• Sonuç bulunamadı

ENERJİ TAŞIMACILIĞI

Belgede LYS COĞRAFYA KONU ANLATIMI (sayfa 127-147)

*Petrol ve doğalgazın tankerlerle taşınmasının sakıncaları:

-deniz yolu kazları sonucu petrol ve doğal gazın denize dökülmesiyle çevre kirliliğinin oluşması

-taşıma maliyetinin yüksek olması

*Yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı günümüzde petrol ve doğalgaz borularla taşınmaya başlanmıştır. Enerji taşımacılığında boru taşımacılığının payı giderek artmaktadır.

Boru taşımacılığının avantajları: -taşıma maliyetinin düşük olması -kesintisiz bir taşıma şekli olması -aynı sürede daha fazla taşınabilmesi -çevre kirliliği yapmaması

*Petrolün büyük bir kısmının deniz yolu ile taşınması; Hürmüz boğazı, Süveyş kanalı ve Babülmendep boğazı gibi uluslararası su yollarının önemini arttırmıştır.

*Dünyanın en önemli enerji (petrol ve doğal gaz) havzaları: -Orta Doğu (Arabistan, Irak, İran , Kuveyt)

-Hazar havzası( Azerbaycan, Türkmenistan, Rusya) Önemli boru hatları:

*Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hattı: Azeri petrolünün Ermenistan üzerinden Türkiye’ye ulaştırıldığı boru hattıdır.

*Rusya-Türkiye doğalgaz boru hattı: Rusya doğal gazının Karadeniz altından Türkiye’ye ulaştırıldığı boru hattıdır. Mavi akım projesi olarak bilinir.

*Kerkük-Yumurtalık boru hattı: Irak petrollerinin Türkiye’ye taşındığı boru hattıdır. *Hazar-Türkiye-Avrupa doğalgaz boru hattı ( Nabucco projesi ):

Bu proje ile Türkmenistan doğalgazının Türkiye üzerinden Bulgaristan, Romanya, Avusturya ve Almanya’ya taşınması planlanmaktadır. Bu proje ile Türkiye hem ekonomik gelir elde edecektir hem de jeopolitik önemi artacaktır.

*TANAP(Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı):Azerbaycan doğalgazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya taşınması projesidir. Bu projede Türkiye’nin %30 hissesi bulunmaktadır

*Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı( Şah Deniz Projesi) *İran-Türkiye-Almanya doğalgaz boru hattı

*Irak-Suriye-Mısır-Türkiye-Avrupa boru hattı *Katar-Türkiye-Avrupa boru hattı

Not : Hazar havzası ve Orta Asya’dan doğuya uzanan boru hatları Afganistan ve İran’ın, batıya uzanan hatlar ise Türkiye’nin önemini artıracaktır.

*Ülkemiz gelecekte önemli bir enerji koridoru olacaktır. Özellikle Ceyhan önemli bir enerji merkezi olmaya adaydır.

İNGİLTERE

Yüzey şekilleri:

*Ülkenin kuzey, orta ve güneybatı kesimleri dağlıktır. Kuzeyinde iskoçya bölgesi yer alır. *Ülke, buzullaşmaya uğramış yüzlerce koy körfez ve adaya sahiptir.

*Akarsuları kısa boylu ve rejimleri düzenlidir. En önemli nehri Times’dır.

İklimi, bitki örtüsü:

*Yüksek enlemde yer almasına rağmen Batı Rüzgarlarının etkisiyle oluşan Golfstream sıcak su akıntısının etkisiyle ılıman okyanus iklimine sahiptir. Bütün mevsimler yağışlıdır. Ormanlık alan fazladır.

Nüfusu:

*Avrupa’nın yoğun nüfuslu ülkelerindendir. İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda nüfusun az olduğu yerlerdir. Nüfus iklim şartlarının elverişli olduğu güney kesimlerde daha çok toplanmıştır.

Ekonomisi:

*Ülkede tarım ve hayvancılık modern yöntemlerle yapılır. *Balık üretimi oldukça fazladır.

*Yer altı zenginlikleri; kömür, demir, petrol ve doğalgazdır. Taşkömürü geçmişte İngiltere’nin sanayisinin gelişmesinde temel rol oynamışken günümüzde üretimi azalmıştır.

