• Sonuç bulunamadı

Madde 43 Uyum Kursu

Federal Almanya’da yasal olarak ve sürekli yaşayan yabancıların Almanya Federal Cumhuriyeti’ndeki ekonomik, kültürel ve toplumsal yaşama uyumları teşvik edilir.

(2) Yabancıların uyum çabaları, uyuma yönelik temel bir tedbir (Uyum Kursu) ile desteklenir.

Uyum kursu; yabancıları, Alman diline, Almanya’nın hukuk düzenine, kültürü ve tarihine yakınlaştıran konuları kapsar. Bu suretle yabancıların, günlük yaşamda karşılaştıkları tüm meseleleri üçüncü bir şahsın yardımı veya aracılığı olmaksızın tek başına halledebilecek şekilde Federal Almanya’daki yaşam koşullarına uyumları sağlanmalıdır.

(3) Uyum kursu, yeterli derecede dil bilgisi öğrenilmesi için süreleri aynı olmak üzere bir temel ve bir geliştirme dil kursu ile Almanya’nın hukuk düzenine, kültürü ve tarihine ilişkin bilgilerin verilmesine yönelik bir yönlendirme kursunu kapsar. Bu kursun başarı ile tamamlandığı, kursu düzenleyen kuruluş tarafından bitirme testinde başarılı olunduğuna dair düzenlenecek bir belge ile tevsik edilir. Uyum kursu, Federal Göç ve Mülteciler Dairesi tarafından koordine edilir ve uygulanır. Bu daire, uygulamada özel ve kamu kuruluşlarından yararlanabilir. Uyum kursuna katılım ücreti, kursiyerlerin ödeme gücü dikkate alınarak uygun ölçüde belirlenmelidir. Yabancının geçimini sağlamakla yükümlü olan kişi de kurs ücretini ödemekle yükümlüdür.

(4) Federal Hükümet; Eyalet Temsilciler Meclisi’nin onayını almaksızın çıkaracağı bir Kanun Hükmünde Kararname marifetiyle uyum kursu ile ilgili ayrıntılar, özellikle kursun temel yapısı, süresi, öğretim programı ve uygulanması, kursu düzenleyen kuruluşların seçimine ve bunlara izin verilmesine ilişkin kurallar, kurs masraflarının karşılanması da dahil olmak üzere kursa katılımın şartları ve çerçeve kayıtlamaları, kurallara uygunluk ve ilgili kurum ve kuruluşlar arasındaki gerekli bilgi aktarımı konularında düzenleme yapmaya yetkili kılınır.

(5) Federal Hükümet, uyum kurslarının yürütülmesi ve finansmanı konusunda edindiği tecrübelere ilişkin bir raporu 1 Temmuz 2007 tarihinde Federal Meclise sunar.

Madde 44

Uyum Kursuna Katılma Hakkı

(1) Federal Almanya’da sürekli yaşayan ve

1. ilk defa

a) çalışma amacıyla (18-21’inci maddeler),

b) aile birleşimi amacıyla (28’inci, 29’uncu, 30’uncu, 32’inci ve 36’ncı maddeler), c) 25’inci maddenin 1’inci veya 2’nci fıkrasına göre insani nedenlerle

d) 38a maddesine göre uzun süreli ikamet eden olarak oturma izni alan,

2. 23’üncü maddenin 2’nci fıkrasına göre yerleşme izni alan bir yabancı, bir defaya mahsus olmak üzere uyum kursuna katılma hakkına sahiptir.

Sürekli ikamet tabirinden, kaideten yabancının 1 yıldan daha fazla süreli oturma izni alması veya ikametin geçici nitelikli olması hali hariç olmak üzere, 18 ayı aşkın bir süreden beri oturma izni hamili olması anlaşılır.

(2) 1’inci fıkra hükmüne göre kursa katılma hakkı, bu hakka esas teşkil eden ikamet izninin verilmesinden itibaren 2 yıl geçtikten sonra veya bu iznin hükmünü kaybetmesi halinde sona erer.

(3) Uyum kursuna katılma hakkı,

1. Almanya Federal Cumhuriyeti’nde bir okul eğitimine başlayan veya o tarihe kadarki okul eğitimlerini Federal Almanya’da devam ettiren çocuklar, gençler ve genç yetişkinler için, 2. uyum gereksiniminin belirgin ölçüde az olması veya

3. yabancının yeterli derecede Almanca bilgisine sahip olması

halleri için mevcut değildir. Yönlendirme kursuna katılma hakkı mahfuzdur.

