• Sonuç bulunamadı

10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’in Sırtı

Fotoğraf 21. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Alt Kapağı İçi (Düzağaç, 2012).

10039 numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Sertab ve alt kapağın iç kısımları, kâğıtla kaplanmış kâğıt rengi yeşildir. Tamir görmüştür. Yazı veya süsleme bulunmamaktadır. Tamir görmeden önce üzerinde yazılar varmış ancak tamir gördükten sonra bu kısımlar siyah bir kâğıtla kapatılmış ve üzerleri yıpranmıştır.

4.1.2. İLK SAYFA

Fotoğraf 22. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in İlk Sayfa Yazısı (Düzağaç, 2012).

10039 numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in ilk sayfasında 14 satırlık çay rengi aharlı bir sayfa görülmektedir. Yazı is mürekkebiyle yazılmıştır. Bu sayfa Kur’ an-ı Kerim’ e sonradan eklenmiştir. Abdülmecid zamanında tamir gördüğüne ve bu Kur’ an-ı Kerim’ in camiye vakfedildiğine dair yazı bulunmaktadır. Kur’ an-ı Kerim de bulunan bu yazının bilgisi fotoğraflanmış ve aşağıda yazı Osmanlıcadan Türkçe’ ye çevirtilmiş olarak verilmiştir.

ÇEVİRİLER

ALLAHU VELİYYÜ’D-DİN VE HUVE Nİ’ME’R-REFiK

Salâtın-i’izâm Firdevs-i kıyam hazretlerinin cevâmi’-i şeriflerinde vakf ve vaz’ buyurmuş oldukları masâhif-i Şerifelerin müddet-i medideden berü ta’mîrlerine bakılamayarak ekserisi fersûd ve hutûtlarında bozık ve noksâniyet zuhura gelmiş olmasıyla Sultanu’s Salatîn-i zaman ve feridü’d-dehri ve’l-ekvân es-Sultan Han Abdülmecid Han hazretlerinin zaman-ı ma’delet-iktiranlarında kurân-i saltanat-i seniyye ve e’âzım-ı ricâl-i devlet-i aliyyelerinden devletlu Ali Şefik Bey Efendi hazretlerinin Evkâf-ı Hümâyun hazinesi nezaret-i celilesine bi’l-yümni ve’s-se’ade me’müriyetlerinde Sultan Ahmed Han tâbe serâhu hazretlerinin câmi’-i şerîf ve türbe-i münif ve kütübhanelerinde mevcut masâhif-i şerîflerin ta’mîrlerine irâde-i şahâne-i seniyye-i mute’allik buyrularak ve cevâma’i-i sâirede dahi mevcûd masâhif-i şeriflerin esâr-i hayriyesine ve işbu masâhif-i şeriflerin dahi ta’mîr ve ihyasına muvaffak olmalarıyla işbu masâhif-i şeriflerin ziyaret ve tilavetleri her kime müyesser olur ise sebeb-i ihyâsı olan müşârunileyhâ zevât-ı kiramın nâm-i âlilerini du’â-i hayr ile tizkâre himmet buyuran zevât dahi dâreynde selâmet ve azîz olalar. Ğurra-i B sene 1265.

Türkçe Çeviri:

ALLAHU VELİYYÜ’D-DİN VE HUVE Nİ’ME’R-REFiK

“Cennetlik olan o büyük sultanların camii şeriflerinde vakfettikleri ve kalmasını istedikleri Mushaf-I şeriflerin uzun süreden beri tamirlerine bakılamayarak çoğu eskimiş ve hatlarında noksanlık meydana gelmiş olmasıyla sultanların sultanı ve zamanın ve varlığın üstünü olan sultan Abdülmecid Han hazretlerinin adaletle hükmedilen zamanlarında kıymetli saltanat makamının yakınlarından ve yüce devletin ricalinin büyüklerinden olan devletli Ali Şefik Beyefendi’nin padişah vakıfları hazinesi

bakanlığına mutluluk ve bereket verici memuriyetlerinde arzı aydınlatan sultan Ahmed Han hazretlerinin camii şerif türbe ve kütüphanelerinde mevcut Mushaf-ı şeriflerin tamirlerine ilişkin olarak padişah iradesine diğer camilerdeki Mushafların da eklenmesini ve işbu Mushaf-ı şerifin de tamir ve ihyasına muvaffak olmalarıyla bu Mushafları okumak ve ziyaret etmek kime müyesser olursa ihyasına sebep olan adı geçen değerli kişilerin yüksek isimlerini hayır dua ile zikretme yüceliğinde bulunan kişiler dahi her iki dünyada da esenlik ve üstünlükte olalar. Sene 1849”

4.1.3. SERLEVHA

Fotoğraf 23. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Serlevhası ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim serlevha sayfası ile başlamıştır. Bordür ile metni içine alacak şekilde, karşılıklı iki tam sayfa olarak tasarlanmış ve 10.5 X 17 cm. boyutlarındadır. Kullanılan sureler Fatiha ve Bakara suresinin ilk ayeti olan Elif Lam Mim sureleridir. Satır sayısı iki sayfada da 7 satır olarak görülmektedir. Yazı karakteri olarak sülüs yazı karakteri uygulanmıştır. İs mürekkebi ile yazılmıştır. Sure başlarında sülüs yazı karakteri kullanılmış ancak yazılar oval formda bir çerçeveyle sınırlandırılmıştır. Yazı renginde beyaz mürekkep kullanılmıştır. Yazı aralarında beynessütur kullanılmış, tezhipte serbest formda düzenleme yapılmıştır. Kullanılan tezhip rumi motiflerinden oluşmaktadır. Sayfalarda kullanılan genel renk tonları lacivert, altın ve bordo ağırlıklıdır. Surelerin yazılı bulunduğu bölüm beynessüturla ayrılmıştır. Bu bölümlere zemin rengi kâğıt rengi olarak bırakılmış, beynessütur süslemelerinde rumi motifleri altın ve lacivert noktalamalarla renklendirilmiştir. Aralardaki rumi motifleri helezonik saplar ve düzene göre serbest formlarda aralara

yerleştirilmiştir. Cümleleri ayırmak, noktaları belli etmek için uygulanan durak motifleri, basit penç şeklinde ve altın sürülerek uygulanmıştır. Satırları çerçeve içine alan ve iki yanda kullanılan bordürlerde de rumiler altın ile serbest kompozisyonda çalışılmış, zemin rengi olarak da lacivert kullanılmıştır. Her iki sayfada birer milimlik cetvelle sınırlandırılmıştır. Sayfa kenarlarının geçirmiş olduğu tamirden sonra yenilendiği görülmektedir. Bulunan madalyonların yeni kâğıtlarla üzerinin kapatıldığı görülmektedir. Yazılarda akmalar ve yanıklar oluşmuştur. Sayfada tahribatın fazla olmasına rağmen altının ilk günkü parlaklığını korumaktadır.

ÇEVİRİLER

Fatiha suresi:

Bismillahirrahmanirrahim

Elhamdü lillâhi rabbil'alemin. Errahmânir'rahim. Mâliki yevmiddin. İyyâke na'budü ve iyyâke neste'în, İhdinessırâtel müstâkim. Sırâtellezîne en'amte aleyhim ğayrilmağdûbi aleyhim ve leddallin.

Bakara suresinin İlk ayeti, Elif Lam Mim suresi:

Bismillahirrahmanirrahim

1-Elif, lam mim. 2-Zalikel kitabu lareybe fihi. Hüdenlil müttekin.3- ellezine yü’minune bil gaybi ve yukimunesselate ve mimma rezaknahüm yunfikun. 4-vellezine yü’minune bima unzile ileyke ve ma unzile min kablike ve bil ahireti hüm yukinun.5- ulaike ala hüden min rabbihim ve ulaike hüm-ül muflihun.

Çizim 7. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Serlevha Sayfası Çizimi (Düzağaç, 2012).

Tablo 1. Serlevha Sayfasının Tezhibinde Kullanılan Renkler Renkler Yazı rengi Rumi rengi Zemin rengi Bordür rengi Tığ rengi Cetvel rengi Penç rengi Lacivert X X X X Beyaz X Kırmızı altın X X Yeşil altın X X X Bordo Mavi Turuncu Siyah X Yeşil Kağıdın ana rengi X

Fotoğraf 24. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Tamir Görmüş Sayfası (Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in normal sayfalarında 11 satır bulunmaktadır. Yazılar is mürekkebiyle yazılmıştır. Her sayfasında süsleme bulunmamaktadır. Satırlarda noktalar (duraklar) bulunmaktadır. Sayfalar tamir görmüştür (Fotoğraf 15 – 16).

Fotoğraf 25. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Tamir Görmüş Sayfası (Düzağaç, 2012).

4.1.4. BAŞLIKLAR (SERBERK)

Fotoğraf 26. 10039 envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL-A’RAF SURESİ 7. Suresi Başlık Tezhibi ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL-A’RAF SURESİ 7. Suresinin başlık tezhibinde kullanılan rozet yuvarlak formda ve yarım simetri (ayna simetri) olarak düzenlenmişlerdir. Altın, beyaz ve lacivert renkler kullanılmıştır. Motif kenarlarına siyah tahrir çekilmiştir. Kenarları cetvel ve tığlarla sınırlandırılmıştır. Başlık tezhibinde yazı beyaz mürekkeple yazılmış etrafı siyahla tahrirlenmiş ve beynessütur içine alınmıştır. Zemin lacivertle boyanmıştır. Etrafına altın sürülmüş, cetvel çekilmiştir. Etrafı C-S kıvrımlarla dolanan rumilerle süslenmiştir. Rumilerde beyaz renk hakimdir. Rumilerin başlarına lacivertle nokta konulmuştur. Çevresi altınla çerçevelenmiş, tığlarla sınırlandırılmış ve tığ rengi olarak da lacivert kullanılmıştır.

Çizim 8. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL-A’RAF SURESİ 7. Suresi

Fotoğraf 27. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in YUNUS SURESİ 10. Suresi Başlık Tezhibi ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in YUNUS SURESİ 10.suresindeki başlık tezhibinde, kenarında yuvarlak formda rozet bulunmaktadır. İçinde de aynı şekilde rumi süslemelerine rastlanmaktadır. Rumiler ile rumilerin çevresi altınla, zemini ise lacivertle boyanmış, cetvel ve tığlarla sınırlandırılmıştır. Başlık tezhibinin devamında da yazı beyaz mürekkeple yazılmış etrafı tahrirlenmiş, beynessütur ile sınırlandırılmış, beynessütur rengi olarak altın kullanılmış, zeminde serbest olarak Rumiler kullanılmıştır. Beynessüturun dışı lacivertle boyanmıştır. Cetvel yazının formuna göre çekilmiştir. Cetvelde altın rengi hakimdir ve lacivert tığlarla sınırlandırılmıştır.

Çizim 9. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in YUNUS SURESİ 10. Suresi Başlık Tezhibi Çizimi ( Düzağaç, 2012).

Fotoğraf 28. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EN-NECM SURESİ 53. Suresi Başlık Tezhibi ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EN-NECM SURESİ 53. suresindeki başlık tezhibinde, yuvarlak formdaki madalyonun içinde çift taraflı simetrili rumi motifleri kullanılmıştır. Buradaki rumilerde renk olarak bordo kullanılmıştır. Rumilere siyah tahrir çekilmiş ve zemine lacivert sulandırılarak sürülmüştür. Çevre bordürü altınla boyanmış cetveller ve tığlar lacivertle çekilmiştir. Yazılarda beyaz mürekkep ve siyah mürekkep kullanılmış, yazı arası süslemelerinde farklı formlar yakalanmaya çalışılmıştır. Cetveller yazının formuna göre çizilmiştir. Beynessütur süslemelerinde zeminde lacivert renk sulandırılarak kullanılmıştır. Bordürlerdeki tezhipler C-S kıvrımlarıyla uygulanmış renk olarak da bordo renk tercih edilmiştir. Cetvellerde altın kullanılmış dış çerçeve ve tığlar lacivertle çekilmiştir.

Çizim 10. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EN-NECM SURESİ 53. Suresi Başlık Tezhibi Çizimi ( Düzağaç, 2012).