* Sanayi gelişmiştir. ABD, Japonya ve Almanya, Fransa’nın ardından dünya sanayiinde 5. sırada yer alır.

*Ulaşım araçları, kimya, sanayi , bankacılık, sigortacılık, turizm gelişmiştir. Kara, hava, deniz ulaşımı, deniz ticaret filosu çok gelişmiştir.

*Sanayileşme sürecini ilk yaşayan ülke İngiltere’dir. 18. yüzyılda başlayıp 19. yüzyılın ortalarına kadar (1870’ler) süren bu sanayileşme sürecinde demir ve kömürün asıl enerji kaynağı ve

hammaddeyi oluşturduğu makineleşme yatar

*Endüstri devriminin ilk aşamasında buhar, kömür ve demirin birleşimi, önemli siyasal, ekonomik ve toplumsal sonuçlarıyla birlikte “demiryolu çağını da açmıştır. Kömür yalnızca demiryolunda hareket eden araçlara güç sağlamakla kalmamış, aynı zamanda demiryolları da kömürü çok uzak ve eskiden taşınamayan yerlere götürmüştür.

Sanayi devriminin öncelikle İngiltere’de başlamasının nedenleri;

-Zengin demir ve kömür yataklarına sahip olması -Denizcilikte gelişmiş olmaları

-Büyük bir sömürge imparatorluğu olması, hammadde temini ve ürettiği ürünlere Pazar bulmanın kolay olması

-Bilimsel gelişmelerin öncelikle bu ülkede başlaması

-Coğrafi konumunun elverişli olması. Bir ada olmasından dolayı Avrupa anakarasındaki siyasi karışıklıklardan etkilenmemesi

*Sanayileşme sürecinde ilk gelişen sanayi kolu pamuklu dokumadır. İlk sanayi şehri Manchester City’dir.

*Sanayi devriminin başlarında İngiltere’de doğum oranlarının yüksek olmasının nedeni çocuk iş gücüne ihtiyacın fazla olmasıdır. *Sanayi devrimi köyden kente göçlere neden olmuş

JAPONYA

Coğrafi Konum

*Asya kıtasının doğusunda yer alır. Büyük Okyanus’ta adalar ülkesidir.

*Ülke dört büyük ada olmak üzere, 3900’den fazla küçük ada üzerine kurulmuş bir ada devletidir.

*Çok sayıda aktif volkan bulunur. Fuji Dağı Japonya’daki aktif volkanik dağlardan biridir.

Yüzey şekilleri

*Japonya oldukça dağlık bir ülkedir. Arazisinin yaklaşık % 70’ini dağlar kaplar.

*Volkanik faaliyetler ve depremlerin en sık yaşandığı ülkedir. Sıcak su kaynakları yaygındır. *Japonya çok sayıda akarsuya sahiptir. Akarsuları kısa ve debileri yüksektir.

*Hidroelektrik potansiyeli fazladır.

*Ülkenin yaklaşık %21’ini kaplayan ovalar kıyı kesimlerde yoğunluk kazanmıştır. *Japonya adalar ülkesi olduğundan kıyı uzunluğu oldukça fazladır

İklimi

*Japonya’da genel olarak muson iklimi görülür. Ülkenin kuzeyinde ve iç kesimlerinde karasal iklim etkilidir.

*Japonya’nın genel olarak ılıman ve yağışlı iklimine bağlı olarak bitki örtüsü de çeşitlilik

gösterir. Ülkenin çok paralel içermesi(kuzey güney yönünde geniş olması) bitki çeşitliliğinin de fazla olmasında etkilidir.

* Çok ormanlık bir ülkedir. (%68). Ormancılık Japon ekonomisinin önemli bir parçasıdır. Ormanların % 41’i ekilmiş ormanlardır. Sarayların ve tapınakların vazgeçilmez, ana maddesi ağaçtır. *Kağıt ve mobilyacılık çok geliştiğinden sahip olduğu ormanları tüketimi

Nüfus ve Yerleşme

*Japonya’nın nüfusu 127 milyon dolayındadır. Bu bakımdan dünyanın en kalabalık

ülkelerindendir. Ancak nüfus artış hızı sıfır düzeyindedir. Ülkede nüfus yoğunluğu yüksektir. * Nüfusun %80’e yakını şehirlerde yaşamaktadır.

