• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM II. PROJE YERİ VE ETKİ ALANIN MEVCUT ÇEVRESEL ÖZELLİKLERİ

GENEL DEĞERLENDİRME Katı Atıklar

Faaliyet kapsamında çalışacak 7 personelin günlük ihtiyaçları sonucu evsel nitelikli katı atık meydana gelecektir. Çalışacak personelden kaynaklanacak evsel nitelikli katı atık oluşum miktarı; 1,12 kg/kişi.gün (TUİK;2012) olarak kabul edilmiş ve miktarı değerlendirilebilir malzemeler ile organik yapılı malzemeleri içerecektir. Yeniden değerlendirilebilir olan malzemelerin ayrı toplanarak ilgili geri kazanım firmalarına verilmesi planlanmakta olup, organik niteliğindeki malzemeler, sızdırmaz sağlam plastik torbalarda toplanıp, Ostim O.S.B.’ ye ait konteynırlarda biriktirilecektir.

Personel kullanımından kaynaklı oluşacak 7,84 kg/gün evsel nitelikli katı atıklar Ostim O.S.B. tarafından toplanarak katı atık depolama sahasına gönderilecektir. Bu atıkların içinde geri dönüşüm, geri kazanım ve geri kullanım için uygun olan atıklar ayrı bir kapta biriktirilerek tekrar ekonomiye kazandırılmaları sağlanacaktır.

Proje kapsamında oluşacak katı atıklar, 14.03.1991 tarih ve 20814 sayılı(Değişik;

05.04.2005 tarih ve 25777 sayılı) Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Katı Atıkların Kontrolü Yönetmeliği" ‘nde verilen “Katı Atıkların Kaynağında Ayrı Toplanması ve Taşınması” ile ilgili hükümlere uygun olarak diğer atıklardan ayrı toplanacak ve Madde-18’de belirtilen ”Katı atıkların, üretici veya taşıyanları tarafından denizlere, göllere ve benzeri alıcı ortamlara, caddelere, ormanlara ve çevrenin olumsuz yönde etkilenmesine sebep olacak yerlere dökülmesi yasaktır.” hükmüne uyulacaktır.

Proses Kaynaklı Katı Atıklar:

Gerçekleştirilmesi planlanan yağlı kablo geri kazanımı prosesi sonucunda plastik malzeme katı atık olarak oluşacaktır. Oluşacak olan plastik malzeme lisanslı geri kazanım tesislerine gönderilecektir. Söz konusu atıklar ile ilgili olarak 17.06.2011 tarih ve 27967 sayılı (Değişik; 01.10.2013 tarih ve 28782 sayılı) R.G. de yayımlanan “Bazı Tehlikesiz Atıkların Geri Kazanımı Tebliği” hükümlerine uyulacaktır.

Ambalaj Atıkları:

Proje kapsamında uygulanacak prosese ilişkin açıklamalardan da anlaşılacağı gibi proses kapsamında herhangi bir ambalajlı malzeme kullanılmayacağı gibi, herhangi bir malzeme de ambalajlama işlemine tabi tutulmayacaktır. Dolayısıyla prosese bağlı olarak herhangi bir ambalaj atığı meydana gelmeyecektir.

Ambalaj atığı olarak sadece personelin kullanımından kaynaklanacak katı atıklar içerisinde kâğıt, plastik, cam ve metal gibi yeniden değerlendirilebilir ambalaj atıkları oluşacaktır. Proje kapsamında oluşması beklenen ambalaj miktarı 2,35 kg/gün’dür (Günlük oluşan katı atık miktarının %30’u ambalaj atığıdır.).

Proje süresince oluşacak evsel nitelikli katı atıkların %30’unu oluşturan ambalaj atıkları 24.08.2011 tarih ve 28035 sayılı Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren

PELKAR İSKELE VE KALIP SİSTEMLERİ İMALAT GERİ DÖN. İNŞ. NAK. İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

OSTİM ŞUBESİ

YAĞLI KABLO GERİ KAZANIM, ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYA İŞLEME TESİSİ

PROJE TANITIM DOSYASI “Ambalaj Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği” Madde 23’te verilen, “Kullanılan malzemeye ve oluştuğu kaynağa bakılmaksızın, tüketim sonucu oluşan ambalaj atıkları, çevre kirliliğinin azaltılması, düzenli depolama tesislerinden azami seviyede istifade edilmesi ve ekonomiye katkı sağlanması amacıyla diğer atıklardan ayrı olarak oluştukları yerlerde biriktirilmek zorundadır.” hükmüne uygun şekilde biriktirilecektir.