Fotoğraf 29. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in HUD SURESİ 11. Suresi Başlık Tezhibi ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in HUD SURESİ 11.suresindeki başlık tezhibi sade formda düzenlenmiş ve çok fazla tezhip özelliği göstermemektedir. Başlık tezhibinin baş kısmında madalyon şeklinde yuvarlak bir form bulunmaktadır. Yuvarlak formun içerisinde küçük bir ayrıntı olarak rumi kullanılmıştır. Rumi altınla boyanmış siyahla tahrirlenmiş zemininde ise lacivert kullanılmıştır. Bordür altınla boyanmış ve cetvel çekilmiş. Tığ ve dıştaki cetvel lacivertle çekilmiştir. Devam eden metin kısmı yani yazı beyaz mürekkeple yazılmış, yazı kenarında beynessütur kullanılmıştır. Serbest hareket eden rumiler görülmektedir. Zemin lacivertle boyanmıştır. Bordürler altınla boyanmış cetveller çekilmiş ve lacivert tığlarla sınırlandırılmıştır.

Çizim 11. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in HUD SURESİ 11. Suresi Başlık Tezhibi Çizimi ( Düzağaç, 2012).

Fotoğraf 30. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in SAD SURESİ 38. Suresi Başlık Tezhibi ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in SAD SURESİ 38.suresindeki başlık tezhibinde, sol tarafta yer alan yuvarlak formdaki madalyonda tezhibe ağırlık verilmiştir. Rumi ayrıntılarla süslenen bu madalyonda yarım simetri(ayna simetri) kullanılmıştır. Rumi dalları lacivert renkle, rumiler ise beyazla renkle boyanmıştır. Siyah tahrir çekilmiş zeminde renk kullanılmamıştır. Buda tezhibin daha sade ve farklı durmasını sağlamıştır. Bordürde altın renk hakimdir. Tığlar ve cetvellerde lacivert kullanılmıştır. Yazı detayına bakıldığında ise, beyaz mürekkep yazı renginde kullanılmış, siyah mürekkeple tahrirlenmiştir. Yazı kenarında beynessütur kullanılmış ve diğer başlık tezhiplerinden farklı olarak da zeminde kırmızı renk kullanılmıştır. Dış bordürde serbest rumi motiflerine rastlanır. Dış bordürde altın kullanılmış cetveller çekilmiş, tığlar ve dış cetvellerde lacivert renk uygulanmıştır.

Çizim 12. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in SAD SURESİ 38. Suresi Başlık Tezhibi Çizimi ( Düzağaç, 2012).

Fotoğraf 31. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL- MÜDDESSİR SURESİ 74. Suresi Başlık Tezhibi ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL-MÜDDESSİR SURESİ 74. suresindeki başlık tezhibinde, madalyon şeklindeki formun içerisindeki rumi motifleri yarım simetri (ayna simetri) tekniğine göre oluşturulmuştur. Rumiler beyazla boyanmış noktalamalarında altın kullanılmıştır. Zemin rengi olarak farklı bir maviye yer verilmiştir. Bordürlerde altın kullanılmış ve cetvellerle sınırlandırılmıştır cetvel ve tığlar içeride kullanılan mavi renk ile çekilmiştir. Yazı mavi renk ile tahrirlenmiş, altın ile renklendirilmiştir. Yazı kenarı beynessütur ile çevrelenerek, zeminde serbest kompozisyonlu beyaz renkle boyanmış rumiler kullanılmıştır. Dış taraftaki bordürde ise, yeşil altınla C, S kıvrımlarıyla uygulanmış rumiler yer almaktadır. Rumilerin noktalamalarında mavi renk kullanıldığı görülmektedir. Rumiler ve rumi dalları siyah mürekkeple tahrirlenmiştir. Zeminde ise kırmızı altın kullanılmış, mavi tığlar ve cetvellerle sınırlandırılmıştır.

Çizim 13. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL- MÜDDESSİR SURESİ 74. Suresi Başlık Tezhibi Çizimi ( Düzağaç, 2012).