*Japonya, insan ömrünün en uzun olduğu ülkelerden biridir.

*Kağıt katlama sanatı (Origami), çiçek düzenleme sanatı (ikebana) ve minik ağaçlar yetiştirme sanatı (Bonzai) gibi değişik sanatlara sahiptir

Tarım ve Hayvancılık

*Japonya tarımda dışa bağımlıdır. Dünyanın en çok tarımsal ürün ithal eden ülkelerinden biridir. Tarım alanı az olduğundan ülkede tarımsal üretim yetersizdir. Pirinç en önemli ürünüdür.

*Japonya sıcak ve soğuk su akıntılarının karşılaşma alanına olduğundan Dünyanın en çok balık üreticilerindendir. Ancak tüketim çok fazla olduğundan ihracatını yapamaz. Hatta balık ithal eden bir ülkedir.

Sanayi

*Yeraltı kaynaklarının az olması ve petrolün % 99’unu ithal etmesine rağmen dünyanın sanayi devlerinden biri olmuştur.

*Her dalda gelişme gösteren Japonya demir-çelik, petrol arıtma, elektronik sanayi, otomobil, optik aletler, besin, gemi, uzay, makine sanayisini kurmuştur

*Tekstil sanayinin gelişmemesinin nedeni ucuz iş gücünde komşu ülkelerle rekabet edememesidir.

*ABD ve Almanya’dan sonra dünyada 3. büyük ekonomik güçtür. Japonya teknolojinin en önemli odaklarından biridir. Bilgisayardan nükleer enerjiye, havacılıktan haberleşmeye kadar birçok alanda teknolojinin öncülüğünü yapmaktadır.

*Japonya enerjide kendine yeterli bir ülke değildir.

*Japonya elektriğini termal santrallerden, nükleer santrallerden, sudan elde ettiği enerjiden, jeotermal enerjiden ve güneş enerjisinden elde etmektedir. Ancak başta sanayi olmak üzere ülkenin enerji gereksinimi, bu kaynaklardan elde edilen üretimin çok üzerindedir.

*Sonuçta ülke enerjide ( petrol , doğal gaz, kömür) dışa bağımlıdır. *Japon elektrikli cihaz ve elektronik endüstrisi de bütün dünyaca ünlüdür

Ulaşım *Japonya her türlü ulaşımın çok gelişmiş olduğu ülkelerdendir. Karayolu , denizyolu ve

HİNDİSTAN

Yer şekilleri

*Ülkenin tamamı kuzey ve doğu yarımkürede yer alır.

*Asya Kıtası’nın güneyinde yer alan ülke tropikal ve orta kuşakta yer almaktadır. * Ülke nüfus olarak dünyada 2., yüzölçümü olarak 7. büyük ülkesidir.

*Buzullarında yer aldığı yüksek zirveleri 8000 metreyi aşan dünyanın en büyük dağları olan Himalayalar ülkenin kuzeyinde ve alanının yaklaşık %15’ini kaplar.

*En önemli ovası Ganj ovasıdır. Bu ova Ganj Nehri’nin getirdiği alüvyonların çöküntü alanlarını doldurmasıyla oluşmuştur.

*Ganj ovasının güneyinde oldukça geniş alan kaplayan Dekkan Platosu yer alır. *İndus , Ganj ve Brahmaputra en önemli nehirleridir

*Ülkenin kuzeybatısında Yengeç Dönencesinin üzerinden geçtiği Tar Çölü yer alır.

İklimi Bitki Örtüsü

*Ülke genelinde Muson iklimi hakimdir. Bölgenin kuzeyine gidildikçe iklim karasallaşır ve Himalaya dağlarında sıcaklıklar düşer.

*Yaz mevsiminde yaz Musonlarıyla yağışlar artar. Yağışlar ülkenin iç kesimlerinde azalır. *Bitki ve hayvan türleri de ülkede çok çeşitlilik gösterir.

*Enlem(kuzey güney geniş olduğundan) ve yükselti farklarından dolayı bitki çeşitliliği fazladır. *Ülkede görülen bitki türlerine; Muson ormanları, savanlar, iğne yapraklı ağaçlardan oluşan ormanlar, kurakçıl bitkiler, alpin çayırlar örnek verilebilir.

