• Sonuç bulunamadı

Evli Kadınların Evlilik Uyumu Ve Çatışma Çözme Stilleri Arasındak

Tablo 29: Evli Kadınların Evlilik Uyumu ve Çatışma Çözme Stilleri Arasındaki Korelasyonun İstatistiksel Analizi

EVLİLİK UYUMU OLUMLU ÇATIŞMA ÇÖZME OLUMSUZ ÇATIŞMA

ÇÖZME BOYUN EĞME

GERİ ÇEKİLME EVLİLİK UYUMU PearsonKorelasyon 1 ,186** -,307** ,157* ,013

p ,008 ,000 ,026 ,857 n 200 200 200 200 200 OLUMLU ÇATIŞMA ÇÖZME PearsonKorelasyon ,186** 1 ,001 -,005 ,053 p ,008 ,989 ,945 ,453 n 200 200 200 200 200 OLUMSUZ ÇATIŞMA ÇÖZME PearsonKorelasyon -,307** ,001 1 -,258** -,096 p ,000 ,989 ,000 ,178 n 200 200 200 200 200

BOYUN EĞME PearsonKorelasyon ,157* -,005 -,258** 1 ,415**

p ,026 ,945 ,000 ,000

n 200 200 200 200 200

GERİ ÇEKİLME PearsonKorelasyon ,013 ,053 -,096 ,415** 1

p ,857 ,453 ,178 ,000

n 200 200 200 200 200

**. Korelasyon 0.01 düzeyine anlamlı (çift-kuyruklu). *. Korelasyon 0.05 düzeyine anlamlı (çift-kuyruklu).

Evli kadınların evlilik uyumu ve çatışma çözme stilleri arasındaki ilişki analizine göre, evlilik uyumu ile olumlu çatışma çözme stili arasında pozitif, çok

54 zayıf ve anlamlı bir ilişki vardır (r= .186, p= .008). Evlilik uyumu ile olumsuz çatışma çözme stili arasında negatif, zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r= -.307, p=.000). Evlilik uyumu ile boyun eğme çatışma çözme stili arasında pozitif, çok zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r= .157, p= .026). Olumsuz çatışma çözme ile boyun eğme çatışma çözme stili arasında negatif, zayıf ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=-.258, p=.000). Boyun eğme ile geri çekilme çatışma çözme stili arasında pozitif, orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=.415, p=.000).

Evlilik uyumu ve çatışma çözme stili arasındaki ilişki incelendiğinde evlilik uyumu ile olumlu çatışma çözme stili arasında pozitif yönlü ilişki vardır. Yani evlilik uyumu yüksek olan katılımcıların olumlu çatışma çözme stilini kullanma sıklıkları da fazladır. Evlilik uyumu ile olumsuz çatışma çözme stili arasında negatif yönlü zayıf ilişki tespit edilmiştir. Evlilik uyumu düşük olan katılımcıların olumsuz çatışma çözme stilini daha fazla kullandıklarını söyleyebiliriz. Evlilik uyumu ile boyun eğme çatışma çözme stili arasında pozitif yönde çok zayıf ilişki bulunmuştur. Katılımcıların evlilik uyumları yükseldikçe boyun eğme çatışma çözme stilini kullanmaları artmaktadır. Olumsuz çatışma çözme ile boyun eğme çatışma çözme stili arasında negatif yönde zayıf ilişki vardır. Katılımcıların olumsuz çatışma çözme stilini kullanımı arttıkça boyun eğme çatışma çözme stilini kullanmaları azalmaktadır. Boyun eğme çatışma çözme ile geri çekilme çatışma çözme stili arasında pozitif yönde orta düzeyde ilişki tespit edilmiştir. Bu durumda katılımcıların boyun eğme çatışma çözme stili kullanımları arttıkça geri çekilme çatışma çözme stili kullanımları da artmaktadır diyebiliriz.

55

SONUÇ

İnsanlar bir arada yaşamak durumundadırlar. Tek başına yaşamını devam ettiremeyen bireyler hayatlarını birleştirecek eş arayışında bulunurlar. Evlilik; insanların hayatlarını birleştirmesinin yasal şeklidir. Yapılan evliliklerde pek çok sorun oluşabilmektedir. Eşler arasındaki uyum bu sorunlardan biridir. Eşler arasında uyum sorunun yaşanması evliliklerin süresini kısaltabilmektedir. Yapılan araştırmalar göstermiştir ki evlilik uyumunu etkilen pek çok faktör bulunmaktadır. Bunlardan bazıları; eşler arası yaş farkı, cinsiyet, eğitim durumu, bağlanma stili, depresyon düzeyi, benlik algısı, kişilik özellikleri, çatışma çözüm stilleri vb. Evliliklerde yaşanan sorunlar sağlıklı yöntem kullanılarak çözüme ulaştırılamadığı zaman kartopu gibi büyüyüp, başka sorunların oluşmasına da neden olacaktır.

