• Sonuç bulunamadı

GENÇLİK KULÜBÜ UYGULAMALARINA HAZIRLIK

10. ÖĞRENME BİRİMİ: ANİMASYON UYGULAMALARINA HAZIRLIK

10.2. GENÇLİK KULÜBÜ UYGULAMALARINA HAZIRLIK

Gençlik animasyonu, konaklama işletmelerine tatil amacıyla gelen 11 ila 18 yaş aralığında bulunan konukların tatilleri süresince eğlenmeleri ve boş zamanlarını değerlendirmeleri için yapılan faaliyetleri kapsamaktadır. Konaklama işletmeleri 11 ila 18 yaş aralığında bulunan gençler için hazırlanan animasyon hizmetlerini “teenage club (tiineyç kılap)” olarak da ifade edilen “gençlik kulübü” adı altında yürütmektedir.

10.2.1. Gençlere Yönelik Animasyon Faaliyetleri

Gençlere yönelik animasyon faaliyetlerini hem hazırlarken hem de sunarken bu yaş aralığındaki gençlerin ergenlik döneminde olduğu unutulmamalıdır. Etkinliklerde gençlerin sosyal, psikolojik ve fiziksel özelliklerini ön planda tutmak önemlidir.

Gençlere yönelik animasyon faaliyetleri şu amaçlar doğrultusunda planlanmalı ve sunulmalıdır: • Konaklama işletmesinde sıkılmalarını önlemek

• Kendilerini rahat ve mutlu hissetmelerini sağlamak • Tatilleri süresince aktif olmalarını sağlamak

• Kendilerine değer verildiğini hissettirmek • Sorumluluk kazandırmak

• Arkadaşlık, takım ruhu, paylaşma duygularını geliştirmek • Zararlı alışkanlıklar edinmelerini engellemek

• Konaklama işletmesinden memnun kalmalarını sağlamak

Gençler için hazırlanan animasyon faaliyetlerinde ergenlik döneminde sıklıkla görülen şu davranışlar göz önünde bulundurulmalıdır: • Hareketlilik • Farklılık • Çılgınlık • Asilik, asabilik • Duygusallık • Dağınıklık ve dalgınlık

• Tehlikeyi görememe (kontrolsüzlük) • İsteklerinde değişkenlik

• Risk alma, her şeyi deneme isteği • Akranları dışındaki kişilerden uzak olma • Arkadaşlarına karşı aşırı ilgi ve sevgi gösterisi

Bu özelliklerin dikkate alınmadığı faaliyetlere gençlerin gönüllü olarak katılmaları beklenemez. Gönülsüz katılımları ise memnuniyetsizlik yaratır.

Gençler için yapılabilecek animasyon faaliyetleri şöyle sıralanabilir:

Sportif Animasyonlar: Futbol, basketbol, voleybol, havuz oyunları, su topu gibi takım spor etkinlikleri ile tenis, step, jimnastik gibi bireysel spor etkinliklerini içerir (Görsel 10.2.1).

Gezi Animasyonları: Gerekli önlem ve aile onayı alınarak yapılacak şehir turu, tarihî ve turistik yerler ile alışveriş merkezlerine yapılacak gezileri içerir.

Dans ve Müzik Animasyonları: Gençlerin müzik ve dansa olan ilgileri göz önüne alınarak hazırlanan partileri içerir. Bu partilerde dans ve müzik yarışmaları başta olmak üzere çeşitli yarışmalara ve eğlendirici oyunlara yer verilir. Plaj partisi, havuz partisi, köpük partisi bu çeşit animasyon faaliyetlerindendir.

Gösteri Niteliğindeki Animasyonlar: Şovlar, taklitler, play back (piley bek), karaoke, dans, illüzyon, stand up (sitend ap) gibi sahne faaliyetlerini içerir. Hazırlanan bu faaliyetlerin bazı bölümlerinde, gençlerin aktif katılımları sağlanabilir.

İşlem Basamakları Öneriler Su topu turnuvasının

konuklara duyurulması için kullanılacak materyali belirleyiniz.

Animasyon programında yer alan faaliyetin konuklara duyurulması amacıyla broşür, afiş, tanıtım panoları veya dijital ekranları kullanabileceğinizi hatırlayınız. Su topu turnuvasının hedef kitlesinin gençler olduğunu göz önünde bulundurunuz. Bu nedenle duyuru yapmada dijital ekranların kullanılmasının daha etkili olacağını unutmayınız.

Su topu turnuvasının konuklara duyurulmasında kullanılacak yöntem için gerekli araç gereç ve dokümanları hazırlayınız.

Su topu turnuvasını en iyi tanıtacak fotoğraf, video, bilgilendirme yazıları gibi araçları belirleyiniz.

Fotoğraf, video, bilgilendirme yazılarından hangilerinin hangi tanıtım aracında (broşür, afiş, pano, dijital ekran vb.) kullanılacağını belirleyiniz.

Görsel içeriğinde yeterli bilgilendirmenin (faaliyetin içeriği, yeri, tarihi, saati, ödülleri ile sağlık ve güvenlik uyarıları vb.) olmasına özen gösteriniz.

Hazırlanacak görselin dikkat çekmesini ve ilgi uyandırmasını sağlayınız.

Su topu turnuvası için düzenlenecek görsellerin genç konukların dikkatini çekmek ve onlarda ilgi uyandırmak amacıyla hazırlandığını unutmayınız. Bu amaçla kullanılacak materyallerin (kâğıt, resim yazılar vb.) göz alıcı renk ve özellikte olmasına dikkat ediniz.

Uygun tekniği kullanarak

görseli hazırlayınız. Uygun tekniği kullanarak (bilgisayar, baskı araçları, cd kaydı vb.) su topu görselini (afiş, broşür, dijital ekran vb.) hazırlayınız. Hazırlanan görselin animasyon

bölüm yetkilisinin onayını alarak konuklara ulaşmasını sağlayınız.