Fotoğraf 32. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL- HADİD SURESİ 57. Suresi Başlık Tezhibi ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL-HADİD SURESİ 57.suresindeki başlık tezhibinde, madalyon şeklindeki formun içerisinde diğer madalyonlardan farklı olarak yazı bulunmaktadır. Yazı bulunması ayrı bir formun oluşmasına sebep olmuştur. Yazı beyaz mürekkeple yazılmıştır. Yazının zemini altın ile renklendirilmiş, etrafı tahrirlenerek serbest çalışılmış rumiler ile bordür oluşturulmuş ve cetvel çekilerek çerçevelenmiştir. Bordür olarak C ve S kıvrımları kullanılarak rumiler çalışılmıştır. Rumiler altınla çalışılmış zeminde lacivert kullanılmıştır. Etrafı lacivert renkli cetvel ve tığlarla süslenmiştir. İç metinde yazı beyaz renkle yazılmıştır. Etrafına altınla beynessütur çalışılmış, zemin lacivertle boyanmıştır. Cetvelle sınırlandırılmış bir üst bordüre geçilmiştir. Bu bordür biraz ince çalışılmıştır. İçinde beyaz renkte C ve S kıvrımlarıyla ilerleyen rumiler bulunmaktadır. Rumiler beyaz renkle çalışılmış noktalamalarda lacivert renk kullanılmıştır. Zemin boyanmamış kâğıt rengi olarak bırakılmıştır. Bu başlık tezhibini diğerlerinden ayıran diğer bir farklılık da ikinci bir bordürün çalışılmasıdır. Bu kısımda da yazının yapısına uygun şekilde dikdörtgen formda, C ve S kıvrımlarıyla kendi dalında ilerleyen rumi çalışması görülür. Rumiler altınla renklendirilmiş noktalamalar turuncuyla yapılmıştır. Zemin rengi laciverttir. Cetveller altınla çekilmiş. En dış tarafta lacivert renkle tığlar ve cetvelle sınırlandırılmıştır.

Çizim 14. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in EL- HADİD SURESİ 57. Suresi Başlık Tezhibi Çizimi ( Düzağaç, 2012).

Tablo 2: Sure Başlıklarında Kullanılan Tezhiplerdeki Renk Dağılımı Renkler Yazı rengi Rumi rengi Zemin rengi Bordür rengi Tığ rengi Cetvel rengi Lacivert X X X X X Beyaz X X Kırmızı altın X X X Yeşil altın X X X X Bordo X X Mavi X X X Turuncu X Siyah Yeşil X Kağıdın ana rengi X

4.1.5. KISA SURELER

Fotoğraf 33. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Kısa Sureleri ( Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in bir başka bölümü olan kısa sureler kısmında bulunan süslemelerde sadece başlık kısmında ve noktalamalarda görülmektedir. Sureler karşılıklı sayfalarda 2 veya 3 sure olarak yerleştirilmiştir. Tezhipleri yazıya uygun olarak başlıkları çevrelemiştir. Tüm Kur’ an-ı Kerimde yer alan madalyonlu sure başlarından meydana gelmektedir. Her sure başı tek tek tezhiplenmiştir. Bu sayfada bulunan başlık yazıları altınla yazılmış, etrafı beynessüturla tezhiplenmiştir. Diğer metin yazılarında is mürekkebi kullanılmıştır. Beynessüturların zemini lacivertle boyanmış, rumi dallarında beyaz kullanılmış, rumiler altınla işlenmiştir. Bordürlerde altın kullanılmıştır. Etrafına cetvel çekilmiştir. Madalyonların içleri rumilerle bezenmiş metin içinde kullanılan renkler burada da kullanılmış bir bütün elde edilmiştir.

ÇEVİRİLER

Sağ sayfada bulunan sureler sırasıyla şöyledir: Kureyş Suresi

Bismillahirrahmanirrahim.

Li iylâfi kureyşin iylâfihim rıhle't-eş şitai vessayf fel-yâ'budû Rabbe hâzel beyti ellezi et'amehüm min cû'in ve âmenehüm min havf.

Maun Suresi

Bismillahirrahmanirrahim.

Era'eytellezî yükezzibü biddîn. Fezâlikellezî, yedu'ulyetîm. Ve lâ yehüddü alâ ta'âmilmiskîn. Feveylün lilmüsallîn. Ellezîne hüm an salâtihim sâhûn. Ellezîne hüm yürâûne. Ve yemne'ûnelmâ'ûn.

Sol sayfada bulunan sureler sırasıyla şöyledir: Kevser Suresi

Bismillahirrahmanirrahim.

İnnâ a'taynâkelkevser. Fesalli lirabbike venhar. İnne şânieke hüvel'ebter. Kafirun Suresi

Bismillahirrahmanirrahim.

Kul yâ eyyühel kâfirûn. Lâ a'büdü mâ ta'büdûn. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd. Ve lâ ene âbidün mâ abedtüm. Ve lâ entüm âbidûne mâ a'büd. Leküm dînüküm veliye dîn.

4.1.6. SECDE GÜLLERİ

Fotoğraf 34. 10039 Envanter Numaralı Çizim 15. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in Secde Gülü Kur’ an-ı Kerim’ in Secde Gülü Çizimi ( Düzağaç, 2012). (Düzağaç, 2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in secde gülü nokta (durak) formundan farklı yapıda kullanılmıştır. Kur’ an-ı Kerim’ in içinde kullanılan nokta (durak) daire formunda iken secde gülü üçgen bir formdadır. Satır arasında kullanılan secde gülünün içindeki süslemesi münhani motifini andırmaktadır. Renk olarak altın üzerine mavi ve turuncu kullanılmıştır. Zemin rengi de turuncudur. Tahrirler siyahla çekilmiş dış cetvel ve tığlar mavi renkle yapılmıştır. Satır arasında farklı bir görünüme sahiptir.

Tablo 3. Secde Güllerinde Kullanılan Tezhiplerdeki Renk Dağılımı Renkler Yazı rengi Münhani rengi Zemin rengi Bordür rengi Tığ rengi Cetvel rengi Lacivert X Beyaz Kırmızı altın Yeşil altın X X Bordo Mavi X X Turuncu X X Siyah X Yeşil Kağıdın ana rengi

Fotoğraf 35. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’in Üçlü Secde Gülü (Düzağaç, 2012). 10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in orta sayfasının bir önündeki sayfada 7 satır bulunmaktadır. Yazısı is mürekkebiyle yazılmıştır. Bu sayfa kendinden sonra orta sayfanın geleceğini işaret etmektedir. Bu sayfadan sonraki sayfada Meryem Suresi

bulunmaktadır. Meryem suresi’ de Kur’ an-ı Kerim’ in en orta sayfasında bulunan suredir. Bu secde güleri de bu yüzden burada farklı tarzda uygulanmıştır. Boş sayfa olması da yeni bir sayfaya geçilip çift sayfa olarak tezhipleneceğini göstermektedir. Sayfa sonuna üç tane yan yana aynı tezhipler kullanılarak oluşturulan secde güllerinde zemin renkleri değiştirilerek farklı görünüm elde edilmeye çalışılmıştır. Üçgen görünümlü formların içleri ayrıntılı rumilerle süslenmiştir. Ortadaki gülde rumiler yeşil altınla boyanmış, noktalamalar lacivertle yapılmıştır. Zeminde ise kırmızı altın hakimdir. Cetveller altınla doldurulmuş. Siyahla tahrirlenmiştir. Dış cetvelde ve tığlarda lacivert kullanılmıştır. Sağ ve soldaki güllerde ise, içyapı olarak bir değişiklik yoktur, Sadece renkler farklılık gösterir. Her iki gülde aynı renkler hakimdir. Rumi dalları ve rumi süslemeleri altınla boyanmış siyahla tahrir çekilmiştir. Rumi zemininde lacivert renk kullanılmıştır. Dış cetveller altınla doldurulmuş ve siyahla çerçeveye alınmıştır. En dış cetvellerde ve tığlarda lacivert renk kullanılmıştır.

Çizim 16. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’in Üçlü Secde Gülü Çizimi (Düzağaç, 2012).