(4) Kursa katılma hakkına sahip olmayan veya artık sahip olmayan bir yabancıya, kurslarda münhal yer olması halinde kursa katılma izin verilebilir. Bu düzenleme, yeterli derecede Almanca dil bilgisine sahip olmayan ve belirgin bir şekilde uyum gereksinimi bulunan Alman vatandaşlarına aynen uygulanır.

Madde 44a

Uyum Kursuna Katılma Yükümlülüğü (1) Bir yabancı,

1. 44’üncü maddeye göre kursa katılma hakkına sahip olması ve a) basit tarzda sözlü olarak Alman dilinde anlaşamaması veya

b) 23’üncü maddenin 2’nci fıkrasına, 28’inci maddenin 1’inci fıkrasının 1’inci cümlesinin 1 nolu hükmüne veya 30’uncu maddeye göre oturma izninin veriliş tarihinde Almanca dil bilgisine sahip olmaması veya

2. Sosyal Kanun’un 2’nci Kitabına göre yardımlar alması ve Sosyal Kanunun 2’nci Kitabına göre, intibak sözleşmesinde kursa katılımın öngörülmüş olması veya

3. özel olarak uyum gereksiniminin bulunması ve yabancılar dairesinin yabancının kursa katılmasını istemesi

hallerinde uyum kursuna katılmakla yükümlüdür.

1’inci cümlenin 1 nolu hükmünde belirtilen hallerde Yabancılar Dairesi, ikamet izni verme aşamasında yabancının uyum kursuna katılmakla yükümlü olup olmadığını tespit eder. 1’inci cümlenin 2 nolu hükmünde belirtilen hallerde İşsizler Temel Güvence Kurumu’nun kursa katılmasını istemesi durumunda da yabancı kursa katılmakla yükümlüdür. İşsizler Temel Güvence Kurumu, 1’inci cümlenin 1 ve 3 nolu hükümlerinde belirtilen hallerde, Sosyal Kanun’un 2’inci Kitabına göre sosyal yardımların ödeme işlemlerinde Sosyal Kanun’un 15’inci maddesinde öngörülen önlemler için Yabancılar Dairesi’nin yükümlülük kararına kaideten uymak zorundadır. İşsizler Temel Güvence Kurumu, münferit durumlarda yükümlülükten sarfı nazar ettiğinde, durumu yükümlülüğü iptal edecek Yabancılar Dairesine bildirir. Yükümlülük, yabancıdan işinin yanında kursa katılmasının kendisinden beklenilemeyeceği durumlarda iptal edilir.

(2) Uyum kursuna katılma yükümlülüğünden,

1. Federal Almanya’da bir meslek eğitimi veya sair bir eğitim yapmakta olan,

2. Federal Almanya’da uyum kursu ile kıyaslanabilir nitelikteki eğitim kurslarına katıldığını belgeleyen veya

3. kursa devamlı katılımları mümkün olmayan veya kendilerinden beklenilemeyen yabancılar muaftır.

(2a) 38a maddesine göre oturma izni sahibi yabancılar, başka bir Avrupa Topluluğu üye ülkesinde uzun süreli ikamet eden hukuksal statüsünü elde edebilmek için uyum önlemlerine katıldıklarını belgelediklerinde, yönlendirme kurslarına katılma yükümlülüğünden muaf tutulurlar.

(3) Yetkili Yabancılar Dairesi, uyum kursuna katılma yükümlülüğünü kendisinden kaynaklanan nedenlerle yerine getirmeyen bir yabancıyı, ikamet izninin uzatılmasından önce, yükümlülüğünü ihlal etmesinin ve uyum kursuna katılmamasının yarattığı etkiler hakkında bilgilendirir. (8’inci maddenin 3’üncü fıkrası; 9’uncu maddenin 2’nci fıkrasının 7 ve 8 nolu hükümleri; Vatandaşlık Kanunu’nun 10’uncu maddesinin 3’üncü fıkrası). Yabancılar Dairesi yabancının katılma yükümlülüğünü yerine getirilmesini idari zorlama uygulamasıyla sağlayabilir. Katılma yükümlülüğünün ihlal edilmesi durumunda tahmini masraf katkı payı, bir harç tahsil kararı ile ihlalde bulunan yabancıdan peşinen de tahsil edilebilir.

Madde 45