• Sonuç bulunamadı

GENEL HUSUSLAR 8.1 FAI Yamaçparaşüt Bröveleri

1. Bröve Şartları

Bröveler yenilenmeleri gerekmeyen başarı standartlarıdır. Bröve şartları FAI Spor kodu bölüm 7’ ye göre uygulanır. Spor kodunda yapılacak değişikliklere göre bröve şartları da değişiklik gösterir.

a. Özel Koşullar

1. Pilot yamaçparaşütünde tek başına olmalıdır.

2. Uçuşların tamamlanma sırası önemli olmadığı gibi sağlanan uçuş koşulları, herhangi bir bröve için sayılabilir.

b. Brövelerin Verilmesi

Bröveler, gerekli şartları yerine getirenlere kayıtları okulda tutmak suretiyle THK tarafından verilir. Talep edilecek olan bröveler THK tarafından numaralandırılacaktır. Yönergede yer almayan bröve şartları ile ilgili olarak Spor Kodu Bölüm 7 değerlendirmeye alınır.

8.2 Uçuş Yükseklikleri, Şartları ve Tepe Özellikleri 1. Uçuş Yükseklikleri

a. Başlangıç kurslarında uçuş yüksekliği 60-350 m. arasındadır.

b. Tekamül kurslarında 60 m. ve tandem uçuşlarında havada serbestçe manevra yapılabilecek, öğrencinin durumuna göre 100 m.

üzerinde her türlü yükseklikten uçuş yapılabilir.

2. Uçuş Şartları

a. Eğitimlerde öğretmen kontrolündeki uçuşların haricinde sertifikasız uçuş yapılamaz.

b. Eğitim uçuşları yerden referans alınmadan yapılamaz.

Yamaçparaşüt uçuşlarında görüş en az 2 km. olmalıdır. MYP uçuşlarında görüş en az 3 km. olmalıdır.

c. Yamaçparaşütlerinin uçuş el kitabındaki limitleri dahilinde uçuş yapılır.

d. Uçuş yapan tüm pilotlar, hava araçlarını gözlemek, onlardan kaçınmak ve uçuş kabiliyeti yönünden kendinden daha az kabiliyetli hava araçlarına öncelik tanımak zorundadırlar.

e. Şehir, kasaba ve diğer yerleşim bölgeleri ile açık hava toplantıları üzerinde yerel makamlardan ve yetkili otoriteden izin alınmaksızın uçuş yapılmaz.

f. Hava alanı trafik bölgesinde, terminal kontrol sahalarında ya da bu tür bölgelerde uçuş yapılamaz.

g. Askeri bölgeler ve fotoğraf çekilmesi yasak sahalar üzerinde

THKY-311 tehlikeye atacak mesafedeki alanlarda; teleferik merkezi, telesiyej yüksek gerilim hattı, telefon hattı, otel, motel, pansiyon, restorant, bar, kafe ve geçici olarak tahta platform yapılır veya halıfleks döşenebilir.

d. Zirvelere en az 50 m. uzaklıktan seçilebilecek büyüklükte

g. Kalkış yapılacak sahaların ortalama 180 ile 300 derece arasında değişen bir eğimi olması gerekir.

8.3 Rüzgar Limitleri 1. Rüzgar Limitleri

Rüzgar, pilotların kazaya uğramasının başlıca nedenlerinden birisidir. Kalkış yeri rüzgarının uygun kuvveti, pilotların tecrübelerine, kalkış sahasının durumuna, kullanılan paraşüt tipine, pilotun vücut yapısına ve kilosuna göre değişir. Bu yüzden kalkış rüzgar limitleri öğretmenler tarafından bu etkenler göz önüne alınarak değiştirilir. Kalkış yeri rüzgar hızı tam olarak insan duygusu ile karara bağlanamaz. Rüzgarın hızı özel bir alet olan anemometre (rüzgar ölçer) ile ölçülmelidir.

a. Başlangıç eğitiminde rüzgar limiti 20 km.dir.

b. Tekamül eğitimlerinde yamaçparaşüt tipine ve kursiyerin seviyesine göre rüzgar limiti en fazla 30 km.dir.

c. MYP ve TYP eğitim uçuşlarında rüzgar limiti en fazla 25 km, pilot uçuşlarında en fazla 30 km.dir.

8.4 Yer Emniyet Sorumlusunun Görevleri

1. Anemometre, hedef panosu, katlama brandası, iniş işaret levhaları, ilkyardım malzemesi, ilkyardım ekibi (doktor veya sağlık memuru ve ambulans), günlük uçuş programı, telsiz, sis kutusu, rüzgar tulumu ve

THKY-311 megafonun iniş bölgesinde bulunmasını sağlar.

