• Sonuç bulunamadı

3. YÖNTEM

3.4. Öğrenciler ve Seçimi

Araştırmaya Ankara ili Sincan ilçesinde eğitimine devam eden öğrenme güçlüğü olan üç öğrenci katılmıştır. Öğrenciler aranan ön koşul becerileri sağlayan öğrenciler arasından seçilmiştir. Bu ön koşul beceriler;

a) Öğrenme güçlüğü tanılı olma, b) Ortaokula devam etme,

c) Matematik dersinde destek eğitim alma,

d) Eldesiz toplama işlemini ve onluk bozmadan çıkarma işlemini %90 oranında doğru bir şekilde yapabilme,

e) Eldesiz toplama ve onluk bozmadan çıkarma işlemi içeren matematik problemlerinden az bir en fazla dört tanesini çözebilme.

f) Kuruma düzenli olarak devam etme.

Araştırmaya katılacak öğrencileri belirleyebilmek amacıyla Ankara ili Sincan ilçesinden bir özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi belirlenmiştir. Bu kurumda çalışan yetkili kişiler ve öğretmenler ile görüşmeler yapılarak aranan ön koşul becerilere uyan öğrenme güçlüğü olan ve kuruma devamsızlık yapmayan öğrenciler belirlenmiştir. Belirlenen bu öğrencilerin diğer ön koşul becerileri sağlayıp sağlamadıklarını belirlemek amacıyla ön koşul becerilerinin değerlendirmesi yapılmıştır. Bu ön koşul değerlendirmede önce eldesiz toplama işlemi içeren

53

bir değerlendirme kâğıdı öğrenciye verilerek çözdürülmüştür ve %90 oranında doğru olarak çözmesi beklenmiştir. Daha sonra onluk bozmadan çıkarma işlemi içeren değerlendirme kâğıdı verilip çözdürülmüştür ve yine %90 oranında doğru olarak çözmesi beklenmiştir. Son olarak ise tek aşamalı toplama ve çıkarma işlemi içeren 10 değişim problemi verilip çözmesi istenmiş ve bu problemlerden en az bir en fazla dört tanesini çözebilmesi beklenmiştir. Değerlendirme alınan 10 öğrenciden belirlenen ön koşul becerileri sağlayan altı öğrenci araştırma kapsamına alınmıştır. Bu öğrencilerin aileleri ve öğretmenleriyle görüşülerek çalışmaya katılmaları hususunda gerekli izinler alınmıştır. Belirlenen öğrenciler arasından üç öğrenci tesadüfi örnekleme ile seçilerek araştırmaya dahil edilmiştir.

Öğrencileri seçerken aşağıdaki süreçler izlenmiştir.

Şekil 3.5 Deneklerin seçiminde izlenen süreçler

3.4.1. Öğretmen görüşmesi

Öğrencileri belirlemek amacıyla belirlenen kurumda çalışan öğretmenler ile görüşmeler yapılmıştır. Görüşmeler yapılırken Öğretmen Görüşme Formu (EK 2) kullanılmıştır. Bu form üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde öğrenciye ait kişisel bilgilere (ad, soyadı, okulu, sınıf düzeyi, engel türü ve destek eğitim alıp almadığı) yer verilmiştir. İkinci bölümde öğrenciye ait genel olarak okuma yazma ve matematik performansına ilişkin sorulara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise öğrencinin matematiğe ilişkin işlem ve problem çözme performansına yönelik sorulara yer verilmiştir. Öğretmenler ile görüşme yüz yüze yapılmış ve öğretmenin verdiği cevaplar forma işlenmiştir. Öğretmenler ile yapılan görüşmeler ışığında yedi öğrenci belirlenmiştir.