Nüfus: *Nüfus bakımından dünyanın ikinci ülkesidir. Ülkede nüfusun dağılımına bakıldığında bir

düzensizlik görülür.

*Ganj Ovası,verimli tarım alanlarını barındırmasından dolayı Hindistan’ın yoğun nüfuslu alanlarıdır. *Nüfusun çoğu(%64) tarım sektöründe çalışır. Doğum oranı yüksek olan ülkede genç nüfus fazladır

Tarım ve hayvancılık

*Bir tarım ülkesi olarak bilinen Hindistan’da ürün çeşitliliği de fazladır. *Topraktan yılda birden fazla ürün alınabilmektedir.

*Nüfusunun çok fazla olması ülkede fazlaca üretilen ürünlerin ülke nüfusuna yetmemesine neden olmaktadır.

*Mercimek üretiminde dünyada 1. sırada, pirinç üretiminde 2. sırada yer alır. Jüt (Hint keneviri), pamuk, tütün, çeltik, buğday, turunçgil, şeker kamışı, kahve, kauçuk, mısır önemli ürünleridir.

*Kurak geçen kış mevsiminde buğday, yağışlı geçen yaz aylarında pamuk tarımı yapılmaktadır. * Hindistan; 210 milyonu aşan büyükbaş hayvan sayısıyla dünya 1., 180 milyona yaklaşan küçükbaş hayvan sayısıyla Çin’den sonra dünya 2. sidir.

*Hayvancılıkta dini inanışlar ve geleneksel yöntemlerle yapılması verimin düşük olmasına neden olmaktadır.

Sanayi

*Fabrikalar kıyıdaki büyük kentlerde ve maden yatakları çevresinde kurulmuştur. *Ülke yer altı kaynakları bakımından çok zengindir.

*Demir, bakır, çinko, boksit, taşkömürü, manganez, petrol, doğalgaz, toryum önemli yer altı zenginlikleridir.

*Elektrik üretiminde en büyük pay ise kömürün ülke genelinde bol olmasından dolayı termik enerjiye aittir. Son yıllarda nükleer santrallerden de elektrik üretilmeye başlanmıştır. *Önemli sanayi kuruluşları; gıda, tekstil, makine, demir-çelik, kimya ve elektroniktir. *Sanayi tesisleri eski teknolojiyle üretim yapmasına karşın ucuz işgücü sayesinde dünyada rekabet gücüne sahiptir.

*Ucuz iş gücü sayesinde Hindistan çok fazla yabancı yatırım alan bir ülkedir.

Ulaşım :Demiryoluna göre daha fazla olan karayolunda yol kalitesi düşüktür. Demiryolu ağı çok

geniştir. Demiryolu ulaşımında dünyada 4. sırada yer alır. Yük ve yolcu taşımacılığında daha çok demiryolu tercih edilir * Bombay ve Kalküta önemli liman kentleridir.

HOLLANDA

Yer şekilleri:*Ortalama yükseltisi en az olan Avrupa ülkesidir. Topraklarının %20’si deniz

seviyesinin altındadır. *Ülke topraklarının büyük bir kısmını denizden kazanmıştır.

*Akarsu ağızlarında büyük haliçler vardır. Akarsu taşımacılığı çok gelişmiştir. Akarsularda eğim az ve denge profiline ulaşmıştır

İklimi Bitki Örtüsü :*Ülkede ılıman okyanusal iklim görülür. Golf Stream sıcak su akıntısı etkisindedir.

*Batı rüzgarları getirdiği nemli hava kütleleriyle ülkede her mevsimin bulutlu ve yağışlı geçmesini sağlar.*Yıllık yağış miktarı 700mm civarındadır. Yağışın az olmasında yükseltinin az olması etkilidir.

*Bitki örtüsü gür otlaklar ve sonradan dikilen ağaçlardan oluşur. Avrupa’da ormanlık alanın en az olduğu ülkedir.

Tarım ve hayvancılık

*Tarım ve hayvancılık çok gelişmiştir. Modern (intansif) yöntemlerle yapılır. Ülkenin orta kesimlerinde yer alan polder adı verilen düzlükler denizden kazanılmış topraklardır

*Tarım ülkede modern yöntemlerle uygulanır. Tarım sektöründe çalışan kişi sayısı az olmasına

*Ülke alanının yaklaşık %77’si tarım ve hayvancılığa ayrılmıştır. Avrupa’nın en büyük tarım ürünü ihracatçısıdır.