2. Seyircilerin iniş bölgesine girmesini engeller.

3. Telsizle gerektiğinde uçuş bölgesi ve pilotlarla haberleşir.

4. Ağaç, su vs. gibi tehlikeli engellere inen pilotlara yardım eder ve malzemelerini kontrol eder.

5. Pilotların uçuştan sonra toplanmalarını sağlar.

8.5 Özel Uçuş Kuralları 1. Gösteri Uçuşları

Gösteri Uçuşları için öncelikle uçuş yapılacak bölgenin yerel makamlarından ve yetkili otoriteden izin alınmadan uçuş yapılmayacaktır.

Gösteri uçuşları öncesinde bütün uçuş planları gözden geçirilerek ve uçuş limitleri göz önünde bulundurularak uçuşa karar verilecektir. Uçuş limitlerinin üzerinde bir durum söz konusu ise hiçbir şekilde uçuş yapılmayacaktır. Gösteri ekibi iki gün önceden gösteri yerinde hazır bulunacaktır. (yol şartları, uçucu personelin yorgunluk durumları, kalkış-iniş alanlarının uçuş emniyetine uygunluğu ve emercensi durumların tespit edilmesi)

2. Emniyet Planı ve Hazırlığı

a. Teklif edilen ve düşünülen gösteri yeri, uçuş yapacak bütün pilotlara (özellikle kritik yerler ise) uçuş öncesinde yerden gösterilecek, mevcut ve ihtimal dahilinde olan tehlike ve engeller tanıtılacaktır.

b. Gösteri lideri, pilotların performansları üzerinde görev vermekten kaçınacaktır.

c. Rüzgar yönü önemli unsurlardan biri olduğu için ihtimal esiş yönleri ile kuvveti düşünülerek hangi durumda ne yapılacağını gösteren değişik birkaç planlama ile brifing yapılacaktır.

3. Yer Kontrolü ve Emniyeti

Normal uçuşlarda uygulanan temel emniyet kuralları uygulanacak, ayrıca uçuşun ve iniş yerinin özelliğine göre de gerekli önlemler alınacaktır.

4. Gösteri uçuşuna katılan pilotlar

Motorlu Yamaçparaşüt uçuşlarında MP sertifikası, tandem yamaçparaşüt uçuşlarında TP sertifikası, diğer uçuşlarda en az DP sertifikasına sahip olunmalı ve gösteri liderinin pilotların o gösteriyi yapabileceğine emin olması gerekmektedir. MYP gösteri uçuşlarında uçuş yapacak pilotta; MYP pilot eğitimini bitirdikten sonra sırasıyla, bu sınıfta en az 10:00 saat antrenman uçuşu, en az 3 gösteri uçuşunda yer ekipliği ve tecrübeli bir MYP pilotu nezaretinde en az 3 gösteri uçuşu yapmış olma şartları aranır. MYP gösteri uçuşlarında yer ekipliği yapacak personelin yamaçparaşüt pilot sertifikasına ya da yamaçparaşüt motoru ile ilgili eğitime sahip olması gereklidir.

THKY-311 8.6 Yarışmalar

Yarışmalarla ilgili tüm konular, “Spor Kodu Bölüm–7”, “Ulusal Yamaçparaşüt Yarışma Kuralları” esaslarına göre yürütülür.

1. Milli Takım Aday Kadrosu Ve Yamaçparaşüt Milli Takımı Yamaçparaşüt Milli Takım aday kadrosu, bir önceki yılın THK onayı ile düzenlenmiş olan Türkiye Şampiyonası sonucuna göre dereceye giren sporcular arasından THK Genel Başkanlığı tarafından belirlenir.

THK’nın yıl içerisinde yurt dışı yarışmalarına katılım programlarına bağlı olarak Milli Takım aday kadrosuna; Hedef, mesafe ve akrobasi kategorilerinde ayrı ayrı olmak üzere yarışmacı pilotlar seçilir ve bu pilotlar belirlenen yer ve zamanda kampa çağrılırlar.

Aday kadroya ya da milli takıma seçilmiş olan tüm yamaçparaşüt pilotları (askeri, sivil ya da THK personeli) Yamaçparaşüt Kısım Şefi ve Milli Takım antrenörünün ortak kontrol ve disiplini altına girerler.

2. Milli takım aday kadrosu ya da milli takıma seçilenler;

a. Günlük antrenman uçuşuna göre sorumlularca değiştirilebilen yat-kalk saatlerine uymaya,

b. Takım içindeki arkadaşlık ve takım ruhuna uymaya,

c. Görev devamınca izin verilen zaman ve miktar dışında alkol almamaya,

d. Uçuş, ders, brifing, spor saatleri ve disiplin kurallarına uymaya, e. Yurt içi ve yurt dışı seyahat ve yarışmalarda THK ve Türk Ulusu’na yaraşır bir kıyafet giymeye ve davranışlarda bulunmaya

zorunludurlar.

Milli takımın belirlenmesinde takım antrenörü ve Yamaçparaşüt Kısım Şefi tam yetkilidir. Takım antrenörü ve Yamaçparaşüt Kısım Şefi adayların antrenman, başarı, disiplin, fizik ve form durumlarını değerlendirerek milli takımı belirlerler. Gerekirse disiplin, sağlık, kişisel yetersizlik gibi nedenlerle bir yarışmacıyı milli takımdan çıkarabilir ve durumu bir üst makama yazılı olarak rapor ederler.

