• Sonuç bulunamadı

Göstergebilimsel Çözümleme Bulgularının Yorumlanması

BÖLÜM 2: GÖSTERGEBİLİMSEL ÇÖZÜMLEME

3.6. Bulguların Yorumlanması

3.6.1. Göstergebilimsel Çözümleme Bulgularının Yorumlanması

Filmlerin göstergebilimsel çözümlemelerine ait bulgular göz önüne alındığında her iki filmin de başlangıç ve bitişinde benzer bir teknik kullanıldığı görülmüştür. Watchover of Turkey filmi Meryem Abouloafa’nın gözlerini açmasıyla başlarken gözlerini kapatmasıyla bitmiştir. Tüm filmi onun bakış açısıyla izliyormuş izlenimi yaratılmıştır. Aynı zamanda son karelerin başa dönerek tekrar edilmesi ve hızlanması da hatırlatıcı bir etki yaratmaktadır. Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey filminde de yamaç paraşütü yapan bir kişinin bakış açısı yansıtılmaya çalışılmıştır. Filmin başlangıcı ve bitişi aynı şekildedir. Watchover of Turkey filminde olduğu gibi tekrarlayan karelere yer verilmiştir. Türkiye’de bir haftada neler yapılabilir sorusunun yanıtı aranıyormuş gibi bir izlenim yaratılmaya çalışmıştır.

Her iki filmde de doğaya ilişkin göndermeler yapıldığını söylemek mümkündür. Watchover of Turkey filminde daha çok yağmur sesleri, ıslak toprak ve rüzgar gibi unsurlara yer verilirken, Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey filminde ise denize ve plajlara ilişkin göndermeler mevcuttur. Antik kent kalıntıları, sahil kentlerinin dar sokakları da gösterilmiştir. Film boyunca kullanılan müzikler ve ses efektleri de bu sahnelerle uyumlu hareket etmiştir.

Watchover of Turkey filminde gündelik hayata ilişkin göstergeler daha yoğun olarak kullanılmıştır. Çarpık kentleşme, okey oynayan kişiler, sokakta oynayan çocuklar, gündelik yaşamında kişiler ve çalışanlar yer almıştır. Örneğin filmin bir sahnesinde İstiklal Caddesinin kalabalığı, tramvayda yolculuk yapan kişilerin ruh halleri ve hareketleri gündelik yaşamın akışında verilmiştir. Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey’de ise bu vurgu devinimlerle, sabah gün doğumundan gün batımına kadar geçen süreçler yansıtılmıştır. Aynı zamanda sahil kentlerinin dar sokakları gösterilmiştir.

173

Sokaklarda geziniyormuş izlenimi yaratılarak gündelik yaşam yansıtılmıştır. Fakat sokakların boş olması, insanlara yer verilmemiş olması dikkat çekici bir unsurdur. Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey filminde daha çok batılı göstergeler kullanılırken, Watchover of Turkey’de doğu batı sentezi yapılmıştır. Özellikle bir broşürde deve, deve heybeleri, kına yakılmış eller, tespih çeken kişiler, koyun güden çoban, ahırda hayvanlara bakan kişiler, silahla ateş eden biri gösterilerek geleneksellik vurgulanmıştır. Sokak dansçıları, sokak müzisyenleri, bale yapan baletleri, sokak ressamları, İstiklal Caddesinin hareketliliği, gece hayatı ile daha kozmopolit bir yapıya işaret edilmiştir.

İnsan unsuru göz önüne alındığında Watchover of Turkey filmindeki kişilere gündelik yaşamları içerisinde yer verildiği görülmektedir. Bazı sahnelerde, çekildiğinden habersiz insanlar kullanılmıştır. Yaşlıların yüzlerine odaklanılmıştır. Göstergebilimsel açıdan bakıldığında bu, yaşanmışlıklara ve olgunluğa ilişkin bir göstergedir. Genel olarak değerlendirildiğinde ise çocukların güler yüzlü, meraklı ve heyecanlı yansıtıldığı, gençlerin ve yaşlıların daha asık suratlı ve gündelik yaşama uyum sağlamaya çalışırken bezgin göründüğünü söylemek olasıdır. Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey’de ise insan unsuruna çok sık yer verilmemiştir. Genel olarak modern kadın vurgusu yapmıştır. Gösterilen kadınlar daha çok batılıdır. Kadınlar tek başlarına yer almıştır. Kadının gücü gösterilmeye çalışılmıştır. Bu filmde çocuklara hiç yer verilmemiştir. Watchover of Turkey’de Mustafa Kemal Atatürk’e yer verilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk’ten önce gelenekselliğe ilişkin kareler gösterilirken ardından bir kuş uçurulmuş, Mustafa Kemal Atatürk’ün kendi sesinden “Ne Mutlu Türk’üm Diyene” sözü duyulmuştur. Bunun ardından daha modern ve batılı sahnelere yer verilmiştir. Bu karelerle Mustafa Kemal Atatürk’ün kurduğu modern Türkiye’ye işaret edildiği düşünülmektedir.

Watchover of Turkey filminde dini anlamda hoşgörü vurgulanmıştır. Bir camide Kuran-ı Kerim okuyan ve ibadet eden insanlar gösterilirken bir sonraki karede kilise, Meryem ana mozaiği yer almıştır. Başka bir karede ise Kuran-ı Kerim’den ayetlere odaklanılmıştır. Bunu takip eden karede ise kilise de mum yakıldığı gösterilmiştir. Watchover of Turkey’de İslamiyet’e ve ibadet şekline ilişkin göndermeler de vardır. Başka bir sahnede ise sema yapan semazenler yansıtılmıştır. Turquoise Timepalse-A

174

Week In A Turkey filminde ise dini unsurlar daha çok mekânsal olarak gösterilmiştir. Gösterilen camilerin de daha çok dış görüntülerine yer verilmiştir. Bireylerin ibadetlerine ilişkin göndermeler yapılmamıştır.

Watchover of Turkey filminde genel olarak daha çok metafor ve metonomiye yer verilmiştir. Örneğin deve hörgüçleri ile kırsal yaşama ilişkin bir gönderme yapılmıştır. Çarpık kentleşme ile düşük düzeyli ailelere ve yaşam tarzı ilişkilendirilerek metonim yaratılmıştır. Çamaşırların sokağa asılması, uçağın bu çamaşırların üzerinden geçmesi ile de bir metonim yaratılarak düşük düzeyli sosyo-kültürel ailelere gönderme yapılmıştır. Kuşun gösterilmesinin ardından uçağa geçiş yapılmasıyla bu iki sahne arasında düz değişmece yapılmıştır.

Her iki filmde de çeşitli turizm türleri vurgulanmıştır. Watchover of Turkey genel olarak macera turizmi, kültür turizmi, balon turizmine ilişkin sahnelere gönderme yaparken, Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey ise deniz turizmine ve macera turizmine ilişkin göndermeler yapmıştır. Watchover of Turkey’de sıklıkla balon turizmine ve Kapadokya’ya ait sahneler kullanılmıştır. Yamaç paraşütü yapan kişiler gösterilmiştir.

Filmlerde kültürel unsurlar gösterilmekle birlikte Watchover of Turkey’de daha sık ve çeşitli unsurlar kullanılmıştır. Özellikle nazar boncuğu, hamam kültürü, el işçiliği, halı kilim dokumları ve oyalar sıklıkla yer almıştır. Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey ise Kapalı Çarşı’da hediyelik eşyalar da nazar boncuğu ve bakır ve gümüşten yapılmış fincan takımları gösterilmiştir.

Her iki filmde de hayvanlar yer alsa da Watchover of Turkey filminde yer alan hayvan sayısı daha fazladır. Özellikle kuş sık olarak kullanılmıştır. Gerek düz değişmece olarak gerekse de çekim tekniklerinde geçiş olarak kuşlara yer verilmiştir. Bir sahne de ise bir kuş ve bir çocuk arasında geçiş sağlanmaya çalışılmıştır. Her iki hareketin benzerliğinden yararlanılarak düz değişmece yapılmıştır. Bunun yanı sıra sokak hayvanları da yansıtılmıştır. Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey filminde sadece bir sahnede kaplumbağa görülmüştür. Müziğin temposunun yavaşladığı bu sahnede kaplumbağa ile müzik arasında bir bağdaşım oluşturulmaya çalışılmıştır.

175

Filmlerin müzikleri değerlendirildiğinde Watchover of Turkey filminin müzikleri ve sesleri yükselip alçalmaktadır. Arada filmin kompozisyonuna uygun olarak Meryem Abouloafa’ın sesi kullanılmıştır. Turquoise Timepalse-A Week In A Turkey filminde ise daha hareketli müzik seçilmiştir.

3.6.2. İçerik Analizine İlişkin Bulgularının Yorumlanması