• Sonuç bulunamadı

Finansal tabloların düzenlenmesinde kullanılan temeller ve kullanılan özel muhasebe politikalarıyla ilgili bilgiler (devamı)

2. Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı) 1. Hazırlık Esasları (devamı)

2.1.1. Finansal tabloların düzenlenmesinde kullanılan temeller ve kullanılan özel muhasebe politikalarıyla ilgili bilgiler (devamı)

Devam eden riskler karşılığı:

Teknik Karşılıklar Yönetmeliği uyarınca sigorta şirketleri, yürürlükte bulunan sigorta sözleşmeleri dolayısıyla ortaya çıkabilecek tazminatların, ilgili sözleşmeler için ayrılmış kazanılmamış primler karşılığından fazla olma ihtimaline karşı, beklenen hasar prim oranını dikkate alarak devam eden riskler karşılığı ayırmakla yükümlüdürler. Beklenen hasar prim oranı, gerçekleşmiş hasarların kazanılmış prime bölünmesi suretiyle bulunur. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 13 Aralık 2012 tarih ve 2012/15 sayılı “Devam Eden Riskler Karşılığı Hesaplamasında Yapılan Değişiklik Hakkında Genelge”

(“2012/15 no’lu Genelge”) uyarınca, söz konusu beklenen hasar prim oranı hesaplaması 31 Aralık 2020 ve 2019 tarihleri itibariyle ana branş bazında yapılmıştır. Branş bazında hesaplanan beklenen hasar prim oranının %95’in üzerinde olması halinde, %95’i aşan oranın net kazanılmamış primler karşılığı ile çarpılması sonucunda bulunan tutar, net devam eden riskler karşılığı, %95’i aşan oranın brüt kazanılmamış primler karşılığı ile çarpılması sonucunda bulunan tutar brüt devam eden riskler karşılığı olarak hesaplanır. Brüt tutar ile net tutar arasındaki fark ise reasürör payı olarak dikkate alınır.

Ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan 18 Temmuz 2012 tarih ve 2012/13 no’lu

“Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Hakkında Sektör Duyurusu”

(“2012/13 no’lu Sektör Duyurusu”) ile 2015/30 ve 2016/1 sayılı “Devam Eden Riskler Karşılığı Hesabına İlişkin Sektör Duyuruları” (“2015/30 ve 2016/1 no’lu Sektör Duyuruları”) uyarınca, yapılan devam eden riskler karşılığı hesaplaması için belirlenen beklenen hasar prim oranının tespitinde kullanılan açılış muallak tazminat karşılığı tutarının cari dönem ile tutarlı bir şekilde yeniden belirlenmesi gerekmektedir.

Şirket, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle yaptığı hesaplama sonucunda 5.618.349 TL tutarında net devam eden riskler karşılığı hesaplamış ve kayıtlarına yansıtmıştır (31 Aralık 2019: 2.603.175 TL) (4 ve 17 no’lu dipnotlar).

Şirket, 31 Aralık 2020 tarihi itibarıyla Devam Eden Riskler Karşılığı hesaplamasını, Kara Araçları Sorumluluk branşında 2016/37 sayılı Genelgeye uygun olarak hesaplamış ve hesaplama sonucunda karşılık yükümlülüğü oluşmamıştır.

Türk Nippon Sigorta A.Ş.

31 Aralık 2020 Tarihi İtibariyle

Finansal Tablolara İlişkin Açıklayıcı Dipnotlar

(Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.)

2. Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı) 2.1. Hazırlık Esasları (devamı)

2.1.1. Finansal tabloların düzenlenmesinde kullanılan temeller ve kullanılan özel muhasebe politikalarıyla ilgili bilgiler (devamı)

Muallak hasar ve tazminat karşılığı:

Şirket, tahakkuk etmiş ve hesaben tespit edilmiş ancak daha önceki hesap dönemlerinde veya cari hesap döneminde fiilen ödenmemiş tazminat bedelleri veya bu bedel hesaplanamamış ise tahmini bedelleri ile gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedelleri için muallak tazminat karşılığı ayırmaktadır. Muallak hasar karşılığı eksper raporlarına veya sigortalı ile eksperin değerlendirmelerine uygun olarak belirlenmekte olup ilgili hesaplamalarda rücu, sovtaj ve benzeri gelir kalemleri tenzil edilmemektedir.