Gerek evlilik yaşamında gerek günlük yaşamda pek çok sorunla karşılaşmak mümkündür. Eğer kişi sorun çözme becerisine sahipse ve bu becerileri etkili bir şekilde kullanabiliyorsa karşılaşılan sorunlar ilişki için zararlı değil faydalı bile olacaktır. Yaşanan çatışmaların çözülememesi durumunda çiftler ve varsa çocuklar fiziksel ve ruhsal açıdan etkilenecektir.

Evliliklerde eşlerin sahip oldukları çatışma çözüm stilleri, evliliklerin kalitesini ve uyumunu etkilemektedir. Yaşanan çatışmaların artış göstermesi o evlilikte uyumun ve mutluluğun azaldığını göstermez. Çözülemeyen çatışmaların gittikçe artması evlilikteki uyumun azaldığını işaret eder. Olumsuz olarak algılanan çatışmaları olumlu sonuçlandırabilmek için; çiftler birbirlerinin duygularını fark edebilmeli, kendi duygularını davranışlarına yansıtabilmeli ve uzlaşı sağlayabilmelidir.

“Evli Kadınlarda Çatışma Çözme Stili ve Evlilik Uyumu arasındaki İlişkinin İncelenmesi” araştırmasında; çalışmayan evli kadınların evlilik uyumu puan ortalaması, çalışan kadınlarınkinden anlamlı derecede daha yüksek bulunmuştur.

Araştırmanın sonucunda eğitim durumuna göre olumlu ve boyun eğme çatışma çözme stilli alanında anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiştir. Mann Whitney U analizleri sonucunda olumlu çatışma çözüm stilleri alanında belirlenen önemli farkın kaynağı olarak lisans mezunu katılımcıların, ilkokul ve ortaokul mezunu katılımcılara göre daha yüksek düzeyde olumlu çatışma çözme stillerinin

56 olması olarak belirlenmiştir. Boyun eğme çatışma çözme stilleri alanında belirlenen farklılıkların ise ilkokul mezunu katılımcıların lise, yüksekokul ve lisans mezunu katılımcılara göre daha yüksek boyun eğme çatışma çözme stillerine sahip olması; ortaokul mezunu katılımcıların ise lisans mezunu katılımcılara göre daha yüksek boyun eğme çatışma çözme stilinin olmasından kaynaklandığı tespit edilmiştir.

Evlenme kararı değişkeni ile elde edilen bulgulara göre; olumlu, olumsuz, boyun eğme ve geri çekilme çatışma çözme stilleri ve evlilik uyumunda katılımcıların evlilik kararlarına göre önemli farklılığın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.

Araştırma sonuçlarında çatışma başlatma durumuna göre olumlu ve boyun eğme çatışma çözme stili alanında anlamlı farklılıkların olduğu tespit edilmiştir. Çatışmayı kendisinin başlattığını ifade edenlerin olumlu çatışma çözme stili puan ortalaması çatışmayı eşinin başlattığını ifade eden katılımcıların puan ortalamasından daha yüksek bulunmuştur. Boyun eğme çatışma çözme stilinde ise çatışmayı eşinin başlattığını ifade eden katılımcıların puan ortalaması, çatışmayı kendisinin başlattığını ifade eden katılımcıların puan ortalamasından daha yüksek bulunmuştur.

Aile yapısı ile ilgili değişken incelendiğinde; çekirdek aile yapısına sahip katılımcıların olumsuz çatışma çözme puan ortalamaları, geniş aile yapısına sahip katılımcıların puan ortalamasından önemli derecede daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Yaşanılan yer ile ilgili değişken incelendiğinde; Güneysınır’da yaşayan katılımcıların evlilik uyumlarının Meram’da yaşayan katılımcılara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür. Yaşanılan yer ve çatışma çözme stili arasındaki ilişkiye bakıldığında ise; Meram’da yaşayan katılımcıların olumlu çatışma çözme stili puanları Güneysınır’da yaşayan katılımcılara göre anlamlı derecede daha yüksekken Güneysınır’da yaşayan katılımcıların boyun eğme çatışma çözme stili puanları Meram’da yaşayan katılımcılara göre anlamlı derecede daha yüksek olduğu görülmüştür.

