• Sonuç bulunamadı

Farklı Toplumsal Ortamlarda Đletişim

BÖLÜM 1: ĐLETĐŞĐM KAVRAMININ NESNEL ĐLKELERĐ

1.3. Farklı Toplumsal Ortamlarda Đletişim

Đletişimleri güçlü olan insanlar, güven vericidirler. Đletişimleri zayıf olan insanlarsa, güven vermezler. Bu ister ev ortamında olsun, ister okulda ve orduda, isterse iş ortamlarında.

- Ailede

Aile, temel iletişim ortamlarından biridir. Aile içi iletişimin iyi olması, aile bireylerinin dışarıdaki faaliyetlerinde onlara başarı getirecektir. Aile içi iletişim özellikle çocuklar üzerinde çok etkilidir. Çocuklar, ailelerinden öğrendiklerini, gördüklerini yaşamlarına geçirirler. Ailedeki huzursuzluk, çocukları derinden etkileyecek ve onların iletişim süreçlerini olumsuz etkileyecektir.

Bilgilerimizin önemli bir kısmını okula gelmeden önce aile ortamında ediniriz. Okula gelmeden edindiğimiz bilgilerimiz ve davranışlarımız okulda öğrendiklerimize temel teşkil eder.

Eğitim insanı devamlı olarak geliştirmekte ve hatta bazı eski davranışları değiştirmek ve yeni davranışlar kazanmak yolunu açmakta ise de ilk yaşlar şahsiyet temelinin atılmasında en önemli çağdır. Đnsan şahsiyeti ailede oluşmaktadır.

Çocuk okula gelinceye kadar ailesinden, kardeşlerinden pek çok şey öğrenir. Bu bilgilenme yalnız okulda verilecek yeni bilgilere temel teşkil etmekle kalmaz, aynı zamanda iyi bir öğretmen bu hazineyi yeni bilgiler için malzeme olarak kullanır. Ailede bilinçlenen çocuk, eğitim hayatında da aktif ve başarılı olur. O zaman okulun katkısı artar, toplu öğrenmeye intibak eden çocuk daha hızlı gelişir. Đletişim donanımları iyi bir çocuk, bunu okulda daha da geliştirir. Đlk iletişim donanımlarımızı ailede ediniriz.

- Okulda

Okul, bireylerin iletişimini şekillendiren, geliştiren ana ortamlardan biridir. Öğrencilerin öğretmenleri ile ilişkileri, sınıf arkadaşları ile ilişkileri, onların iletişim donanımlarını geliştirmekte, böylece sosyalleşebilmektedirler. Okulda başarılı olan öğrencilerin, iletişim donanımları da güçlü olmaktadır.

Eğitim bir topluluk işidir. Okul bir topluluk ve çevresi olan topluluğun merkezidir. Okulun öğretme verimini artıran topluluk oluşudur. Okul, topluluk ortamında insanlara başarılı olmanın yollarını öğretir. Başarılı insanlar iletişimleri iyi insanlardır.

Okul eğitimi bizlere karşılaştığımız bir problemde ne yapmamız gerektiğini öğretir. Bunun içine iletişimimiz de girer. Đletişim sorunlarımızı, okulda aldığımız eğitimle aşmayı öğrenir, iletişimimizi geliştiririz.

Okul bir eğitim kurumudur. Okul, bireyin eğitiminden sorumlu olan ve bu amaçla kurulmuş sosyal bir kurumdur. Okul eğitimi olumsuz insan davranışlarını değiştirebilme, olumluya çevirebilme gücüne sahiptir. “Öğrenmenin oluştuğu her

durumda, insan davranışlarını değiştiren bir eğitim sürecinden söz edilebilir.”(Varış,

1998:6). Davranışların gelişmesinde öğrenme önemli bir etkendir (Ülgen, 1997:22). Eğitim, bireyin, kendini gerçekleştirmesine yardım eder, eğitim yoluyla kendini gerçekleştiren birey iletişim becerilerini geliştirmiş bireydir. Eğitim bireyin insan ilişkilerini geliştirmesine yardım eder; insanlığa saygı duymayı öğrenir, dostluğa önem verir, samimi ve zengin bir sosyal yaşamı vardır, başkaları ile çalışmada etkin işbirliği geliştirir, sosyal davranışlarında naziktir, bir sosyal kurum olan aileyi sayar ve ailede kendine düşeni yerine getirir. Kısaca eğitim, insanoğlunun iletişimini geliştirir (Varış, 1998:18).

