanılmaktadır. Bu alandaki çöplerin yola kadar yayılması nedeniyle çevre kirliliği ciddi bir şekilde artmıştır. Rüzgarla birlikte pis kokular çevreye yayılmakta, insanları rahatsız etmekte, sıtma ve verem gibi hastalıkların ortaya çıktığı söylenmektedir. Hayvanların bu alanda otlaması sonucu hayvanlarda da hastalıkların ortaya çıktığı gözlenmektedir. İlçenin Merkez Fatih, Gülpınar, Beşpınar Mahalleleri ile İlçeye bağlı Ekşielma, Fındıklı, Arıcı, Mahmatlı, Akçalı ve Kertme köyleri çöp alanında etkilenmektedir. Bu yer ile İlimiz Merkez ve İlçelerde bulunan köylerin çöp biriktirme alanlarının araştırılarak, çevreye ve insan sağlığına olumsuz etkilerinin olup olmadığının, çözüm yollarının neler olduğu konusunda meclisimizin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi ile ilgili olarak Çevre ve Sağlık Komisyonu üyelerinin katılımı ile toplandı.

Komisyonumuzca yapılan çalışmalar sonucunda elde edilen bilgilere göre; Çorum Belediyemizden aldığımız bilgilere göre, Çorum katı atık yönetimi projesi başlamış olup Çorum merkezde depolama sahası mobilizasyon ve inşaat çalışmaları 2015 yılında başlamıştır. 2017 yaz aylarında da proje tamamlanmış olacaktır.

Çorum Belediyeler Çevre Birliğine üye olan 11 ilçe ve kapanan beldelerle birlikte 28 noktada rehabilite çalışmalarının başlanacağı bilgisi verildi.

Sungurlu, İskilip, Alaca ve Laçin ilçelerimizde olmak üzere dört adet transfer istasyonu kurulacak. Çorum ve ilçelerimizdeki vahşi çöp depolama alanları rehabilite edilerek kapanacak bilgisi Çorum Belediyemiz tarafından verildi.

Ayrıca çok küçük olan çöp sahaları da en yakın rehabilite edilmiş çöp sahasına taşınacağı bilgisi verildi.

8 Temmuz 2015 tarihinde Sungurlu transfer istasyonu yeri belirleme çalışması yapılmış olup çöp sahaları uzman ekiplerce gezilmiştir.

27 Eylül 2016’da Sungurlu çöp toplama sahasında, Engin Türkol (Çorum Belediye Proje Kontrol Müdürü), Erbil Gürbüz (Müşavir Firma Proje Müdürü), Emad Swais (İstaş A.Ş.

proje müdürü) ve Özkan Çakmak (İstaş A.Ş Şantiye şefi) incelemelerde bulunmuşlardır.

Köylerde çöp toplama işlemi 30.11.2016 tarihine kadar anlaşma sağlanmış ise belediyeler tarafından, 01.12.2016 tarihinden itibaren Köylere Hizmet Götürme Birliklerince yapılacaktır.

Böylece ilk etapta 22 belde belediyesine ilave olarak 379 köyümüzün atık ve atıklarının toplanması ve depolanması çalışması başladı veya başlamak üzere.

Her türlü atığın toplandığı ve depolandığı köy sayısının %3’ den %53’ e özel idaremiz çıkarmış olacaktır.

İlimiz ve ilçelerimizde bulunan köylerin çöp biriktirme alanlarının insan sağlığına olumsuz etkileri bulunmamaktadır. Sadece görüntü kirliliğine sebep olmaktadır. 2017 yılı itibariyle çöpler 4 noktada toplanıp Çorum’a getirilip ayrıştırma işlemi yapılacaktır.

Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

ÇEVRE VE SAĞLIK KOMİSYONU

Üzeyir ESENKAYA Ahmet TUNA Ömer ÇATALPELİT Başkan Başkan V. Üye

Ekrem YILDIRIM Yıldız BEK Üye Üye

- RAPOR-

(Gençlik ve Spor Komisyonu )

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 07/10/2016 tarihinde Gençlik ve Spor Komisyonu’na havale edilen, Olimpiyatlara hazırlanan yetenekli ve başarılı sporcuların, belirli kriterler dahilinde seçilerek yetiştirileceği Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinde ne tür çalışmalar yapılmaktadır? Bu merkeze ne tür sporcular alınıyor? Türkiye genelinde nerelerde bulunmaktadır? İlimizde çok sayıda başarılı sporcular çıkmaktadır. Olimpiyat Hazırlık Merkezi Çorum’da da kurabilir mi? İlimiz sporuna ne tür katkısı olabilir? Bu konuların araştırılıp kamuoyunun ve meclisimizin bilgilendirilmesi ile ilgili Gençlik ve Spor Komisyonu üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği bilgilere göre; Belirli kriterler dahilinde illerinde yetenekli ve başarılı sporcular seçilerek Türkiye Olimpiyat hazırlık Merkezlerine yerleştiriliyor ve branşlarına göre yetiştiriliyor.

Türkiye genelinde 29 ilimizde bulunan illerdeki Güreş Eğitim Merkezlerinde olduğu gibi ilimizde bulunan Güreş Eğitim Merkezine de seçilerek sporcu öğrenci alınmaktadır.

Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri hali hazırda büyükşehir statüsünde ki illerde açılmıştır; İlimizde de ileriki yıllarda Olimpiyat Hazırlık Merkezi oluşturulabilir. Branşında yetenekli ve başarılı çocuklar bu merkeze alınarak olimpiyatlara hazırlık noktasında daha disiplinli ve programlı bir şekilde çalışmaları sayesinde başarı elde etmemize katkı sağlar.

Gençlik ve Spor Bakanlığı geleceğin şampiyonlarını yeni bir projeyi daha hayata geçirdi. Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri (TOHM) adını taşıyan proje sayesinde, yeni nesiller Türk sporu adına önemli başarılar elde edecek.

Olimpiyatlara hazırlanan yetenekli ve başarılı sporcuların, belirli kriterler dahilinde seçilerek elit düzeyde yetiştirileceği Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri, geçtiğimiz günlerde yapılan toplu açılışların ardından faaliyet göstermeye başladı. 12 ilde biri paralimpik olmak üzere 17 farklı olimpik branşta faaliyet gösterecek olan Olimpiyat Hazırlık Merkezlerin de sporcuların, performanslarını geliştirmesi, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi hedefleniyor. Yatılı ve gündüzlü statüde faaliyet gösterecek olan merkezlere yetiştirilecek sporcular, aldıkları eğitimlerle Türk sporuna yön verecek.

TOHM NASIL İŞLEYECEK?

Türkiye’nin dört bir yanında yapılacak olan sporcu tarama çalışmalarıyla start alacak olan proje, kademe kademe başarılı sporculara ulaşmayı hedefler şekilde planlandı. Olimpik Başarı Programı adı altında 5 farklı seviyeden oluşan projede en önemli kademeyi oluşturan Olimpiyat Hazırlık Merkezleri ve diğer aşamalar şu şekilde işleyecek:

1) Türkiye genelindeki ilkokul çağı ve öncesi çocuklar ila profesyonel ekiplerce yapılacak yetenek taraması sonucu Ulusal Yetenek Havuzu oluşturulması.

2) 81 ilde 17 yaş altı sporcular taranıp içlerinden yetenekli ve başarılı sporcuların seçilmesi.Sporcuların nakdi veya ayni olarak desteklenerek, kendi bulundukları illerde spor hayatlarına devam etmelerinin sağlanması. Belirli kriterler çerçevesinde yapılacak seçimler sonucu, Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’ne yerleştirilmelerinin sağlanması.

3) Seçilen sporcuların yatılı veya gündüzlü statüde merkezlere yerleştirilmelerinin ardından, elit düzeyde yetiştirilmelerinin, performanslarının geliştirilmesinin, sosyal ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesinin sağlanması.

4) Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezleri’nde performansları yükselen ve uluslar arası başarılar elde etmiş profesyonel sporcuların, Olimpik Kamp Merkezleri’ne alınması, onlara özel spor ve gelişim programları eşliğinde uluslar arası müsabaka deneyimi kazandırılması ve Elit Sporcu Merkezi’ne alınmaları için gerekli donanımların sağlanması.

