• Sonuç bulunamadı

- FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı)

Enerji Yat

DĠPNOT 2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı)

Yabancı para cinsinden iĢlemler (devamı) Yabancı grup Ģirketleri

TL dıĢında bir fonksiyonel para biriminden finansal tablolarını hazırlayan Grup Ģirketlerinin sonuçları ilgili döneme ait ortalama kur üzerinden TL‟ye çevrilmiĢtir. Bu Grup Ģirketlerinin varlık ve yükümlülükleri dönem sonu kuru ile TL‟ye çevrilmiĢtir. Bu Grup Ģirketlerinin dönem baĢındaki net varlıklarının TL‟ye çevriminden kaynaklanan kur farkları ile ortalama ve dönem sonu kurları arasında oluĢan farklar, özkaynaklarda yabancı para çevrim farkları hesabına dahil edilmiĢ ve toplam kapsamlı gelirler ile iliĢkilendirilmiĢtir.

Grup‟un yurtdıĢı faaliyetlerinin önemli bir bölümünü gerçekleĢtirdiği Rusya, Avrupa ve Slovenya (Rusya ve Doğu Avrupa (“DA”) ülkelerinin 31 Mart 2014 ve 31 Aralık 2013 tarihleri itibarıyla yabancı para birimleri ve TL karĢılığı değerleri aĢağıda sunulmuĢtur:

Ülke Para birimi 31 Mart 2014 31 Aralık 2013

Avro bölgesi (“Eurozone”) Avro 3,0072 2,9365

Rusya Ruble 0,0614 0,0652

Macaristan Forint 0,0098 0,0099

Hırvatistan Kuna 0,3927 0,3846

Ukrayna Grivna 0,1999 0,2670

Romanya Yeni Ley 0,6653 0,6549

Kazakistan Tenge 0,0120 0,0139

Belarus Beyaz Rusya Rublesi 0,0002 0,0002

Finansal bilgilerin bölümlere göre raporlanması

Endüstriyel bölüm, diğer endüstriyel bölümlerden farklı risk ve getirilere maruz kalan ürün ve hizmetler üreten bir varlık ve faaliyet grubu olup, yönetim tarafından Grup faaliyetleri “Medya”,

“Perakende”, “Enerji” ve “Diğer” olarak dört ana grupta izlenmiĢ ve raporlanmıĢtır. Grup yönetimi, finansal tablo kullanıcılarının kararlarını etkileyebilecek ve/veya finansal tabloları değerlendirmeleri sırasında faydalı olacağı kanaatine varması halinde bölümlere göre raporlama yapısında değiĢiklik yapabilir.

31 Aralık 2013 tarihine kadar düzenlenen konsolide finansal tablolarda faaliyetler, “medya”,

“perakende” ve “diğer” olarak üç grupta raporlanmıĢtı. Grup yönetimi yaptığı değerlendirme neticesinde, 31 Aralık 2013 tarihine kadar “diğer” faaliyet bölümü içinde raporlanan enerji Ģirketlerini (Dipnot 1) ayrı bir raporlanabilir bölüm altında izlemeye karar vermiĢ ve konsolide finansal tablolarda

“enerji” bölümü ayrı bir bölüm olarak sunulmaya baĢlanmıĢtır. Bu kapsamda, ilgili dipnotta önceki dönem finansal bilgileri de karĢılaĢtırma prensibi uyarınca yeniden düzenlenmiĢtir.

Bölümlere göre raporlamada, bölüm içi iĢlemler bölümler seviyesinde ve bölümler arasındaki iĢlemler ise konsolide seviyede bölümler arası eliminasyonlar olarak muhasebeleĢtirilmektedir.

31 MART 2014 TARĠHĠNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMĠNE AĠT KONSOLĠDE FĠNANSAL TABLOLARA ĠLĠġKĠN SEÇĠLMĠġ NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiĢtir. TL dıĢındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiĢtir.)

38

DĠPNOT 2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (Devamı)

Pay baĢına kar/(zarar)

Konsolide kar veya zarar tablosunda belirtilen pay baĢına kar/(zarar), dönem net kar/(zararı)‟nın, dönem boyunca piyasada bulunan payların ağırlıklı ortalama sayısına bölünmesi ile bulunur (Dipnot 32).

Türkiye‟de Ģirketler, sermayelerini halihazırda bulunan pay sahiplerine, geçmiĢ yıl karlarından ve diğer dağıtılabilir yedeklerden dağıttıkları “bedelsiz pay” yolu ile artırabilmektedirler. Bu tip “bedelsiz pay”

dağıtımları, pay baĢına kazanç hesaplamalarında, finansal tablolarda sunulan tüm dönemlerde ihraç edilmiĢ pay gibi değerlendirilir. Buna göre bu hesaplamalarda kullanılan ağırlıklı ortalama pay sayısı, pay dağıtımlarının geçmiĢe dönük etkilerini de hesaplayarak bulunmuĢtur.

SatıĢ amacıyla elde tutulan duran varlıklar ve durdurulan faaliyetler

SatıĢ amacıyla elde tutulan varlıklar, Grup‟un elden çıkardığı veya satılmaya hazır değer olarak sınıflandırdığı faaliyetleri ile nakit akımları, Grup‟un bütününden ayrı tutulabilir bir bölümüdür. Grup, satıĢ amaçlı elde tutulan duran varlık olarak sınıflandırdığı varlıkları ve durdurulan faaliyetleri, durdurulan faaliyetlerin ilgili varlık ve yükümlülüklerinin kayıtlı değerleri ile elden çıkarmak için katlanılacak maliyetler düĢülmüĢ rayiç bedellerinin düĢük olanı ile izlemektedir (Dipnot 30).

Durdurulan faaliyetler, Grup‟un elden çıkardığı ve faaliyetleri ile nakit akımları, Grup‟un bütününden ayrı tutulabilen önemli bir bölümüdür. Grup‟un elden çıkarttığı faaliyetler üzerinde kontrolünün sona erdiği tarihe kadar elde edilen faaliyet sonuçları konsolide kar veya zarar tablosunda “durdurulan faaliyetler” baĢlığı altında ayrı bir satırda gösterilmektedir. GeçmiĢ döneme iliĢkin konsolide kar veya zarar tablosu karĢılaĢtırma ilkesi uyarınca yeniden düzenlenir ve durdurulan faaliyetlerin önceki hesap dönemine iliĢkin faaliyet sonuçları da “durdurulan faaliyetler” olarak sınıflanmaktadır

SatıĢ amacıyla elde tutulan duran varlıklar

SatıĢ amacıyla elde tutulan varlıklar ve durdurulan faaliyetlere iliĢkin faaliyet sonuçlarına, söz konusu faaliyetin satıĢından doğan kar/(zarar) tutarı ve ilgili vergi gideri de dahil edilir. SatıĢtan doğan kar/(zarar) tutarı, elden çıkarılan net varlıkların kayıtlı değeri ile satıĢ bedeli arasındaki fark olarak hesaplanır.

Devlet TeĢvik ve Yardımları

Gerçeğe uygun değerleri ile izlenen parasal olmayan devlet teĢvikleri de dahil olmak üzere tüm devlet teĢvikleri, elde edilmesi için gerekli Ģartların Grup tarafından yerine getirileceğine ve teĢvikin Grup tarafından elde edilebileceğine dair makul bir güvence oluĢtuğunda finansal tablolara alınır (Dipnot 16). Devlet teĢvikleri, bu teĢviklerle karĢılanması amaçlanan maliyetlerin gider olarak muhasebeleĢtirildiği dönemler boyunca sistematik Ģekilde kâr veya zarara yansıtılır.

Grup medya faaliyetleri kapsamında gerçekleĢtirdiği tesis modernizasyonuna iliĢkin Yatırım TeĢvik Belgesi almıĢ olup, Gümrük Vergisi ve KDV‟den istisnadır.

Bilanço Tarihinden Sonraki Olaylar

Grup, bilanço tarihinden sonraki düzeltme gerektiren olayların ortaya çıkması durumunda, finansal tablolara alınan tutarları bu yeni duruma uygun Ģekilde düzeltir.

Bilanço tarihinden sonra ortaya çıkan hususların düzeltme gerektirmeyen hususlar olması halinde konsolide finansal tablo dipnotlarında açıklama yapılır.

31 MART 2014 TARĠHĠNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMĠNE AĠT KONSOLĠDE FĠNANSAL TABLOLARA ĠLĠġKĠN SEÇĠLMĠġ NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiĢtir. TL dıĢındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiĢtir.)