Doğal kaynakların korunması ve depolanacak atık miktarının azaltılması amacıyla ambalaj atıklarının oluşumunun önlenmesi; üretimin kaçınılmaz olduğu durumlarda ise öncelikle tekrar kullanılması, geri dönüştürülmesi ve geri kazanılması esas olacaktır.

Sıvı Atıklar

Tesiste çalışmakta olan toplam 7 personelin kullandığı 197 lt/kişi.gün’ lük suyun (TUİK, Belediye Atıksu İstatistikleri,2012) tamamının atık suya dönüştüğü kabulüyle oluşan evsel nitelikli atıksu miktarı;

QAtıksu= 7 kişi x 197 lt/kişi.gün = 1.379 lt/gün atık su oluşacağı hesaplanmıştır.

Proje kapsamında oluşacak evsel nitelikli atıksular, Ostim O.S.B.’ye ait kanalizasyon şebekesine ASKİ tarafından hazırlanan “Atıksuların Kanalizasyon Şebekesine Deşarj Yönetmeliği” Madde 17.d de belirtilen sınır değerlere uygun olarak deşarj edilecek ve Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ Genel Müdürlüğünden Kanal Bağlantı Durum Belgesi alınacaktır.

Faaliyet kapsamında Elektrikli ve Elektronik Atıkların işlenmesi prosesinden kaynaklı atık su oluşmayacaktır.

Faaliyet kapsamında kabul edilecek olan yağlı kablolar, depolama alanında dinlendirildikten sonra ilk işlem olan solvent yıkama tankına alınacaktır. Burada uygun miktarda pH ayarlayıcı malzeme ve solvent ilave edilecek, kablo üzerinde bulunan yağın ayrılması sağlanacaktır. Yağlı kablo atıkları havuzda belli oranda seyrelmiş olarak bulunan solvent içerisine daldırılacak iç ve dış yüzeylerinde bulunan kontaminasyonun solvente geçirilmesi sağlacaktır.

Solventli daldırma/yıkama havuzu karışımı yılda en az 2 defa yenilenecektir. Bu bağlamda yılda 4 ton su kullanılacak olup, gerekli olan su şehir şebeke suyundan sağlanacaktır. Buharlaşma sonucu ilave edilecek suyun da yılda 2 ton olduğunu düşünüldüğünde toplamda 6 ton/yıl su kullanımı söz konusu olacaktır. Kullanılacak olan suyun tamamının atık suya dönüştüğü varsayımıyla yıllık toplam 6 ton atıksu oluşması öngörülmektedir.

Solvent yıkama tankı içerisinde kullanılacak olan çözücü içerikli sular ASKİ alt yapı sistemine deşarj edilmeyecek olup 05.07.2008 tarih ve 26927 sayılı Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik Ek-IV Listesi kapsamında belirlenen atık kodları ile lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilecektir.

31.12.2004 Tarih ve 5687 sayılı,(Değişik;25.03.2012 tarih ve 28244 sayılı) “Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği” ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü Atıksuların Kanalizasyona Deşarj Yönetmeliği hükümlerine uyulacaktır.

Emisyon

Proje konusu faaliyetlerin Ankara İli, Yenimahalle İlçesi, Ostim O.S.B. 1245. Sok.

No:24 (17164 Ada 13 Nolu Parsel) adresinde bulunan ve Pelkar İskele ve Kalıp Sistemleri İmalat Geri Dön. İnş. Nak. İth. İhr. San. Tic. Ltd. Şti. Ostim Şubesi tarafından kiralanan toplam 352,25 m2 lik alanı bulunan işletme binasında gerçekleştirilmesi planlanmaktadır. Dolayısıyla arazinin hazırlanması ve inşaat işlemleri gerçekleştirilmeyecek olup, toz emisyonu da oluşmayacaktır.