Yapılan araştırmada yaş değişkeni ile ilgili elde edilen bulgulara göre, olumlu, olumsuz, boyun eğme ve geri çekilme çatışma çözme stili ve evlilik uyumunda katılımcıların yaşına göre önemli farklılığın olmadığı sonucu tespit edilmiştir.

57 Araştırma sonuçlarında evlenme yaşı ile boyun eğme çatışma çözüm stilleri alanında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. 18 yaşının altında evlenen katılımcıların boyun eğme çatışma çözme stili puan ortalaması, 18-25 yaş aralığında evlenen ve 25 yaş üzeri evlenen katılımcıların puan ortalamasından anlamlı derecede yüksek bulunmuştur.

Yapılan araştırmada evlilik süresi ile çatışma çözme stili ve evlilik uyumu arasındaki ilişki incelenmek istenmiştir. Ancak evlilik süresi ile olumlu çatışma çözme, olumsuz çatışma çözme, boyun eğme, geri çekilme çatışma çözüm stilleri ve evlilik uyumu arasında anlamlı bir ilişki tespit edilememiştir.

Yapılan araştırmada çocuk sahibi olup olmamanın evlilik uyumu ile anlamlı bir ilişkisi bulunamamıştır. Çocuk sahibi olma ile çatışma çözme stilleri arasındaki ilişki incelendiğinde ise; çocuk sahibi olan katılımcıların çocuk sahibi olmayanlara göre geri çekilme çatışma çözme stilleri puan ortalamasının anlamlı derecede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.

Çocuk sayısı değişkeni ile evlilik uyumu arasındaki ilişki incelendiğinde yapılan analiz sonuçları, evlilik uyumunun çocuk sayısı ile önemli ölçüde farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Çatışma çözme stilleri üzerinde çocuk sayısının etkisi incelendiğinde; boyun eğme çatışma çözüm stili ile çocuk sayısı arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir. Bu ilişki analiz edildiğinde 4 ve üzeri çocuk sahibi olan katılımcıların boyun eğme çatışma çözüm stilini 2 çocuk sahibi katılımcılara göre anlamlı ölçüde fazla kullandıkları belirlenmiştir.

Evlilik uyumu ile çatışma çözüm stilleri arasındaki ilişki incelendiğinde evlilik uyumu ile olumlu çatışma çözüm stili ve boyun eğme çatışma çözüm stili arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Evlilik uyumu yüksek olan katılımcıların olumlu çatışma çözüm stili ve boyun eğme çatışma çözüm stilini kullanma oranının çok zayıf da olsa yüksek olduğu belirlenmiştir. Evlilik uyumu ile olumsuz çatışma çözüm stili arasında ise negatif yönde anlamlı bir ilişki görülmüştür. Evlilik uyumu yüksek olan katılımcıların olumsuz çatışma çözüm stilini kullanma oranının zayıf da olsa düşük olduğu belirlenmiştir.

58

ÖNERİLER

Bu araştırma Konya ili Güneysınır ve Meram ilçelerinden gönüllü olarak araştırmaya katılan evli kadınlardan elde edilen veriler ile sınırlıdır. Bu konudaki araştırmaların daha büyük örneklem seçilerek yapılmasının faydalı olacağı düşünülmektedir. Son yıllardaki boşanma oranlı incelendiğinde; evlilik uyumu ve çatışma çözüm stillerinin incelenmesi boşanma oranlarının azalmasına katkı sağlayabilir.

Araştırmadan elde edilen veriler üniversiteler, hastaneler, adliyeler vb. kurumlarda evli bireylere yönelik hizmetler kapsamında bilgilendirme amacıyla kullanılabilir.

Evlilik ilişkisini geliştirmeye yönelik programlarda evlilik uyumu faktörleri üzerinde durularak evlilik ilişkisinin kalitesi artırılabilir. Ayrıca evlilik çatışmasını azaltmaya yönelik programlarda çatışma çözüm stilleri üzerinde durularak sağlıklı tartışma, etkili iletim, aile içi şiddet konularında çalışmalar yapılabilir.

59

KAYNAKÇA

Arslan, C. (2005). Kişilerarası Çatışma Çözme ve Problem Çözme Yaklaşımlarının Yükleme Karmaşıklığı Açısından İncelenmesi. Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Akdemir, A., Karaoğlan, A. ve Karakaş, G. (2006). Çift Terapisi. Psychiatry in Türkiye, 8.

Aydınlı, S. (2014). Ergenlerin Öfke İfade Biçimleri, Sosyal Karşılaştırma Düzeyleri, Umutsuzluk Seviyeleri ve Çatışma Çözme Yaklaşımlarının İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Baksı, H. (1998). Örgütlerde Çatışma Yönetimi: Bir Seyahat Acentasındaki Yöneticilerin, Çatışma Yollarının, İçinde Bulundukları Durumla Uygunluğunun Tespit Edilmesi ve Yönetime Bir Öneri. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara. Bayraktar, A. (2015). Bağlanma Stilleri, Çatışma Eğilimi, Çatışma Çözme Stilleri ve Evlilik Uyumu

Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi, Üsküdar Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Bharambe, K. D.ve Baviskar, P. A. (2013). A Study of Marital Adjustmentin Relationto Some Psycho-socio Factor. International Journal of Humanities and Social Science İnvention. Vol:2, June, 08-10.

Budak, S. (2000). Psikoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları.

Canel, A.N. (2007). Ailede Problem Çözme, Evlilik Doyumu Ve Örnek Bir Grup Çalışmasının Sınanması. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Cohan C. L. ve Bradbury T. N. (1997). Negative Life Events, Marital Interaction and The Longitudinal Course of Newlywed Mariage. Journal of Personality and Social Psychology, 73(1), 116.

Çavuşoğlu, Z.Ş. (2011). Bağlanma Stilleri, Evlilik Uyumu Ve Aldatma Eğitimi Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul. Derici, H. T. (2018). Evli Çiftlerde Facebook ve Akıllı Telefon Bağımlılığı ile Çatışma Çözüm Stilleri

ve Evlilik Uyumu Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Erişti, A. (2010). Bağlanma Stili, Kişilik Özellikleri ve Evlilik Uyumu Arasındaki İlişki. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Fidanoğlu, O. (2006). Evlilik Uyumu, Mizah Tarzı ve Kaygı Düzeyi Arasındaki İlişki. Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

Gerson, R. (1995).The Family Life Cycle: Phases, Stages and Crises. Integrating Family Therapy. Washington, DC: American Psychological Association.

Güleç, G. (2013). Aile Yapısı Ve İlişkileri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.

60 Güner, İ. (2007).Çatışma Çözme Becerilerini Çözmeye Yönelik Grup Rehberliğinin Lise Öğrencilerinin Saldırganlık ve Problem Çözme Becerileri Üzerine Etkisi. Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Malatya.

Hacı, Y. (2011). Evlilik Uyumunun Empatik Eğilim, Algılanan Aile İçi İletişim ve Çatışma Çözme Stillerine Göre Yordanması. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Hovardaoğlu, S. (1996). Sosyal Mübadele: Evlilikle İlgili Değerlendirmelere Etkisi. Türk Psikoloji Dergisi, 11(36), 12-13.

Kağnıcı, Y. Ve Soylu, Y. (2015). Evlilik Uyumunun Empatik Eğilim, İletişim Ve Çatışma Çözme Stillerine Göre Yordanması. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi, 5(43), 44-54. Korkut, Y. ve ŞendiL, G. (2008). Evli Çiftlerdeki Çift Uyumu Ve Evlilik Çatışmasının Demografik

Özellikler Açısından İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi Psikoloji Çalışmaları Dergisi, 28(1), 15- 34.

Larson, J.H. (2002). The Great Marriage Tune-Up Book: A Proven Program for Evaluatingand Renewing Your Relationship. New York: Jossey Bass.

Locke, E. A. (1968). Toward a Theory of Task Performance and Incentives. Organizational Behavior and Human Performance, 3, 157.

Merter, F. (1990). Köy Ailesinde Meydana Gelen Değişmeler (2.Baskı). Ankara: Aile Araştırma Kurumu Başkanlığı Yayınları.

Pekkaya, B. (1994). Arabulucu Yolu ile Çatışmalara Çözüm Bulma, Arabuluculuk Eğitiminin Okullarda Uygulanması ve Bu Eğitimin Öğrencilerin Benlik Gelişimlerine, Liderlik Becerilerine, Saldırgan Davranışlarına ve Algıladıkları Problem Miktarına Etkisi. Doktora Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

Polat, D. (2012). Boşanma Aşamasındaki Bireylerin Evlilik Çatışması, Çatışma İletişim Tarzları ve Sosyal Destek Sistemlerinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Sabatelli, R. M. (1988). Measuremenet Issues in Marital Research: A Review and Critique of 0000Contemporary Survey Instruments. Journal of Marriage and The Family.

