• Sonuç bulunamadı

GELECEK İKİ YIL İÇİN ÖNGÖRÜLER

Ajans kurumsallaşma çalışmalarını 2018 ve 2019 yıllarında da sürdürecektir. Bu kapsamda Ajansın en büyük zenginliği olan insan kaynaklarının geliştirilmesi bir hayli önemli olup hem Ajans faaliyetlerinin sorunsuz bir şekilde yürütülebilmesi hem de Ajansın Bölge’ye maksimum faydayı sağlayabilmesi için Ajans personelinin sürekli bir öğrenme faaliyeti içerisinde bulunmasına özen gösterilecektir. Yine Ajans faaliyetlerinin istenen kalitede yerine getirilebilmesi ve Bölge tanıtımının dinamik, esnek ve proaktif bir yapıda gerçekleştirilebilmesi için yeterli insan kaynağı bulundurulacaktır.

4.2. İletişim ve Tanıtım

Ajansımız faaliyetlerine başladığı günden bugüne kurumsal kimliğini görünür kılmak adına önemli mesafe kaydetmiştir. Ajans kurumsal iletişiminde, kurumsal internet sitesi, sosyal medya ve yerel basından istifade edilmektedir. Bu organlara yönelik haber, basın duyurusu, e-bülten ve periyodik yayın hazırlanmaktadır.

Ajans önümüzdeki yıllarda da basın ve halkla ilişkiler faaliyetlerini profesyonel bir biçimde sürdürecektir. Yerel medya ile birlikte bölgesel ve ulusal basında daha fazla haber ve çalışmanın yayınlanması öngörülmektedir.

Kurumsal iletişimimiz Ajansın faaliyetlerinin çeşitlenmesine bağlı olarak gelişecektir. Ajansın proje geliştirme faaliyetlerinin artması, mali ve teknik destek programlarının çeşitlenmesi, yurt dışından ve yurt içinden yatırım çekilmesi ile ilgili faaliyetler geliştikçe bu faaliyetlerin tanıtımı ve farkındalık artırımı ile ilgili yeni tanıtım yöntem ve uygulamaları geliştirilecektir.

4.3. Planlama, Programlama ve Koordinasyon

Bölge Planı’nın onaylanmasından sonra il bazlı çalışılan Yerel Ekonomik Gelişme Programları’ndan (YEGEP) Turizm, Sanayi ve Ulaşım eksenlerini kapsayan 1. YEGEP’lerin 2018-2020 yılları arasını kapsayacak şekilde hazırlanacak revizyon çalışmalarının basım ve dağıtım işleri tamamlanacaktır. Afet Yönetimi, Kentsel Hizmetler ile İnsan ve Toplum eksenlerini kapsayan 2.

YEGEP’lerin revizyon çalışmalarına da 2018’in 2. yarısında başlanıpçalışma 2019 yılı içerisinde tamamlanacaktır. 2019 yılının ikinci yarısında ise 3. YEGEP ile ilgili (Maden, Tarım, Çevre ve Enerji) revizyon çalışmalarının başlaması planlanmaktadır. Tüm YEGEP çalışmalarında yapılan faaliyetlerin izlemesi hususunda sekretarya görevine devam edilecektir.

Önümüzdeki 2 yıl süresince önem arz edecek bir diğer öncelik de, Bölge’deki kamu yatırım tekliflerinin sunulması aşamalarında ilgili kurum ve kuruluşlara destek sağlanması ve söz konusu yatırımların birbirleri ve Bölge Planı’yla eşgüdüm ve uyumunun sağlanmasıdır. Ayrıca, yatırımcıları Bölge’ye çekmek amacıyla gerçekleştirilecek araştırma ve raporlama faaliyetlerine öncelik verilecektir.

Son olarak ilerleyen dönemlerde Bakanlar Kurulu Kararı ile Kalkınma Kurulu üyelerinin yeniden belirlenmesi halinde Kalkınma Kurulu çalışmaları da yürütülecektir.

