• Sonuç bulunamadı

22 Göstergeler ve kontrol lambaları

Soğutma sıvısı sıcaklığı/Soğutma sıvısı seviyesi  

Motor işletme ısısına erişene kadar  kontrol lambası yanıyor1). Yüksek motor de-virlerinden, tam gaz vermekten ve kuvvetli motor yüklemelerinden kaçınınız.

Kontrol lambası , kontak açıldığında bir kaç saniye için yanar.

Kontrol lambası  yanar veya sürüş esnasında yanıp sönmeye başlarsa, soğutma sıvısı sıcaklığı çok yüksektir veya soğutma sıvısı seviyesi çok düşüktür.

Uyarı sinyali olarak ilaveten akustik bir ses duyulur.

Böyle bir durumda durunuz, motoru durdurunuz ve soğutma sıvısı seviyesini kon-trol ediniz, gerekirse soğutma sıvısı ilave ediniz ⇒ Sayfa 150, Soğutma sıvısı ilave etme.

Eğer mevcut şartlarda soğutma sıvısının doldurulması mümkün değilse, sürüşe de-vam etmeyiniz. Motoru durdurunuz ve bir yetkili servisten yardım alınız, çünkü ak-si taktirde ağır bir motor hasarı ortaya çıkabilir.

Eğer soğutma sıvısı sıcaklığı öngörülen bölgede ise, sıcaklığın yükselmesi soğutma sıvısı fanındaki bir fonksiyon arızasından kaynaklanıyor olabilir. Radyatör fanının si-gortasını kontrol ediniz, gerekirse değiştiriniz ⇒ Sayfa 177, Aküdeki sigortaların konumu (Düz şanzıman, otomatik şanzıman DSG).

Soğutma sıvısı seviyesi ve fan sigortası iyi durumda olmasına rağmen, kontrol lam-bası  sönmez ise, sürüşe devam etmeyiniz. Bir yetkili servisten yardım talebinde bulununuz.

Lütfen aşağıdaki uyarılara dikkat ediniz ⇒ Sayfa 149, Soğutma sistemi.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Check coolant! Owner's manual (Soğutma sıvısını kontrol edin! Seyir defteri!)

DİKKAT

Eğer siz teknik nedenlerden dolayı durmak zorunda kaldıysanız, o zaman aracı trafik akışından emniyetli bir mesafe uzağa bırakınız ve motoru durdurunuz ve flaşörleri yakınız ⇒ Sayfa 42, Flaşör sistemi düğmesi .

Yakıt rezervi 

Kontrol lambası , eğer daha 7 litrenin altında bir yedek yakıt mevcut ise yanar.

Uyarı sinyali olarak ilaveten akustik bir ses duyulur.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Please refuel! Range... km (Lütfen yakıt doldurunuz! Menzil...km)

Motor yağı  

Kontrol lambası  kırmızı yanıyor (Düşük yağ basıncı) Kontrol lambası, kontak açıldığında bir kaç saniye için yanar 2).

Eğer kontrol lambası motor çalıştıktan sonra sönmez veya sürüş esnasında yanıp sönmeye başlar ise, durunuz ve motoru kapatınız. Yağ seviyesini kontrol ediniz ve gerekli ise yağ doldurunuz ⇒ Sayfa 148.

İlave bir uyarı sinyali olarak üç bip sesi duyulur.

Eğer mevcut şartlarda motor yağının doldurulması mümkün değilse, sürüşe devam etmeyiniz. Motoru durdurunuz ve bir yetkili servisten yardım alınız, çünkü aksi taktirde ağır bir motor hasarı ortaya çıkabilir.

Yağ miktarı iyi durumda olsa bile, eğer kontrol lambası yanıyorsa, sürüşe devam etmeyiniz. Motoru rölantide dahi çalıştırmayınız. En yakın yetkili servisten yardım talebinde bulununuz.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Oil Pressure Engine off! Owner's manual! (Yağ basıncı: Motor kapalı! Seyir defteri!)

Kontrol lambası  sarı yanıyor (Düşük yağ miktarı)

Eğer kontrol lambası sarı yanarsa, muhtemelen yağ miktarı çok düşüktür. Mümkün olan en kısa sürede yağ seviyesini kontrol ediniz veya motor yağı ilave ediniz

⇒ Sayfa 148.

İlave bir uyarı sinyali olarak bir bip sesi duyulur.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir: £

1) Bilgi ekranı olan araçlar için geçerli değildir.

2) Bilgi ekranı olan araçlarda kontak açıldıktan sonra kontrol lambası  yanmaz, sadece bir arıza ol-duğunda veya motor yağı seviyesi düşük olol-duğunda yanar.

