• Sonuç bulunamadı

Geçici Bir Süre ile Akit Ülkeye Gönderilenler

SOSYAL GÜVENLİK SÖZLEŞMELERİ

C- MEVZUATA TABİ OLMA 1- Genel Kurallar

2- Geçici Bir Süre ile Akit Ülkeye Gönderilenler

Ülkemiz ile ikili sosyal güvenlik sözleşmeleri imzalanmış ülkelere ve Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’ne taraf İtalya, Portekiz ve İspanya’ya işvereni tarafından geçici görevle çalıştırılmak üzere gönderilen kimselere aşağıdaki sosyal güvenlik sözleşmesi hükümlerine göre işlem yapılması gerekmektedir.

a) Türkiye – İngiltere Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Akit taraflardan birinin vatandaşı taraflardan birinin ülkesine istihdam edildiği takdirde, kanuni ikametgâhı işvereni veya kendisini istihdam eden müessesenin iş merkezi diğer tarafın ülkesinde bulunsa dahi, bu kimse hakkında istihdam edildiği yer mevzuatı tatbik olunur.

İş merkezi taraflardan birinin ülkesinde bulunan bir işverenin hizmetindeki kimse, istihdam müddeti içinde, diğer tarafın ülkesine muvakkat bir işin icrası için gönderildiği takdirde, bu diğer tarafın vatandaşı değilse ve gittiği yerde kanuni ikametgâhı yoksa, kendi ülkesinde çalışıyormuş gibi, hakkında kendi mevzuatı tatbik olunur, diğer taraf mevzuatı tatbik olunmaz.

Kanuni ikametgâhı Birleşik Krallık ülkesinde olup Türkiye’de istihdam edilen ve hakkında 2 nci paragraf hükümleri tatbik edilmeyen bir Birleşik Krallık vatandaşı bir tercih yapıp Türkiye’de Sosyal Güvenlik Kurumuna müracaatta bulunmadıkça, hakkında malûliyet, ihtiyarlık ve ölüm sigortaları ile ilgili Türk mevzuatı tatbik olunmaz.

Bu kimse, aynı zamanda kendisi hakkında Birleşik Krallık mevzuatının tatbik edilmesini seçmek hakkını haizdir. Bu hakkı kullandığı takdirde, başka memleketlerden ihtiyarı olarak prim ödeme hakkını kazanmış bir sigortalı imiş gibi, o kimse hakkında Birleşik Krallık mevzuatı tatbik olunur.

a) Türkiye - Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

İş merkezi akit taraflardan birinin ülkesinde bulunan bir işverenin işçisi bu işverenin hesabına çalışmak üzere, geçici olarak diğer akit taraf ülkesine gönderildiği takdirde, bu işçi

hakkında, ikinci akit taraf ülkesinde çalıştığı sürece, sanki ilk akit taraf ülkesinde çalışıyormuş gibi, iş merkezinin bulunduğu akit taraf mevzuatı uygulanır.

Mevzuatı uygulanacak olan akit tarafın yetkili makamı veya onun tayin edeceği mercii işçi ve işverenin müşterek dilekçesi veya muadil sayılan kimsenin dilekçesi üzerine, ilgili kimsenin diğer akit taraf mevzuatına tabi tutulması halinde ilk akit taraf mevzuatının uygulanmasından sarfınazar edilmesine müsaade edebilir. Bu hususta karar alınırken işin şekli ve mahiyeti göz önünde tutulur.

Karar verilmeden önce, mütalaasını bildirmesi için, diğer akit taraf makamına veya onun tayin edeceği mercie fırsat verilir. İşçi bu taraf ülkesinde çalışmıyor ise, önceden son defa çalışmış bulunduğu yer, çalıştığı yer olarak kabul edilir. İşçi önceden bu taraf ülkesinde çalışmamış ise, bu akit taraf yetkili makamının merkezinin bulunduğu yerde çalışmış kabul edilir.

