• Sonuç bulunamadı

I. GENEL BİLGİLER A. MİSYON VE VİZYON Misyon:

Tüm adli ve idari mercilerde Belediyenin haklarını en iyi şekilde aramak ve korumak, belediye hizmetlerinin hukuka uygun, verimli ve düzenli üretilmesine hukuksal açıdan katkıda bulunmak.

Vizyon:

Belediye hizmetlerinin hukuka uygun, verimli ve düzenli üretilmesi.

B. YETKİ, GÖREV VE SORUMLULUKLAR

5393 sayılı Belediye Kanununda davacı veya davalı olarak yargı yerlerinde Belediye Başkanının verdiği yetki çerçevesinde Belediyeyi temsil etmek yetkisi düzenlenmiştir.

Müdürlüğün görev ve sorumlulukları; tüm adli ve idari mercilerde Belediyenin haklarını aramak ve korumak, Belediyenin diğer birimleri ile uyum içinde belediye hizmetlerinin hukuka uygun, verimli ve düzenli üretilmesine hukuksal açıdan katkıda bulunmaktır.

C. BİRİME İLİŞKİN BİLGİLER 1. Fiziksel Yapı

Müdürlük, belediye hizmet binası 4. katında faaliyetlerini yürütmektedir.

2. Örgüt Yapısı

Belediye Meclisi’nin 05.01.2018 tarihli ve 21 sayılı kararı ile Hukuk İşleri Müdürlüğü oluşturulmuştur. Teşkilat şemasında Başkanlık Makamına bağlı bir birim olarak yer almaktadır.

3. Bilgi ve Teknolojik Kaynaklar

Birimde 1 bilgisayar, 1 yazıcı bulunmaktadır. Mevzuat ve yargı kararları internet üzerinden takip edilmektedir.

4. İnsan Kaynakları

Hukuk İşleri Müdürlüğü görev ve müdürlüğe ilişkin diğer hizmetler, devlet memuru statüsünde görev yapan 1 avukat eliyle yürütülmektedir.

5. Sunulan Hizmetler

Müdürlük olarak; Belediye Başkanlığı leh ve aleyhinde adli ve idari yargıda açılan ve açılacak olan davaları takip etmek, icraya intikal etmiş belediye alacaklarının tahsilini sağlamak, aleyhe yapılan icra takipleri hakkında gerekli itirazlarda bulunmak, belediye birimleri tarafından istenilen konularda hukuki görüş bildirmek, görevlendirilen komisyon ve toplantılara katılmak ve verilen diğer görevleri yerine getirmek hizmetleri yürütülmektedir.

II. AMAÇ VE HEDEFLER

A. MÜDÜRLÜĞÜN AMAÇ VE HEDEFLERİ

Yargı kuruluşları ve idari merciiler önünde Belediyemizi en iyi şekilde temsil etmek, hak ve menfaatlerini aramak ve korumak, icraya intikal etmiş bulunan alacakların en kısa sürede tahsilini sağlamak, Belediyemizin diğer birimlerinin çalışmalarına hukuki katkıda bulunmak, Belediyemiz organlarının hukuken sağlıklı kararlar almasını sağlamak suretiyle ihtilafları ve davaları en aza indirmektir.

B. TEMEL POLİTİKALAR VE ÖNCELİKLER

Belediye birimlerinin çalışmalarına hukuki katkıda bulunarak, hukuken sağlıklı kararlar almalarını sağlamak suretiyle ihtilafları ve davaları en aza indirmektir.

III. FAALİYETLERE İLİŞKİN BİLGİ VE DEĞERLENDİRMELER A. MALİ BİLGİLER

1. Bütçe Uygulama Sonuçları

ÖDENEK TÜRLERİ İTİBARİYLE HARCAMALAR BÜTÇE ÖDENEĞİ GERÇEKLEŞEN

PERSONEL GİDERLERİ 120.000,00.-TL 74.672,55.-TL

SOSYAL GÜVENLİK GİDERLERİ 30.000,00.-TL 16.001,34.-TL

MAL VE HİZMET ALIMI GİDERLERİ 86.000,00.-TL 31.708,71.-TL

B. PERFORMANS BİLGİLERİ 1. Faaliyet Bilgileri

Davacı veya davalı olarak 2018 yılında idari yargıda 44, adli yargıda 30 olmak üzere toplam 74 dava dosyası açılmıştır. 2018 yılında; bir önceki yıldan devreden 163 adet dava dosyası ile birlikte toplam 237 dava dosyası takip edilmiştir. Bu davalardan; yargılama süreci devam eden idari yargıda 124, adli yargıda 67 olmak üzere toplam 191 adet dava dosyası 2019 yılına devretmiştir.