Antrenör, en tecrübeli öğretmen olabileceği gibi mevcut şartlar değerlendirilerek tecrübesi dünyaca kabul edilmiş, yarışma deneyimi ve vizyonu yeterli görülen pilotlarla da, belirli periyotları içeren anlaşmalar neticesinde de belirlenebilir.

Ayrıca antrenman periyodu ile yarışma süresince yarışma kuralları ve uçuş tecrübesi, iletişim ve yabancı dil konusunda yeterli görülen bir pilot takım kaptanlığı görevini yürütür. Takım kaptanı aynı zamanda yarışmacı olabileceği gibi haricen de seçilebilir.

THKY-311 8.7 FAI Lisansı

1. FAI Sporcu Lisansı, Yamaçparaşüt Pilot Sertifikasına sahip (P3/P4/P5) pilotlara sadece yarışmalarda kullanılmak üzere verilir.

2. Türkiye şampiyonasının dışında Yamaçparaşüt Pilot Sertifikasına sahip pilotlar ferdi olarak katılacakları FAI yarışmaları için FAI lisansını THK Genel Başkanlığına dilekçe ile müracaat etmek suretiyle de alabilirler. Dilekçe sahiplerinin ilgili okuldaki dosyaları incelenir ve uygun bulunanlara FAI lisansı düzenlenerek onay için Genel Başkanlığa gönderilir.

a. İstenen Belgeler :

2 adet fotoğraf (son 6 ay içinde çekilmiş olmalı) 8.8 Lisans Çevirimi

1. Aranan Şartlar

Yamaçparaşüt eğitimini THK dışında yurt içinde veya yurt dışında resmi veya yetkili bir okul, kulüp, kuruluş vb. gibi yerlerde almış yamaçparaşüt pilotlarının THK’nın eğitim merkezlerinden yararlanabilmeleri, Ulusal yarışmalara iştirak edebilmeleri ve kendilerine FAI lisansının verilebilmesi için almış oldukları lisans ve/veya sertifikalarını THK’ya onaylatmaları zorunludur. Lisans/sertifika çevrimi için müracaatlar dilekçe ile THK Genel Başkanlığına yapılır ve ilgili okul tarafından başvuru değerlendirilir ve sonuca göre işlem yapılır. Eğitimini resmi veya yetkili bir kuruluştan almayan ya da belgeleri yeterli bulunmayan müracaatlara herhangi bir işlem uygulanmaz.

2. İstenen Belgeler

a. Alınan lisans ve / veya sertifika örneği,

b. Lisans ve/veya sertifikada pilotun seviyesi belirtilmemişse, ilgili kuruluştan pilotun seviyesini ve aldığı eğitimi gösterir onaylı bir belge ve / veya uçuş defteri (Uçuş defteri yapılan uçuşları açık olarak göstermelidir.)

3. Uygulanacak Eğitim

Başvurusu kabul edilenler seviyelerine ve durumlarına bağlı olarak aşağıdaki lisans kontrol kursuna tabi tutulurlar. Kurs için gerekli evrakların tesliminden sonra başvuru sahiplerine aşağıdaki eğitim programı uygulanır.

a. Başlangıç Pilot (Seviye 1-2)

Kursiyerlere onaylı eğitim programı içeriğine uygun teorik ve uygulamalı dersler verilir. 1 – 3 sorti kontrol uçuşu yaptırılır.

b. Orta Seviye Pilot / Pilot / Deneyimli Pilot (Seviye 3-4-5) Kursiyerlere onaylı eğitim programı içeriğine uygun teorik ve uygulamalı dersler verilir. En az 2 – 4 sorti kontrol uçuşu yaptırılır.

c. Tandem Pilot / Ticari Tandem Pilot Seviyesi

THKY-311 Kursiyerlere onaylı eğitim programı içeriğine uygun teorik ve uygulamalı dersler verilir. En az 2 sorti tandem yamaçparaşüt kontrol uçuşu yaptırılır.

d. Motorlu Yamaçparaşüt Pilot Seviyesi

Kursiyerlere onaylı eğitim programı içeriğine uygun teorik ve uygulamalı dersler verilir. En az 3 sorti motorlu yamaçparaşüt kontrol uçuşu yaptırılır.

Yamaçparaşüt pilotları müracaatlarında belirtmek ve gerekli belgelerini teslim etmek suretiyle aynı anda birden fazla (yamaçparaşüt, tandem, motorlu) lisans / sertifika kontrol kursuna alınabilirler. Alınan kontrol kursunda yukarıda belirtilen eğitimi gören, sınavda geçerli not alan ve uçuşta yeterli görülenlere seviyelerine bağlı olarak ilgili lisans / sertifikaları düzenlenerek verilir.

Benzer Belgeler