31 Aralık 2020 tarihi itibariyle, tahakkuk etmiş ve hesaben tespit edilmiş muallak tazminat karşılığı ile;

içeriği ve uygulama esasları, Teknik Karşılıklar Yönetmeliği ve 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 5 Aralık 2014 tarih ve 2014/16 sayılı “Muallak Tazminat Karşılığına İlişkin Genelge” ve ilgili düzenlemelerde belirlenmiş olan aktüeryal zincir merdiven yöntemleri kullanılarak belirlenen tutar arasındaki fark gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedeli olarak muhasebeleştirilmektedir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan ve 1 Ocak 2015 tarihinde yürürlüğe girmiş olan 5 Aralık 2014 tarih ve 2014/16 sayılı “Muallak Tazminat Karşılığına İlişkin Genelge” uyarınca, 31 Aralık 2014 tarihine kadar geçerli olan 2010/12 sayılı “Aktüeryal Zincirleme Merdiven Metoduna İlişkin Genelge”, 9. ve 10. maddeleri haricinde yürürlükten kaldırılmış olup, 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren gerçekleşmiş ancak raporlanmamış tazminat karşılığının, Şirket aktüerinin görüşleri çerçevesinde belirlenen en iyi tahminler doğrultusunda hesaplanması hükmü getirilmiştir. Söz konusu genelgeye göre, gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedellerine ilişkin hesaplamalarda kullanılan verinin seçimi, düzeltme işlemleri, en uygun metodun ve gelişim faktörlerinin seçimi ile gelişim faktörlerine müdahele aktüeryal yöntemler kullanılarak Şirket aktüeri tarafından yapılır. İlgili genelgede gerçekleşmiş ancak raporlanmamış hasar karşılığı hesaplamasında, Standart Zincir, Hasar/Prim, Cape Cod, Frekans Şiddet, Munich Zinciri veya Bornhuetter-Ferguson aktüeryal zincirleme merdiven metodlarının (“AZMM”) kullanılacağı belirtilmiş ve şirketlere her branş için bu yöntemlerden birini seçme hakkı tanınmıştır. Bu bağlamda, Şirket, 31 Aralık 2020 tarihi itibariyle yapılan gerçekleşmiş ancak raporlanmamış tazminat karşılığı hesaplamalarında, Şirket, aktüer görüşleri doğrultusunda Genel Sorumluluk, Kaza, İhtiyari Mali Mesuliyet ve Hastalık/Sağlık branşları için Bornhuetter-Ferguson (B-F), ve diğer tüm branşlar için gerçekleşen hasarlar üzerinden Standart Zincir yöntemini seçmiştir.

Şirket tahakkuk etmiş ve hesaben tespit edilmiş ancak daha önceki hesap dönemlerinde veya cari hesap döneminde fiilen ödenmemiş tazminat bedelleri veya bu bedel hesaplanamamış ise tahmini bedelleri ile gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedelleri için muallak tazminat karşılığı ayırmaktadır.

Hesap dönemlerinden önce meydana gelmiş ancak bu tarihlerden sonra ihbar edilmiş tazminatlar, gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedelleri (IBNR) olarak kabul edilmektedir.

Türk Nippon Sigorta A.Ş.

31 Aralık 2020 Tarihi İtibariyle

Finansal Tablolara İlişkin Açıklayıcı Dipnotlar

(Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.)

2. Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı) 2.1. Hazırlık Esasları (devamı)

2.1.1. Finansal tabloların düzenlenmesinde kullanılan temeller ve kullanılan özel muhasebe politikalarıyla ilgili bilgiler (devamı)

Muallak hasar ve tazminat karşılığı (devamı)

28 Temmuz 2010 tarih ve 27655 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sigorta ve Reasürans ile Emeklilik Şirketlerinin Teknik Karşılıklarına ve Bu Karşılıkların Yatırılacağı Varlıklara İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ve 5 Aralık 2014 tarih ve 2014/16 sayılı “Muallak Tazminat Karşılığına İlişkin Genelge” uyarınca, aktüeryal zincirleme merdiven metodları (“AZMM”) kullanılarak Şirketin Raporlanmamış Muallak Tazminat Karşılıkları (IBNR) hesaplanmıştır.

5 Temmuz 2012 tarih ve 28356 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ilgili Yönetmelik’te değişiklik yapılmasına ilişkin Yönetmelik ile “Gerçekleşmiş ancak rapor edilmemiş tazminat bedeli, içeriği ve uygulama esasları Müsteşarlıkça belirlenen aktüeryal zincirleme merdiven metodu veya Müsteşarlıkça belirlenecek diğer hesaplama yöntemleriyle hesaplanır” hükmü getirilmiştir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 5 Aralık 2014 tarih ve 2014/16 sayılı genelgesi uyarınca 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren yapılan hesaplamalarda branşlar bazında kullanılacak verinin seçimi, düzeltme işlemleri, en uygun metodun ve gelişim faktörlerinin seçimi ile gelişim faktörlerine müdahale aktüeryal yöntemler kullanılarak şirket aktüeri tarafından yapılmaktadır. Bu hususlar Aktüerler Yönetmeliği’nin 11 inci maddesi uyarınca Hazine ve Maliye Bakanlığı’na gönderilecek aktüerya raporunda ayrıntılı biçimde yer alacaktır. Genelge uyarınca Hayat Dışı branşlarda IBNR hesabı, aktüeryal zincirleme merdiven metodları (Standart Zincir, Hasar/Prim, Cape Cod, Frekans/Şiddet, Munich Zinciri veya Bornhuetter-Ferguson) kullanılarak yapılabilmektedir. Şirket aktüerinin branş bazında seçmiş olduğu IBNR yöntemleri aşağıdaki tabloda yer almaktadır;

Branş 31 Aralık 2020 31 Aralık 2019

Kara Araçları Sorumluluk Standart Zincir Standart Zincir

İhtiyari Mali Sorumluluk Bornhuetter Ferguson Bornhuetter Ferguson

Genel Sorumluluk Bornhuetter Ferguson Bornhuetter Ferguson

Kaza Bornhuetter Ferguson Bornhuetter Ferguson

Hastalık/Sağlık Bornhuetter Ferguson Bornhuetter Ferguson

Yangın ve Doğal Afetler Standart Zincir Standart Zincir

Nakliyat Standart Zincir Standart Zincir

Genel Zararlar Standart Zincir Standart Zincir

Kara Araçları Standart Zincir Standart Zincir

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan sırasıyla 17 Mart 2015 ve 27 Temmuz 2015 tarihli, 2015/7 ve 2015/28 sayılı “Muallak Tazminat Karşılığına İlişkin Genelge’de Değişiklik Yapılmasına İlişkin Genelge”ler ile söz konusu uygulama değişikliğinin etkilerinin kademeli olarak 2015, 2016, 2017, 2018 ve 2019 yıllarında muhasebeleştirilmesine olanak tanınmıştır. Şirket kademeli geçiş uygulamasını tercih etmemiştir.

Türk Nippon Sigorta A.Ş.

31 Aralık 2020 Tarihi İtibariyle

Finansal Tablolara İlişkin Açıklayıcı Dipnotlar

(Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.)

2. Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı) 2.1. Hazırlık Esasları (devamı)

2.1.1. Finansal tabloların düzenlenmesinde kullanılan temeller ve kullanılan özel muhasebe politikalarıyla ilgili bilgiler (devamı)

Muallak hasar ve tazminat karşılığı (devamı)

31 Aralık 2020 ve 2019 tarihlerinde branşlar itibariyle kullanılan IBNR hesaplama metodu ile bu hesaplamalar sonucunda ilave olarak ayrılacak veya hesaplamaların negatif sonuç verdiği durumlarda karşılıklardan düşülecek olan brüt ve net ilave karşılık tutarları aşağıda açıklanmıştır:

31 Aralık 2020

Branş Kullanılan Yöntem Brüt IBNR Net IBNR

Kara Araçları Sorumluluk Standart Zincir 282.432.122 281.328.959

Kaza Bornhuetter Ferguson 17.699.690 3.078.589

Genel Sorumluluk Bornhuetter Ferguson 12.679.476 3.207.910

İhtiyari Mali Sorumluluk Bornhuetter Ferguson 3.169.601 3.158.611

Yangın ve Doğal Afetler Standart Zincir 642.921 150.248

Nakliyat Standart Zincir 996.094 144.965

Genel Zararlar Standart Zincir 795.503 297.165

Emniyeti Suistimal Standart Zincir (4.171) (4.171)

Kara Araçları Standart Zincir (661.302) (574.988)

Hastalık/Sağlık Bornhuetter Ferguson (5.584.329) (5.584.330)

Toplam 312.165.605 285.202.958

31 Aralık 2019

Branş Kullanılan Yöntem Brüt IBNR Net IBNR

Kara Araçları Sorumluluk Standart Zincir 179.737.311 178.740.963

Kaza Bornhuetter Ferguson 16.137.310 2.569.819

Genel Sorumluluk Bornhuetter Ferguson 10.251.576 2.778.704

Hastalık/Sağlık Bornhuetter Ferguson 5.582.507 5.582.507

İhtiyari Mali Sorumluluk Bornhuetter Ferguson 2.270.320 2.258.348

Genel Zararlar Standart Zincir 297.551 76.895

Yangın ve Doğal Afetler Standart Zincir 581.765 147.164

Nakliyat Standart Zincir 1.759.625 406.800

Emniyeti Suistimal Standart Zincir 243 51

Kara Araçları Standart Zincir 359.817 250.569

Toplam 216.978.025 192.811.820

Şirket, AZMM hesaplamaları yapılırken daha homojen bir veri setiyle hesaplama yapılabilmesini teminen büyük hasar olarak nitelendirilen uç hasarları ayrı bir dosyada Genelge’de öngörülmüş olduğu üzere istatistiki yöntemlerle elimine etmiştir. Söz konusu hesaplamalar sonucunda branşlar itibariyle ayıklanacak büyük hasarların bulunması için kullanılan büyük hasar limitleri aşağıda açıklanmıştır:

Branş 31 Aralık 2020 31 Aralık 2019

Yangın ve Doğal Afetler 892.133 889.246

Kara Araçları Sorumluluk 350.000 250.000

Genel Zararlar 550.000 550.000

Türk Nippon Sigorta A.Ş.

31 Aralık 2020 Tarihi İtibariyle

Finansal Tablolara İlişkin Açıklayıcı Dipnotlar

(Aksi belirtilmedikçe, tüm tutarlar Türk Lirası (TL) olarak gösterilmiştir.) 2. Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı)