• Sonuç bulunamadı

GAZİANTEPLİLERİN

Belgede Değerli Okurlarımız editörden (sayfa 124-127)

İL TANITIMI

Gaziantep girişimcilik ruhu ile tanınan bir kent olması dolayısıyla, İŞKUR olarak girişimciliğin pekiştirilmesi ve geliştirilmesi noktasında özverili çalışmalara devam edilmektedir. KOSGEB-İŞKUR destekleri ile açılan ve Gaziantep’e özgü yöresel yemeklerin yapıldığı restoran yoğun müşteri akınına uğramaktadır.

Uyuşturucu bağımlılığından kurtulmak için tedavi gören gençler İŞKUR ve Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ortaklığıyla açılan bahçıvanlık kursuyla el becerilerini geliştirmekte ve park bahçelerin bakımını yapmaktadırlar. Kurs sonrasında uyuşturucu ile tanıştıkları mekanlarda istihdam edilerek park ve bahçe düzenlemesinde çevreye kalıcı hizmet vermektedirler. Madde bağımlısı gençler, İŞKUR ile hem meslek öğreniyor hem rehabilite oluyor. Gaziantep Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği, İŞKUR ve Emniyet Müdürlüğü Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü koordinesinde suça itilmiş risk altındaki gençlere yönelik “Mesleğim Var Geleceğim Güvende Projesi” kapsamında açılan metal şekillendirme ve kaynakçılık kurslarını bitiren kursiyerler sertifikalarını alarak işe başladı. İŞKUR, diğer ortaklarıyla yaptığı bu anlamlı çalışmalarla gençlerin kötü alışkanlıkları rehabilite ediliyor, aldıkları cep harçlıkları ile özgüven duyguları artıyor ve meslek öğrenerek uygun çalışma alanlarında istihdam ediliyorlar.

2015 yılı içerisinde 8 kariyer günü düzenlenerek, üniversiteler, meslek odaları, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile işverenlerimizin katılımıyla gençlerimizin ve öğrencilerimizin kariyer planlamalarına destek olunmuştur. İŞKUR kurum faaliyetleri ve özellikle işbaşı eğitim programları yerinde anlatılmıştır. Engellilere yönelik yapılan özel uygulama ve hizmet

alanlarıyla il müdürlüğümüz engellilerin gönlünü fethetmiştir. Her Çarşamba engelli kesimlerin işe yerleştirilmeleri amacıyla engelli ve işveren buluşması yapılmaktadır. İŞKUR bütçesi ile engellilere hizmet vermek amacıyla tahsis edilen özel donanımlı araçla engelli iş arayanlar işverenlerin işletmelerine taşınmakta veya kendi evlerine bırakılarak sorunsuz ulaşım ve işe yerleştirme hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca zaman zaman engellilerle beraber sosyal etkinlikler yaparak piknik ve sinema gibi aktivitelerde birlikte keyifli zaman geçirilmektedir. Bu uygulamalar sayesinde Gaziantep’te engelli kadrosu doluluk oranı % 93 oranında seyretmektedir.

İŞKUR İl Müdürlüğü, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Gaziantep Esnaf Sanatkârlar Odalar Birliği ve işbirliği programları kapsamında sertifikalarını alan “Girişimci Kadın Çiftçilerimiz”, tarım sektöründe yapacakları işlerle elde edecekleri ürünlere iyi pazar ortamı yaratarak kadının iş yapabilirliğini gösterip tarım alanında farkındalık oluşturdu.

2014 yılında il müdürlüğü personelleri tarafından hazırlanan proje ile tüm İŞKUR personeli işaret dili eğitiminden geçirilerek, “konuşan eller projesi” ile sessiz iş arayanlarımıza çözüm olunmuştur.