5) Olimpiyatlarda altın madalya kazanması muhtemel, üst düzey sporculara ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeleri amacıyla kendi branşları ile ilgili yoğun sportif ve kültürel programlar uygulanması, seçkin ve kapsamlı bir hazırlık ortamı sağlanması, sporcuların profesyonel kariyerinin, sağlığının ve sosyal hayatının korunması.

BAKAN KILIÇ : BU ÇOK BÜYÜK BİR HAMLE

Gençlik ve Spor Bakanı konuyla ilgili bilimsel destek alarak Türk sporunun yeniyol haritasını tayin ettiklerini dile getirdi. Yapılan işin Türk sporu adına çok büyük bir hamle olduğunu dile getiren “Üniversite, bilim dünyası, spor teşkilatı, federasyonlar, kulüpler, antrenörler, sporcular ve onların aileleri, hep birlikte bugün tohumu toprakla buluşturuyoruz.

Ve bugün Anadolu’nun mümbit, bereketli toprağı ile buluşturacağımız bu tohumların gelecek yıllarda Türk sporunun Ulu çınarına dönüştüğüne birlikte şahitlik edeceğiz. Bu çok büyük bir adım, çok büyük bir hamle.” dedi.

21 YAŞ ALTI 700 YETENEKLİ VE BAŞARILI SPORCU EĞİTİM ALACAK 12 Ana ilde faaliyet gösterecek olan TOHM’a 7 Anadolu ilimizde destek verecek 21 yaş altı sporculara hizmet verecek olan olimpiyat hazırlık merkezlerinde 700 yetenekli ve ve başarılı sporcu eğitim alacak. Olimpiyat Hazırlık Merkezlerinin bulunduğu iller;

12 ANA İL: Antalya, İzmir, Mersin, Bursa, Kayseri, Samsun, Erzurum, Kocaeli, Trabzon, Gaziantep, Konya, paralimpik dalda; Aksaray

7 DESTEK İL: Adana, Artvin, Kastamonu, Sakarya, Çorum, Rize, Kahraman Maraş 17 BRANŞTA EĞİTİM VERİLECEK

Olimpiyat hazırlık merkezlerinde, ülkemizde şimdiye kadar madalya alınan branşların yanı sıra, madalya alma şansı yakalayamadığımız branşlarda da eğitim verilecek. 17 branşta konunun uzmanı eğitmenler tarafından eğitilecek olan sporcular, elde ettikleri derecelerle ilklere de imza atmış olacak. Olimpiyat hazırlık merkezlerinde sporcuların hazırlanacağı

branşları: Atıcılık, cimlastik, Judo, Okçuluk, Atletizm, eskrim, kano, taekwondo, bisiklet, güreş, kış sporları, tenis, boks, halter, yüzme, paralimpik sporlar.

MERKEZLER BELİRLİ BRANŞLARDA UZMANLAŞACAK

12 İl kapsamında faaliyetlerini yürütecek olan olimpiyat hazırlık merkezlerinde her il belirli branşlarda eğitim verecek. En fazla 4, en az 2 branşta sporcu yetiştiricek olan merkezlerde belirlenen branşlar, o kentin spor potansiyeli ve salonları göz önüne alınarak belirlendi. İşte olimpik merkezlerde yapılacak olan spor branşları;

Antalya: Bisiklet, okçuluk Bursa: Atletizm, güreş, yüzme Erzurum: Atletizm, boks Kış sporları- Buz pateni Kış sporları-Kayak Gaziantep: Eskrim, halter İzmir:Atletizm, jimnastik, tenis Kayseri: Atletizm

Kış Sporları-Kayak, yüzme

Kocaeli: Atletizm, bisiklet, taekwondo Mersin: Atıcılık, atletizm, eskrim, tenis Samsun: güreş, judo, okçuluk

Trabzon:Atletizm, judo, tenis, yüzme Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

GENÇLİK VE SPOR KOMİSYONU

Erhan AKAR Ahmet TUNA Mesut TUĞREL Komisyon Başkanı Komisyon Başkan V. Üye

Mustafa YILDIZ Dilaver YILDIRIM Üye Üye

- RAPOR-

( Sanayi ve Ticaret Komisyonu)

İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA / ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 06/10/2016 tarihinde Sanayi ve Ticaret Komisyonu’na havale edilen, TSE'nin kuruluş amacı nedir? Belge nasıl alınır? TSE Bölge Müdürlüğü ne gibi hizmetler vermektedir? Üniversitemiz TSE ile ilgili ne gibi çalışmalar yapmaktadır?

