• Sonuç bulunamadı

Eserin Dramaturjik İncelemesi

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.2. Il Tabarro Operası’nın Dramaturjik Çözümlemesi İle İlgili Bulgular ve

4.2.3. Eserin Dramaturjik İncelemesi

Ana tema: Il Tabarro’nun ana teması cinayetle sonuçlanan bir karı-koca-

sevgili ilişkisine dayanmaktadır. Koca burada hal çaresini araya giren sevgiliyi öldürmekte buluyor ve karısını elinden alan adamı boğarak öldürüyor.

Yan temalar: Eserin yan temasında karakterlerin değişik yaşam özlemleri

dile getirilmiştir. Dile getirilen yaşam özlemleri romantik edebiyatta rastlanabilecek olan hayal alemlerinin yaşamına ya da yüceltilmiş bir ideal aşka özlem duymuyor. Değişik şekillerde mutluluklarını yitirmiş ya da mutluluğa erişememiş olan bu insanlar kendi mutluluk özlemlerine erişmek umuduyla yaşamaktadır.

Önerme :

Asal önerme: Sadakatsizlik ve ihanet gibi kötülüklerin yapılması bu

kötülüğe maruz kalan kişilerin çaresizlik içinde sevdiklerini tekrar kazanmak için giriştikleri eylemler ölümle sonuçlanan büyük trajedilere yol açabilir.

Yan fikirler: Evliliklerde yaş farkı ve çocuğunun ölümü insanı yalnızlığa

ve bazı arayışlara itebilir. İhanete uğramış bir insanın çaresizlik içerisindeki çırpınışı çok kötü sonuçlar doğurabilir.

Mesaj: Gerçek aşkın olmadığı, tek taraflı ilişkilerde karşılıklı duygu, düşünce ve

isteklere saygı duyulmadığı takdirde iki tarafta mutsuz olur.

Karşıtlıklar :

Ana karşıtlık: Aşk / ihanet Yan karşıtlık: Özlem / ölüm Durum :

 Sein nehri üzerinde Michele’in mavnasının bağlı olduğu rıhtım görünür. Gün sona ererken, mavnayı boşaltmakta olan işçiler de işlerini bitirmek üzeredirler. Mavnadan boşaltılan çimento torbaları sahildeki at arabasına yüklenmektedir. Dümen koluna yaslanmış olan Michele, ağzındaki pipo sönmüş, güneşin batışına dalmıştır. Giorgetta ise çamaşırları toplamak, çiçekleri sulamak ve kanaryanın kafesini temizlemek gibi “ev” işleri ile uğraşmaktadır.

 Tinca sırtındaki çimento torbasıyla ambardan çıkarken, işçiler arasında en genci olan Luigi, yorgun, bir yük daha almak üzere mavnaya döner. Onlara şarap ikram edeceğini söyleyen Giorgetta kamaraya girer ve bir sürahi dolusu şarap ve bardaklarla döner. Kadehler doldurulur. Yüklenmiş olan arabanın sürücüsü de bir kadeh içtikten sonra arabasını sürerek yola koyulur.

 Yoldan geçmekte olan laternacıyı gören Luigi, “Hey! Profesör!” diye seslenerek yanlarına çağırır. “Ben bir tek çeşit müzikten anlarım, o da dans müziği.” (Io capisco uno musica sola; quella che fa ballare) der Giorgetta, onunla dans etmek istediğini belli edercesine Luigi’ye bakarak. Ama ilk dansı kapan Tinca olur. Onlar laternanın akordu bozuk müziği ile dans ederken ötekiler adamın kötü dans edişini alaya alırlar. Herkesten kahkahalar yükselirken Tinca bir de kadının ayağına basar. Onu kenara iten Luigi yerine geçer ve dansa kendisi devam eder. Kadın Luigi’ye iyice sokulur. Ambardan patronun geldiğini gören Talpa’nın uyarısı üzerine dansa son verilir.

 Kocasını aramaya gelmiş olan Frugola görülür, yolu geçer ve mavnaya gelir. Sırtında topladığı eskileri doldurduğu bir torba vardır. Kocasını soran Frugola, sabah sırtı ağrıdığından kıpırdayamadığını, ama onu romla ovarak ağrılarını geçirdiğini söyler.

