• Sonuç bulunamadı

haber / Yaşam Burada / Ertan Akman

Tiyatrosu yeniden arz-ı endam edecek Bursa’nın huzurunda…

Ve Bursa Edebiyat Günleri 16. kez 28-30 Ni-san tarihleri arasında gerçekleştiriliyor. “27 Mayıs’tan 15 Temmuz’a Darbe Edebiyatı” teması çerçevesinde ulusal edebiyatımızın önemli adları buluşacak edebiyatseverlerle. Tayyare Kültür Merkezi’nde yanacak edebi-yat meşalesi, 3 gün boyunca şehrin farklı mekânlarından yansıyarak aydınlatacak Bursa’yı.

Şehir Tiyatrosu “Aşkımız Aksaray’ın En Büyük Yangını” ile Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’nde seyircisi ile buluş-mayı sürdürürken bahar sezonunda iki yeni oyunla; “Troyalı Kadınlar” ve “Kahvede Şenlik Var” ile izleyici karşısına çıkma-ya hazırlanıyor. Ve çıkma-yaz sezonunda artık bir Bursa klasiği olan “Her Yerde Tiyatro” projesi kapsamında sergilenecek iki oyunla köy, kasaba demeden bir kez daha Bursa yollarına revan olacak Şehir Tiyatrosu. Nisan ayının diğer önemli etkinliği Çanak-kale savaşlarında neredeyse tümü şehit düşen “Seyyar Bursa Jandarma Taburu” anma programı. 26 Nisan’da Tophane’de başlayacak program 30 Nisan’da Çanak-kale Kireçtepe Jandarma Şehitliği’nde son bulacak.

Bursa Büyükşehir Belediyesi olarak ilçe-lerde turizme yönelik faaliyetlerin tespit ve uygulamalarına yönelik olarak düzen-lenecek Kırsal Turizm Paneli 22 Nisan’da gerçekleştirilecek.

İki yeni kültür kurumu; İznik I. Murat Kültür Merkezi ve Mudanya Hasan Bey Sanat Merkezi Mart itibarı ile periyodik olarak

haber / Yaşam Burada / Ertan Akman

şiir dinletileri, konserler, atölye çalışma-ları, sergi ve söyleşilerden oluşan yoğun bir programla izleyici karşısına çıkmaya başladı. Mudanya Tahir Ağa Kültür Merkezi de çocuk etkinlikleri ve nitelikli sergileri ile faaliyetini sürdürüyor.

Şehrin doğu yakasında geçmişte ışığıyla şehri aydınlatan iki önemli eğitim yapısı artık kent kültürüne hizmet ediyor. 15. yüzyıla tarihlenen Bayezid Paşa Medresesi ve II. Bayezıd’in torunu Hançerli Fatma Sultan tarafından 16. yüzyılın ilk yarısında inşa ettirilen Hançerli Medresesi. Her iki yapı da uzun süre amacına uygun olarak hizmet vermiş olsa da, zamanla yangın ve depremlerden zarar görmüş, sonrasında da bakımsızlıktan harabeye dönüşmüş. Ve derken; her iki yapıya da Büyükşehir Bele-diyesinin sihirli eli değecektir…

Günümüze sadece duvar kalıntıları ulaşan

yapılar, hazırlanan restitüsyon tabanlı bir rekonstrüksiyon projesi kapsamında aslına uygun biçimde yeniden inşa edilerek çeşitli toplantı ve kültürel etkinliklerin yapılma-sına uygun şekilde düzenlenerek yeniden kent kültürüne kazandırıldı. Bahar ve yaz sezonlarında kapsamlı bir etkinlik dizisi ile kültür dostlarını kucaklamaya hazırlanıyor. İncirli Kültür Merkezi ve Darphane Kültür Merkezi de bahar ve yaz sezonlarında yeni bir program düzeni ile karşınıza çıkmaya hazırlanıyor. 2017 sezonuna 110 öğrenci ile başlayan Sinema Atölyesi, çalışmalarını artık Darphane Kültür Merkezi’nde yürütü-yor. “Kısa Film Yapımı” alanında sertifikalı bir program yürüten atölyenin diğer konu başlıkları “Senaryo Yazımı” ve “Kamera Önü Oyunculuğu”. Bursa ilçelerinde gerçek-leştirilen film gösterimlerinin yanı sıra ilçe kültür merkezlerinde başlanan “Film Okumaları” büyük ilgi görüyor.

Ve Bursa kültür takviminin yüz akı Bursa Festivali, bu yıl 56. kez 28 Haziran-27 Temmuz tarihleri arasında sahnesinde yine ünlü isimleri ağırlayacak. Festival kapsa-mında her yıl olduğu gibi 7 – 12 Temmuzda düzenlenecek 31. Uluslararası Altın Karagöz Halk Dansları Yarışması da dünyayı bir kez daha Bursa’da buluşturmaya hazırlanıyor. Ve geçtiğimiz yıl ilk kez düzenlenen ve Türk dünyasında büyük heyecan uyandıran Türk Dünyası Spor Oyunları Şöleni; yaz sezonun-da çok sezonun-daha kapsamlı bir programla Bur-sa’yı bir kez daha Türk dünyasına başkent yapacak.

Bu anlatılanlar sadece ana başlıklar. Bu programlara rutin etkinlikler ve destek verdiğimiz kurum ve sivil toplum kuruluş-larının etkinlikleri de eklendiğinde kültür ve sanat alanında yoğun, kıpır kıpır bir bahar ve yaz bekliyor Bursa’yı.

haber / Bursa’da Dört Mevsim Buluşma Mekanları Fotoğraf Yarışması

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve BUF-SAD’ın, şehrin kültür ve sanatına katkı amacıyla düzenlediği yarışma yine 4 kategoride gerçekleştirilecek. 2017-2018 sezonu; Yaz-Sonbahar-Kış ve İlkbahar kategorilerinde gerçekleşecek fotoğraf yarışmasıyla; doğal tarihsel ve kültürel değerlere sahip Bursa’nın buluşma mekân-larının dört mevsim çekilmiş fotoğrafları, bir anlamda kayda geçecek, tarihe not düşülecek.

Evler, sokaklar, yollar, duraklar, ulaşım araçları, parklar, bahçeler, çarşılar, pazar-lar, alışveriş merkezleri, hanpazar-lar, hamampazar-lar, kültür merkezleri, kütüphaneler, sinemalar, müzeler, kafeler, kafeteryalar, lokantalar, tribünler, maçlar, çayırlar, sahiller, camiler,

türbeler, mezarlıklar ve daha nice yerler kentlerin buluşma mekânlarıdır. Nerede, nasıl ve hangi nedenle olursa olsun, buluş-mak hayatımızın vazgeçilmez olgusudur. Buluşma mekânları; her mevsim kendine özgü atmosferiyle, yaşadığımız birlikteliğin en dinamik anların ve anılarının yerleridir. Bu doğrultuda yarışmanın amacı; Bursa’da sosyal ve kültürel yaşamın mevsimler üzerinden elde edilecek karelerle dünyaya sunmak, mevsimlerin fotografik imkân-larından yararlanarak; şehirdeki tarihi ve kültürel mirasın yoğunluğuna ve bu mirasın koruma ve yaşatma mücadelesine tanıklık etmek, fotoğraf sanatının benzer-siz saptama, duyma, duyurma olanaklarıy-la; Bursa’da şehir-insan-mekân ilişkisini/

birlikteliğini, buluşma mekanları üzerinden tespit etmek, bu ilişkiyi fotoğrafın diliyle yeniden yorumlamak, Bursa’nın gelenek-selleşmiş buluşma mekanlarındaki yaşam biçimlerine/alışkanlıklarına ışık tutmak, bu alışkanlıkları fotoğrafın diliyle yeniden yorumlamak, gündelik hayata sunulmuş gelenekseli, geleneksel olanı görmek, zaman-mekân ve mekân-insan ilişkisini aramak olacaktır.

Bursa sınırlarındaki doğal, kültürel ve tarihsel özelliklerini koruyan buluşma me-kanlarını dört mevsimi anlatan fotoğraf yarışması; 2017-2018 sezonunda; “Bursa’da Yaz” ile başlayacak ve “Bursa’da Güz”, “Bur-sa’da Kış” ve “Bur“Bur-sa’da Bahar” kategorileri ile devam edecek.

Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği(BUFSAD)