• Sonuç bulunamadı

ENFLASYON MUHASEBESİNE İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASI GEREKEN HUSUSLAR a) Banka, muhasebe kayõtlarõnõ yürürlükteki Bankalar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve vergi mevzuatõna

KONSOLİDE OLMAYAN MALİ TABLOLARA İLİŞKİN AÇIKLAMA VE DİPNOTLAR

VII. ENFLASYON MUHASEBESİNE İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASI GEREKEN HUSUSLAR a) Banka, muhasebe kayõtlarõnõ yürürlükteki Bankalar Kanunu, Türk Ticaret Kanunu ve vergi mevzuatõna

uygun olarak tutmakta ve mali tablolarõnõ hazõrlamaktadõr. İlişikteki mali tablolar, 4672 ve 4491 sayõlõ kanunlar ile değişik 4389 sayõlõ Bankalar Kanunu’nun “Hesap ve Kayõt Düzeni” başlõklõ 13. maddesi hükümlerine dayanõlarak belirlenen tekdüzen hesap planõ ve 1 Ekim 2002 tarihinden itibaren yürürlükte bulunan “Muhasebe Uygulama Yönetmeliği ile muhasebe standartlarõ hakkõndaki tebliğler uyarõnca hazõrlanmõştõr. Mali tablolarõn hazõrlanmasõnda, sabit kõymetlerin yeniden değerlemesi ve alõm-satõm amaçlõ finansal varlõklarõn ve türev işlemlerinin rayiç fiyatlarla değerlenmesi hariç, tarihi maliyet ilkesi ve yasal kayõtlar esas alõnmõştõr. Ancak Muhasebe Uygulama Yönetmeliği’nin 14 sayõlõ Mali Tablolarõn Yüksek Enflasyon Dönemlerinde Düzenlenmesine İlişkin Muhasebe Standardõ uyarõnca Mali Tablolar paranõn bilanço gününde cari satõn alma gücüyle ifade edilmek üzere düzeltme işlemine tabi tutulmuşlardõr.

b) Enflasyon muhasebesine göre düzeltilen mali tablolarda yer alan kalemlerin, düzeltilme işlemine tabi tutulmadan önce düzenlenmesinde, sabit kõymetlerin yeniden değerlemesi ve alõm-satõm amaçlõ finansal varlõklarõn ve türev işlemlerin rayiç fiyatlarla değerlenmesi hariç maliyet esasõ kullanõlmaktaydõ.

c) Mali tablo kalemlerinin paranõn cari satõn alma gücü cinsinden ifade edilmesinde kullanõlan ve düzeltme katsayõlarõna ilişkin açõklama, kullanõlan fiyat endeksi, bilanço günündeki düzeyi ve cari yõl dahil son iki yõldaki hareketleri:

Yapõlan düzeltme işlemlerinde Devlet İstatistik Enstitüsü’nün yayõnladõğõ Toptan Eşya Fiyatlarõ Genel Endeksi baz alõnarak oluşturulan dönüştürme faktörleri esas alõnmõştõr. İlişikteki mali tablolarõn ilgili dönem sonlarõ itibariyle 30 Haziran 2003’te geçerli olan alõm gücü ile ifade edilmesinde kullanõlan fiyat endeksleri ve düzeltme katsayõlarõ aşağõda sunulmuştur:

Tarih Fiyat

d) Parasal olmayan kalemlerde yapõlan düzeltmelere ilişkin açõklamalar:

Bilanço tarihinde cari satõn alma gücü cinsinden ifade edilmeyen parasal olmayan aktif ve pasifler uygun düzeltme katsayõlarõ ile çarpõlmak suretiyle yeniden ifade edilmiştir. Parasal olmayan varlõklarõn düzeltilmesinde aktife ilk giriş tarihleri esas alõnmõş olup amortismana tabi varlõklarõn düzeltilmesinde, ilgili mevzuat uyarõnca yapõlmõş olan yeniden değerlemenin ilgili varlõklar ve birikmiş amortismanlar üzerindeki etkileri arõndõrõlmõştõr.

Özkaynak kalemlerinin düzeltme işleminde, yeniden değerleme fonu hariç, ilgili mevzuat çerçevesinde oluşan yedek akçeler dahil olmak üzere tüm özkaynak unsurlarõ düzeltme işlemine tabi tutulmuştur.

Sermaye kaleminin düzeltilmesi esnasõnda sermaye artõrõmõna mahsuben ödenen tutarlarõn tahsil tarihi esas alõnmõştõr. Yedek akçelerin ve dağõtõlmamõş karlarõn sermayeye ilave edilmesi ortaklar tarafõndan konulan sermaye olarak dikkate alõnmõş ve düzeltme işlemine tabi tutulmuştur.