Alışverişlerimizde TSE ile ilgili nelere dikkat etmeliyiz? Halkımızın bilinçlendirilmesi için neler yapılmalıdır? Bu konuların araştırılıp kamuoyunun ve meclisimizin bilgilendirilmesi ile ilgili Sanayi ve Ticaret Komisyonu üyelerin katılımıyla toplandı.

Komisyonumuzun yaptığı araştırma sonucunda elde ettiği bilgilere göre; Türk Standartları Enstitüsü her türlü madde ve mamüller ile usul ve standartlarını yapmak amacıyla 18.11.1960 tarih ve 132 sayılı kanunla kurulmuştur. Enstitü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı tüzel kişiliğe haiz özel hukuk hükümlerine göre yönetilen bir kamu kurumu olup kısa adı ve markası TSE’dir.

Bu marka Türk Standartları Enstitüsünün izni olmadan hiçbir şekil ve şart altında kullanılamaz. Yalnız, Türk Standartları Enstitüsü tarafından kabul edilen standartlar, standardın ilgili olduğu Bakanlık onayı ile mecburi kılınabilir. Bu standardın mecburi kılınabilmesi için Türk standardı olması şarttır.

Türk Standartları Enstitüsünün kuruluş amacı ise, Ülkemizin rekabet gücünü artırmak Ulusal ve Uluslararası düzeyde ticaretini kolaylaştırmak ve toplumun yaşam düzeyini yükseltmek için standardizasyon, uygunluk değerlendirme deney ve kalibrasyon faaliyetlerini tarafsız bağımsız etkin ve güvenilir olarak sağlamaktır. Uluslararası kuruluşlarla işbirliği yapar standartlarla ilgili yayın faaliyetlerinde bulunur. Kabul ettiği standartları uygulanmasını özendirici faaliyette bulunur. Standart işlerini geliştirmek için kurslar açarak eleman yetiştirmek ve seminerler düzenler.

TSE’nin en yetkili organı Genel Kuruldur. Genel Kurul Üniversiteler, Bilimsel ve Teknik kurumlar, ilgili Bakanlıklar, İktisadi Devlet Teşebbüsleri ve TOBB temsilcilerinden oluşur. Ayrıca kurum kendi bünyesinde Teknik Kurul, Yönetim Kurulu, Denetleme Kurulu, İhtisas Kurulları ve Genel Sekterlik gibi organlardan oluşur.

Bir işletmenin TSE belgesi için başvuruda bulunması halinde, üretim yapılan yerin uygunluğu, teknoloji ve çevreye olan uyumu değerlendirerek üretilen ürünlerde yapılan kontroller, deneylerle uygun olması halinde TSE kurumu tarafından 1 yıl geçerli olacak şekilde TSE belgesi almayı hak kazanır işletme Noter huzurunda yapılacak antlaşma ile belgelerini verilir. Her yıl yapılacak ara incelemelerde yeterli veriler sağlandığında belge süresi uzatılır.

TSE belgesi Ülkemizde üretilen ürünler için belirlenen kriterler ve uygunluk standartlarının karşılandığını ispatlayan bir belgedir. TSE belgesi O ürün hakkında tetkikler yapılarak uygunluğu denetlenmiş anlamındadır. Üreticiden tüketiciye ve ekonomik hayata belli bir kalite, intizam ve standart getirdiğinden dolayı, milli kalkınmaya ve kaliteli yaşama etkisi olmaktadır. Öncelikle tüketicinin gözünde bir güven oluşturmaktadır. Ürüne güvenin neticesinde kolay ve huzurlu tüketebilme ile pazarda rekabet gücünü artırmaktadır. Pazara hızlı ve kolay ulaşmayı sağlamaktadır.

Her yıl Ekim ayının, üçüncü haftasında, Standartlar Haftası, diye hafta kutlanır, Tüm mal ve hizmetlerin, TSE standardında, Olması istenilir, topluma anlatılır.

Benzer Belgeler