Schrumpf, F. Crwford, D. K. Bodine R. J. (2007). Okulda Çatışma Çözme ve Akran Arabuluculuk (Öğrenci El Kitabı). Ankara: İmge

Sears, H. A. ve Galambos N. L. (1992). Women’s Work Conditions and Marital Adjustment in Two- Earner Couples: A Structural Model. Journal of Marriage and the Family.

Siman, J. L. Basic Research Methods in Social Science: The art of Emprical Investigation. Random House, 1969.

Solmuş, T. (2007). Çatışmalar nasıl çözülmeli? Kariyer, 48.

Şener, A. ve Terzioğlu, R.G. (2008). Arkadaşlık İlişkilerinin Evlilik Uyumu Üzerindeki Etkisinin İncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Sosyolojik Araştırmalar e-Dergisi, 1-15.

Şentürk, S. (2013). Evli Bireylerde Evlilik Uyumu İle İlişkili Değişkenlerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

61 Tezer, E. (1986). Evli Eşler Arasındaki Çatışma Davranışları: Algılama Ve Doyum. Doktora Tezi,

Hacettepe Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

Tolan, Ö. Ç. (2015). Evlilik Uyumunun Kişilik Özellkikleri, İlişkiye Dair İnançlar ve Çatışma Çözüm Stilleri Bağlamında Yordanması. Doktora Tezi, İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Malatya.

Turan, A.F. (2010). Üniversite Öğrencilerinin İlişkilerle İlgili Bilişsel Çarpıtmalarını Yordamada Yalnızlık, Benlik Saygısı, Yaş, Cinsiyet Ve Romantik İlişki Yaşama Durumunun Rolü. Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.

Tüfekçi-Hoşgör, E. (2013). Evli Çiftlerin Öfke İfade Tarzları ile Evlilik Uyumunun İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İzmir.

Türnüklü, A. (2006). Sınıf ve Okul Disiplinine Çağdaş Bir Yaklaşım: Onarıcı Disiplin. Ankara: Ekinoks.

Ülker, G. (2011). Evlilik Çatışmasının Sıklık Ve Yaygınlığının Bazı Değişkenlere Göre Yordanması. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.

Vuchunic, S. (1987). Starting And Stopping Spontaneous Family Conflicts. Journal Of Marriage

And Family, 49 (3), 591-601.

Yalçın, H. (2014). Evlilik Uyumu İle Sosyodemografik Özellikler Arasındaki İlişki. Eğitim ve Öğretim Araştırmaları Dergisi, 3(1), 250-261.

Yıldız, Y. (2012).İlişkiye İlişkin İnançların Evlilik Uyumunu Yordaması. Yüksek Lisans Tezi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Muğla.

Yılmaz, A. (2001). Eşler Arasındaki Uyum: Kurumsal Yaklaşımlar ve Görgül Çalışmalar. Aile ve Toplum Dergisi, 1 (4), 49.

İnternet Adresleri

62

EK-1

YÖNERGE

Sayın Katılımcılar,

Bu araştırma “evlilik” ile ilgili bir araştırmadır. Ölçeklere kesinlikle isminizi yazmanız gerekmemektedir, bu yüzden verilen yanıtların kime ait olacağı hiçbir şekilde anlaşılamayacaktır. Vereceğiniz yanıtlar sadece araştırmacı tarafından bilimsel veri amacıyla kullanılacaktır. Her bir ölçeğe geçmeden önce ölçek başlarında sunulan kısa açıklamaları lütfen dikkatlice okuyunuz ve soru atlamayınız, her bir cümleyi cevapladığınızdan emin olunuz, verilerin analizi için soruların tamamının cevaplanmış olması önem taşımaktadır.

Samimi cevaplar vermeniz yürüttüğümüz bilimsel çalışmanın sonuçları açısından önem taşımaktadır.

Katıldığınız için çok teşekkür ederim.

Esra Akın

Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Aile Eğitimi Ve Danışmanlığı Yüksek Lisans Öğrencisi

KİŞİSEL BİLGİ FORMU

1) Yaşınız:

2) Şu an ikamet ettiğiniz ilçe:

3) Çalışıyor musunuz?: Evet ( ) Hayır ( )

4) Çalışıyor ise mesleğiniz:………...Devlet memuru( ) Özel sektör ( ) Serbest Meslek ( )

5) Eğitim durumunuz: Okuma yazma bilmeyen ( ) Okuma yazma bilen fakat bir okul bitirmeyen ( ) İlkokul mezunu ( )

Ortaokul mezunu ( ) Lise mezunu ( )

Yüksekokul mezunu ( ) Üniversite mezunu ( )

6) Evlenme şekliniz nasıl oldu? Kendi seçimim, ailemin onayıyla ( ) Görücü usulüyle, kendi kararımla ( )

Görücü usulüyle, ailemin kararıyla ( )

63 Kendi kararım, ailemin bilgisi dışında ( )

7) Evlendiğinizde kaç yaşındaydınız?...

8) Eşinizle aranızdaki yaş farkı nedir? ………. 9) Çocuğunuz var mı?: Evet ( ) Hayır ( )

10) Çocuğunuz var ise kaç tane? ………

11) Eşinizle yaşadığınız çatışmayı genellikle kimin başlattığını düşünürsünüz? Ben başlatırım ( ) Eşim başlatır ( )

12) Evde yaşadığınız kişiler? Çekirdek Aile ( ) Geniş Aile( ) 13) Kaç yıldır evlisiniz?...

EK-2

ÇATIŞMA ÇÖZÜM STİLLERİ ÖLÇEĞİ

Aşağıda, evlilik ilişkilerinde yaşanan sorunların genel olarak nasıl çözümlendiği ile ilgili ifadeler yer almaktadır. Lütfen eşinizle ilişkinizi göz önüne alarak, aşağıdaki ifadelerden her birine ne derece katıldığınızı belirtiniz. Her bir ifadenin önündeki boşluğa aşağıdaki sayılardan uygun olanı yazınız.

(1)Hiç Katılmıyorum (2)Oldukça Katılmıyorum(3)Birazcık Katılmıyorum(4)Birazcık Katılıyorum(5)Oldukça Katılıyorum (6) Çok Katılıyorum

____1) Tartışma esnasında konuyla ilgisiz de olsa zayıflıklarını yüzüne vururum. ____2) Kavganın büyümemesi için onun istediği şeyleri yaparım.

____3) Çok sinirlenmişsem konuşmayı ertelerim. ____4) Sorun durumunda pek çok şeyi içime atabilirim.

____5) Sorunun uzamadan çözülebilmesi için kaynağını bulmaya çalışırım. ____6) Sinirlendiğimde kırıcı şeyler söylerim.

____7) Problemi büyütmemek için onu sakinleştirmeye çalışırım. ____8) Sesimi yükselterek beni dinlemesini sağlamaya çalışırım. ____9) Tartışmada ortak bir çözüm noktası bulmaya çalışırım.

64 ____11) Sorun çözümlenmeden tartışmayı sonlandırmam.

____12) Bağırıp çağırarak istediğimi yaptırırım.

____13) Sorunun tüm yönlerini tartışma sırasında konuşmak isterim. ____14) Eşimi ilişkiyi bitirmekle tehdit ederim.

____15) Bana bağırdığında onun olmadığı bir odaya geçerim.

____16) Kavgalarımız sırasındaki kızgınlığımı fiziksel olarak gösteririm. ____17) İlişkide sorun yaşanmaması için kendimden ödün veririm. ____18) Sorun yaşadığımızda eşimin yanından uzaklaşırım.

____19) Sorunun çözülmesine yardımcı olacağına inanırsam durumu alttan alırım. ____20) Onun olumsuz tepkilerine karşılık vermeyerek problemin büyümemesini sağlamaya çalışırım

____21) Çok gergin olduğumuzda susarım.

____22) Bir problem yaşandığında, konuyla ilgili düşündüğüm her şeyi açıklarım. ____23) Eğer çok sinirlenmişsem, sinirim geçene kadar konuşmayı reddederim. ____24) Bir problem yaşandığında, kendimi eşimin yerine koyarak onun ne düşündüğünü anlamaya çalışırım.

____25) Sürekli imalarda bulunurum.

EK-3

EVLİLİK UYUM ÖLÇEĞİ

Aşağıda evliliğinizle ilgili bilgi edinmek amacıyla hazırlanmış 15 madde bulunmaktadır. Her maddeyi dikkatlice okuyunuz. Sizden istenen; her bir soru için verilen seçeneklerden size en uygun olanı seçmenizdir. Size en uygun olduğunu

Benzer Belgeler