*Tarım alanlarının büyük bir bölümü bahçeciliğe özelliklede sebzelerle dönüşümlü olarak ekilen laleleri ve diğer soğanlı çiçekleri yetiştirmeye ayrılmıştır.

* Dünya çiçek üretiminin yarısından fazlası Hollanda’da üretilir. Hayvancılık ülkede çok gelişmiştir.

*Büyükbaş hayvanlarda uygulanan modern yöntemlerle alınan et, süt verimi çok yüksektir. Et, süte dayalı sanayi gelişmiştir.

Sanayi

*Sanayi gelişmiştir. Elektronik aletler, kimyasal madde, metalürji, gıda, gemi yapımı, dokuma sanayi, elmas işlemeciliği (Amsterdam) çok gelişmiştir.

*Ticaret gelişmiştir. Ülkemiz Hollanda’dan çeşitli makineler, kimyasal ve plastik ürünler, hava taşıtları ve çeşitli yakıtlar alır. Fındık, tütün, çeşitli sebze ve meyveler satar.

Nüfus ve Yerleşme

*Nüfusu 6 milyon civarında olan Hollanda ülke alanının küçük olmasından dolayı Batı Avrupa’da nüfus yoğunluğu en fazla olan ülkedir.

*Nüfus, sanayinin geliştiği kentlerde yoğunluk kazanmıştır. Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven ve Lahey önemli şehirlerdir. *Halkın çoğu hizmet sektöründe çalışmaktadır.

Sanayi: Hollanda doğal kaynaklar bakımından fakir bir ülkedir fakat ağır sanayi ürünleri

Hollanda sanayi üretiminde önemli bir yer tutmaktadır.

*Doğal kaynaklar olarak Kuzey Denizi’ndeki petrol ve ülkenin kuzeyindeki doğal gaz rezervleri sayılabilir. Doğal gaz ihraç edilmekle beraber toplam ihracatındaki payı %2 civarındadır. *Hollanda medikal teknoloji, çevre teknolojileri, enerji, yaşam bilimleri, gemi inşa ve bilişim teknolojileri üretiminde önemli bir paya sahiptir. Hollanda uluslararası bir ticaret ve dağıtım merkezidir.

*Çok gelişmiş bir nakliye ve lojistik altyapısına sahiptir. Sürekli dış ticaret fazlası veren ülkede ekonomi çok güçlüdür.

Ulaşım

*Ülkede ulaşım ağı gelişmiştir. Havayolu, karayolu, demiryolu, denizyolu, akarsu taşımacılığı yaygın bir şekilde yapılmaktadır. Rotterdam limanı Avrupa’ya deniz yolu ile Amsterdam Havaalanı ise hava yolu ile giriş kapısıdır.

*Rotterdam limanı dünyanın en büyük deniz limanıdır. Amsterdam Avrupa’nın en önemli hava limanlarından biridir.

İTALYA

Yer şekilleri

*Güney Avrupa ülkelerinden biridir. *Akdeniz’de bir yarımadadır.(İtalya yarımadası) *Güneyinde İyon denizi,doğusunda Adriyatik denizi, batısında Tiren denizi bulunmaktadır *Ülkenin önemli bir kısmını dağlar oluşturur. Kuzeyinde Alp dağları yer alır. Yarımada boyunca Apenin dağları uzanmaktadır.

*Kuzeyindeki alp dağlarında buzul şekilleri ve sirk göllerine rastlanır.

*Genç bir arazi yapısına sahip olduğundan deprem ülkesidir. Etna ve Vezüv aktif volkan dağlarıdır.

*Ülkenin kuzeyinde Po nehrinin oluşturduğu Po delta ovası en önemli tarım alanıdır.*Ülkenin doğu ve batı kıyıları boyunca uzanan ovalar bulunmaktadır.

*Güneyinde Sicilya adası, batısında Sardinya adası bulunmaktadır. Sicilya adasını İtalya yarımadasından ayıran messina boğazıdır. Etna yanardağı Sicilya adasında yer almaktadır.

