• Sonuç bulunamadı

Eylül ve ocak ayı verilerinin haftalık bazda karşılaştırılması

4. ARAŞTIRMA SONUÇLARI VE TARTIŞMA

4.1. Güneş Paneli Verilerinin İncelenmesi

4.1.3. Eylül ve ocak ayı verilerinin haftalık bazda karşılaştırılması

Bu kısımda Eylül ve Ocak aylarına ait haftalık kayıtlar incelenecektir ve verilerin karşılaştırmaları yapılacaktır. Eylül ayına ait kayıt Şekil 4.21. de, Ocak ayına ait kayıt ise Şekil 4.22. de gösterilmiştir. Veri kayıt programınının güncellenmesinden sonraki sürümde Türkçe dil desteği olmadığı için, Ocak ayı kayıtlarında program arayüzü ingilizce olarak gözükmektedir.

Şekil 4.21. Eylül Ayı Verilerinin Haftalık Olarak Gösterimi

Şekil 4.22. Ocak Ayı Verilerinin Haftalık Olarak Gösterimi

Aşağıda Şekil 4.23. üzerinde eylül ve ocak ayında gündüz saatlerindeki batarya doluluk oranları kıyaslanmıştır. Genel ortalama olarak eylül ayındaki akü şarj yüzdelerinin daha yüksek olduğu görülmektedir.

Şekil 4.23. Eylül-Ocak Ayı Sabah Akü Şarj Durumu

Aşağıda Şekil 4.24. üzerinde eylül ve ocak ayında akşam saatlerindeki batarya doluluk oranları kıyaslanmıştır. Aylık ortalama değer eylül ayında % 87.5 olurken, ocak ayında bu değer %77.5 olarak ölçülmüştür.

Şekil 4.24. Eylül-Ocak Ayı Akşam Akü Şarj Durumu

Eylül ve Ocak aylarında güneş panelleri tarafından üretilen ve depolanmayarak doğrudan kullanılan enerji değerleri ampersaat cinsinden aşağıda Şekil 4.25. üzerinde gösterilmiştir. Eylül ayında üretilen ve doğrudan kullanılan enerji ortalaması 60.5 ampersaat olarak ölçülürken, ocak ayında bu değer 35.25 ampersaat olarak görülmüştür. Bu değerlerden eylül ayında, ocak ayının yaklaşık 2 katı akım şiddetine ulaşıldığı görülmektedir.

Şekil 4.25. Eylül-Ocak Ayında Doğrudan Kullanılan Enerji Değerleri

Eylül ve Ocak aylarında güneş panelleri tarafından üretilen ve akülerde depolanan enerji değerleri ampersaat cinsinden aşağıda Şekil 4.26. üzerinde gösterilmiştir. Eylül ayında üretilen ve depolanan enerji ortalaması 88 ampersaat olarak ölçülürken, ocak ayında bu değer 14.75 ampersaat olarak görülmüştür. Aküler Üzerinde depolanan akım şiddetlerini kıyaslandığında, eylül ayındaki değerler ocak ayının 6 katından daha fazlaya tekabül etmektedir. Bu grafik güneş enerjisinden faydalanmada, eylül ve ocak aylarının farkını bariz şekilde ortaya koymaktadır.

Ayrıca aküler üzerinde depolanmış olan enerjinin belli bir limitin altına düşmesi halinde, akülerden gelen enerjisinin kesilme durumu Şekil 4.21. ve Şekil 4.22.’nin en alt kısmında yer alan “Low Battery Load Disconnects” “Düşük Akü Yük Kesintileri” bölümünden izlenebilmektedir. Şekil üzerinde görüldüğü gibi Eylül ayı içerisinde akü üzerindeki yük sistemin beslenmesi için hep yeterli olmuş ve akü beslemesi hiç kesilmemiştir. Fakat Ocak ayının 1. ve 2. haftalarında akü üzerindeki potansiyel enerjinin yetersiz olması nedeniyle, aküden enerji akışı, şarj kontrolör cihazı tarafından otomatik olarak kesilmiştir.

4.1.4. 2011 eylül ve 2012 ocak ayı arasındaki 5 aylık kayıtların incelenmesi

Güneş enerjisinden elektrik üretimi yapan sistemimiz 2011 yılının Eylül ayında aktif olarak çalışmaya başlamıştı. 2011 yılının Eylül, Ekim, Kasım, Aralık ayları ve 2012 yılının Ocak ayı kayıtları bu kısımda incelenecektir. Şekil 4.27. üzerindeki Month 5 Eylül ayı, Month 1 ise Ocak ayı verilerini göstermektedir.

Şekil üzerinde “Load Amperhours” ve “max load current in A” olarak ifade edilen, aküler üzerindeki enerjinin yeterli olmadığı durumlarda, akülerin şebeke elektriği kullanarak şarj edilme durumları sıfır olarak görülmektedir. Bunun nedeni, güneş panellerinden gelen verileri daha sağlıklı olarak izleyebilmemiz için, şarj kontrolör yazılımından bu ayarı kapatmış olmamızdır.

Gündüz aküler üzerinde bulunan enerjinin, aylık olarak ortalamaları Şekil 4.28 üzerinde gösterilmiştir. Akülerin gündüz saatlerinde yüzdesel olarak doluluk oranı, en yüksek %79 değeri ile kasım ayında ölçülmüştür. En düşük akü doluluk oranı ise % 46 ile Ocak ayında ölçülmüştür.

Şekil 4.28. Gündüz Saatlerindeki Aylık Akü Şarj Ortalamaları

Gece aküler üzerinde bulunan enerjinin, aylık olarak ortalamaları Şekil 4.29 üzerinde gösterilmiştir. Akülerin gece saatlerinde yüzdesel olarak doluluk oranı genelde birbirine yakın değerler olarak ölçülmüştür. En yüksek akü doluluk oranı %92 değeri ile kasım ayında ölçülmüştür. En düşük akü doluluk oranı ise % 66 ile ocak ayında ölçülmüştür.

Eylül ve Ocak ayları arasında güneş panelleri tarafından üretilen ve depolanmayarak doğrudan kullanılan enerji değerlerinin aylık ortalamaları ampersaat cinsinden aşağıda Şekil 4.30 üzerinde gösterilmiştir. Aylık olarak en fazla eylül ayı içerisinde ortalama 59 Ampersaatlik bir enerji tüketilmiş. En az ise 16 Ampersaatlik aylık ortalama değeri ile kasım ayı içerisinde enerji tüketimi gerçekleşmiştir.

Şekil 4.30. Doğrudan Kullanılan Enerji Aylık Ortalama Değerleri

Eylül ve Ocak ayları arasında güneş panelleri tarafından üretilen ve aküler üzerinde depolanan enerji değerlerinin aylık ortalamaları ampersaat cinsinden aşağıda Şekil 4.31 üzerinde gösterilmiştir. Aküler üzerine en fazla enerji depolama, 88 Ampersaat değeri ile Eylül ayında olmuştur. Aküler üzerinde en az enerjinin depolandığı ay ise 5 Ampersaat değeri ile Ocak ayı olmuştur.

Aküler üzerinde depolanmış olan enerjinin belli bir limitin altına düşmesi halinde, akülerden gelen enerjisinin kesilme durumunu ifade eden “Low Battery Load Disconnects” Şekil 4.27 üzerinde görülmektedir. Buna göre Eylül ayı içerisinde akülerdeki enerji ihtiyacı karşılamak için hep yeterli olmuşken, diğer aylar içerisinde akülerde depolanan enerjinin sistemi beslemek için yetersiz kaldığı zamanlar olmuştur.

Benzer Belgeler