• Sonuç bulunamadı

GENEL HÜKÜMLER

Belgede UYUM REHBERİ (sayfa 76-79)

ŞUBE, BİRİMLERİN ÇALIŞMA USUL VE ESASLARI

GENEL HÜKÜMLER

I. AMAÇ

Bu iç yönergenin amacı; 02/11/2011 tarihli ve 28103 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 663 sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”, Bakanlığımızın ilgili diğer mevzuatları ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu gereğince Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü’ne verilen görevlerin yerine getirilmesinde, verilen yetkileri belli ilke ve usullere bağlamak; alt kademelere yetki tanıyarak sorumluluk duygusunu geliştirmek, üst makamlara düşünme, politika belirleme ve önemli konularda daha sağlıklı karar almak için zaman kazandırmak, bürokratik işlemleri kısaltarak sunulan hizmetlerde sürat ve verimliliği arttırmaktır.

II. KAPSAM

Bu iç yönerge; 663 sayılı “Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname”, Bakanlığımızın ilgili mevzuatı ve 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu çerçevesinde, İl Sağlık Müdürlüğü makamı, İl Sağlık Müdürlüğü Başkanlıkları, Başkan Yardımcıları ,Şube Müdürü ve Uzman ile İl Ambulans Servisi Başhekimliğinin yapacakları yazışmalarda, yürütecekleri iş ve işlemlerdeki yetkilerini tam ve etkili olarak kullanmalarına ilişkin ilke ve usulleri kapsar.

III. DAYANAK

Bu iç yönerge; Tekirdağ Valiliği İmza Yetkileri Yönergesi (………..yürürlük tarihli)’nin XI. maddesi uyarınca çıkarılmıştır.

IV. TANIMLAR: Bu iç yönergede yer alan;

663 Sayılı KHK : Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde

Kararnameyi,

Yönerge : Tekirdağ Valiliği İmza Yetkileri Yönergesini,

İç Yönerge : Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü İmza Yetkileri İç Yönergesini,

Bakanlık : Sağlık Bakanlığını,

Bakanlık Merkez Teşkilatı : 663 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki (I) sayılı cetvelde belirtilen Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatını,

Başkanlıklar : Destek ve Personel Hizmetleri Başkanlığı , Sağlık, Hizmetleri Başkanlığı, Kamu Hastaneleri Başkanlığı, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı

Müdürlük/İdare : İl Sağlık Müdürlüğünü,

İfade eder.

V. İMZAYA YETKİLİLER: Bu iç yönerge ile tespit edilen imzaya yetkili makamlar aşağıdadır:

VI. İLKE VE USULLER: Bu iç yönerge ile devredilen imza yetkisinin kullanılmasında aşağıdaki hususlara uyulacaktır.

a) İmza yetkilerinin sorumlulukla, dengeli, tam ve doğru olarak kullanılması esastır.

b) Mevzuatın bizzat belli bir makam tarafından imzalanmasını emrettiği yazı ve onaylarda yetki devri yapılamaz.

c) İmza yetkisinin devrinde, İl Sağlık Müdürünün her konuda havale, imza ve onay yetkisi saklıdır.

d) Kendisine yetki devredilen, bu yetkiyi İl Sağlık Müdürünün onayı olmadıkça başkasına devredemez.

e) İmza yetkisi verilenler, yetki alanlarına giren konularla ilgili İl Sağlık Müdürünün bilmesi gereken hususlar hakkında zamanında bilgi vermekle yükümlüdürler.

f) Yetki devri değişiklikleri Müdürlük Makamının kabulü ve Valilik Makamının onayı ile

“İç Yönerge Değişikliği Onayı” ile yapılır.

g) İl Sağlık Müdürü tarafından kendilerine yetki devredilen makamlar, imza yetkilerini kullanırken yazışmalarda “Sağlık Müdürü a.” ibaresini kullanırlar.

h) İl Sağlık Müdürlüğü birimleri içinde yapılacak yazışmalarda kendilerine yetki devredilenler bizzat kendi yetkileriyle imza atacak, Müdürlük içi yazışmalarda “Sağlık Müdürü a.” ibaresi kullanılmayacaktır.

i) İl Sağlık Müdürü adına yetki verilmiş makamlarca imzalanacak “Sağlık Müdürü a.”

ibareli yazılar, yalnızca yetki devri yapılmış makamlar tarafından imzalanacaktır.