Faaliyet kapsamında proses amaçlı bir yakıt kullanımı söz konusu olmayıp, kullanılacak makineler elektrik enerjisi ile çalıştırılacaktır. Kapalı alan içerisinde bulunan Atık elektrikli ve elektronik eşya kırma ünitesinin kırma faaliyeti esnasında oluşabilecek tozlar tesis bünyesinde yer alacak toz tutma sistemi ile tutulacak, atmosfere herhangi bir salınım olmayacaktır. Kıs aylarında ısınma amacıyla elektrik enerjisinden faydalanılacaktır.

Yağlı kablo geri kazanım prosesi, solventli yıkama havuzundan kaynaklanacak solvent buharı ünite üzerine yapılacak davlumbaz sistemiyle toplanacak ve dikey çıkışlı olarak kontrollü bir şekilde 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı (Değişik;20.12.2014 tarih ve 29211 sayılı) Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Yakıt Emisyonu:

İş makinesi(forklift) saatlik tüketimi 2,94 kg/saat olup toplam araç gücü 34,5 kW

’dır. Hesaplanan değerler 03.07.2009 tarih ve 27277 sayılı (Değişik; 20.12.2014 tarih ve 29211 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanan “Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliğinin Kontrolü Yönetmeliği” Ek–2 Tablo 2.1 ’de verilen "Normal işletme şartlarında ve haftalık iş günlerindeki işletme saatleri için kütlesel debiler" değerleri ile karşılaştırıldığında, SKHKKY EK–2 Tablo 2.1. de verilen sınır değerleri aşılmadığı için hava kirliliği dağılım modellemesi yapılmamıştır. Faaliyet süresince kullanılacak araçların yakıt sistemleri sürekli kontrol edilecek ve araçların egzoz gazları için 30.11.2013 tarih ve 28837 sayılı Resmi Gazete ’de yayınlanarak yürürlüğe giren “Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü ile Benzin ve Motorin Kalitesi Yönetmeliği” hükümlerine uyulacaktır.

Gürültü

En yakın yerleşim birimi faaliyet alanına 900 m uzaklıkta bulunan ‘Muradım 92 Sitesi’ olup, oluşması beklenen ses gücü seviyesi 37 dB’dir. 04.06.2010 tarih ve 27601 sayılı (Değişik; 27.04.2011 tarih ve 27917 sayılı) Resmi Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” ‘nin Ek-VII Tablo-4’ te verilen çevresel gürültü sınır değerleri ile karşılaştırılmıştır.(Bkz.Tablo-18)

PELKAR İSKELE VE KALIP SİSTEMLERİ İMALAT GERİ DÖN. İNŞ. NAK. İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

OSTİM ŞUBESİ

YAĞLI KABLO GERİ KAZANIM, ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYA İŞLEME TESİSİ

PROJE TANITIM DOSYASI Tablo- 18.Endüstriyel Tesisler İçin Çevresel Gürültü Sınır Değerleri (Tablo-VII)

ALANLAR LGÜNDÜZ (DBA) LAKŞAM (DBA) LGECE (DBA)

Gürültüye hassas kullanımlardan eğitim, kültür ve sağlık alanları ile yazlık ve kamp

yerlerinin yoğunluklu olduğu alanlar 60 55 50

Ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan

konutların yoğun olarak bulunduğu alanlar 65 60 55

Ticari yapılar ile gürültüye hassas kullanımların birlikte bulunduğu alanlardan

işyerlerinin yoğun olarak bulunduğu alanlar 68 63 58

Organize Sanayi Bölgesi veya İhtisas Sanayi

Bölgesi içindeki her bir tesis için 70 65 60

Proje kapsamında makine ve ekipmanlar kapalı alanda olması sebebiyle gürültü bu alanda kalacaktır. Ayrıca yönetmelikte belirtilen “Organize Sanayi Bölgesi veya İhtisas Sanayi Bölgesi içindeki her bir tesis için” çevresel gürültü sınır değerleri olan 70 dbA bu sınırın altında kalacağı aşikardır. Dolayısıyla en yakın yerleşim yerinde ikamet eden halkın sağlığını olumsuz yönde etkilemeyecektir.

Faaliyet kapsamında “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” çerçevesinde yönetmelik hükümlerine uyulacak ve söz konusu yönetmelikte belirtilen sınır değerler aşılmayacaktır.

Tehlikeli Atıklar

Proje kapsamında oluşacağı öngörülen atık kodları için 05.07.2008 Tarih ve 26927 sayılı Resmi Gazete ‟de yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Genel Esaslara İlişkin Yönetmelik” Ek-IV kapsamında verilen “Atık Listesi” kapsamında değerlendirme yapılarak belirlenmiş olup, bölüm 1.ç Tablo-16’ da verilmiştir.

Söz konusu tehlikeli atıkların toplanması, geçici olarak depolanması, taşınması, geri kazanımı veya bertarafı gibi işlemlerde, 05.07.2008 tarih ve 26927 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Yönetimi Genel Esaslarına İlişkin Yönetmelik”, 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı (Değişik;05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı) Resmi Gazetede yayınlanan “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği”, hükümlerine uyulacaktır.

Atık Yağlar

Tesis bünyesinde gerçekleştirilecek yağlı kablo geri kazanım faaliyetinden kaynaklı oluşacak 15 ton/yıl miktarında atık madeni yağların gerekli analizleri yaptırılacak, ağzı kapaklı, sızdırmaz, kaplara alınacak, geçici atık depolama alanında üzerinde atık kod numaraları bekletilerek depolanacaktır.

Biriktirilen atık yağlar, 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı (Değişik;05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı) “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği” veya 14 Mart 2005 tarih ve 25755 sayılı (Değişik;05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” doğrultusunda en fazla 6 ayda bir ulusal atık tasıma formları düzenlenerek, tasıma lisansına sahip araçlar ile lisanslı bertaraf/geri kazanım tesislerine gönderilecektir.

İşletme aşamasında kullanılacak olan araçların yağ değişimleri serviste yapılacaktır. Tesiste bakım-işletme ve tesise kabul edilecek atıklardan kaynaklı oluşacak atık yağlar, diğer atıklardan ayrı toplanarak 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı

(Değişik;05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı) Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren

“Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ne ve tesiste; 30.07.2008 tarih ve 26952 sayılı (Değişik;05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı) Resmi Gazetede yayımlanan “Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği’ ne uygun olarak sızdırmaz kaplarında biriktirilecek, belirli periyotlarla lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine verilecektir.

Bitkisel Atık Yağlar:

Tesiste, çalışması planlanan 7 personelin yemek ihtiyacı yemek firmalarından karşılanacaktır. Dolayısıyla tesiste bitkisel atık yağ oluşumu söz konusu olmayacaktır.

Ancak herhangi bir nedenle bitkisel atık yağ oluşması durumunda; bitkisel atık yağlar ağzı kapaklı sağlam plastik bidonlarda biriktirilecek olup, 19.04.2005 tarih ve 25791 sayılı (Değişik; 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı) Bitkisel Atık Yağların Kontrolü Yönetmeliği hükümleri gereğince lisanslı geri kazanım/bertaraf tesislerine gönderilecektir.

Tıbbi Atıklar:

Proje kapsamında tıbbi atıkların oluşması beklenmemektedir. Proje kapsamında 7 kişi çalıştırılması planlandığından, faaliyet alanında revir kurulmayacak olup, herhangi bir sağlık problemiyle karşılaşılması halinde personel, en yakın sağlık kuruluşuna sevk edilecektir.

Faaliyet kapsamında tıbbi atıkların oluşması durumunda, 22.07.2005 tarih ve 25883 sayılı (Değişik; 21.03.2014 tarih ve 28948 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Tıbbi Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” ‘nin 5. Maddesinde belirtilen genel ilkeleri kapsamında torbalarda ayrı olarak biriktirilecek ve yönetmeliğin 8. maddesinde belirtilen “Tıbbi atık üreticilerinin yükümlülükleri” doğrultusunda bertaraf edilecektir.

Ömrünü tamamlamış lastikler:

Proje kapsamında ömrünü tamamlamış lastik oluşması beklenmemektedir.

Proje kapsamında kullanılacak iş makinesi(forklif) bakımları saha dışında yetkili servislerde yapılacaktır. Ayrıca, beklenmedik durumlarda saha içerisinde araç bakımı yapılması durumunda oluşabilecek Ömrünü tamamlamış lastikler, 25.11.2006 tarih ve 26357 sayılı (Değişik; 10.11.2013 tarih ve 28817 sayılı) Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü Yönetmeliği” ’ne göre lisanslı araçlarla taşınarak, çevre lisansı veya çalışma onayı almış tesislere götürülerek, geri kazanımı sağlanacaktır.

Atık Pil ve Akümülatörler:

Proje kapsamında atık pil ve akümülatör oluşması beklenmemektedir. İş makinelerinin bakım ve onarımları faaliyet alanı dışında yetkili servislerde gerçekleştirileceğinden atık akümülatör oluşumu söz konusu değildir. Ancak beklenmedik durumlarda araç bakımı yapılması sonucu atık akümülatör oluşması durumunda;

31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı (Değişik; 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı) Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nde yer alan hükümlere uyulacak ve atık akümülatörler lisanslı bertaraf veya geri kazanım tesislerine ulaştırılmak üzere lisanslı firmalara teslim edilecektir.

Pelkar İskele ve Kalıp Sistemleri İmalat Geri Dön. İnş. Nak. İth. İhr. San. Tic. Ltd.

Şti. Ostim Şubesi tarafından gerçekleştirilmesi planlanan “Yağlı Kablo Geri Kazanım, Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşya İşleme Tesisi” projesi esnasında insan ve çevre sağlığının korunması için gerekli tüm önlemler alınacaktır. Alınacak önlemler ile arazi hazırlık

PELKAR İSKELE VE KALIP SİSTEMLERİ İMALAT GERİ DÖN. İNŞ. NAK. İTH. İHR. SAN. TİC. LTD. ŞTİ.

OSTİM ŞUBESİ

YAĞLI KABLO GERİ KAZANIM, ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYA İŞLEME TESİSİ

PROJE TANITIM DOSYASI aşamasından kapanış aşamasına kadar insan ve çevre sağlığı için risk oluşturabilecek unsurlar minimize edilecektir.

Faaliyet kapsamında en yakın hanede oluşabilecek tüm çevresel etkilere karşı gerekli tüm önlemler alınacaktır.

Tesiste gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler, 10.09.2014 tarih ve 29115 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevre İzin ve Lisans Yönetmeliği” Ek 1 Madde 8.1 “Atık ara depolama, geri kazanım ve bertaraf tesisleri (Hava emisyon konulu çevre izni konusunda getirilen muafiyet tüm geri kazanım tesisleri ile atık yakma ve birlikte yakma tesisleri için geçerli değildir. Çevresel Gürültü konulu çevre izni konusunda getirilen muafiyet ise atık pil ve akümülatör ile ömrünü tamamlamış lastik geri kazanım tesisleri için geçerli değildir).” ve Madde 8.2 “Hurda parçalama tesisleri dahil hurdaların veya ömrünü tamamlamış araçların depolama alanları ve/veya işleme tesisleri, atık elektrikli ve elektronik eşya işleme tesisleri ile tanker temizleme tesisleri” kapsamında yer almaktadır.

Buna göre tesis için Hava Emisyonu konulu Çevre İzni, Tehlikeli Atık Geri Kazanım ve Atık Elektrikli ve Elektronik Eşya İşleme konulu Çevre Lisansı alınacaktır.

Tesiste gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler kapsamında 22.05.2012 tarih ve 28300 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “Atık Elektrikli Ve Elektronik Eşyaların Kontrolü Yönetmeliği” nin 12. Maddesi’nde belirtilen “AEEE işleme tesislerinin yükümlülükleri;

a) AEEE’lerin bu Yönetmelikte belirtilen oranlarda geri dönüşüm ve geri kazanımının sağlanması için uygun yöntem ve teknolojileri kullanmakla,