DĠPNOT 2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı) 2.2 Önemli Muhasebe Politikalarının Özeti (devamı)

Nakit AkıĢ Tablosu

Nakit akıĢ tablosunda, döneme iliĢkin nakit akıĢları esas, yatırım ve finansman faaliyetlerine dayalı bir biçimde sınıflandırılarak raporlanır.

ĠĢletme faaliyetlerinde kullanılan nakit akıĢları, Grup‟un medya ve diğer satıĢ faaliyetlerinden kaynaklanan nakit akıĢlarını gösterir.

Yatırım faaliyetleriyle ilgili nakit akıĢları, Grup‟un yatırım faaliyetlerinde (sabit yatırımlar ve finansal yatırımlar) kullandığı ve elde ettiği nakit akıĢlarını gösterir.

Finansman faaliyetlerine iliĢkin nakit akıĢları, Grup‟un finansman faaliyetlerinde kullandığı kaynakları ve bu kaynakların geri ödemelerini gösterir.

Hazır değerler, nakit para, vadesiz mevduat ve satın alım tarihinden itibaren vadeleri 3 ay veya 3 aydan daha az olan, hemen nakde çevrilebilecek olan ve önemli tutarda değer değiĢikliği riskini taĢımayan yüksek likiditeye sahip diğer kısa vadeli yatırımlardır.

2.3 Önemli muhasebe tahminleri, varsayımları ve kararları 2.3.1. Önemli muhasebe tahminleri ve varsayımları

a) Şerefiye tutarında oluşabilecek tahmini değer düşüklüğü

Dipnot 2.2‟de belirtilen muhasebe politikası gereğince, Ģerefiye Grup tarafından her yıl değer düĢüklüğü için gözden geçirilmektedir. Nakit üreten birimlerin geri kazanılabilir değeri, kulanım değeri hesaplamaları temel alınarak belirlenmektedir.

b) 6111 sayılı kanun kapsamında indirim konusu yapılan KDV

Grup yönetimi, Kasım 2011‟den itibaren; Doğan TV Holding, D Yapım, Doğan Prodüksiyon ve Alp Görsel‟in TTK/VUK kayıtlarında, kendi aralarında gerçekleĢen pay değiĢim ve devir iĢlemlerine iliĢkin olarak tarh edilen ve 6111 sayılı Kanun çerçevesinde 2011 yılı içerisinde yapılandırılan toplam 454.281 TL tutarındaki KDV aslına iliĢkin, her Ģirketin pay devir iĢlemini gerçekleĢtirdiği diğer Ģirkete bu iĢleme iliĢkin tarh edilen KDV tutarı kadar düzenlenen “rücu KDV faturası”ndaki KDV tutarının payı devralan Ģirkette indirilecek KDV olarak iĢleme tabi tutulması yöntemini benimsemiĢtir. Bu kapsamda D Yapım‟ın TTK/VUK kayıtlarında 145.328 TL, Doğan Prodüksiyon‟un yasal kayıtlarında 222.662 TL ve Alp Görsel‟in yasal kayıtlarında toplam 86.291 TL “Ġndirilebilir KDV” tutarı oluĢmuĢtur. Grup yönetimi, özellik arz eden bir iĢlem olması ve ihtiyatlılık prensibi çerçevesinde; söz konusu 454.281 TL tutarındaki “Ġndirilebilir KDV”nin gelecek vergilendirme dönemlerinde fiilen kullanılmasına bağlı olarak, ekli konsolide finansal tablolarda varlık olarak kayıtlara alınmaması politikasını benimsemiĢtir.

Bu Ģekilde “rücu KDV” tutarından ilgili vergilendirme dönemlerinde indirim konusu yapılabilecek olan

“Ġndirilebilir KDV” tutarları, mümkün olması durumunda, ilgili dönemlerde kar veya zarar tablosuna kaydedilmektedir (Dipnot 27). 31 Mart 2014 tarihi itibarıyla 448.022 TL tutarında indirilebilir KDV yasal kayıtlarda yer almaktadır.

c) Commerz-Film GmbH ile imzalanan pay satış sözleşmesi ile ilgili olası yükümlülükler

Grup‟un Axel Springer AG‟ye vermiĢ olduğu geri satın alım taahhütlerine iliĢkin tahmin ve varsayımlar Not 17‟de detaylı olarak açıklanmıĢtır.