Türkiye Cumhuriyeti i ile Almanya arasında imzalanan “Türk Firmaları İşçilerinin İstisna Akdi Çerçevesinde İstihdamına İlişkin Anlaşma” ya göre, bu anlaşma kapsamında hizmet akdi ile çalıştırılan Türk işçileri hakkında 506 sayılı Kanun (1.10.2008 tarihinden sonra 5510 sayılı Kanun) hükümleri uygulanmaktadır.

“Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile AFC Hükümeti Arasında Türk Firmaları İşçilerinin İstisna Akdi Çerçevesinde İstihdamına İlişkin Anlaşmanın Uygulanması Hakkında Tebliğ”, 24.04.2004 tarih ve 25142 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Söz konusu Tebliğe göre ülkemiz mevzuatında öngörülen primlerin, 01.05.2004 tarihinden başlanarak işçilerin Almanya'da bulundukları süre için prime esas kazancın alt sınırının iki katından az olmamak kaydıyla bu miktar ile üst sınır arasındaki gerçek kazançları üzerinden ödenmesi gerekmektedir.

c) Türkiye-Hollanda Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Türkiye - Hollanda Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin I, II, IV ve V. Kısımları yerine Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin ilgili hükümleri geçerli sayılarak uygulamaya konulmuştur.

Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin, 14-18 inci maddelerinde çalışan kimselerin hangi tarafın mevzuatına tabi olacağına ilişkin hükümler yer almaktadır. Buna göre; Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin;

- 14/a maddesinde; “Bir akit taraf ülkesinde çalışan işçiler, diğer bir akit taraf ülkesinde ikamet etmiş olsalar veya bunları çalıştıran müessesenin iş merkezi veyahut işverenin ikametgahı diğer bir akit taraf ülkesinde bulunsa dahi, ülkesinde çalıştıkları akit taraf mevzuatına tabi olurlar.”

- 15/1-a maddesinde; “14. maddenin (a) bendinde belirtilen kural aşağıdaki istisnalar ve değişikliklerle uygulanır.

(i) Akit taraflardan birinin ülkesinde normal işvereni olan bir müessese tarafından istihdam edilen ve bu müessese hesabına bir işin yapılması için diğer bir akit taraf ülkesine gönderilen işçiler, bu işin görülmesi için tahmin edilen süre on iki ayı geçmemek ve diğer ülkede çalışma sürelerini tamamlamış bulunan işçilerin yerini almak üzere gönderilmemiş olmak şartıyla, ülkesinde istihdam edildikleri akit tarafın mevzuatına tabi olurlar.

(ii) Görülecek işin süresi beklenmedik nedenlerle önceden tahmin edilenden fazla devam ettiği ve on iki ayı geçtiği takdirde, diğer akit tarafın yetkili makamının veya bu makam tarafından tayin edilen merciin muvafakati ile, bu işçiler hakkında, iş tamamlanıncaya kadar, ülkesinde istihdam edildikleri akit tarafın mevzuatı uygulanır.”

hükmüne yer verilmiştir.

Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin geçici görevlendirmeye ilişkin 15-1-a-i-ii madde hükümleri, sosyal güvenlik sözleşmesi bulunmayan ancak Avrupa Birliği üyesi olan İtalya, Portekiz ve İspanya ile ülkemiz arasında da uygulanmaktadır.

d) Türkiye-Belçika Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Akit taraflardan birinin ülkesinde çalışan işçiler veya bu memlekette uygulanan mevzuat bakımından bunların benzerleri, çalıştıkları yerde yürürlükte olan mevzuata tabidirler.

Kanuni ikametgahlarının bulunduğu memleketteki bir işyerine bağlı olup, işveren müessese tarafından diğer memlekette çalıştırılan işçilerle benzerleri, bu memleketteki çalışma süreleri 12 ayı geçmemek şartıyla mutat çalışma yerlerinin bulunduğu memleket mevzuatına tabi olurlar. Bu sürenin, önceden bilinmeyen sebeplerle, 12 ayı aşması halinde geçici olarak çalışılan memleketin yetkili makamının muvafakati ile mutat çalışma yerinin bulunduğu memleket mevzuatının uygulanmasına istisnai olarak devam edilebilir. Uzatma talebinin 12 aylık sürenin sona ermesinden önce yapılması gerekir.