 Liman işçileri sahneden ayrılırlar. Luigi ile Michele'ye konusarak mavnadan ayrılmak için Michele'den izin ister. Ama Michele onu bunun hiç iyi bir fikir olmadığını ona inandırır. Luigi, Giorgetta ile yalnız kalırlar ve Giorgetta ona neden işten ayrılmak istediğini sorar. Bunun üzerine ikisi de birbirlerine olan karşılıklı aşklarını açıklarlar. Akşam buluşmak için anlaşırlar. İşaret için Giorgetta'nın mavnada bir kibriti yakıp söndürmesine karar verirler. Artık Luigi Michele'yi öldürüp, Giorgetta ile kaçmaya kesin kararlı gibidir.

 Michele eski günlerin hatıralarını Giorgetta'ya anlatmaya başlar. Özellikle çocukları ölmeden önce nasıl ikisinin kendi pelerini altına sığındıklarını anar. Michele kendinin Giorgetta'dan iki misli daha yaşlı olmasından çok üzgündür. Giorgetta onu sözlerle üzgünlükten uzaklaştırmaya çalışır ama bunun için tek bir öpücük vermeye sakınır.

 Michele karısının hala kendisine vefalı olup olmadığını düşünmeye başlar ve onun bu kadar çok değişmesine kimin neden olduğunu anlamaya çalışır. Bunun için kendini tanıdıkları erkeklerle karşılaştırır ve bunların

hepsinin karısını ayartmıyacaklarını düşünmeye başlar. Tam sırada Michele piposunu içmek için bir kibrit yakar. Uzaktan mavnayı gözleyen Luigi bu yakılan kibriti görünce Giorgetta'nın kendine gemiye gelmesi için işaret verdiğini Sanar. Fakat mavnasına çıktığında orada Michele ile karşılaşır.

 İki adam kavgaya başlarlar. Kavgada Michele üstün gelip Luigi'yi karısıyla kendini aldatamaya çalıştığını itiraf ettirir. Sonra da Michele Luigi'yi öldürür ve cesedini mavnanın bir köşesine çekerek pelerinin altında saklar. Giorgetta mavnaya geri döner ve Michele'yi aldatmak istediği için duyduğu pişmanlığı anlatamaya koyulur. Fakat Michele mavnanın köşesindeki pelerini açar ve orada kadına aşığının ölüsünü gösterir.

Mekanlar: Paris’te Sen Nehri kıyısına yanaşmış bir mavnanın güvertesi. Kişileştirme :

Kişileştirmenin genel kurgusu:

Birincil kişiler: Eserin baş oyuncuları dramatik aksiyonu asıl

yönlendiren ve geliştiren kişilerdir. Bunlar; mavna sahibi Michele, karısı Giorgetta ve Giorgetta’nın genç aşığı işçi Luigi’dir.

İkincil kişiler: İkincil kişler daha çok konuşma rolleri olan ve

dramatik aksiyonda birincil kişilere katkıda bulunan kişilerdir. Bunlar; mavnada işçi olarak çalışan Talpa, karısı Frugola ve işçi Tinca’dır.

Figüranlar: iki aşık, şarkı satıcısı, laternacı, işçiler, terzi kızlar. Rollerin yapısal özellikleri:

Biyolojik Özellikler:

Luigi: 20 yaşlarında genç bir adam. Tinca: 35 yaşlarında bir adam.

Talpa: Orta yaşlı (55 yaşarında) bir adam. Frugola: Orta yaşlı (50 civarında) bir kadın.

İki aşık, şarkı satıcısı, laternacı ve terzi kızların belirgin bir biyolojik özelliği yoktur.

Psikolojik özellikler:

Michele: Arzu dolu, tutkulu bir adam.

Giorgetta: Vefasız, kendisini kocasının esiri gibi hisseden, kocasına sevgisini yitirmiş ve çocuğu ölmüş bir kadın.

Luigi: Sinsi, vefasız bir adam.

Tinca: İçki seven, kederli, gülmek istemeyen ihanete uğramış bir adam.

Talpa: Belirgin bir psikolojik özelliği görülmemektedir.

Frugola: Her yeri karıştıran “kirli çıkı” ve hayvan sevgisi olan bir kadın.

İki aşık, şarkı satıcısı, laternacı ve terzi kızların belirgin bir psikolojik özelliği yoktur.

Sosyolojik özellikler:

Michele: Orta yaşı geçmekte olan gemi kaptanı. Giorgetta: Ev işleriyle meşgul bir kadın.

Tinca: Yükleme işçisi Talpa: Yükleme işçisi

Frugola: Ordan buradan eski toplayan bir kadın.

İki aşık, şarkı satıcısı, laternacı ve terzi kızların belirgin bir sosyolojik özelliği yoktur.

Tavır özellikleri:

Michele: Kıskanç tutkulu bir adam.

Giorgetta: Kocasına sevgisini yitirmiş bir gemi işçisine aşık bir kadın. Luigi: Gemisinde çalıştığı patronunun karısına aşık vefasız bir adam. Tinca: İhanete uğramış kederli bir adam.

Talpa: Belirgin bir tavır özelliği görülmemektedir. Frugola: Kedisine ve eski toplamaya düşkün bir kadın.

İki aşık, şarkı satıcısı, laternacı ve terzi kızların belirgin bir tavır özelliği yoktur.

Rollerin işlevsel özellikleri: Rollerin konumu:

Michele: Giorgetta’nın kocası, mavna sahibi ve kaptanı. Giorgetta: Michele’in karısı ve Luigi’nin aşkı.

Luigi: Michele’nin gemisinde yükleme işçisi ve Giorgetta’nın genç aşığı.

Frugola: Talpa’ nın karısı.

İki aşık, şarkı satıcısı, laternacı ve terzi kızların belirgin bir özelliği yoktur.

İşlevi:

Michele: Başrol oyuncusudur. Karısına aşık olan fakat karısı tarafından sevilmeyen Michele’in yaşadığı trajik olaylar oyuna hüzün ve acı katar.

Giorgetta: Başrol oyuncusudur. Kocasını sevmeyen Giorgetta gönlünü yükleme işçisi Luigi’ye kaptırarak oyuna vefasızlık ve ihanet gibi özellikler katar.

Luigi: Patronunun karısı Giorgetta’ya duyduğu aşk neticesinde oyuna vefasızlık katar. Oyunun sonunda yaptığı vefasızlığı canıyla öder.

Tinca: İhanete uğramış ve kendisini içkiye vermiş olan Tinca oyuna hüzün katar.

Talpa: Hayalinde yaşattıkları hayata duydukları özlem oyuna bir parça hüzün bir parça duygusallık katar.

Frugola: Hayalinde yaşattıkları hayata duydukları özlem oyuna bir parça hüzün bir parça duygusallık katar.

Yönelişi:

Michele: Karısıyla eski mutlu günlerine dönmek.

Giorgetta: Michele’den ayrılıp Luigi ile birlikte kaçıp giderek özlemini duydukları hayatı yaşamak.

Luigi: Giorgetta ile birlikte özlemini duydukları ve hayal ettikleri hayatı yaşamak.

Tinca: Karısının ihaneti ile mutluluğunu yitiren Tinca içerek her şeyi unutmak ister.

Talpa: Karısı Frugola ile yorgun geçen hayatlarının sonucunda özlem duydukları hayatı yaşamak.

Frugola: Kocası Talpa ile yorgun geçen hayatlarının sonucunda özlem duydukları hayatı yaşamak.

Gelişim:

Michele: Karısı Giorgetta’nın kendisini neden eskisi gibi sevmediğini

öğrenebilmek için uğraşır ve sonunda Giorgetta ve yükleme işçisi Luigi’nin aşklarını öğrenir. Bu ihanete dayanamayıp Luigi’yi boğarak öldürür.

Giorgetta: Michele’i artık sevmediğini ve kendisini onun yanında köle gibi hissettiğini düşünür. Luigi’ye âşık olur ve birlikte özlemini duydukları hayatı yaşamak için hayaller kurarlar. Ama oyunun sonunda Michele’in her şeyi öğrenip Luigi’yi öldürmesiyle bütün hayaller soma erer.

Luigi: Patronu Michele’in karısına âşık olur ve bu aşkı canıyla öder. Tinca: Michele’in işçisi olan Tinca içki içerek bütün yaşadığı kötü olayları unutmak ister.

Talpa: İşçi olarak çalıştıkları yorgun hayatlarının sonucunda hayalini kurdukları hayatı yaşamak isterler.

Frugola: İşçi olarak çalıştıkları yorgun hayatlarının sonucunda hayalini kurdukları hayatı yaşamak isterler.

Sonuç:

Michele artık karısının aldattığı kanısına vararak olayı takibe alır ve karısının aşığını öldürmeyi kafasına koymuştur. Luigi buluşma için Giorgetta’dan bir işaret beklemektedir ve önceki buluşmadaki gibi kibritin yandığını görür ve mavnaya yaklaşır. Birinin geldiğini gören Michele gelen adamın üzerine atlar Luigi olduğunu görür ve gırtlağına yapışır. Adamın boğazını sıkar ve öldürünceye kadar Giorgetta’yı

içine alır ve saklar. Giorgetta kocasının yanına sokulmak ve eskisi gibi paltosunun içine almasını ve onu bağışlamasını ister. Michele paltosunu açar ve Luigi’nin cesedi kadının ayakları dibine yıkılır. Giorgetta korkunç bir çığlık atar. Kadını yakaladığı gibi yere yıkan Michele, onun başını ölü aşığının yüzüne doğru bastırırken perde iner.

Motifler: Dramatik

Luigi: Senin hakkın var,

Hiç düşünmemek, baş eğmek, sırt bükmek evladır.

Bizim için hayat kıymetsizdir ve her geçen gün yalnız ıstıraptır. Sırtta çuval başlar eğiktir.

Eğmezsen başını kırbaç hazırdır. Kendi rızkını kendin kazanırsın. Aşkı bile çalmak gerekir bazen. Bin türlü heyecanla korkuyla, Gün daha sabahtan karanlıktır. Giorgetta: Ben bir varoşta doğdum. Fakat beni yalnız Paris avutur, beslerdi. Ah kocam bıraksa kaçardım.

Yaşanmaz asla bir fırın ve yatak arasında.

Lirik

Luigi: Söyle bu heyecan bu telaş ne?

Giorgetta: Ah yalnız yaşasak uzakta biz, Hem ebediyen baş başa, beni unutma..

Luigi: Seni onunla paylaşamıyorum.

Giorgetta: hakkın var, bir azap bu.

Zincirle bağıymış gibi hissediyorum kendimi burada. Ama lakin seninim en büyük mükâfattır bu.

Luigi: Hayattan çaldığım tek zevkim budur.

Biz zevki hep korkuyla çalıyoruz heyecanla..

Giorgetta: Kollar sarar endişeyle, Luigi: İnsan sever çılgınca

Giorgetta: Konuşur kalpler sessizce,

Luigi: Sevgi artar baş başa kalmakla, Giorgetta: Söz vermekle yeminle, Uzaklara gitmek ah seninle

Luigi: Uzaklarda yaşamak ah seninle,

Michele: Böyle mesut gecelerde, meltemler esince Sizi sarardım o fakir paltomla, bir de kucaklardım. Şu an başınızı omzumda hissediyorum

Dudaklarınızı dudaklarıma yakın hissediyorum Ah ne bahtiyardım ah..

Michele: Sen dön bana gel tekrar, Beni severdin bana bağlıydın, Aşkla sarar öperdin.

Ah gel yanımda kal gece bak ne hoş..

İki aşık : Gül gibi taze bir yüz

Şebnemden öpücükler Ne hoş dudaklar Ah mis gibi bir gece Ne güzel ay,

Trajik

Luigi: Bir çılgına döndüm ben,

Ölünceye kadar benim olmanı isterdim,

Arzum sana hiçbir kimse dokunmasın bundan böyle, Vücuduna artık hiç kimse değmesin,

Sana yemin ederim ki titremeden bıçağımı saplarım ona, Hiç acımadan akıtırım kanını..

Michele: Geçen yıl o siyah hücrenin içinde 3 kişiydik,

Oğlumuzun küçük yatağı vardı.

Giorgetta: Oğlumuzdan bahsetme sus, sus..

Sonra koynuma girer uyurdun.

Giorgetta: Yeter artık Michele sus, sus..

Luigi: vay canına bırak be!

Michele: Hiç bağırma. Burada ne işin var? Söyle kimi arıyorsun? Luigi: Yanlışın var

Michele: Yalan itiraf et açıkça, Luigi: Yanlışın var.

Michele: Aradığın sevgilin mi? Luigi: Ah tanrım!

Michele: Bırak bıçağı, elimden kurtuluş yok mahvedeceğim seni. Michele: Kahrol!

Ölüm

Michele: Şimdi boğacağım seni Luigi: Katil! katil!

Michele: Onu seviyorsun değil mi? Söyle itiraf et. Luigi: Bırak beni! Bırak beni!

Michele: Yok! Alçak, alçaklar, itiraf et kurtul. Luigi: Evet…

Michele: Tekrar et! Tekrar et! Luigi: Se-vi-yo-rum! Ah!!!

Benzer Belgeler