Check oil level! (Yağ seviyesinin kontrol edin!)

Motor kaputu 30 saniyeden daha uzun açık kalırsa, kontrol lambası söner. Eğer motor yağı ilave edilmemiş ise, kontrol lambası yaklaşık 100 km sonra tekrar yanar.

Kontrol lambası  sarı renkte yanıp sönüyor (motor yağ seviyesi sensörü arızalı)

Motor yağ seviyesi sensöründe bir arıza ortaya çıkarsa, bu durum kontak açıldıktan sonra akustik bir sinyal tarafından ve kontrol lambasının defalarca yanmasıyla gös-terilir.

Motorun hemen bir yetkili servis tarafından kontrol edilmesini sağlayınız.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Oil sensor Workshop! (Yağ Sensörü, Servis!)

DİKKAT

Eğer siz teknik nedenlerden dolayı durmak zorunda kaldıysanız, o zaman aracı trafik akışından emniyetli bir mesafe uzağa bırakınız ve motoru durduru-nuz ve flaşörleri yakınız ⇒ Sayfa 42.

Kırmızı renkli yağ basıncı kontrol lambası , yağ seviyesi göstergesi değil-dir! Bu bakımdan, yağ seviyesi düzenli aralıklarla, en iyisi her yakıt alımından sonra kontrol edilmelidir.

Motor kaputunu açarken ve soğutma sıvısı seviyesini kontrol ederken, uya-rılara dikkat ediniz ⇒ Sayfa 146, Motor bölmesindeki çalışmalar.

Kapı açık 

Kontrol lambası , bagaj kapağı veya bir veya daha fazla kapı açıldığında yanar. Sü-rüş esnasında kapılardan biri açılırsa, kontrol lambası  yanar ve akustik bir sinyal sesi duyulur.

Bu kontrol lambası, kontak kapalı olsa bile yanar. Kontrol lambası en fazla 5 dakika yanar.

Bilgi ekranı olan araçlarda bu kontrol lambasının yerinde bir araç sembolü

bulun-maktadır ⇒ Sayfa 17.

Cam yıkama sistemindeki sıvı seviyesi

Eğer cam yıkama sisteminde sıvı seviyesi çok düşük ise, kontak açıldığında kontrol lambası  yanar. Sıvı ilave edin ⇒ Sayfa 156.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Top up wash fluid! (Cam yıkama sıvısını tamamlayın!)

Egzoz gazı kontrol sistemi 

Kontrol lambası  kontak açıldıktan sonra yanar.

Kontrol lambası, motor çalıştıktan sonra sönmezse veya sürüş esnasında yanarsa, egzoz ile ilgili bir parçada bir arıza vardır. Motor kumandası tarafından seçilen acil program, özenli bir sürüş tarzı ile en yakın yetkili servise gitmenizi sağlar.

Anti patinaj sistemini (ASR) kapatma  ASR sistemi devre dışı olduğunda  kontrol lambası yanar.

ASR ile ilgili diğer bilgiler ⇒ Sayfa 122.

Lastik hava basıncı gözetimi 

Eğer lastiklerden birinde dolum basıncının önemli bir düşüşü ortaya çıkarsa, kon-trol lambası  yanar. Hızınızı azaltın ve tüm lastiklerin hava basıncını mümkün olan en kısa sürede kontrol ediniz veya düzeltiniz ⇒ Sayfa 157.

Uyarı sinyali olarak ilaveten akustik bir ses duyulur.

Kontrol lambasının  yanıp sönmesi durumunda sistemde bir arıza var demektir.

Bir yetkili servisi arayınız ve arızanın giderilmesini sağlayınız.

Lastik hava basıncı gözetim sistemi ile ilgili diğer bilgiler ⇒ Sayfa 126.

DİKKAT

Kontrol lambası  yanıyorsa, hızınızı hemen azaltınız ve kuvvetli fren ve manevralardan kaçınınız. İlk fırsatta hemen durunuz ve lastikleri ve hava ba-sınçlarını kontrol ediniz.

Belirli şartlarda (örn. sportif sürme, kış mevsiminde veya tabanı gevşek yol-lar) kontrol lambası  gecikmeli yanar veya hiç yanmaz.

Not

Eğer akü söküldüyse, kontak açıldıktan sonra kontrol lambası  yanar. Kısa bir mesafe geride bırakıldıktan sonra kontrol lambası mutlaka sönmelidir. 24

Göstergeler ve kontrol lambaları

Vites kolu kilidi  (otomatik şanzıman)

Yeşil kontrol lambası  yandığı zaman, fren pedalına basınız. Bu hareket, vites ko-lunu P veya N konumundan çıkartmak için gereklidir.

Vites kolu kilidi ile ilgili diğer bilgiler ⇒ Sayfa 86. Anti patinaj sistemi (ASR) 

Kontrol lambası , kontak açıldığında bir kaç saniye için yanar.

Sürüş esnasında ayarlama işleminde kontrol lambası yanıp söner.

ASR sisteminde bir arıza olduğunda, kontrol lambası sürekli yanar.

TCS sistemi, ABS ile birlikte çalıştığı için, bir ABS arızasında ASR kontrol lambası da yanar.

Kontrol lambası , motor çalıştıktan hemen sonra yanarsa, TCS sistemi teknik ne-denlerden dolayı kapatılmış olabilir. Böyle bir durumda, kontağı kapatıp açarak TCS sistemini tekrar devreye sokabilirsiniz. Kontrol lambası söndüğü zaman, TCS siste-mi tamamen çalışır durumdadır.

ASR ile ilgili diğer bilgiler ⇒ Sayfa 122, Anti patinaj sistemi (ASR).

Not

Eğer akü bağlantısı ayrıldı ise, kontak açıldıktan sonra kontrol lambası  yanar. Kı-sa bir meKı-safe geride bırakıldıktan sonra kontrol lambası mutlaka sönmelidir.

Elektronik dengeleme programı (ESP) 

Kontrol lambası , kontak açıldığında bir kaç saniye için yanar.

ESP sistemi aracı dengelemek için yardım ettiği sırada (örn. bir tekerleği frenle-mek), gösterge panelindeki kontrol lambası  yanar.

ESP sisteminde bir arıza olduğunda, kontrol lambası  sürekli yanar.

ESP sistemi, ABS ile birlikte çalıştığı için, bir ABS arızasında ESP kontrol lambası da yanar.

Kontrol lambası , motor çalıştıktan hemen sonra yanarsa, ESP sistemi teknik ne-denlerden dolayı kapatılmış olabilir. Böyle bir durumda, kontağı kapatıp açarak ESP sistemini tekrar devreye sokabilirsiniz. Kontrol lambası söndüğü zaman, ESP siste-mi tamamen çalışır durumdadır.

ESP ile ilgili diğer bilgiler ⇒ Sayfa 121, Elektronik dengeleme programı (ESP).

Not

Eğer akü bağlantısı ayrıldı ise, kontak açıldıktan sonra kontrol lambası  yanar. Kı-sa bir meKı-safe geride bırakıldıktan sonra kontrol lambası mutlaka sönmelidir.

Anti blok sistem (ABS) 

Kontrol lambası , ABS'nin çalışır durumda olduğunu gösterir.

Kontrol lambası, kontak açıldıktan sonra veya motoru çalıştırma sırasında bir kaç saniye için yanar. Otomatik bir test işleminden sonra lamba söner.

ABS'de arıza

Eğer ABS kontrol lambası , kontak açıldıktan sonra bir kaç saniye içinde sönmez ise, veya hiç yanmaz ise, veya sürüş esnasında yanar ise, sistem iyi durumda değil-dir. Araç sadece normal fren sistemi ile frenlenir. Derhal bir yetkili servis arayınız ve sürüş tarzınızı arızaya uyarlayınız, zira arızanın kapsamının ne kadar büyük ol-duğunu bilemezsiniz.

ABS ile ilgili diğer bilgiler ⇒ Sayfa 124, Anti blok sistem (ABS).

Tüm fren sisteminde arıza

Eğer ABS kontrol lambası , fren sistemi kontrol lambası  ile birlikte yanarsa, sadece ABS değil, aksine fren sisteminin bir başka bölümü de arızalıdır ⇒  .

DİKKAT

Eğer fren sistemi kontrol lambası , ABS kontrol lambası  ile birlikte ya-narsa, hemen durunuz ve haznedeki fren hidroliği seviyesini kontrol ediniz

⇒ Sayfa 151, Fren hidroliği. Eğer sıvı seviyesi MIN işaretinin altına inmiş ise, aracınızı artık sürmeyiniz - Kaza tehlikesi! Teknik yardım talebinde bulununuz.

Motor kaputunu açarken ve fren hidrolik seviyesini kontrol ederken, uyarı-lara dikkat ediniz ⇒ Sayfa 146, Motor bölmesindeki çalışmalar.

Fren hidroliği seviyesi iyi durumda ise, ABS sisteminin ayarlama fonksiyonu devre dışı kalır. O zaman fren yapma sırasında arka tekerlekler çok hızla bloke olabilirler. Bu şartlarda aracın arkası savrulabilir - Savrulma tehlikesi! En yakın yetkili servise kadar yavaş bir şekilde sürünüz ve arızanın giderilmesini

sağla-yınız.

Fren sistemi 

 kontrol lambası düşük fren hidrolik seviyesinde veya ABS'de bir arıza varsa ya-nar.

Kontrol lambası  yanıp sönerse ve üçlü akustik sinyal sesi duyulursa aracı durdu-runuz ve fren hidrolik seviyesini kontrol ediniz ⇒  .

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Brake fluid Owner's manual (Fren hidroliği! Araç kitabı)

Fren sistemi fonksiyonun da (örn. fren basıncı dağılımı) etki eden bir ABS arızasın-da, ABS kontrol lambası  yanar ve aynı anda fren sistemi kontrol lambası  ya-nıp sönmeye başlar. Sadece ABS değil, bilakis fren sisteminin bir başka parçasının da arızalı olduğunu hesaba katınız ⇒  .

İlave uyarı sinyali olarak bir de üç misli akustik sinyal sesi duyulur.

Yetkili servise dikkatli gidiş sırasında, kendinizi mutlaka daha yüksek pedal kuv-vetlerine, daha uzun fren mesafelerine ve daha büyük bir fren pedalı boşluğuna ayarlamalısınız.

Fren sistemi ile ilgili diğer uyarılar ⇒ Sayfa 123, Frenler.

DİKKAT

Motor kaputunu açarken ve fren hidrolik seviyesini kontrol ederken, aşağıdaki uyarılara dikkat ediniz ⇒ Sayfa 146, Motor bölmesindeki çalışmalar.

Fren sistemi kontrol lambası  kontak açıldıktan sonra sönmezse veya sü-rüş esnasında yanarsa, derhal durunuz ve haznedeki fren hidroliği seviyesini kontrol ediniz ⇒ Sayfa 151, Fren hidroliği. Eğer sıvı seviyesi MIN işaretinin altı-na inmiş ise, aracınızı artık sürmeyiniz - Kaza tehlikesi! Teknik yardım

talebin-de bulununuz.

El freni 

Kontrol lambası , el freni çekili durumda iken yanar. Bunun haricinde, eğer aracı 6 km/saatten daha yüksek bir hızla en az 3 saniye sürerseniz, akustik bir uyarı sin-yali duyulur.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Release parking brake! (Park frenini bırakınız!)

Hız ayar sistemi 

Hız ayar sistemi devredeyken  kontrol lambası yanar.

Hava yastığı sistemi  Hava yastığı sisteminin denetlenmesi

Kontrol lambası , kontak açıldığında bir kaç saniye için yanar.

Kontrol lambası sönmez ise veya sürüş esnasında yanarsa, veya yanıp sönerse, bir sistem arızası vardır ⇒  . Bu ayrıca, kontak açıldıktan sonra kontrol lambası yan-maz ise, aynı şekilde geçerlidir.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Error: Airbag (Arıza: Hava yastığı)

Hava yastığı sisteminin çalışmaya hazır olması, bir hava yastığının devre dışı bıra-kılması durumunda bile elektronik olarak denetlenir.

Eğer ön, yan veya kafa hava yastığının veya kemer gerdiricisinin araç sistem test cihazı ile devre dışı bırakılırsa aşağıdaki geçerlidir:

● Kontrol lambası , kontak açıldıktan sonra 3 saniye için yanar ve ardından 2 saniyelik aralıklarla 12 saniye yanıp söner.

Bilgi ekranında şu metin gösterilir:

Airbag/belt tensioner deactivated! (Hava yastığı/emniyet kemeri gerdiricisi devre dışı!)

Yolcu tarafındaki kumanda panelinin alın tarafındaki düğme (hava yastıklarını devre dışı bırakma) ile yolcu ön hava yastığı devre dışı bırakılmış:

● Kontrol lambası  kontak açıldıktan sonra 4 saniye yanar;

● Hava yastıkları devre dışı bırakılırsa, bu durum kumanda panelinin orta kısmın-daki sarı kontrol lambası yazısının      yanması ile gösterilir ⇒ Say-fa 112.

DİKKAT

Eğer bir arıza varsa, hava yastığı sistemini hemen bir yetkili servise kontrol et-tiriniz. Aksi halde bir kaza durumunda hava yastıklarının açılmama tehlikesi

meydana gelir. £

Benzer Belgeler