ç) Türkiye – Avusturya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir akit taraf ülkesinde oturan işçiler, kendilerini iki akit taraf ülkesinde çalıştıran bir işveren tarafından diğer akit taraf ülkesine gönderildikleri takdirde, bunlar hakkında diğer akit taraf ülkesinde çalıştıkları 24 üncü takvim ayının sona ermesine kadar, sanki bunlar hala bu taraf ülkesinde çalışıyorlarmış gibi, ilk akit taraf mevzuatı uygulanır.

e) Türkiye – İsviçre Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Merkezi akit taraflardan birinin ülkesinde bulunan bir teşebbüs tarafından çalıştırılan ve geçici bir işin icrası için diğer akit taraf ülkesine gönderilen işçiler, ilk 24 aylık süre içinde, teşebbüs merkezinin bulunduğu ülke mevzuatına tabi olmakta devam ederler.

Diğer akit taraf ülkesindeki çalışma bu süreyi aştığı takdirde, teşebbüs merkezinin bulunduğu taraf mevzuatının uygulanmasına, iki tarafın yetkili makamları arasında mutabık kalınacak bir süre için, istisnai olarak devam edilebilir.

f) Türkiye – Fransa Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

İşverenleri tarafından, belli bir işin icrası maksadıyla, izin süreleri de dahil olmak üzere üç seneyi aşmamak üzere diğer ülkeye gönderilen işçiler, doğrudan doğruya; işverenleri tarafından, belli bir işin icrası maksadıyla geçici olarak diğer ülkeye gönderilen ve çalışma süresi, önceden tahmin edilmiş olsun veya olmasın üç seneyi aşan işçiler, iki memleketin yetkili idari makamları veya bunların vekilleri arasında önceden ve müştereken mutabık kalınmak şartıyla, çalıştıkları memleketin değil, kendi memleketlerinin sosyal güvenlik rejimine tabidirler.

g) Türkiye – Danimarka Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir akit tarafın ülkesinde ikamet eden ve tescilli ofisi veya işyeri o ülkede bulunan bir işveren tarafından istihdam edilen ve bu müessese hesabına bir işin yapılması için geçici olarak öteki akit taraf ülkesine gönderilen bir işçi, gönderildiği bu ülkede kaldığı ilk on iki ay süresince birinci Akit Tarafın mevzuatına tabi olmaya devam eder. Görülecek işin süresi, beklenmedik nedenlerle on iki ayı geçtiği takdirde ülkesinde işin görülmekte olduğu akit tarafın yetkili makamının muvafakati ile bu işçi hakkında, iş tamamlanana kadar birinci akit tarafın mevzuatı uygulanmaya devam eder, böyle bir muvafakat ilk on iki aylık sürenin bitiminden önce istenmelidir.

Tescilli ofisi yada işyeri bir akit tarafın ülkesinde bulunan bir nakliye müessesesi tarafından istihdam edilen bir işçi, diğer akit tarafın ülkesinde çalıştığı zaman, birinci akit tarafın mevzuatına tabi olur. Ancak, bir işçi, mezkûr müessesenin diğer akit taraf ülkesinde bulunan şube veya daimi temsilciliğinde istihdam edildiği ve o ülkede ikamet ettiği takdirde, bu işçi hakkında şube veya daimi temsilcilik hangi akit taraf ülkesinde ise o akit tarafın mevzuatı uygulanır.

ğ) Türkiye – İsveç Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir Akit Tarafın mevzuatı uyarınca sigortalı olan ve bu Tarafın ülkesindeki bir işveren tarafından istihdam edilen bir kişi, bu işveren tarafından diğer Akit Tarafın ülkesinde çalışmaya gönderilirse, ilk Tarafın mevzuatı, ilgili bu Akit Tarafın ülkesinde çalışıyormuş gibi kendisine uygulanmaya devam edilir. Şu şartla ki ikinci olarak anılan Tarafın ülkesindeki çalışmanın on iki aydan fazla sürmesi beklenmemelidir.

