• Sonuç bulunamadı

3.4. Görüşmeler Sonucunda Elde Edilen Bilgiler

3.4.2. Görüşmelerden Elde Edilen cevaplar

AHMET YILÇAY

(ustanın Kalfası ve Kündekari ustasıdır). (Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-1967 den beri tanıyorumUstanın kalfasıydım.1973 yılına kadar doğramacı kalfasıydım.Doğramacı olarak ayrıldım İşyerimi açtım.Ortaklarımdan ayrılarak 1985 yılında mevlüt Usta Kocatepe camii’nin kapılarını alıncaKündekariyida öğrenmek üzere yeniden kalfa olarak 1987 sonuna kadarBeraber Çalıştım.1988’ de kendi kündekari atölyesini açtım.

2-Çok güzel zevkli bir iş.Yok olan sanatı yeniden canlandırmaya çalışıyoruz.Kündekari olark fark yok Malzeme farkı olabilir.Malzeme bulmada zorluk çekiyoruz.Ama günümüzde Kündekarinin isim yapması nedeniyle her önüne gelen taklit kündekari olan çakma ve yapıştırma şeklinde çalışarak onunda ötesinde taksimatlı kapı yaptığında kündekari kapı yaptım diye çıkıyor.

174

3- Temelden yetiştirilmek üzere kalfa gelebilirse sanat okullarından ;bir ,iki günü kündekariye meraklı kişileri gönderilirse yetiştirilir.Ama yetenekli,istekli merak edene kapımız her zaman açık.Çırak yetiştirmeye devam ediyoruz azda olsa çocuklarım ve kalfalarım bu işi devam ettireceklerdir.

4-kündekari son derece gerkli ,günümüzdeki sanatsal yapılarolan camilerin kapı,pencere kepenkleri,mihrap,minber gibi ve ecdadın bıraktığıeserlerin restorasyon çalışmasında mutlaka yapılması öğretilmesi gereken bir sanattır.

5-genelde camii işleri ama özel işlerde alıyoruz.hiç yapılmamış bir şey denemek istediğimizde de bir benzeri çıkıyor.

Kadir yıldız: (Minber-Mihrap ustasıdır). (Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-Minber Mihrap ustasıyım.ustayı47 yıldır tanıyorum verimli ve başarılı buluyorum.Kündekari sanatını dile getirdi canlandırdı.İki yıldır beraber çalıştık. 2-Makine kullanımıyla delik zıvanada yenilikler getirdi.çıta üzerindeki açıyı kesmek için yaptığı makine da bir ilkti.Oymada yine aynısı makine kullanılması ilkti.

3-ustanın bu sanatı geleceğe aktaracağından eminim.Çünkü üsluplu dürüst sanatkardır.Konyanın sanatkarıdır.

4-Unutulmuş sanatı kendi imkanlarıyla tekrardan canlandırdı .Nekadar gerekli olduğu bu sanata olan ihtiyaçla gözler önüne geldi.

5-Biz camii işleri yapıyoruz.

Hasan Hüseyin çiller:

175

(Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-Kündekari ustası mevlüt çiller babamdır.bugüne kadar yaptığı çalışmalarda yaptığı her işin zirvesini yapmaya çalıştı.Zoru sever.ilkokul çağlarımda iken marangozluk yapıyordu.Marangozluk makinelarının testere ve bıçaklarını bileyen insanların işini beğenmeyerek kendi çalışmaları ile avrupadan ithal bir makinenın bir benzerini yaparak

“hayal gücünü katarak” özel bir makine yaptı.Bileme tezgahı tekti, sürekli arayış içinde idi.Metal işinin gürültüsünü bahane ederek bıraktı.derin kuyu sondaj işi yaptı bir süre.Sondajdan marangozluğa döndü.

2-Çalışmaları yeteri kadar güzel ama güzel olan her şey korunmuyor.Ustanın eserlerinin ömrü korunursa olur.Ankara Kocatepe camii kapılarını yağlıboya ile boyamışlar.Bu kadar zor ve sabır gereken bir iş korunmalıdır.

3-kündekariye katkı ve yenilikler deyince yaptığı makinedan bahsedebiliriz.Maalesef kündekariyiyapamıyoruz.çıtaların açılı kesimlerini yapıyoruz.Köşe açılarının kesilme işlemi kayıtlar üzerindeki birleşim yerlerinin delik ve zıvana açılarını kendisinin özel dizayn ettiği bir makina ile %5 hataya kadar açılarını kesebiliyoruz.Sıfır hata ahşap olması dolayısı ile muhakkakki birkaç kez alıştırmaya gerek duyulmaktadır.

4-Geleneksel türk el sanatlarının iki boyutlu ,Üç boyutlu Oyma YapılabilenBölümleri CNS makinesı ile devam eder program kısmı.Mekanik X Y Zhareketlerini yapan motor ve kontrol ünitesi var.ahşap,taş… malzeme önemli değil.

Mehmet Emin Yıldız: (Kündekari ustasıdır). (Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-Kendi atölyemde Kündekari işi ile yapıyorum.Ustayı 1990 dan itibaren tanıyorum.Bir sene beraber çalıştık.

2-Kündekariyi sevdirdi,püf noktalarını öğretti.Daha önceden yapan yoktu.Yeniden gün yüzüne çıkartan usta oldu.

176

3-Elsanatları konusunda merak uyandırdı .İlgi çekti.Bu meslekte devam etmeyi düşünüyorum.İmkan ve fırsat buldukçada atölyede çalışanlara öğretecegiz.Usta bizi destekledi.