- Orduda

Orduda iletişimin kendine özgü bir yapısı vardır. Hiyerarşik düzen askerlik mesleğinde en üst seviyededir. Bu nedenle askerlik mesleğinde iletişim, kendine özgü özellikler içerir. Đletişimde zamanlama, iletişim ve enformasyonun zamanında paylaşılması, askerlik mesleğinde çok önemlidir.

Orduda iletişim, saygı üzerinde temellenir. Saygı, iletişimin her aşamasında kendini belirtir. Đletişimde zamanlama bir başka önemli hususu oluşturur. Đletişim zamanında gerçekleşmelidir, çünkü paylaşılan bilginin ehemmiyeti büyüktür. Bu iletişimin kesintisiz ve sürekli olmasını gerektirir. Đletişimde koordinasyon ve süreklilik, orduda iletişimin en önemli özelliklerindendir.

Orduda iletişim, en alt rütbeliden en üsttekine bir bütünü ifade eder. Đletişim süreci tüm kademeleri kapsar ve süreklilik arz eder.

Orduda iletişimi güçlendirmek ve iyileştirmek için sosyal aktivite ve paylaşımlara büyük önem verilir. Orduya bağlı sosyal tesisler bu amaca hizmet ederler.

- Đş Yerinde

Đş yerinde iletişim çok önemlidir. Đşletme içi iletişim çalışanların üst ve astlarıyla iyi ilişkiler kurmasını içerir. Çalışılan ortamın sıcak bir ortam olması, çalışanlarla üstleri ve diğer çalışanlar arasında iyi bir iletişimin olması, ilişkilerin karşılıklı anlayış, yardımlaşma ve saygıya dayanması vb. etmenler, çalışanların iş verimini artıracağı gibi, işletmenin verimliliği de artacaktır. Kurum içi iletişim, işgören motivasyonunun artırılmasında önemli bir araçtır.

Kurumda sıcak bir atmosferin olması, çalışanlar için iyi bir motivasyon kaynağı olacaktır. Motivasyon içten gelen itici kuvvetlerle belli bir hedefe doğru yönelme ve maksatlı davranışlar gösterme süreci olarak ifade edilmektedir (Bilgin, 1992:33).

Đnsanlar severek çalıştıkları iş ortamlarında kendilerini daha rahat ve huzurlu hisseder, işlerine kendilerini daha iyi verirler.

Đletişim sorunları olan bir işyerinde çalışanların ruh hali ise bozulacak, kendilerini işlerine veremeyeceklerdir. Bu durumda işyerinde işlevsel olmayan çatışmalar artacak, çalışanlarda yabancılaşma ve işe karşı soğuma eğilimleri belirecektir (Drake ve Smith, 1978:72-75). Kurumların, insanın sosyal bir varlık olduğunu unutmaması gerekmektedir. Đnsan sosyal bir varlıktır ve çevresi ile iyi ilişkiler kurması kendisi için zarurettir. Bu bir işletmede astlarla astlar, astlarla üstler ve üstlerle üstler arasında iyi bir iletişimle gerçekleşir. Kurumlar, kurum içi iletişimlerini izlemeli, değerlendirmeli ve gerekiyorsa bu konuda önlemler almalıdırlar. Yani kurumların bir iletişim planları olmalıdır.

Kurum içi iletişimin iyiliği, çalışan ve işletme performansını pozitif yönde etkileyecektir. Bunun için kurumların işletme içi iletişimi geliştirici çabalar göstermesi gerekmektedir. Burada sorumluluk üst yönetime düşmektedir. Đyi bir planlama ile kurum içi iletişimin düzeyi artırılabilecektir.

Kurumlar için insan kaynaklarının ve kurum içi iletişimin önemi günden güne artmaktadır. Profesyonel yönetimler insan kaynaklarına ve kurum içi iletişime giderek daha fazla önem vermektedirler.