Belediye Başkanlığı aleyhine yapılan ve birime intikal eden icra takipleri ve hacizlere gerekli itiraz ve şikayetler, Mali Hizmetler Müdürlüğü ile koordineli bir şekilde icra müdürlükleri ve mahkemeler nezdinde yapılmış, üçüncü şahıslara ilişkin çeşitli icra dosyalarından gönderilen haciz müzekkereleri ve ihbarnameleri cevaplandırılmıştır.

2018 yılında 718 adet gelen evrak, 308 adet giden evrak kaydı yapılmıştır.

IV. KURUMSAL KABİLİYET ve KAPASİTENİN DEĞERLENDİRİLMESİ A. ÜSTÜNLÜKLER

• Hizmetlerin görülmesinde teknolojinin kullanılması ile kaynakların etkin ve verimli kullanılmasının sağlanması,

• Bilgiye erişim imkanlarının artması,

• Hizmet içi eğitim faaliyetlerine önem verilmesi,

27

B. ZAYIFLIKLAR

• Mevzuatın çeşitliliği ve personel yetersizliği nedeniyle uzmanlaşmanın sağlanamaması,

• Belediye birimlerinin ve birim çalışanlarının görev tanımlarının yetersiz olması nedeniyle birimler arası iletişim sorunlarının yaşanmaya başlanılması,

• Belediye birimlerinin kendi görev alanlarına giren, hukuki bir değerlendirmeyi gerektirmeyen veya rutin olarak yürütmeleri gereken idari işlemlerde bile görüş isteyerek Hukuk İşleri biriminin iş yükünü gereksiz yere artırmaları,

• Belediye içi birimlerden talep edilen süreli bilgi ve belgelerin gönderilmesinde belirtilen süreye uyulmaması, belgelerin eksik ve uygulamanın gerekçeleri açıklanmadan gönderilmesi nedeniyle ortaya çıkan hukuki zorluklar.

C. DEĞERLENDİRME

Müdürlük olarak, Kurumun menfaatlerini korumak ve hukuka uygun kararlar üretilmesini sağlamak üzere yürürlükteki mevzuat doğrultusunda her türlü hukuki hizmet sunulmaktadır.

V. ÖNERİ VE TEDBİRLER

Tüm birimlerin görevleriyle ilgili mevzuata hakim olması, hukuki değerlendirmeyi gerektirmeyen konularda Hukuk İşleri Müdürlüğünden görüş talebinde bulunulmaması, belediye içi birimlerden talep edilen bilgi ve belgelerin süresinde ve gerekli açıklamaları ile birlikte gönderilmesine dikkat edilmesinin birim çalışmalarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Harcama yetkilisi olarak yetkim dahilinde;

Bu raporda yer alan bilgilerin güvenilir, tam ve doğru olduğunu beyan ederim.

Bu raporda açıklanan faaliyetler için idare bütçesinden harcama birimimize tahsis edilmiş kaynakların etkili, ekonomik ve verimli bir şekilde kullanıldığını, görev ve yetki alanım çerçevesinde iç kontrol sisteminin idari ve mali kararlar ile bunlara ilişkin işlemlerin yasallık ve düzenliliği hususunda yeterli güvenceyi sağladığını ve harcama birimimizde süreç kontrolünün etkin olarak uygulandığını bildiririm.

Bu güvence, harcama yetkilisi olarak sahip olduğum bilgi ve değerlendirmeler, iç kontroller, iç denetçi raporları ile Sayıştay raporları gibi bilgim dahilindeki hususlara dayanmaktadır.

Burada raporlanmayan, idarenin menfaatlerine zarar veren herhangi bir husus hakkında bilgim olmadığını beyan ederim. (Safranbolu- 28.02.2019)

Sündüs ÖZTÜRK Hukuk İşleri Müdür V.

29

T.C.

SAFRANBOLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI