• Sonuç bulunamadı

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 03/10/2016 tarihinde Aile ve Engelliler Komisyonu’na havale edilen, Birleşmiş Milletler Örgütü 1954 yılında oybirliği ile Ekim ayının ilk pazartesi günü Dünya Çocuk Günü olarak kabul etmektedir. Dünyandaki savaşlardan en çok zarar gören çocuklardır. Savaşın olduğu her coğrafyada çocuklar ağır bedeller ödemektedir. Dünya Çocuk Günü vesilesi ile İlimizdeki çocukların beslenme, sağlık, eğitimleri ve spor yapabilmeleri ile ilgili ne gibi çalışmalar yapılmaktadır? Küçük yaşta çalıştırılan, dilendirilen ve mülteci durumunda olan çocukların son durumları nelerdir? Çocuklarla ilgili bu konularda kurum ve kuruluşların çalışmaları nelerdir? Bu konuların araştırılarak meclisimizin ve kamuoyunun bilgilendirilmesi ile ilgili Aile ve Engelliler Komisyonu üyelerin katılımı ile toplandı.

Komisyonumuzca yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre, ÇOCUKLARA YÖNELİK HİZMETLER:

1-DOĞUM YARDIMI: Canlı doğan birinci çocuk 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha sonraki her çocuk için de 600 TL annelere yardım yapılmaktadır.

15 Mayıs 2015 tarihinde başlamış olup, 2015 yılında 3610 çocuk için 1.522.020,56 TL, 2016 yılı için 4034 çocuk için toplam 1.707.800,09 TL ödeme yapılmıştır.

2-SOSYAL EKONOMİK DESTEK:

Sosyal Ekonomik Destek yoksulluk içinde olup temel ihtiyaçlarını karşılayamayan ve hayatını sürdürmekte güçlük çeken, korunmaya muhtaç çocuk konumunda bulunan çocuk ve gençlerin bakımı konusunda ailelere yardım yapılmaktadır. Şu an itibariyle 666 kişiye yardım yapılmakta olup, 2016 yılı için 3.578.062,96 TL ödeme yapılmıştır. Sosyal Ekonomik Destek hizmetinden geçici kimlik numarası verilmiş olan ve şartları tutan misafir, sığınmacı, mülteci konumunda bulunan yabancı çocuklarda yararlanabilmektedir.

3-KORUNMAYA MUHTAÇ ÇOCUK: 2016 yılında korunmaya muhtaç kapsamında Sevgi Evleri Erkek Yetiştirme Yurdunda 52, Sevgi Evleri Çocuk Yuvası ve Kız Yetiştirme Yurdunda 47,7 tane çocuk evinde 32 çocuğun 7/24 fiilen her türlü bakımı sağlanmakta olup bu yıl 6 çocuk için bakım tedbiri alınmıştır. Bilindiği üzere ilk önceliğimiz çocukların aile ortamında yetişmelerini sağlayacak hizmetleri artırmaktır.

4-KORUYUCU AİLE: 50 aile yanında 63 tane korunma ve bakım altında bulunan çocuğumuz yararlandırılmaktadır. Koruyucu ailelere 884.320,39 TL ödeme yapılmıştır. İlimiz nüfus açısından 40. Sırada olmamıza rağmen koruyucu Aile sayısı açısından 24. Sırada yer almaktadır.

5-EVLAT EDİNME:2015 yılında 6 çocuk evlat edindirilmiş, 2016 yılında 3 çocuk evlat edinme hizmetinden yararlandırılmış olup, 15 aile sırada beklemekte, 10 aileye de çocuk yerleştirilmiş yasal takibi yapılmaktadır.

6-KREŞ HİZMETİ: Müdürlüğümüz denetiminde bulunan 4 adet Gündüz Bakımevi, 4 adet özel Kreşte fiilen 465 çocuğa hizmet verilmektedir. 19 çocuk ücretsiz kreş hizmetinden yararlandırılmaktadır.

7-KORUYUCU VE DESTEKLEYİCİ TEDBİRLERİN KOORDİNASYONUN SEKRETERYA HİZMETİ:5395 Sayılı Çocuk Koruma Kanununda belirtilen koruyucu ve destekleyici tedbirlerin yerine getirilmesinde kurumların koordinasyonunu sağlamak amacıyla oluşturulan il koordinasyon toplantıları iki ayda bir olmak üzere yılda altı kez gerçekleştirilir.