•Öğrenme güçlüğü tanılı olma

•Ortaokula devam etme •Kuruma devamlı olma •Matematik dersinden

destek eğitim alma

Öğrenci Özellikleri •Öğretmen görüşmesi Birinci Aşama •İşlem performansı •Toplama ve çıkarma işlemi çözme performansı İkinci Aşama

54

3.4.2. Öğrencinin işlem performansının belirlenmesi

Öğretmenler ile yapılan görüşmeler sonucunda belirlenen yedi öğrenci ile işlem performansı değerlendirmesine geçilmiştir. Bu değerlendirmeyi yapabilmek için 10 tane eldesiz toplama işlemi ve 10 tane onluk bozmadan çıkarma işlemi ayrı kâğıtlara hazırlanmıştır. Ayrıca öğrencinin performansını kaydetmek amacıyla Toplama ve Çıkarma İşlemi Performans Kayıt Çizelgesi ( EK 3) hazırlanmıştır. Öğrenci ile karşılıklı oturularak önce öğrencinin önüne eldesiz toplama işlemi içeren değerlendirme kâğıdı konulmuştur ve öğrenciye ‘Şimdi senden bu kâğıttaki soruları çözmeni istiyorum.’ yönergesi verilmiştir. Öğrenci soruları çözdükten sonra 15 dk. ara verilmiştir ve bu süreçte öğretmen öğrencinin yanıtlarını kayıt çizelgesine işlemiştir. Ara bittikten sonra bu sefer öğrenciye onluk bozmadan çıkarma işlemi içeren değerlendirme kâğıdı verilmiştir ve yine aynı şekilde ‘Şimdi senden bu kâğıttaki soruları çözmeni istiyorum.’ yönergesi verilmiştir. Öğrenci soruları çözdükten sonra yanıtları kayıt çizelgesine işlenmiştir. Tüm öğrencilerin işlem performansları belirlendikten sonra altı öğrencinin eldesiz toplama işlemini ve onluk bozmadan çıkarma işlemini %90 oranında doğru bir şekilde yapabildiği bir öğrencinin ise istenen ön koşul beceriyi sağlamadığı görülmüştür.

3.4.3. Öğrencinin bir aşamalı toplama ve çıkarma işlemi içeren değişim problemi çözme performansının belirlenmesi

İşlem performansı ile ilgili ölçütü sağlayan öğrencilerin ile bir aşamalı toplama ve çıkarma işlemi içeren değişim problemi çözme performanslarını belirleyebilmek amacıyla tekrar bir değerlendirme yapılmıştır. Bu değerlendirmede bir aşamalı toplama ve çıkarma işlemi içeren değişim problemi değerlendirme kâğıdı (EK 7) ve Problem Çözme Performans Kayıt Çizelgesi (EK 6) kullanılmıştır. Bir aşamalı toplama ve çıkarma işlemi içeren değişim problemi değerlendirme kâğıdında 10 problem yer almaktadır. Bu problemlerden beş tanesi toplama işlemi içeren değişim problemi, beş tanesi de çıkarma işlemi içeren değişim problemi olarak planlanmıştır. Öğrenci ile karşılıklı oturarak ‘Şimdi seninle matematik problemi çözeceğiz. Senden sana verdiğim kâğıttaki problemleri çözmeni istiyorum.’ diyerek öğrenciye yönerge verilmiştir. Öğrenci verilen problem çözme kâğıdındaki problemleri çözdükten sonra yanıtları Problem Çözme Performans Kayıt Çizelgesine işlenmiştir. Tüm öğrencilerin verileri toplandıktan sonra beş öğrencinin, eldesiz toplama ve onluk bozmayı gerektirmeye çıkarma işlemi içeren matematik problemlerinden en az bir en fazla dört tanesini çözebilme ön koşul ölçütünü sağladığı belirlenmiştir. Aynı zamanda okul idaresi ile görüşülerek öğrencilerin kuruma devamlılığı hakkında bilgi alınmış ve devam sorunları olmadığı neticesine ulaşılmıştır. Bu öğrencilerden üç tanesi tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilerek araştırmaya dahil edilmiştir.

55

3.4.4. Katılım izni

Ön koşul becerileri sağlayan öğrencilerin ailesi ve öğretmenleriyle görüşmeler yapılarak uygulama süreci ile ilgili gerekli bilgilendirmeler yapılmıştır. Çalışmaya kabul eden ailelere çalışmayı kabul ettiklerine dair Aile Onay Formu (EK 1) imzalattırılmıştır.