Gelir tablosunun bütün kalemleri, 30 Haziran 2003 tarihindeki cari satõn alma gücü cinsinden ifade edilmek amacõyla gelir ve giderlerin tahakkuk ettiği tarihler esas alõnarak düzeltme işlemine tabi tutulmuştur. Amortisman gideri, sabit kõymet ve iştirak satõş kar/zararlarõ, aktiflerin düzeltilmiş değerleri (varlõklarõn aktife ilk giriş tarihleri dikkate alõnarak hesaplanan) üzerinden hesaplandõğõndan, gelir tablosunda düzeltme işlemi sonucu bulunan tutar yer almõş ve ayrõca düzeltme işlemine tabi tutulmamõştõr.

e) Amortismana tabi varlõklara ilişkin olarak, bunlarõn tahmini faydalõ ömürleri, ilgili mevzuat uyarõnca yapõlan amortisman hesaplamalarõ ile bunlarõn düzeltilmiş tutarlarõ ve bahse konu varlõklarõn rayiç değerinin tespitine yönelik olarak ekspertizlerinin yapõlõp yapõlmadõğõna ilişkin açõklama:

Sabit kõymetler, iştirakler, bağlõ ortaklõklar ve diğer hisse senetleri gibi parasal olmayan kalemlerin düzeltilmiş değerlerinin net gerçekleşebilir değerinin üzerinde olmasõ durumunda, değer düşüklüğünün kalõcõ veya geçici olmasõ, değer düşüklüğünün oranõ gibi kriterler de dikkate alõnarak, ilgili varlõğõn değeri, değer düşüklüğü karşõlõğõ ayõrmak suretiyle net gerçekleşebilir değere veya varsa rayiç değerine düşürülmüştür ve değer düşüklüğü karşõlõğõ gelir tablosuna yansõtõlmõştõr. Cari dönemde, diğer aktifler içerisinde sõnõflandõrõlmõş olan elden çõkarõlacak gayrimenkuller için ayrõlmõş toplam değer düşüklüğü karşõlõğõ tutarõ 751 TL’dir (2002 - maddi duran varlõklar ve elden çõkarõlacak gayrimenkuller için 4,918TL).

f) Türk Ticaret Kanunu veya bankalarõn ana sözleşmeleri çerçevesinde oluşan yedek akçeleri ile ödenmiş veya çõkarõlmõş sermayenin kayõtlõ değerleri hakkõnda açõklama:

Yedek akçeler ile ödenmiş sermayenin kayõtlõ değerleri (enflasyona göre düzeltme işlemine tabi olan tarihsel değerleri) aşağõdaki gibidir:

g) Parasal kalemlerin neden olduğu satõn alma gücü kazanç veya kayõplarõna dahil olan ancak, sağlanan veya kullandõrõlan fonlara ilişkin faiz ve kur farkõ gelir ve giderleri gibi net parasal pozisyon kârõ(zararõ) kalemi ile ilişkilendirilen gelir tablosu kalemlerinden, Kurumun muhasebe standartlarõna ilişkin tebliğleri uyarõnca gelir tablosunda ayrõca açõklanmasõ öngörülenler, net parasal pozisyon kârõ(zararõ) kaleminden indirilerek ilgili olduklarõ bölümde gösterilir. Varsa, gelir tablosunda ayrõca açõklanmasõ öngörülen bu tür kalemlere ilişkin açõklama:

Net parasal pozisyon karõ/zararõ kalemi ile ilişkilendirilebilen faiz ve kur farkõ gelir ve giderleri gelir tablosunda ayrõ olarak gösterilmiştir.

h) Önceki dönem mali tablolarõnõn bağõmsõz denetimden geçmiş olup olmadõğõna ilişkin açõklama:

Banka’nõn 31 Aralõk 2002 tarihli mali tablolarõ bağõmsõz denetimden geçmiştir. Bağõmsõz denetim kuruluşu Güney S.M.M.M. A.Ş. (an affiliated firm of Ernst & Young International)’dir.

Karşõlaştõrma amacõyla sunulan 30 Haziran 2002 tarihinde sona eren ara hesap dönemine ait gelir tablolarõ A.A. Aktif Analiz Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik A.Ş., Member of Andersen Worldwide, tarafõndan bağõmsõz sõnõrlõ denetime tabi tutulmuştur.

õ) Dönem içinde tahakkuk eden ve döneme yaygõn olarak yapõlan giderler ve sağlanan gelirler, gelir ve gider kalemlerinde gerçekleşen hareketlerin mevsimsellik göstermediği ve döneme eşit biçimde dağõlmõş olduğunu doğrulayõcõ nesnel ölçütlerin var olmasõ durumuna ilişkin açõklama:

Banka’nõn gelir ve giderleri mevsimsellik göstermemektedir. Buradan hareketle tüm gelir ve gider kalemlerinin tek bir “yõllõk ortalama” katsayõ ile çarpõlarak enflasyon düzeltmesine tabi tutulmasõ mümkündür. Ancak, Banka daha doğru bir hesaplama ve mali tablo sunumu sağlamak maksadõyla tüm gelir ve gider kalemlerini ilgili aylarõn katsayõlarõnõ kullanarak enflasyon düzeltmesine tabi tutmuştur.

VIII. BİLANÇO SONRASI HUSUSLARA İLİŞKİN OLARAK AÇIKLANMASI GEREKEN