İklimi ve bitki örtüsü

*Ülkenin büyük bölümünde Akdeniz iklimi etkilidir. Kuzeyindeki Alp dağları ve Po ovasında karasal iklim görülür. Alp dağları deniz etkisinin kuzeye geçmesini engellediği gibi kuzeyden gelen soğuk havanın ülkeye sokulmasını engeller. Bitki örtüsü Akdeniz ikliminin görüldüğü yerlerde maki, karasal iklimin görüldüğü yerlerde iğne yapraklı ormanlardır.

Nüfus özellikleri

*İlkçağ ve orta çağda da önemli bir yerleşim alanı olan İtalya Roma İmparatorluğunun merkezidir.

*60 milyon nüfusu ile Avrupa’nın en kalabalık ülkelerinden biridir. Nüfus ülkenin daha gelişmiş olan kuzey kesimlerinde toplanmıştır. Nüfus artış hızı düşüktür(%0,07). Nüfusun %% 79’u şehirlerde yaşar.

* Roma , Napoli , Milano , Palermo, Torino , Cenova , Floransa önemli şehirleridir. Başkenti Roma’dır.

Tarım ve hayvancılık

*İtalya’nın %40 tarıma elverişlidir. Avrupa’nın en önemli sebze ve meyve üreticilerindendir. Bağcılık (üzüm) çok gelişmiştir. Bu nedenle Fransa ile birlikte Avrupa’nın en önemli şarap üreticisidir. Zeytin üretiminde İspanyadan sonra 2. Sıradadır. Fındık üretiminde Türkiye’den sonra 2. sırayı alır. Ülkenin güneyinde turunçgil, kuzeyinde pirinç üretimi önemlidir.

*İtalya’nın güneyinde küçükbaş hayvancılık, kuzeyinde büyükbaş hayvancılık gelişmiştir. Avrupa’nın sayılı peynir üreticilerindendir.

*Bir yarımada olduğu halde balıkçılık gelişmemiştir.

Yeraltı kaynakları

*İtalya yer altı kaynakları bakımından fakirdir. Yer altı kaynaklarını daha çok ithal etmektedir.

*Hidroelektrik enerji potansiyeli yüksektir. Ülkede jeotermal enerji ve nükleer enerji santralleri bulunmaktadır.

Sanayi

*İtalya’da sanayi gelişmiştir. Sanayi tesisleri ülkenin kuzeyinde yoğunlaşmıştır. Nedeni ulaşımın daha kolay olması ve tüketici nüfusun fazla olmasıdır. Ulusal gelirinin yarını sanayi gelirleri oluşturur. Otomotiv sanayi çok gelişmiştir. Ayrıca gemi, kimya, tekstil,gıda ve makine sanayi gelişmiştir

Turizm *Avrupa’da turizm geliri en yüksek olan ülkelerdendir. Turizm potansiyeli fazladır.

FRANSA

Yer şekilleri

*Batı Avrupa ülkelerinden olan Fransa’nın güneyinin Akdeniz’e, kuzeyinin Atlas Okyanusuna kıyısı vardır. Kuzeyinde Atlas Okyanusu kıyısında Manş denizi bulunmaktadır.

*Dağlık alanlar güney ve güneydoğuda yer alır. Kuzeyinde ve batısında Atlas Okyanusu kıyıları boyunca çok geniş düzlükler bulunur.

*Ülkenin güneydoğusunda Alp dağları doğusunda Jura dağları bulunmaktadır. Avrupa’nın en yüksek tepesi Mont Blanc bu ülkededir.

*Su kaynakları bakımından zengin bir ülkedir. Ren , Sen, Rhone(ron) önemli akarsularıdır. Atlas okyanusuna dökülen sen nehrinin ağzında gel-git güçlü olduğundan haliç oluşurken, güneyden Akdeniz’e dökülen Rhone nehrinin ağzında gel git etkisi az olduğundan delta ovası oluşmuştur. *Akarsu rejimleri düzenli ve yatak eğimleri az olduğundan akarsu taşımacılığı gelişmiştir.

İklimi ve bitki örtüsü

*Fransa çok çeşitli iklimlerin görüldüğü bir ülkedir. Akdeniz iklimi, karasal iklim ve okyanus ikliminin üçü de görülür. Ülkenin batısında okyanus iklimi, iç kesimlerinde karasal iklim, güneyinde ise Akdeniz iklimi görülür.