2016 da ilçe koordinasyon kurulları da oluşturulmuş olup düzenli olarak toplantılar yapıp müdürlüğümüze bildirilmektedirler. Bu kapsamda koruyucu ve destekleyici tedbir kararlarını uygulayan kurumlar, kararları izleyen birimlerini kurar ve sorumlularını il koordinasyon sekreteryasına bildirir. İl koordinasyonunun sekreterya işlemleri ise Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmekte, toplantılar düzenli olarak yapılmaktadır.

8-AİLE EĞİTİM PROGRAMI: Bakanlığımız Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Aile Eğitimi ve İletişim, Hukuk, İktisat, Sağlık ve Medya alanlarından oluşan 23 Modül, 170 Üniteden oluşan yetişkin eğitimi olan “Aile Eğitim Programı” çalışmaları başlatılmıştır. 2016 Yılı içinde de İl Müftülüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü; Denetimli Serbestlik Müdürlüğü; Çorum Belediyesi gibi kuruluşlarla iş birliği yapılarak eğitimler düzenlenmektedir. Hedef kitle olarak il merkezinde bulunan ortaokullara devam eden 6-7 ve 8. Sınıf öğrenci velilerine yönelik Madde Kullanım Riski ve Madde Bağımlılığından Korunma Yolları konusuna ağırlık verilmiştir. Aile Eğitim Programı kapsamında çeşitli konularda bu yıl 2050 kişiye eğitim verilmiştir.

9-ERKEN YAŞTA ÇALIŞTIRILAN, DİLENDİRİLEN ÇOCUKLAR: Bu kapsamda Emniyet, Zabıta, Muhtarlar ve Alo 183 gibi kaynaklardan gelen bilgiler ile ilgili olarak bağlı kuruluşumuz Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğünden bir meslek elemanı gidip değerlendirme yapmakta, varsa hizmet alanımıza giren hizmetlerden yararlanmalarını sağlamaktadır. Yine haftanın bazı günlerinde en az 2 gün zabıta ile birlikte bir meslek elemanımız ana caddelerde denetim yapmakta ve vakalara müdahale etmektedir. İlimizde görülen vakaların çoğunun çevre illerden gelen kişiler olduğu gözlemlenmiştir.

Meclisimizin bilgisine arz ederiz.

AİLE VE ENGELLİLER KOMİSYONU

Arif ÇAMİÇİ Mehmet YÜCEL İkram ŞAHİN Komisyon Başkanı Komisyon Başkan V. Üye

Erdoğan KÖROĞLU Satılmış KÖKCÜ Üye Üye

- RAPOR-

(Araştırma ve Geliştirme Komisyonu) İL GENEL MECLİS BAŞKANLIĞINA/ÇORUM

İl Genel Meclisi Başkanlığınca 07/10/2016 tarihinde Araştırma ve Geliştirme Komisyonuna havale edilen, Tükettiğimiz gıdaların denetimden geçmesi, araştırılması insan sağlığı ve kaliteli beslenme açısından önemlidir. İlimizde et ve gıda denetimleri nasıl yapılmaktadır? Araştırmalar sonucunda yasaklı ve kapatılan işletmeler var mıdır? Bu konuların araştırılıp kamuoyunun ve meclisimizin bilgilendirilmesi ile ilgili Araştırma ve Geliştirme (ARGE) Komisyonu üyelerin katılımı ile toplandı.

Komisyonumuzca yapılan çalışmalarda elde edilen bilgilere göre, İlimizde Gıda denetim ve kontrol işlemleri İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüzde Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır. Şube Müdürlüğümüzde, Bakanlığımız tarafından eğitim almış gıda kontrol görevlisi olarak 2 gıda mühendisi, 3 veteriner hekim ve 6 ziraat mühendisi olmak üzere toplam 11 gıda kontrol görevlisi ile denetimlerini gerçekleştirmektedir. 2016 yılı için 12 ilçemizin gıda denetimleri de Şube Müdürlüğümüz tarafından yapılmakta olup, 2017 yılında 9 İlçe Müdürlüğümüze yetki devri yapılarak gıda denetimlerin İlçe Müdürlüklerimizde görevli gıda kontrol görevlileri tarafından yapılması sağlanacaktır. Yetki devri çalışmaları kapsamında İlçe Müdürlüklerimizdeki toplam 18 personele Bakanlığımız tarafından eğitim almaları sağlanmıştır.

