• Sonuç bulunamadı

Beş Yıllık Özet Finansal Bilgiler

Risk Yönetim Sisteminin İşleyişi

Anadolubank, kurumsal yapılanmasının bütününde köklü ve yerleşik bir risk kültürü oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda bir yandan insan kaynağına ortak bir risk anlayışını benimsetmeye, öte yandan tüm sistemlerini buna göre düzenlemeye çalışmaktadır.

Risk yönetimi kapsamındaki çalışmalar, faaliyetleri risk türleriyle ilişkili birimlerin katılımı ve katkılarıyla sürdürülmektedir. Risk yönetimi faaliyetleri, Banka genelinde sağduyulu risk yönetimi konseptini

oluşturmayı ve risk yönetiminde düzenleyici otoritenin belirlemiş olduğu kurallar ve iyi uygulama rehberleri ile uyumlu çalışmayı hedeflemiştir.

Risk Yönetimi Bölümü, bu hedef doğrultusunda piyasa, likidite, kredi, operasyonel ve faiz oranı risk türlerini düzenli olarak izlemektedir.

İç Denetim

İç Denetim Faaliyetleri, Denetim Komitesi vasıtasıyla doğrudan Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışan Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülmektedir. Proaktif bir denetim yapısını hedefleyen Teftiş Kurulu, denetim faaliyetlerini ağırlıklı olarak riske dayalı değerlendirme sonuçlarına göre sürdürmektedir.

11 Temmuz 2014 tarihli Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik’te tanımlandığı üzere, iç denetim sisteminin amacı, üst yönetime banka faaliyetlerinin Kanun ve

Beş Yıllık Özet Konsolide Finansal Bilgiler (milyon TL) 2016 2017 2018 2019 2020

Toplam Aktifler 14.703 18.222 17.505 20.833 30.285

Krediler 10.364 13.319 12.576 15.243 18.556

Mevduat 10.456 13.346 12.870 15.732 19.774

Özsermaye 1.745 2.121 2.324 2.781 3.229

Net Kar 206 203 309 387 417

Beş Yıllık Özet Konsolide Olmayan Finansal Bilgiler (milyon TL) 2016 2017 2018 2019 2020

Toplam Aktifler 12.454 15.111 14.263 17.558 25.394

Krediler 8.958 11.116 10.225 12.861 14.704

Mevduat 9.200 11.808 10.940 13.629 16.604

Özsermaye 1.520 1.775 2.321 2.777 3.223

Net Kar 175 156 309 387 415

ANADOLUBANK 2020 FAALİYET RAPORU 35 ilgili diğer mevzuat ile banka içi strateji, politika, ilke ve hedefler doğrultusunda yürütüldüğü ve iç kontrol ve risk yönetimi sistemlerinin etkinliği ve yeterliliği hususunda güvence sağlamaktır. Bu doğrultuda Teftiş Kurulu, faaliyetlerin hem yasal mevzuatla hem de Bankanın strateji, politika, ilke ve hedefleriyle uyumlu bir biçimde yürütülüp yürütülmediğine ilişkin denetimler gerçekleştirmekte, iç kontrol ve risk yönetimi sistemlerinin etkinliğini ve yeterliğini izlemekte, Banka ve bağlı ortaklıklarında yürütülen faaliyetleri taşıdığı riskler açısından denetlemektedir. Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen dönemsel ve riske dayalı denetimlerin yanı sıra, Yönetim Kurulu ya da Denetim Komitesi’nin talebi üzerine iç denetimin amacına uygun özel denetimler de gerçekleştirilmektedir.

Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından Banka Şubeleri, Genel Müdürlük Departman/Süreçleri ve Bağlı Ortaklıklar nezdinde denetimler ile birlikte, münhasıran inceleme ve soruşturma faaliyetleri

gerçekleştirilmektedir. Bunun yanı sıra, Bilgi Teknolojileri’ne ilişkin olarak COBIT metodolojisine, Bankaların Bilgi Sistemleri ve Elektronik Bankacılık Hizmetleri Yönetmeliği’ne ve ilgili diğer mevzuata uyum

çerçevesinde denetimler yapılmakta, 5 Kasım 2011 tarihli Destek Hizmetleri Yönetmeliği uyarınca da Bankanın iş süreçlerine ilişkin destek hizmeti alımında bulunduğu firmaların yasal yükümlülüklere uyumluluğunu kontrol etmek amacı ile denetim faaliyetleri yürütülmektedir.

30 Temmuz 2010 tarihinde yayımlanan Yönetim Beyanı konulu Genelge hükümleri doğrultusunda Bankamızın Yönetim Beyanı’na mesnet teşkil eden çalışmalar, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından yürütülmekte ve Yönetim Kurulu’na sunulmaktadır.

Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik’in İSEDES ile ilgili 57. maddesinde yer alan hükümler doğrultusunda gerçekleştirilen incelemeler neticesinde; Güvence Raporu ve Validasyon Raporu düzenlenmektedir.

İç denetim faaliyetleri sonucunda, Teftiş Kurulu Başkanlığı tarafından hazırlanan raporlarda yer verilen olumsuzluk ve/veya önerilere ilişkin izleme faaliyetleri de Bulgu Takip Sistemi üzerinden yapılmaktadır.

Ayrıca, Teftiş Kurulu bünyesindeki Müfettişlerin mesleki gelişimlerinin desteklenmesine yönelik eğitim programları düzenlenmekte ve bu program doğrultusunda eğitim almaları sağlanmaktadır.

İç Kontrol

Anadolubank, Genel Müdürlük birimleri, şubeleri ve bağlı ortaklıklarında etkin bir iç kontrol sisteminin kurulması, iç kontrol faaliyetlerinin Bankanın günlük faaliyetlerinin bir parçası olarak yapılandırılması ve etkin bir biçimde yerine getirilmesi ile kurum içinde güçlü bir iç kontrol kültürünün yerleştirilmesini hedeflemektedir.

İç kontrol faaliyetlerinin izlenmesi ve ilgili birimler ile birlikte tasarlanması görevi, doğrudan Yönetim Kurulu’na bağlı olarak çalışan İç Kontrol Merkezi tarafından gerçekleştirilmektedir. İç Kontrol Merkezi’nin faaliyetleri Bankaların İç Sistemleri ve İçsel Sermaye Yeterliliği Değerlendirme Süreci Hakkında Yönetmelik hükümleri kapsamında yürütülmektedir.

Bankanın tüm faaliyetlerinin güvenli bir biçimde icra edilmesine yönelik olarak, iç kontrol faaliyetlerinin yerine getirilip getirilmediği, kurallara ve sınırlamalara uyulup uyulmadığı ve hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığı hususları; İç Kontrol Merkezi tarafından risk odaklılık esası ile belirlenmiş olan çeşitli kontrol basamak ve

ANADOLUBANK 2020 FAALİYET RAPORU 36 noktalarında olmak üzere; Şubeler ve Genel Müdürlük Departmanları’nda gerçekleştirilen yerinde kontrol faaliyetleri ve merkezden yürütülen kontrol faaliyetleri vasıtasıyla izlenmektedir.

Öte yandan; operasyonel birimlerce yürütülmesi beklenen rutin kontrol faaliyetlerine ilişkin bildirimlerini içeren Öz Değerlendirme Raporları vasıtasıyla banka / bağlı ortaklık personelinin kontrol sonuçları izlenmekte ve bildirimlerde yer alan riskli alanlarda incelemeler gerçekleştirilmektedir. Karşılaşılan problemlerin çözümüne ve mutat uygulamalara göre tereddüt edilen hususlara yönelik, Banka içerisinde mevcut iletişim kanalları ile personelin kendi birimlerindeki yönetim kademelerine ve İç Kontrol Merkezi Başkanlığı’na yaptığı bildirimler izlenerek aksiyon alınmaktadır.

İç Kontrol Merkezi, yeni ürün ve işlemler ile uygulama değişikliklerine ilişkin olası riskler ve kontroller bazında değerlendirme yaparak görüş bildirmektedir.

Müşteri / banka verilerinin gizliliğinin korunmasına yönelik olarak veri sızıntısı önleme programı senaryoları kapsamında izleme yapılarak gerekli durumlarda aksiyon alınması sağlanmaktadır.

İç Kontrol Merkezi tarafından saptanan bulgular ilgili iş birimlerinin yönetim kademeleri ve Denetim Komitesi’ne raporlanmakta, periyodik olarak yapılan bulgu takip çalışmaları ile tespit edilen kontrol zafiyetlerinin giderilmesi yönünde çaba sarfedilmektedir.

Ayrıca, İç Kontrol Merkezi personelinin mesleki bilgi, beceri ve yeteneklerinin geliştirilmesine yönelik yıllık eğitim programları uygulanmaktadır.

Yasal Uyum

Yasal Uyum Departmanı, kara para ve terörizmin finansmanı kapsamında denetim faaliyetleri yanı sıra, Anadolubank Genel Müdürlük ve şubelerinde yürütülmekte olan bankacılık faaliyetlerinin ulusal ve uluslararası bankacılık yasa, kural ve eğilimlere uygun olarak yürütülmesine destek verir ve bu doğrultuda yukarıda anılan çerçevede Banka’nın itibar riskinin yönetilmesini sağlar.