*İklim özellikleri açısından Türkiye en çok benzeyen Avrupa ülkesidir. Ülkede maki, bozkır ve orman bitki örtülerinin üçü de görülür. Ormanlar ülke yüzölçümünün % 30’unu kaplar.

Nüfus özellikleri

*64 milyon nüfusuyla Avrupa’nın en kalabalık ülkelerindendir. Nüfus artış hızı çok düşüktür(%0,5). Başkenti Paris, en önemli liman şehri Marsilya’dır

Tarım ve hayvancılık.

*Avrupa’da tarım alanı en geniş ülkelerden biridir. Ülke yüzölçümünün %50’si tarıma elverişlidir. Tarımsal üretimin ve tarım gelirlerinin yüksek olduğu bir ülkedir. Fransa’da bağcılık çok gelişmiştir. Şarap üretimi fazladır. Şaraplarıyla ünlü şehri Bordeaux(bordo)’dur. *Modern hayvancılık gelişmiştir. Et ve süt üretimi fazladır.

Yeraltı kaynakları

*Yer altı kaynakları bakımından fakirdir. En önemli yer altı kaynağı kömür, demir ve uranyumdur. Petrol ihtiyacının tamamına yakınını dış ülkelerden almaktadır.

Sanayi

*Fransa’da demir çelik, otomotiv, uçak , ilaç, makine, kağıt, optik aletler sanayi gelişmiştir. İhracatında bu ürünler önemli yer tutar. Dünyanın en çok otomobil satan ülkelerindendir. Kömür ve demir üretiminin fazla olması demir çelik üretimini arttırmıştır.

* Fransa Türkiye’nin en çok ticaret yaptığı Avrupa ülkelerindendir.

Ulaşım

*Hem karayolu hem de demir yolu ulaşımı gelişmiştir. Manş tüneli Fransa’yı İngiltere’ye bağlayan tüneldir.

Turizm

Dünya’da en çok turist çeken ülkedir(80 milyon). Dünyada ABD’den sonra turizm gelirleri en yüksek 2. ülkedir.

* Dış ticaret hacmi en yüksek olan Avrupa ülkelerindendir. ABD, Japonya ve Almanya’dan sonra dünyanın 4. büyük ekonomisine sahiptir.

ALMANYA

Yüzey şekilleri

*Kuzeyinde çok geniş ovalar bulunur. Güneyinde Alp dağlarının yükseklikleri hakimdir. Önemli akarsuları, Elbe, Ren ve Weser’dır. Tuna Nehri Almanya’dan doğar. Akarsuları taşımacılığa elverişlidir.

İklimi, bitki örtüsü

*Kuzeybatısında ve kuzey kesimlerinde okyanus iklimi görülür. *Batı rüzgarları ve golf stream sıcak su akıntısının etkisindedir.

* Her mevsimi yağışlıdır. Kışları ılık yazları serin geçer.Ülkenin doğusunda ise karasal iklim etkilidir.

*Ormanlar ülkenin %31’ini kaplar.

Nüfusu

*Ülke nüfusu 82.600.000 kişi ile Avrupa’da Rusya Federasyonundan sonra ikinci sıradadır. *Nüfus yoğunluğu çok yüksektir.

*Ülkede yaşayan yabancıların çoğunu Türkler oluşturur.

*Nüfusun İstihdam Yapısı: Tarım % 0,88, Sanayi % 29,68, Hizmetler % 69,44. *Nüfusun %25’i 60 yaş üzerindedir. Nüfus artış hızı çok düşüktür.

Sanayi

*Almanya Avrupa’nın en büyük ekonomisidir. Almanya dünyanın önde gelen ihracatçılarındandır. *Toplam gelirinin %70’ini hizmet sektörü, %29,1’ini endüstri alanları ve %0,9’unu da tarım sektörü oluşturmaktadır.

*Üretilen ürünlerin büyük çoğunluğunu otomobil, makine, metal sanayi ve kimyasal madde ürünleri oluşturmaktadır.

*Kömür, demir-çelik üretimi çok fazladır. Almanya dünyanın sanayide önde gelen

Belgede LYS COĞRAFYA KONU ANLATIMI (sayfa 127-147)

Benzer Belgeler