Tablo 4. Orta Sayfayı Belirten Secde Güllerinde Kullanılan Renklerin Dağılımı Renkler Yazı rengi Münhani rengi Rumi rengi Zemin rengi Bordür rengi Tığ rengi Cetvel rengi Lacivert X X X X X Beyaz Kırmızı altın X X Yeşil altın X X X Bordo Mavi Turuncu X Siyah X Yeşil Kağıdın ana rengi

4.1.7. NOKTALAR (DURAKLAR)

Fotoğraf 36. 10039 Envanter Numaralı Çizim 17. 10039 Envanter Kur’ an-ı Kerim’deki Nokta (durak) Numaralı Kur’ an-ı Kerim’deki

(Düzağaç, 2012). Nokta (durak) çizimi (Düzağaç,2012). 10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ deki noktalarda (durak) basit penç

motifi kullanılmıştır. Tüm kitap da bu motif hakimdir. Çarkıfelek motifini andırmaktadır. Genel renk olarak altın, lacivert ve bordo renkler kullanılmıştır. Siyahla da çevresi tahrirlenmiştir.

Tablo 5. Noktalarda (Durak) Kullanılan Renklerin Dağılımı Renkler Yazı

rengi rengi Penç Tahrir rengi Lacivert X Beyaz Kırmızı altın X Yeşil altın X Siyah X Yeşil

4.1.8. MADALYONLAR

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in bir diğer bölümü olan madalyonlarda farklılık göstermektedir. Kur’ an-ı Kerim’ in özel sayfalarının bazılarında madalyonlara sayfa kenarlarında rastlanmaktadır. Bunların içleri de itinalı bir şekilde tezhiplenmiştir. Tezhipte renklerle farklılıklar yaratılmaya çalışılmıştır. 

 

   

Fotoğraf 37. 10039 Envanter Numaralı Çizim 18. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’deki Madalyon Kur’ an-ı Kerim’deki Madalyon Çizimi (Düzağaç, 2012). (Düzağaç, 2012).

Bu madalyonda dörtte bir simetri kullanılarak çalışılmıştır. Çalışılan Rumiler altınla renklendirilmiş, noktalamalarında turuncu renk kullanılmıştır. Zeminde lacivert hakimdir. Dış bordür yuvarlağı altınla boyanmış cetvelle sınırlandırılmıştır. Etrafında aynı şekilde tüm Kur’ an-ı Kerim süslemelerinde bulunan lacivert cetvel bulunur ve tığlarla sınırlandırılmıştır.

       

Fotoğraf 38. 10039 Envanter Numaralı Çizim 19. 10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’deki Madalyon Kur’ an-ı Kerim’deki Madalyon Çizimi (Düzağaç, 2012). (Düzağaç, 2012).

Bir diğer madalyonun, tezhip süslemesinde yarım simetri (ayna simetri) kullanılmıştır. Rumi dallarında yeşil renk altın kullanılmıştır. Noktalamaların da ise lacivert renk kullanılmıştır. Siyah renkle tahrirleri çekilmiştir. Zeminde kırmızı renk altın kullanılmıştır. Bordürü altınla boyanmış. Cetveller siyahla çekilmiş, dış cetvel ve tığlar lacivert renkle çalışılmıştır.

Tablo 6. Orta Sayfa ve Son Sayfada Bulunan Madalyonlarda Kullanılan Renk Dağılımı Renkler Yazı rengi Rumi rengi Zemin rengi Bordür rengi Tığ rengi Cetvel rengi Lacivert X X X X Beyaz Kırmızı altın X X Yeşil altın X X Bordo Mavi Turuncu Siyah X Yeşil Kağıdın ana rengi

4.1.9. ORTA SAYFA

Fotoğraf 39.10039 Envanter Numaralı Kur’ an-ı Kerim’in Orta Sayfası (Düzağaç,2012).

10039 envanter numaralı Kur’ an-ı Kerim’ in tam orta kısmında Meryem Suresinin 1 ve 5. ayetlerinin bulunduğu çok gösterişli sayfalardır. Bordür ile metni içine alacak şekilde, karşılıklı iki tam sayfa olarak tasarlanmış ve 10,5 X 17 cm boyutlarındadır. Satır sayısı iki sayfada da 5 satır olarak görülmektedir. Yazı karakteri olarak sülüs yazı karakteri uygulanmıştır. İs mürekkebi ile yazılmıştır. Bu sayfalarda

Benzer Belgeler