GAZİANTEP İNSAN KAYNAKLARI VE İSTİHDAM FUARLARI (GAİF)

Gaziantep’te değişik sektör ve alanlarda fuarlar yapılmakta olup Gaziantep ili “fuarcılık kenti” olarak adlandırılır. Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün düzenlediği İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarları bu fuarlar içinde özel bir öneme sahiptir. Bu fuar işe yerleştirme hizmetlerinin yanı sıra İŞKUR-Üniversite-Sanayi işbirliğini geliştirerek sektörün en çok ihtiyaç duyduğu kalifiye işgücü olarak tarif edilen üniversite mezunu gençlerin teorik bilgi kapasitesini pratik çalışmalarla tamamlayarak staj ve iş olanaklarına ulaşmasını sağlıyor.

Her yıl yaklaşık 45-50 bin kişinin katılım sağladığı istihdam fuarları sayesinde iş arayanlar ve işverenler aynı çatı altında buluşturularak istihdam noktasında büyük başarılar elde ediyor. Fuarda, yeni girişimcilere, üniversite öğrenci ve mezunlarına ilham kaynağı olabilecek başarılı girişimcilerin hayat hikayeleri de anlatılıyor Ayrıca iş dünyası ile yakın ilişki kurulması

nedeniyle sürekli

değişen ve

gelişen iş dünyası t a l e p l e r i n i n hızla öğrenilip değerlendirilmesi fırsatı sunuluyor.

BAŞARILAR VE ÖDÜLLER

> Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün bütün personeli ekip ruhuyla çalışarak 2015 İl Müdürlükleri hedef kriterlerinde hedeflerin tamamında başarı gösterip gruptaki diğer iller arasında ilk sırada yer aldı. İl Müdürü Siraç EKİN il müdürğü ve çalışanları adına başarı ödülünü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Süleyman SOYLU’nun elinden aldı.

> İşsizlik sigortası işlemleri kapsamında 3 yıl üst üste Türkiye birincisi olan Gaziantep İşsizlik Sigortası Servisi üstün başarılardan dolayı teşekkür belgesi ile ödüllendirdi.

> İPTA (İşgücü Piyasası Talep Araştırması) 2014 yılı hedef gerçekleştirme sonuçlarına göre Gaziantep cevaplılık oranında büyük şehirler arasında birinci oldu.

İL TANITIMI

YAYINLAR

Gaziantep İŞKUR yaptığı projelere dayalı hizmetlerini kamu oyu ile paylaşmak amacı ile yayın haline getiriyor. Bu çalışmalar Kuruma yeni atanan çalışanların daha kısa sürede Kurum faaliyetlerini öğrenmelerini sağladığı gibi diğer Kurumlara örnek teşkil ediyor. Bu yayınlardan başlıcaları:

• 2012-2017 Gaziantep Çalışma ve İş Kurumu Eylem Planı

• Gaziantep’te İŞKUR (2012-2015) • İstihdamda Gaziantep Gaziantep’te

İŞKUR

• Sosyal yardımlar ve istihdam çalışmaları

GAZİANTEP SURİYELİ

MİSAFİRLERİ KENDİNE YAKIŞIR ŞEKİLDE AĞIRLIYOR…

Gaziantep’te yaşayan Suriyelilerin sayısı 350.000’e ulaşmıştır. İslahiye, Nizip, Karkamış ilçelerinde 5 adet çadır ve konteyner kent merkezleri kurulmuş olup buraya yerleşenlere hizmet verilmektedir.

İŞKUR, geçici eğitim merkezlerinde ve konteyner kentlerde ve çevre temizliğinin yapılması amacıyla TYP’den yeterli sayıda katılımcı sağlamakta ve katkı sunmaktadır.

18 ve üzeri yaşlarda bulunan geçici koruma statüsündeki Suriyelilerin yaklaşık 25.000’i işgücüne katılımını sağlayarak Gaziantep’te imalat ve üretime yönelik sektörlerin yanı sıra Gastronomi alanında da katkı sağlayarak, ekonominin güçlenmesine katkı sağlamışlardır.

Şehir merkezlerinde ikamet edenlerin, sanat ve kültürlerini Ülkemizin sanat ve kültürleri ile birleştirerek bazı sektörlerin canlanmasına yol açmışlardır.

Gaziantep ilinde bölgesel

Belgede Değerli Okurlarımız editörden (sayfa 124-127)