Hazırlanan su topu görseli ile ilgili son kararı verecek kişinin animasyon bölüm yetkilisi olduğunu unutmayınız. Yetkilinin onayını aldıktan sonra görselin konuk-lara ulaşmasını sağlayınız

Hazırlanan görselin konuklar üzerindeki etkisini gözlemleyip değerlendiriniz.

Hazırladığınız görselin konuklar üzerindeki etkisini değerlendirmenin daha sonraki çalışmalarınızda faydalanmanız açısından önemli olduğunu unutmayınız. Animasyon faaliyetine gösterilen ilginin yapılacak değerlendirmenin en önemli göstergesi olduğunu hatırlayınız.

ÖĞRENCİNİN ADI VE SOYADI: NUMARASI:

DEĞERLENDİRME TARİH .../.../20 DEĞERLENDİRME

ALANLARI Teorik Bilgiye Hâkimiyet Uygulama Becerisi

Kişisel Temizlik ve İş Kıyafeti Nezaket ve Görgü Kurallarına Uyma Zamanı Etkili

Kullanma TOPLAM (İMZA)ONAY

ALANLARA

VERİLEN PUAN 20 50 10 10 10 100

ÖĞRETMENİN

ADI VE SOYADI: TAKDİR EDİLEN

PUAN

ÖĞRENME BİRİMİ ANİMASYON UYGULAMALARINA HAZIRLIK UYGULAMA YAPRAĞI 10.2.1.1.

KONU ANİMASYON GÖRSELLERİ HAZIRLAMA SÜRE: 40 dakika

Görev: Çalışmakta olduğunuz konaklama işletmesinde gençlere yönelik su topu turnuvası düzenlenecektir. Bunun için bir animasyon görseli hazırlayınız.

Araç Gereçler: Bilgisayar, yazıcı, çeşitli renk ve büyüklükte kâğıt, karton, kamera, pano, dijital ekran.

Değerlendirme: Yapılacak çalışma, uygulamanın sonunda verilen ölçütlere göre değerlendirilecektir.

Görev: Çeşitli oyunlar içeren animasyon faaliyeti için oyun alanı hazırlığı yapınız.

Araç Gereçler: Temizlik malzemeleri, iş sağlığı ve güvenliği araç gereçleri, animasyon faaliyetine uygun materyal (çeşitli toplar, raketler, golf sopaları vb.) ve donanımlar.

Değerlendirme: Yapılacak çalışma, uygulamanın sonunda verilen ölçütlere göre değerlendirilecektir.

Yönerge:

İşlem Basamakları Öneriler

Animasyon faaliyeti için hangi alanının kullanılacağını belirleyiniz.

Katılacak konuk sayısını, animasyon faaliyetinin yapısını ve teknik dona-nımın uygun olup olmadığını göz önünde bulundurarak kullanılacak oyun alanını (tenis kortu, plaj, havuz vb.) belirleyiniz.

Animasyon faaliyeti için gerekli hazırlıkları gözden geçirip ihtiyaçlarınızı belirleyiniz.

Oyun alanı düzenlemesi için gerekli temizlik, düzenleme, teknik destek gibi hizmetleri yerine getirebilecek sayıda ve özellikte personel ihtiyacını belirleyiniz. Belirlenen personelden animasyon bölümü dışında olanlar (kat hizmetleri, teknik servis vb.) için görevlendirme yapılmasını sağlayınız. Oyun alanı düzenlemesi için gerekli temizlik, düzenleme ve güvenlik amaçlı araç gereç ile teknik donanım ihtiyacını belirleyiniz. İhtiyaçların temin edilerek animasyon faaliyetinin sunulacağı oyun alanına getirilme-sini sağlayınız.

Oyun alanı hazırlıkları için gerekli iş güvenliği önlemlerinin alındığından emin olunuz.

Çalışma sırasında meydana gelebilecek iş kazalarını önlemek amacıyla personeli bilgilendiriniz. İkaz ve uyarı levhalarının yerleştirilmesini ve per-sonelin kendi güvenlikleri için gerekli ekipmanları (maske, eldiven, kask vb.) kullanmasını sağlayınız.

Hazırlıkları tamamlanan oyun alanının animasyon bölüm yetkilisi tarafından kontrol edilmesini isteyiniz.

Hazırlıkları tamamlanan oyun alanının sunulacak animasyon faaliyeti için uygun olup olmadığını kontrol etmesi için animasyon bölüm yetkilisine haber veriniz. Herhangi bir konuda yapılacak uyarıları dikkatle dinleyiniz. Gerekli değişiklikleri yaparak oyun alanını hazır hâle getiriniz.

ÖĞRENCİNİN ADI VE SOYADI: NUMARASI:

DEĞERLENDİRME TARİH .../.../20 DEĞERLENDİRME

ALANLARI Teorik Bilgiye Hâkimiyet Uygulama Becerisi

Kişisel Temizlik ve İş Kıyafeti Nezaket ve Görgü Kurallarına Uyma Zamanı Etkili

Kullanma TOPLAM (İMZA)ONAY

ALANLARA

VERİLEN PUAN 20 50 10 10 10 100

ÖĞRETMENİN

ADI VE SOYADI: TAKDİR EDİLEN

PUAN

ÖĞRENME BİRİMİ ANİMASYON UYGULAMALARINA HAZIRLIK UYGULAMA YAPRAĞI 10.2.1.2.

Konaklama işletmesinin animasyon aktivite programlarının konuklara duyurulması niçin önemlidir?

10.3. ANİMASYON AKTİVİTE PROGRAMLARINA HAZIRLIK