T.C. Zafer Kalkınma Ajansı

4.4. Proje Geliştirme ve Uygulama Faaliyetleri

IPA kapsamındaki III. Bileşenlerinden birisi olan Rekabetçilik ve Yenilik Sektör Operasyonel Programı (CISOP) kapsamında başvurulması planlanan projelerin uygun bulunması durumunda 2017 yılı sonunda başlayıp yaklaşık 3 yıllık bir dönem içinde tamamlanması planlanmaktadır. Diğer taraftan, IPA IV. bileşenlerinden İKGOP kapsamında hazırlanan proje başvurusunun sonuçlanması ve ihale süreçleri yaklaşık 1 yıl sürmektedir. Projenin başarılı olması durumunda yaklaşık 3 yıllık bir süreç içerisinde proje çalışmalarının sonuçlandırılması planlanmaktadır. Ufuk 2020 Programı kapsamında ortak olarak yer almayı planladığımız projelerin 2017 yılı sonuna kadar sonuçlanması beklenmektedir. Akabinde başarılı bulunan projeler yaklaşık 3 yıllık bir dönem içerisinde tamamlanmaktadır. Başvurulması planlanan Erasmus+ projelerinin uygun bulunması durumunda 2017 yılı sonunda başlatılması ve yaklaşık 2 yıllık bir dönemde tamamlanması planlanmaktadır.

Avrupa Kalkınma Ajansları Birliği (EURADA) ile iş birliği çalışmaları önümüzdeki dönemler içinde de sürdürülecektir. Bu kapsamda önümüzdeki yıllarda yeni ortaklık protokolleri yapılması öngörülmektedir.

Ufuk 2020 Programı kapsamında ortak olarak yer alınan proje sayısının artırılması faaliyetleri önümüzdeki dönemlerde devam ettirilecektir.

4.5. Proje ve Faaliyet Destekleme

2018 ve 2019 yılları arasında uygulanacak proje ve faaliyet destekleri, Bakanlıkça hazırlıkları sürdürülen alternatif destek mekanizması çalışmalarına göre şekillendirilecektir. Bu bağlamda, Bakanlıkla işbirliği içerisinde bölgenin ihtiyacı ve potansiyeli doğrultusunda girişim sermayesi, melek yatırım, kredi garanti fonu, faizsiz kredi desteği ve kuluçka merkezi desteği gibi alternatif destek modelleri geliştirilecektir.

4.6. Yatırım Destek ve Tanıtım

Bugüne kadar gerçekleştirilen organizasyonlar, ziyaretler ve ikili görüşmeler neticesinde elde edilen birikim ve yatırımcı portföyü ile Bölge’ye yatırımların çekilmesine yönelik görüşülen potansiyel yatırımcılardan yatırım kararı almış olanların 2018 ve 2019 yıllarında, gerek yatırım teşvik belgelerinin kullanımına yönelik uygulama süreçlerinde gerekse teşvik belgesiz yatırım dönemi karşılaşılacak potansiyel sorunlarının giderilmesinde destek verilecektir. Bununla birlikte potansiyel pazarlar ve yatırımcıların olduğu ülkelere gidilerek veya oradaki iş adamlarının ülkemize davet edilmesine yönelik yatırım ve iş geliştirme organizasyonları planlanmaktadır. Bölge’nin avantajlı olduğu sektörlere öncelik verilecek program, temel olarak ikili görüşmelerin ağırlıkta olacağı ve katılımcı firmalara stant açma imkânının sunulacağı, yatırımcıya ve ihracatçıya yönelik bir organizasyon olacaktır. Organizasyon, büyüme hedefleri olan, dış ticarete açılmak isteyen veya yeni dış ticaret faaliyetlerine başlamış küçük ölçekli işletmelere yönelik olarak yapılacaktır.

İl Yatırım Destek ve Tanıtım Strateji Belgeleri, ilin tanıtımı için temel bir doküman niteliğinde olacak ve yatırım tanıtımı ve yatırımcı çekme hususunda kurum/kuruluşlar arası iş birliği esaslarını da tanımlayacaktır. Bu bağlamda YDO’lar da kendilerine düşen görev ve sorumlulukları 2018-2019 yıllarında da yerine getirecektir.

T.C. Zafer Kalkınma Ajansı

4.7. İzleme ve Değerlendirme

Mali destek programlarının izleme ve değerlendirmesi, daha önceki uygulamalarda kazanılan tecrübeler de dikkate alınarak yapılmakta ve program çıktılarının Bölge’nin kalkınmasına hizmet etmesi hususuna odaklanılmaktadır. Bu bağlamda uygulamada edinilen tecrübelerin, yeni programların tasarlanmasında kullanılması amacıyla ilgili birimlere geri bildirimler yapılmaya devam edilecektir. Sistemli ve düzgün işleyen izleme faaliyetleri sonuç odaklı değerlendirmelerin ve analizlerin yapılmasını mümkün kılacaktır.

T.C. Zafer Kalkınma Ajansı