Gıda denetimlerimiz 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve bu Kanuna bağlı mevzuatlar çerçevesinde yapılmaktadır. Yapılan kontrol ve denetimler; risk esasına dayalı denetim programı, şüphe, tüketici şikayetleri, Alo Gıda 174 başvuruları, gıda kaynaklı salgın ve vaka bildirimleri ve çiftlikten sofraya güvenli gıda anlayışı ile gerçekleştirilmektedir. Gıda denetim ve kontrollerinde amacımız “Tüketici sağlığının en üst düzeyde korunması, ticaretin etik bilgiler ışığında önünü açmak, haksız rekabeti engellemek ve çiftlikten sofraya gıda güvenliğini sağlamaktır.

Gıda işletmelerimizin denetim sıklığı; Bakanlığımızın yıllık denetim programı, yıllık İl denetim programı, işletmenin faaliyet gösterdiği ürün grubunun riski, Alo 174 gıda hattı şikayetleri, tüketici şikayetleri, zehirlenme vakaları vb. durumlar dikkate alınarak gerçekleştirilmektedir. Denetimlerimiz Bakanlığımız tarafından tahsis edilen içerisinde gıdanın muhteviyatına göre taşıma tertibatına sahip, tam donanımlı bir adet araçla gerçekleştirilmektedir.

İlimizde 596 adet gıda üretim işletmesi, 2824 adet gıda satış işletmesi, 1581 adet gıda toplu tüketim işletmesi, çadır ve büfe olarak 73 adet işletme güvenliği bilgi sisteminde yer almaktadır.

Onaya tabi işletmelerden çiğ süt ve süt ürünleri 68 adet, süt toplama merkezi 63 adet, Et işletme tesisi 5 adet, yumurta paketleme 13 adet olmak üzere toplam 149 adet onay işletmesi bulunmaktadır.

Ayrıca İlimizde faaliyet gösteren 12 adet gıda işletmesi tarafından üretilen buğday unu, makarna, lavaş, turşu, baharat (pul biber), kuruyemiş, diğer gıdalar (lokum, reçel, helva) Güney Afrika Cumhuriyeti, Kosova, Çin, Hongkong, Tayvan, Singapur, Gambiya, KKTC, Japonya, Suudi Arabistan ülkelerine ihraç edilmektedir. Alıcı ülkenin talebi üzerine ürünlere sağlık sertifikası düzenlemektedir.

Et ve Et ürünlerinin satışının yapıldığı kasaplarda 10 kg’a kadar köfte üretimi mevzuatlar çerçevesinde serbesttir. Beyaz et ürününün kasaplar tarafından parçalanması, kıymanın tezgahında bulundurulması, kasaplarda sucuk üretimi yapılması yasaktır. Beyaz-kırmızı et karışımları ve mekanik olarak ayrılmış etlerin et ürünlerinde kullanımı yasaklanmıştır.

Gıda satış, üretim, toplu tüketim işletme denetimlerimizde; gıda işletmelerinin asgari teknik ve hijyenik şartları ile özel hijyen şartları, çalışan personellerin Halk Eğitim Merkezlerinden alınan hijyen belgesi kontrolleri, zararlı ilaçlamaları, ürün izlenebilirlikleri mevzuatlar çerçevesinde değerlendirilmektedir.

İşletmelere gerekli şartların sağlanması için 6 ayı aşmamak kaydıyla süre verilebilmektedir. Süre sonunda işletme gerekli teknik ve hijyenik şartları yerine getirmediyse 5996 sayılı kanun çerçevesinde (1.000 ila 10.000 lira arasında) yasal işleme tabi tutulmaktadır.

İlimizde İl ve Bakanlık Gıda Kontrol Planları çerçevesinde, alo gıda şikayetleri ve duyulan şüphe üzerine numune alımları yapılmakta, numune sonuçlarının Türk Gıda Kodeksine uygun olmaması durumunda ürünün üretim yerinde bulunan İl Müdürlüğüne durum bildirilerek 5996 sayılı Kanun’un ilgili maddesi gereğince yasal işlem yapılması istenmekte ve numune alınan parti numarasına sahip olan ürünler piyasadan toplatılmaktadır.

Meclisimizin bilgilerine arz ederiz.

ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME KOMİSYONU

Ramazan KELEPİRCİOĞLU Alaaddin COŞKUN Celalettin AKSAN Komisyon Başkanı Komisyon Başkan V. Üye

Sadettin BABUÇCU Haydar ERDEM Üye Üye

- RAPOR-

(Çevre ve Sağlık Komisyonu)

Benzer Belgeler