• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.14. Güvenirlik Verileri

Güvenirlik, tek denekli araştırmalarda gözlemcilerin bağımsız ölçümlerle gözlemleyip, kayıt ettikleri hedef davranışların aldığı değerlerin kararlılık göstermesidir (Tekin-İftar, 2018).

69

Tek denekli araştırmalar da uygulama güvenirliği ve gözlemci güvenirliği olmak üzere iki tür veri toplanmaktadır. Güvenirlik verileri toplanmadan önce hedef davranışların sınırları belirlenip gözlenebilir ve ölçülebilir terimlerden oluşacak şekilde açıkça yazılıp Uygulama Güvenirliği Formu haline getirilmiştir. Uygulama sürecinin açık ve ayrıntılı bir şekilde yazılmasının sebebi gözlemcinin daha doğru ve objektif bir gözlem yapmalarını sağlayıp araştırmacının uygulama sürecinde takip ettiği adımlar konusunda gözlemci ile görüş birliğini sağlamaktır (Erbaş, 2018). Gözlemcinin gözlemleyeceği oturumlar yansız atama yoluyla atanmış olup gözlemci farklı öğrencilerin tüm uygulama aşamalarının belirli oturumlarını gözlemlemişlerdir.

3.14.1. Uygulama güvenirliğinin hesaplanması

Uygulama güvenirliği, planlanan uygulamanın araştırmacı tarafından ne kadar doğru ve eksiksiz uygulandığını belirlemek amacıyla yapılmaktadır. Araştırmacının uygulama sürecini planlandığı şekilde uygulayıp uygulamaması araştırma bulgularını etkileyeceğinden dolayı uygulama güvenirliğini belirlemek tek denekli araştırmalarda oldukça önemlidir (Tekin-İftar, 2018). Araştırmada uygulama güvenirliği özel eğitim öğretmeni olan bir gözlemci tarafından Uygulama Güvenirliği Veri Kayıt Formu kullanılarak toplanmıştır (EK 17). Gözlemci sınıfta öğrencinin görmeyeceği bir yere oturarak uygulama sürecini gözlemleyip veri kayıt formuna işaretlemelerini yapmıştır. Uygulama güvenirliği yüzdesi gözlenen uygulamacı davranışının planlanan uygulamacı davranışına bölünüp 100 ile çarpılmasıyla hesaplanmaktadır (Erbaş, 2018).

Gözlemci yalnızca birinci ve üçüncü öğrencinin uygulama sürecini ve değerlendirme sürecini tamamını gözlemlemiştir. Gözlemcinin birinci öğrenci tüm oturumlarını gözlemlemesi sonucunda uygulama güvenirliği %98,24; üçüncü öğrenciyi gözlemlemesi sonucunda ise %100 olarak hesaplanmıştır.

Öğrencilerin uygulama sürecinden ve değerlendirme sürecinden alınan video kayıtların en az %30’unu rastgele seçilerek gözlemciden bu videoları izleyip Uygulama Güvenirliği Veri Kayıt Formunu doldurması istenmiştir. Videoların rastgele seçimi yapılırken her öğrenciden ve her uygulama evresinden videoların olmasına dikkat edilmiştir.

Birinci öğrenciden değerlendirme oturumlarından yaklaşık %35’i yani toplamda (başlama düzeyi, öğretim sonu, izleme, genelleme başlama düzeyi, genelleme öğretim sonu, genelleme izleme) 14 oturumdan beşi gözlemci tarafından izlenmiş ve güvenirliği %100 bulunmuştur.

İkinci öğrenciden değerlendirme oturumlarından yaklaşık %31’i yani toplamda (başlama düzeyi, öğretim sonu, izleme, genelleme başlama düzeyi, genelleme öğretim sonu,

70

genelleme izleme) 16 oturumdan beşi gözlemci tarafından izlenmiş ve güvenirliği %100 bulunmuştur.

Üçüncü öğrenciden değerlendirme oturumlarından yaklaşık %31’i yani toplamda (başlama düzeyi, öğretim sonu, izleme, genelleme başlama düzeyi, genelleme öğretim sonu, genelleme izleme) 19 oturumdan altısı gözlemci tarafından izlenmiş ve güvenirliği %100 bulunmuştur.

Birinci öğrencinin uygulama oturumlarından ön koşul becerileri harekete geçirme aşamasının % 50’si (iki oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Stratejinin tanıtılması aşamasının %100’ü (bir oturumun tamamı) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %93,75 bulunmuştur. Model olma aşamasının %33’ü (üç oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Stratejiyi ezberleme oturumunun %100’ü (bir oturumun tamamı) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Rehberli uygulama aşamasının %33’ü (altı oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Bağımsız uygulama aşamasının %50’si (iki oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Silikleştirme aşamasının %33’ü (altı oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %94 bulunmuştur. Genelleme aşamasının %50’si (dört oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %90,9 bulunmuştur.

İkinci öğrencinin uygulama oturumlarından ön koşul becerileri harekete geçirme aşamasının % 50’si (2 oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %88,8 bulunmuştur. Stratejinin tanıtılması aşamasının %100’ü (bir oturumun tamamı) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Model olma aşamasının %50’si (iki oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %97,1 bulunmuştur. Stratejiyi ezberleme oturumunun %100’ü (bir oturumun tamamı) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Rehberli uygulama aşamasının %50’si (dört oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Bağımsız uygulama aşamasının %50’si (iki oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Silikleştirme aşamasının %40’ı (beş oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %89 bulunmuştur. Genelleme aşamasının %50’si (dört oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği % 90,9 bulunmuştur.

Üçüncü öğrencinin uygulama oturumlarından ön koşul becerileri harekete geçirme aşamasının % 50’si (iki oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği

71

%100 bulunmuştur. Stratejinin tanıtılması aşamasının %100’ü (bir oturumun tamamı) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %93,75 bulunmuştur. Model olma aşamasının %33’ü (üç oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %94,2 bulunmuştur. Stratejiyi ezberleme oturumunun %100’ü (bir oturumun tamamı) gözlemci tarafından izlenip uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Rehberli uygulama aşamasının %33’ü (6 oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Bağımsız uygulama aşamasının %50’si (iki oturumdan biri) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %100 bulunmuştur. Silikleştirme aşamasının %42’si (yedi oturumdan üçü) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %89 bulunmuştur. Genelleme aşamasının %50’si (dört oturumdan ikisi) gözlemci tarafından izlenmiş ve uygulama güvenirliği %90,9 bulunmuştur.

Tablo 3.18 Uygulama güvenirliği verileri

Öğ ren ciler Değ er len dir m e Uygulama Gen ellem e T o p lam Ön Ko şu l B ec er iler i Har ek ete Geç ir m e Stra tejin in T an ıtıl m as ı Mo d el Olm a Stra tejiy i E zb er lem e R eh b er i Uy g u lam a B ağ ım sız Uy g u lam a Sil ik leşt ir me Birinci Öğrenci %100 %100 %93,75 %100 %100 %100 %100 %94 %90,9 %97,62 İkinci Öğrenci %100 %88,8 %100 %97,1 %100 %100 %100 %89 %90,9 %96,2 Üçüncü Öğrenci %100 %100 %93,75 %93,75 %100 %100 %100 %89 %90,9 %96,37 Toplam %100 %96,26 %95,83 %96,95 %100 %100 %100 %90,66 %90,9 %96,73

2.14.1. Gözlemci güvenirliğinin hesaplanması

Araştırmada gözlemci güvenirliği hesaplanırken, gözlemciye uygulamanın değerlendirme oturumlarına (başlama düzeyi, öğretim sonu değerlendirmeleri, izleme, genellemeye ait değerlendirmeler) ait oturumların en az %30’u izletilmiştir. Gözlemciye, Gözlemci Güvenirliği Formu (EK 18) verilerek videoları izleyerek öğrenci performansına göre formu doldurması istenmiştir. Gözlemci formu doldurmaya başlamadan önce öğrencinin işlem, sonuç ve aşama olarak doğru yaptığı problemlerin doğru, herhangi bir adımda yanlış yaptıysa ya da boş bıraktıysa yanlış kabul edildiği gözlemciye aktarılmıştır. Gözlemciden izlediği değerlendirme oturumlarında öğrencilerin toplama ve çıkarma işlemi çözme performanslarındaki doğru sayısını belirlemesi beklenmiştir.

72

Gözlemci video kayıtları izleyip formları doldurduktan sonra araştırmacı ve gözlemcinin değerlendirmeleri karşılaştırılıp gözlemci güvenirliği hesaplanmıştır. Gözlemci güvenirliği hesaplanırken gözlemci ve araştırmacı görüş ayrılığı, gözlemci ve araştırmacının görüş ayrılığı ve görüş birliğinin toplamına bölünüp 100 ile çarpılması ile hesaplanmıştır (Erbaş, 2018).

Birinci öğrenciden değerlendirme oturumlarından yaklaşık %35’i yani toplamda (başlama düzeyi, öğretim sonu, izleme, genelleme başlama düzeyi, genelleme öğretim sonu, genelleme izleme) 14 oturumdan beşi gözlemci tarafından izlenmiş ve güvenirliği %100 bulunmuştur.

İkinci öğrenciden değerlendirme oturumlarından yaklaşık %31’i yani toplamda (başlama düzeyi, öğretim sonu, izleme, genelleme başlama düzeyi, genelleme öğretim sonu, genelleme izleme) 16 oturumdan beşi gözlemci tarafından izlenmiş ve güvenirliği %100 bulunmuştur.

Üçüncü öğrenciden değerlendirme oturumlarından yaklaşık %31’i yani toplamda (başlama düzeyi, öğretim sonu, izleme, genelleme başlama düzeyi, genelleme öğretim sonu, genelleme izleme) 19 oturumdan altısı gözlemci tarafından izlenmiş ve güvenirliği %100 bulunmuştur.

Tablo 3.19 Gözlemci güvenirliği verileri

Öğrenciler Değerlendirme Oturumları Gözlemci Güvenirliği

Birinci Öğrenci %100

İkinci Öğrenci %100

Üçüncü Öğrenci %100

73

BÖLÜM 4 4.BULGULAR

Bu araştırmada tek denekli araştırma yöntemlerinde çoklu yoklama modelinin, yoklama denemeli çoklu yoklama deseni kullanılarak Uyarlanmış Bunu Çöz! Stratejisi’nin öğrenme güçlüğü olan öğrencilerin matematikte problemlerini çözme becerilerine etkisi incelenmiştir. Bulgular kısmında öğretim sonu bulgularına, genelleme bulgularına ve sosyal geçerlilik bulgularına yer verilmiştir.