4-biz Kündekarinin taklitlerini yapıyoruz Oyma yapmıyor bilmiyoruz.

5-Babam sahte kündekariyi öğrenmişkendi gayretleriyle bizde devam ediyoruz.Ahşap rahle,minber,mihrap,kürsü,merdiven yapıyoruz.

Saim kıyıcı:

(Ustanın çırağı ve Torunu). (Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-Ustayı dedem olduğu için ve iş yerinde çalıştığım için tanıyorum .Burda bir yıldır tanıyorum,Bir senedir ustanın çırağı olarak çalışıyorum.Çok disiplinli her işin üzerinde dikkatlice inceler.Yapılan çalışmalar titizlikle yapıldığı için çok değerli işler.

2-Kündekariyi yeniden diriltti Unutulmak üzereydi.Gün yüzüne çıkarttı.Gelen stajyerlere katkısı ve yardımı oldu. Bu mesleği elinden geldiği kadar öğretip uygulamalı olarak aktarıyor.

3-Öğrendiğim kadar gelecek nesillere aktaracağım.Burda kalıcı olarak çalışmayı düşünüyorum.

4-Sanat okulları yeterli diyemem.

Havva Çiller: (ustanın Gelini).

177

1-Ustanın 18 yıldır geliniyim. Mizacı sert, içinde yumuşak bir insandır.Şefkat yumağı vardır.Dikkat edici,seçici bir insandır.Babam daha sabırlı iken biraz stresli bir yapıya sahipoldu son yıllarda.Yedirmeyi,içirmeyi çok sever.Gönülden davranır. 2-Sabır gereken iş ve sabırla yapıyor.Unutulmuş bir mesleği tekrar adiriltti.Herkesin yapacağı bir iş değil.

3-Yaptığı eserlerle katkı da bulunmuştur. Kündekarinin yanında kayıp olmuş desenleri tekrar tanıttı .Oyma sanatını teknolojiye taşıyarak güncelleştirme yaptı. 4-Eşim bu sanatı devam ettirmek istiyor. Asıl işinden vakit bulamıyor emekli olana kadar bir şey diyemem.Ama bu sanatın unutulup tekrar kaybolmasına izin verileceğini sanmıyorum.Devam edeceğine inanıyorum.

5-Babam kendisini camii işlerine adamış, özel çalışmıyor.Mescid-i Aksa konusunda hizmetinin yarım kalmasına üzüldü.u sanatlada teknoloji yan yana devam edecektir.

Ali Öztürk:

(Asansör kabini imalatçısı). (Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-Asansör kabini imalatçısısıyım. Beş yıldır tanıyorum 2002 de tanıştık.Emeğini esirgemeyen, başarıyı seven, mesleğine uygun ,Ahilik törelerini bilen çok değerli bir insandır.

2-Birlikte hiç çalışmadık.Yaptığı çalışmaları çok güzel buluyorum ,Çok beğeniyorum ,yapılan kapıları ve eserleri hayranlıkla izliyorum.

3- Unutulmak üzere olan kündekariyi canlandırmış, teknoloji ile bu sanatı birlikte yürütmesi bir ilktir.

4-Yaygın eğitimin daha etkili olacağına inanıyorum.

5- Mevlüt Beyin bu sanatı gelecek nesillere aktaracağına inanıyorum. Teknolojiyide kullanarak Devam ettirecek nesilleri yetiştiriyor .

178

İsmail Başgümüş: (mobilyacı).

(Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-Ben mobilyacıyım.Ustayı 18 senedir tanıyorum.Usta dürüst karekterli, geleneklerine bağlı büyüklerine saygılı ve dürüst bir insandır.

2- Hiç beraber çalışmadık. Yaptığı işler çok güzel Yok olmuş sanatı yeniden başlattı. 3-Kündekariyi sadece müzelerde kalmaktan kurtardığını düşünüyorum. Her şeyden önce bu sanatı tanıtıp bizlere sevdirdi.Bu sanata teknolojiyi sokarak bir ilke ön ayak oldu.Şimdi başkalarıda bu işi yapıyor.Onun üzerinde kalfa yetiştirdi.Bu sanatı mabhcup etmeden devam ettireceklerdir.

4-Sanat okullarının yeterli olmadığı aşikardır. Sanatları yaşatmak için insanlar farklı yollara baş vuruyor.

5-Teknoloji ile bu sanatın yan yana yürüdüğü gözümüzün önünde başka bir şey söylemeye gerk yok diye düşünüyorum.

Tevfik Esvap (Suntacı)

(Mayıs-2007 de Görüşülmüştür).

1-Suntacılık yapıyorum. Otuz senedir tanıyorum ustayı. Sanatını seven, öğretmekten ve yardım etmekten zevk duyan bir insandır.

2- Hiç beraber ortak iş yapmadık.

Yaptığı eserler çok iyi , çok güzel kendini bu sanata adamış bir insan diyebilirim. 3-Sanatkar usta işinin ehli bu işi canlandırmıştır. Bugünkü şartlarda tek uygulamaya çalışıyor. Kündekarinin hayatına makineyi ve teknolojiyi o sokmuştur.

4- Sanat okulları yeterli olsa idi çırak ve kalfa konusunda bu kadar sıkıntı olmazdı diye düşünüyorum. Tek kalfa Ahmet Yılçay oda bu işi yapıyor.

179

Benzer Belgeler