b) Faaliyetleri için Bakanlıktan çevre izin ve lisansı almakla,

c) Aktarma merkezleri aracılığıyla AEEE’lerin toplanmasını sağlamakla,

ç) Tesise kabul edilen, işlenen ve bertaraf ettirilen atık miktarları ile geri kazanım ve/veya geri dönüşüm miktarlarına ilişkin olarak kayıt tutmak, bu kayıtları beş yıl süreyle muhafaza etmek ve bunlara ilişkin hazırlanacak aylık faaliyet raporlarını Bakanlığa ve Koordinasyon Merkezine göndermekle,

d) Ulusal sağlık ve emniyet standartlarına uyarak, ihtiva ettiği kirleticilerden dolayı çalışanlar için risk arz eden AEEE’leri kabul etmemekle,

e) İşleme tesislerinde gerçekleştirilen AEEE işleme verimini artırmak amacıyla çalışan personelin tercihen en az teknik lise mezunu olmasını sağlamakla,

yükümlüdür.” hükümlerine uyulacaktır.

Tesiste gerçekleştirilmesi planlanan faaliyetler kapsamında 14.03.2005 tarih ve 25755 sayılı (Değişik; 05.11.2013 tarih ve 28812 sayılı R.G.) Resmi Gazete yayımlanarak yürürlüğe giren “Tehlikeli Atıkların Kontrolü Yönetmeliği” nin 10. Maddesi’nde belirtilen

“Geri Kazanım Ve Bertaraf Edenin Yükümlülükleri;

a) Tehlikeli atık bertaraf ve geri kazanım tesisleri için çevre lisansı alınması işlemlerinde Çevre Kanununca Alınması Gereken İzin ve Lisanslar Hakkında Yönetmelik esaslarına uymakla,

b) Çevre lisansı kapsamında belirlenen şartlara uymakla, e) İşletme planını her yıl Bakanlığa sunmakla,

f) Atığın tesise girişinde bertaraf işleminden önce atığın fiziksel ve kimyasal analizini yapmakla, atığın taşıma formunda belirtilen atık tanımına uygunluğunu tespit etmekle,

g) Tesisin işletilmesi ile ilgili her bölümün işletme planını yaparak uygulamakla,

h) Tesisin risk taşıyan bölümlerinde çalışan personelin her türlü güvenliğini sağlamak, altı ayda bir sağlık kontrollerini yaptırmak ve bu bölümlere izinsiz olarak ve yetkili kişilerin dışında girişleri önlemekle,

ı) Acil önlemlerle ilgili eğitimli personel bulundurmak ve acil durum söz konusu olduğu zaman Bakanlığa bilgi vermekle,

j) Kabul ettiği atığın taşıma formunu imzalamak ve otuz gün içinde üreticiye göndermekle,

k) Atık taşıma formu ile ilgili olarak üretici ile arasında uyuşmazlık çıkması halinde, bu uyuşmazlık giderilemezse on beş gün içinde, uyuşmazlığı Bakanlığa bildirmekle,

l) Taşıma formu olmaksızın atık kabul etmesi halinde Bakanlığa bilgi vermekle, m) Tesisin işletilmesi ile ilgili Bakanlığın öngördüğü işleri yapmakla,

n)Tesisin kapatılması için kapatma planı yaparak yüz seksen gün önceden Bakanlığa bildirmekle,

o) Tesisin kapatılmasından sonra 37 ve 40 ıncı maddelerde öngörülen işleri yapmakla,

p) Atık üreticisi tarafından bertaraf tesislerine ödenecek atık bedelini, atık kategorileri ve bertaraf yöntemlerine göre, bertaraf tesisinin bulunduğu bölgede yer alan illerin sanayi odaları temsilcileri, sanayi odalarının bulunmadığı illerde ticaret ve sanayi odaları temsilcileri ile birlikte belirlemekle,

r) Faaliyetleri hakkında atığın tesise kabul tarihi, atığın kaynağı, miktarı, taşınım türü ve bertaraf/geri kazanım yöntemi gibi bilgileri içeren yıllık raporlarını valiliğe göndermek ve 5 yıl boyunca saklamakla,

yükümlüdür.” hükümlerine uyulacaktır.

Ayrıca faaliyet kapsamında tüm kamu ve kuruluşlarından gerekli tüm izinler alınacaktır.

Benzer Belgeler