İmzaya yetkili kişinin izin, hastalık, görev gibi nedenlerle görevinin başında bulunmadığı durumlarda bu yetki vekili tarafından kullanılır.

j) Birden fazla birimi ilgilendiren veya görüşünün alınmasını gerektiren yazıların paraf bloğunda, koordine edilen birim amirlerinin de parafı mutlaka bulunacaktır.

k) Yazışmalarda karşılıklılık ilkesi esas olup, imza yetkisinin kullanımı sırasında makamların astlık-üstlük durumları gözetilecektir.

l) Bütün yazışmalar, Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik hükümleri çerçevesinde yapılacaktır.

VII. SORUMLULUK

a) Bu iç yönerge ile verilen yetkilerin kullanılmasından, kendilerine bağlı birimlerin yazışmalarından ve iç yönerge hükümlerine uyulup uyulmadığını kontrolden ilgili Başkanlar sorumludurlar.

b) Başkanlar, birimlerinde işlem gören ve çıkan yazılar ile ilgili ne suretle olursa olsun işlemsiz evrak bırakılmamasından, görüşe sunulması gerekenlerin bekletilmeden gönderilmesinden sorumludurlar.

c) Evrak ve belgelerde paraf ve imzası bulunan her kademedeki memur ve amirler, attıkları paraf ve imzadan, görev ve yetkileri çerçevesinde müştereken ve müteselsilen sorumludurlar.

d) İmza atmaya yetkili makamlar, izin, hastalık, görevlendirme vb. durumlarda görevlerinin başında olmayacakları dönemler için en kısa sürede yerine vekâlet edecek kişinin görevlendirilmesi için İdareye bildirimde bulunmaktan sorumludurlar.

VIII. UYGULAMA ESASLARI

a) Vatandaşlarımız, Anayasa’nın 74. maddesi, Dilekçe Hakkının Kullanılmasına Dair Kanun ve Bilgi Edinme Hakkı Kanunu uyarınca kendileri ya da Sağlık Müdürlüğü ve bağlı kuruluşlar taşra teşkilatı ile ilgili dilek ve şikâyetleri hakkında başvuru yapma hakkına sahiptirler. Bu nedenle vatandaşlarımızın tüm istek ve şikâyetlerine İl Sağlık Müdürlüğümüz tüm yapılanması ile açıktır.

b) Demokratik ve şeffaf yönetimin gereği olan eşitlik, tarafsızlık ve açıklık ilkelerine uygun olarak vatandaşların bilgi edinme hakkını kullanmalarına ilişkin esas ve usulleri düzenleyen 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun Uygulanmasına İlişkin Esas ve Usuller Hakkındaki Yönetmelik ve 3071 sayılı Dilekçe Kanunu’na göre yapılacak başvurular, Müdürlüğümüz Evrak Kayıt Birimi tarafından kabul edilecek ve konu incelenerek cevaplar İl Sağlık Müdürü veya ilgili Başkanın imzası ile verilecektir.

c) İl Sağlık Müdürlüğü adına gelen bütün yazılar, ilgili Başkan tarafından görüldükten sonra, İl Sağlık Müdürünün görmesi gerekenler bizzat İl Sağlık Müdürüne takdim edilecek ve alınan talimata göre hareket edilecek, sonucundan Müdürlük makamına bilgi verilecektir. Diğer yazılar ilgili birimlere havale edilecektir.

d) Yazılı ve görsel basında yer alan şikayet, yazı, açıklamalar, haber ve programlar, ilgili Başkan tarafından herhangi bir talimat beklenmeksizin doğrudan incelenecek ve sonucu en kısa zamanda değerlendirmesiyle birlikte İl Sağlık Müdürüne sunulacaktır.

Sonrasında alınacak talimata göre işlem yapılacaktır.

e) Basına bilgi verme Valinin yetkisinde olup, yetki vermesi halinde İl Sağlık Müdürü tarafından basına bilgi verilebilecektir.

II.BÖLÜM

YETKİ DEVRİNE ESAS İŞ VE İŞLEMLER

Belgede UYUM REHBERİ (sayfa 76-79)