31 MART 2014 TARĠHĠNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMĠNE AĠT KONSOLĠDE FĠNANSAL TABLOLARA ĠLĠġKĠN SEÇĠLMĠġ NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiĢtir. TL dıĢındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiĢtir.)

40

DĠPNOT 2 - FĠNANSAL TABLOLARIN SUNUMUNA ĠLĠġKĠN ESASLAR (Devamı) 2.3 Önemli muhasebe tahminleri, varsayımları ve kararları (devamı)

2.3.1. Önemli muhasebe tahminleri ve varsayımları (devamı)

d) Maddi olmayan duran varlıkların faydalı ömürleri

Grup, bazı ticari markalarının faydalı ömürlerinin sınırsız olduğunu tahmin etmektedir. Söz konusu maddi olmayan duran varlıkların faydalı ömürlerinin sınırlı olması durumunda (20 yıl olması durumunda) itfa payları 3.523 TL (31 Mart 2014: 3.339 TL) artacak ve vergi ve ana ortaklık dıĢı paylar öncesi kar 3.523 TL (31 Aralık 2013: 3.339 TL) azalacaktır.

Grup sınırlı faydalı ömrü olan ticari markalar, müĢteri listeleri ve internet alan adları üzerinden Dipnot 2.2‟de belirtilen faydalı ömürleri dikkate alarak itfa payı ayırmaktadır.

Eğer ticari markalar, müĢteri listeleri ve internet alan adlarının faydalı ömürleri yönetimin tahmininden

%10 oranında farklı gerçekleĢirse, finansal tablolara etkileri aĢağıdaki Ģekilde olacaktır:

- eğer faydalı ömürler %10 yüksek olursa, itfa payları 482 TL azalacak ve vergi ve ana ortaklık dıĢı paylar öncesi kar 482 TL artacak (31 Mart 2013: 478 TL) veya

- eğer faydalı ömürler %10 düĢük olursa, itfa payları 589 TL artacak ve vergi ve ana ortaklık dıĢı paylar öncesi kar 589 TL azalacaktır (31 Mart 2013: 583 TL).

2.3.2 Önemli muhasebe kararları

Grup, mobil telekomünikasyon hizmetleri ile ilgili ön ödemeli kart satıĢları (kontör) ile gazete ve dergi satıĢlarını (iliĢkili taraflar ve abonelik sistemi ile dağıtılan gazeteler dıĢındaki iĢlemler) brüt olarak göstermektedir.

SatıĢ gelirlerinin brüt veya net olarak gösterilmesi mevcut durum ve Ģartların iĢletme tarafından değerlendirilmesine bağlıdır. Grup yukarıda belirtilen iĢlemlerin brüt olarak gösterilmesi kararını verirken aĢağıdaki hususları ve göstergeleri dikkate almıĢtır.

Mevcut ekonomik sınırlar dahilinde, Grup‟un bu ürünlerle ilgili satıĢ fiyatlarını belirleme serbestisi bulunmaktadır,

Söz konusu ürünler ile ilgili genel stok riski Grup‟a aittir. Gazete ve dergi satıĢlarında Grup satıcılardan gazete ve dergileri satın almakta ve dağıtım ağı kanalıyla bayilere satmaktadır.

Bayilerden gelen gazete ve dergi iadeleri Grup tarafından satıcılara iade edilmektedir. Bu iĢlemler ile ilgili genel stok riski yaklaĢık bir haftalık bir süreyi içermektedir,

Tahsilat riski Grup‟a aittir.

31 MART 2014 TARĠHĠNDE SONA EREN ARA HESAP DÖNEMĠNE AĠT KONSOLĠDE FĠNANSAL TABLOLARA ĠLĠġKĠN SEÇĠLMĠġ NOTLAR

(Tutarlar, aksi belirtilmedikçe bin Türk Lirası (“TL”) olarak belirtilmiĢtir. TL dıĢındaki para birimleri, aksi belirtilmedikçe bin olarak belirtilmiĢtir.)

DĠPNOT 3 - ĠġLETME BĠRLEġMELERĠ