Uyum ve Mevzuat olarak iki ana iş kolunda, Denetim Komitesi vasıtasıyla Yönetim Kuruluna bağlı olarak faaliyet gösteren Yasal Uyum Departmanının görev ve sorumlulukları temel olarak aşağıdaki gibidir:

 Suç gelirlerinin aklanması ve terörizmin finansmanının önlenmesine ilişkin ulusal ve uluslararası düzenlemeler kapsamında gerekli sistemlerin oluşturulması ve gerekli önlemlerin alınması için bilgilendirme yapmak, kaynakları dahilinde ilgili çalışmaları yürütmek,

 Uyum programı kapsamında izleme ve kontrole ilişkin faaliyetleri yerine getirmeyi hedeflemek,

 Banka’nın şüpheli işlem bildirimlerini incelemek, değerlendirmek ve uyum görevlisi aracılığıyla MASAK’a iletmek,

 MASAK Başkanlığı’yla gerekli iletişim ve koordinasyonu sağlamak,

 Uyum programı kapsamında Banka’nın büyüklüğü, iş hacmi ve gerçekleştirilen işlemlerin niteliği doğrultusunda, ilgili tüm birimlerin katılımı ile, Kurum politikası oluşturulmasına destek sağlamak,

 Suç gelirlerinin aklanmasının ve terörün finansmanının önlenmesine yönelik eğitim programını ve politikasını hazırlamak ve Banka Yönetim Kurulu’nun onayına sunmak,

 Bankacılık Kanunu ve bankacılık uygulamalarıyla ilgili mevzuatı izlemek ve Banka personelini bilgilendirmek,

ANADOLUBANK 2020 FAALİYET RAPORU 37

 Yasal düzenlemelere ilişkin Departman ve Şubelerden gelen yazılı ve sözlü soruların cevaplandırılması sürecine destek sağlamak,

 Yeni ürün, işlemlerin ve planlanan faaliyetlerin bankacılık düzenlemelerine uyumuna yönelik görüş sağlamak,

 Departman süreçlerine yönelik eğitim faaliyetlerini gerçekleştirilmesine destek sağlamak

Risk Yönetimi

Anadolubank Risk Yönetimi Bölümü, faaliyetlerini doğrudan Yönetim Kurulu’na bağlı olarak sürdürmektedir.

Risk Yönetimi Bölümü, Bankanın taşıdığı riskleri ilgili yasal mevzuat ve Banka Yönetim Kurulu’nun belirlediği kurallar çerçevesinde tanımlama, sınıflandırma, ölçme, izleme, analiz etme ve raporlamadan sorumludur.

Piyasa Riski: Banka Yönetim Kurulu, Risk Yönetimi Bölümü ve üst yönetimin, Bankanın karşı karşıya kaldığı ve kalacağı piyasa risklerini ölçme, kontrol etme ve yönetme konularında gerekli önlemleri almalarını sağlamaktadır. Bankanın piyasa riskine esas sermaye tutarı, BDDK’nın belirlemiş olduğu standart yönteme göre hesaplanmaktadır. Günlük bazda Riske Maruz Değer (RMD) tahminleri yapılarak Banka üst yönetimine ve ilgili birimlere raporlanmaktadır. Olası kriz durumlarında meydana gelebilecek zararın öngörülebilmesi için içsel model kullanılarak hesaplanan RMD, senaryo analizi ve stres testleri sonuçlarıyla desteklenerek üst yönetime ve Yönetim Kurulu’na raporlanmaktadır. Banka Yönetim Kurulu, piyasa risklerine ilişkin limitleri belirlemekte ve söz konusu limitleri piyasa koşulları ve Banka stratejileri doğrultusunda dönemsel olarak güncelleştirmektedir. Günlük olarak yapılan işlemlerle ilgili olarak, ürün bazında işlem tutarları ve stop-loss limitleri belirlenmektedir. Bankanın vadeli işlem ve benzeri diğer sözleşmeler cinsinden tutulan pozisyonları için Yönetim Kurulu tarafından işlem limitleri tahsis edilmekte ve işlemler bu limitler içinde

gerçekleştirilmektedir. Söz konusu limitler günlük olarak izlenmekte ve raporlanmaktadır.

Faiz Oranı Riski: Faiz oranı riski Bankanın Aktif Pasif Komitesi tarafından yönetilmektedir. Faiz oranlarındaki dalgalanmaların yaratacağı etkilerden korunmak, Banka yönetiminin birincil önceliğidir. Faiz oranı riskinde varlıkların, yükümlülüklerin ve bilanço dışı kalemlerin faize duyarlılığı hesaplanmaktadır. Banka yönetimi günlük olarak piyasadaki faiz oranlarını izleyerek gerektiğinde Bankanın mevduat / kredi faiz oranlarını değiştirmektedir. Bankanın bütçe beklentilerindeki makro ekonomik gösterge tahminlerine göre faiz gelirlerine ilişkin simülasyonlar yapılmaktadır. Piyasa faiz oranlarındaki dalgalanmaların finansal pozisyon ve nakit akışına yönelik olumsuz etkileri, çeşitli önlemlerle minimum düzeye indirilmektedir. Bankanın Aktif Pasif Komitesi kısa, orta ve uzun vadeli fiyat stratejilerini belirlerken vade uyumsuzluğunu yönetmekte, fiyatlamada pozitif bilanço marjıyla çalışma ilkesini benimsemektedir. Aktif Pasif Komitesinin kararları Bankanın ilgili birimlerince uygulamaya konmaktadır.

Likidite Riski: Anadolubank sektörün en likit bankalarından biri olmayı her zaman ön planda tutmuştur.

Yüksek bir likidite düzeyi için Banka Yönetim Kurulu düzenli olarak likidite oranlarıyla ilgili standardı belirlemekte ve izlemektedir. Banka yönetimi yeterli likiditenin bulundurulmasını güvence altına almak için likiditeye ilişkin limitler oluşturmuştur. Bankanın mevcut likidite pozisyonu, likiditenin hangi ürünlerle sağlandığı, fon kaynakları, varlık yapısı ve piyasa koşulları bu limitler gözetilerek izlenmektedir. Vade ve para birimi bazında kırılımlarla nakit akışı analizleri yapılmakta, vade uyumsuzlukları izlenmekte, fon

kaynaklarındaki yoğunlaşmalar incelenmektedir. Likidite karşılama oranı ve net istikrarlı fonlama oranı takip edilen yasal likidite metrikleri olup ayrıca düzenli olarak likidite stres senaryoları uygulanarak stresli koşullarda likidite ihtiyacı oluşup oluşmayacağı izlenmektedir.

ANADOLUBANK 2020 FAALİYET RAPORU 38 Kredi Riski: Anadolubank'ın en önemli özelliklerinden biri, istikrarlı büyüme hedefiyle birlikte yürüttüğü muhafazakar kredi politikaları ve sağlam aktif yapısıdır. Anadolubank'ta kredi limiti tahsis etme nihai yetkisi Yönetim Kurulu’ndadır. Bu yetki yazılı kurallar çerçevesinde, Genel Müdürlük düzeyine delege edilmiştir.

Kredi riskinin sayısallaştırılması amacıyla rating modelleri kullanılmakta, ayrıca yeknesaklığın sağlanması, verimliliğin artırılması ve riskin asgari düzeye indirilmesi için kredi tahsis süreçlerinde otomatik karar ağaçlarından faydalanılmaktadır. Bankanın sermaye gereksinimi için gerekli olan kredi riskine esas tutarı BDDK tarafından berlilenen Standart Yöntem’e göre hesaplanmaktadır. Sermaye gereksinimi açısından en önemli paya sahip olan kredi riskine ilişkin düzenli stres testleri yapılmaktadır.

Kur Riski: Döviz kurlarında meydana gelebilecek değişiklikler nedeniyle bankaların maruz kalabilecekleri zarar olasılığını ifade etmektedir. Kur riskine esas sermaye yükümlülüğü hesaplanırken Bankanın tüm döviz varlıkları, yükümlülükleri ve vadeli döviz işlemleri göz önünde bulundurulmaktadır. Kur riskindeki

değişimlere ilişkin düzenli stres testleri yapılmaktadır.

Operasyonel Risk: Operasyonel risk, tüm faaliyetlerin içinde yer almakta ve insan hatası, sistemsel hata ya da yetersiz kontrol ve uygulamalardan kaynaklanan kayıp riski olarak tanımlanmaktadır. Operasyonel risk, aynı zamanda iç ve dış dolandırıcılıklar ve doğal afetler sonucu karşılaşılabilecek zarara uğrama olasılığını da içermektedir. Sermaye gereksinimi için gereken operasyonel riske esas tutar BDDK tarafından belirlenen Temel Gösterge Yöntemi’ne göre hesaplanmaktadır. Operasyonel risk yönetimine ilişkin çalışmalar, Bankanın Risk Yönetimi koordinasyonuyla yürütülmektedir. Yasal mevzuata uyum, bankacılık etik değerlerine bağlılık, bilgi güvenliği, iç ve dış dolandırıcılığın engellenmesi, olağanüstü durum planı ve iş sürekliliği ile Müşterini Tanı politikaları, operasyonel riskin azaltılması için uygulanan temel denetimlerdir.

Anadolubank'ta uygulanan tüm politika, prosedür, iş akışı ve süreçleri risk odaklı bir anlayışla değerlendirilmektedir.

ANADOLUBANK 2020 FAALİYET RAPORU 39