Beklenmedik nedenlerle, ikinci olarak Akit Taraf ülkesindeki çalışmasının on iki aylık bu süreden sonrada devam etmesi halinde, ilk Tarafın mevzuatı on iki aydan fazla olmayan bir süre daha ikinci olarak anılan Akit Tarafın yetkili merciinin, birinci on iki aylık sürenin bitiminden önce bunu kabul etmesi şartı ile kendisine uygulanmaya devam edilir.

h) Türkiye – Norveç Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Taraflardan birisinin ülkesinde ikamet eden ve iş merkezi bu tarafta bulunan bir müessesede istihdam edilen bir şahsın bu müessese tarafından diğer taraf ülkesine gönderilmesi halinde, bu şahıs hakkında, diğer taraf ülkesinde kaldığı ilk on iki aylık süre sırasında kendi ülkesinin mevzuatı, şahıs orada istihdam ediliyormuş gibi, uygulanmaya devam eder. Bu istihdam on iki ayı geçtiği takdirde, diğer akit tarafın yetkili makamının veya bu makam tarafından tayin edilen merciin muvafakati ile kendi ülkesinin mevzuatı bu şahıs hakkında uygulanmaya devam edebilir. Bu, milliyetlerine bakılmaksızın bütün işçilere uygulanır.

Kendileri ayrıca çalışmıyorlarsa, bu hükümler, bu kimselerin diğer ülkeye giderken beraber götürdükleri eş ve çocuklarına da aynen uygulanır.

ı) Türkiye – K.K.T.C Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Anlaşmada aksine hüküm yoksa çalışanların mecburi olarak sigortaya tabi tutulmaları ve iş münasebetlerinden doğan ve işverene ait olan hak ve yükümlülükleri bakımından, işverenin ikametgâhı veya iş merkezi diğer akit taraf ülkesinde bulunsa dahi haklarında, çalıştıkları ülkede yürürlükte bulunan mevzuat uygulanır.

İş merkezi akit taraflardan birinin ülkesinde bulunan bir işverenin hizmetindeki kimse geçici olarak bir işin icrası için diğer akit tarafın ülkesine gönderildiği takdirde, bu taraf

ülkesine vardığı tarihten başlayarak yirmi dört ay müddetle kendi ülkesinde çalışıyormuş gibi, hakkında iş merkezinin bulunduğu akit taraf mevzuatı uygulanır.

Çalışma süresi yirmi dört ayı aştığı takdirde; işçi, işverenin veya işveren, işçinin muvafakatini almak şartıyla, önceden istekte bulunur ve diğer akit tarafın yetkili makamı buna muvafakat ederse, bu kimse hakkında iş merkezinin bulunduğu akit taraf mevzuatının uygulanmasına devam edilir.

i) Türkiye-Makedonya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir tarafın mevzuatına tabi olan ve işvereni tarafından diğer taraf ülkesinde 24 ayı geçmeyecek bir süre için istihdam edilmek üzere gönderilen bir kimse, bu hizmetleri birinci taraf ülkesinde yapıyormuş gibi sadece birinci taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. Her iki tarafın yetkili makamlarının önceden onayı ile bu 24 aylık süre, toplam olarak 60 ayı geçmemek kaydı ile uzatılabilir.

j) Türkiye – Azerbaycan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir tarafın mevzuatına tabi olan ve bir tarafın işvereni tarafından diğer taraf ülkesine 24 aydan az bir süre için çalışmaya gönderilen bir şahıs, bu hizmetleri birinci taraf ülkesinde yerine getirilmiş gibi, yalnız birinci taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. Her iki tarafın yetkili makamlarının önceden onaylamasıyla bu süre toplam 60 ayı geçmemek şartıyla uzatılabilir.

k) Türkiye – Romanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir taraf ülkesinde ücretli çalışanlar, bu çalışmaları ile ilgili olarak, kendilerinin diğer taraf ülkesinde oturmaları ya da işverenin veya işverenin işyeri merkezinin diğer taraf ülkesinde bulunması halinde dahi, çalıştıkları taraf ülke mevzuatına tabi olur.

Akit taraf ülkesinde istihdam edilen bir ücretli çalışan, işvereni tarafından belirli bir işin ifası için diğer akit taraf ülkesine geçici görevli olarak gönderilirse, bu kimse aynı işverenin ücretli çalışanı sıfatını koruduğu takdirde, 24 ayı geçmemek koşulu ile birinci akit taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. Her iki akit tarafın yetkili makamlarının önceden onaylaması ile bu süre toplam 60 ayı geçmemek kaydıyla uzatılabilir.

l) Türkiye- Gürcistan Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir tarafın mevzuatına tabi olan ve işvereni tarafından diğer taraf ülkesine 24 aydan az bir süre için çalışmaya gönderilen şahıslar, bu hizmetleri birinci taraf ülkesinde yerine getirilmiş gibi işlem görür ve bu taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. Her iki tarafın yetkili makamlarının önceden onaylamasıyla bu süre toplam 60 ayı geçmemek şartıyla uzatılabilir.

Taraflardan birinin diğer taraf ülkesindeki şube veya daimi temsilcilik bürolarında istihdam edilen şahıslar, şube veya daimi temsilciliğin bulunduğu taraf ülkenin mevzuatına tabidirler.

m) Türkiye- Kanada Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir taraf ülkesinde çalışan, istihdam edilen bir kişi, o işle ilgili olarak, sadece o tarafın mevzuatına tabi olur.

Daimi olarak bir taraf ülkesinde ikamet eden ve diğer tarafın ülkesinde veya her iki taraf ülkesinde kendi hesabına, kendi işinde çalışan bir kimse, o işle ilgili olarak, sadece daimi ikamet ettiği tarafın mevzuatına tabi olur.

Bir tarafın mevzuatına tabi olan ve aynı veya ilgili bir işveren için diğer taraf ülkesinde 24 ayı geçmeyecek bir süre için hizmet vermek üzere istihdam edilen bir kimse, bu hizmetleri birinci ülkede yapıyormuş gibi birinci taraf mevzuatına tabi olur. Her iki tarafın yetkili makamlarının önceden onayı ile bu 24 aylık süre toplam olarak 60 ayı geçmemek kaydı ile uzatılabilir.

Tarafların yetkili makamları, ortak mutabakat ile her hangi bir kişi veya kişi grupları ile ilgili olarak bu madde hükümlerinin uygulanmasını değiştirebilir.

n) Türkiye- Kebek Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bu mutabakatta aksine hüküm bulunmadıkça sözleşmenin 7, 8, 9, 10 ve 11 inci madde hükümleri saklı kalmak üzere, bir tarafın ülkesinde çalışan kimse o tarafın mevzuatına tabidir.

Bir tarafın mevzuatına tabi olan ve işvereni tarafından 60 ayı geçmeyen bir süre için diğer taraf ülkesine geçici olarak gönderilen kimse, geçici görevli olarak bulunduğu süre zarfında, bu çalışma ile ilgili olarak, birinci tarafın mevzuatına tabidir. Bu süre, iki tarafın yetkili makamlarının onayı ile uzatılabilir.

o) Türkiye-Çek Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir taraf ülkesinde ücretli çalışanlar, bu çalışmaları ile ilgili olarak, kendilerinin diğer taraf ülkesinde oturmaları yada işverenin veya işverenin işyeri merkezinin diğer taraf ülkesinde bulunması halinde dahi, çalıştıkları taraf ülke mevzuatına tabi olur.

Faaliyetini bir taraf ülkesinde icra eden bağımsız çalışan, diğer taraf ülkede otursa dahi, faaliyetini yürüttüğü taraf ülke mevzuatına tabi olur.

Akit taraf ülkesinde istihdam edilen bir ücretli çalışan, işvereni tarafından belirli bir işin ifası için diğer akit taraf ülkesine geçici görevli olarak gönderilirse, bu kimse aynı işverenin ücretli çalışanı sıfatını koruduğu takdirde, 24 ayı geçmemek koşulu ile birinci akit taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. 24 ayın sonunda süre uzatması yoktur. Bu durumda çalışılan ülke mevzuatına tabi olunması gerekir.

ö) Türkiye-Bosna-Hersek Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir taraf ülkesinde ücretli çalışanlar, bu çalışmaları ile ilgili olarak, kendilerinin diğer taraf ülkesinde oturmaları yada işverenin veya işverenin işyeri merkezinin diğer taraf ülkesinde bulunması halinde dahi, çalıştıkları taraf ülke mevzuatına tabi olur.

Akit taraf ülkesinde istihdam edilen bir ücretli çalışan, işvereni tarafından belirli bir işin ifası için diğer akit taraf ülkesine geçici görevli olarak gönderilirse, bu kimse aynı işverenin ücretli çalışanı sıfatını koruduğu takdirde, 24 ayı geçmemek koşulu ile birinci akit taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. Her iki akit tarafın yetkili makamlarının önceden onaylaması ile bu süre toplam 60 ayı geçmemek kaydıyla uzatılabilir.

p) Türkiye-Arnavutluk Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir taraf ülkesinde istihdam edilen bir kimse, o işle ilgili olarak, sadece o tarafın mevzuatına tabi olur.

Daimi olarak bir taraf ülkesinde ikamet eden ve diğer tarafın ülkesinde veya her iki taraf ülkesinde kendi hesabına, kendi işinde çalışan bir kimse, o işle ilgili olarak, sadece daimi ikamet ettiği tarafın mevzuatına tabi olur.

Bir tarafın mevzuatına tabi olan ve işvereni tarafından diğer taraf ülkesinde 24 ayı geçmeyecek bir süre istihdam edilen bir kimse, bu hizmetleri birinci taraf ülkesinde yapıyormuş gibi sadece birinci taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. Her iki tarafın yetkili makamlarının önceden onayı ile bu 24 aylık süre, toplam olarak 60 ayı geçmemek kaydı ile uzatılabilir.

r) Türkiye-Lüksembourg Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

Bir taraf ülkesinde ücretli çalışan bir kişi, bu çalışmaları ile ilgili olarak, diğer taraf ülkesinde ikamet etmesi yada işverenin veya işverenin işyeri merkezinin diğer taraf ülkesinde bulunması halinde dahi, çalıştığı taraf ülke mevzuatına tabi olur.

Akit taraf ülkesinde istihdam edilen bir ücretli çalışan, işvereni tarafından belirli bir işin ifası için diğer akit taraf ülkesine geçici görevli olarak gönderilirse, bu kimse aynı işverenin ücretli çalışanı sıfatını koruduğu taktirde, 12 ayı geçmemek koşulu ile birinci akit taraf ülkesinin mevzuatına tabi olur. Çalışma süresinin 12 ayı aşması halinde, ikinci akit tarafın yetkili makamının veya bu makam tarafından tayin edilen kurumun önceden onaylaması ile birinci akit tarafın mevzuatı yeni bir 12 ay için uygulanmaya devam eder.

s) Türkiye-Libya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi

01.09.1985 tarihinde yürürlüğe giren Türkiye – Libya sosyal güvenlik sözleşmesine göre, Libya’da iş yapmakta olan Türk işverenlerin yanında çalışan Türk işçileri “daimi işçi”, Libya’da, Libyalı işveren veya üçüncü bir ülke işvereni yanında çalışan Türk işçileri

“geçici işçi” statüsünde sayılmışlardır.

Daimi işçi statüsündeki işçilerimiz, 506 sayılı Kanuna tabi tutulmakta ve bunların malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları, iş kazaları ile meslek hastalıkları ve analık sigortası primleri Kurumumuza yatırılmaktadır.

Hastalık sigortası primleri, işverenler tarafından Libya mevzuatında öngörüldüğü oranda Libya sosyal güvenlik kurumuna ödenmektedir.

Dördüncü Bölüm

SÖZLEŞMELERE GÖRE KISA

Benzer Belgeler