• Sonuç bulunamadı

ve emeklilik sektörünü küresel rekabette hak ettiği konuma

Belgede 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 99-113)

ulaştırma kararlılığını taşıyoruz.

Atilla BENLİ

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür

İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun olan Atilla Benli, Marmara Üniversitesi Sigortacılık Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamlamıştır.

Kariyerine Garanti Bankası’nda Denetçi olarak başlayan Benli, aynı şirkette Şube ve Birim Müdürlüğü görevlerinde de bulunmuştur. Garanti Sigorta’da Mali İşler, Operasyon, Acente ve Broker Dağıtım Satış Kanalı’nda çeşitli birimlerden sorumlu Birim Müdürü olarak görevini yürüten Benli, 2007 yılında BNP Paribas Cardif şirketinde; Mali İşler Yönetimi, İnsan Kaynakları, Hasar ve Hukuk Birimlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak göreve başlamıştır.

Ardından Groupama Sigorta ve Groupama Hayat ve Emeklilik bünyesinde Hasar Grubu’dan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Benli; Vakıf Emeklilik’te Satış, Finans ve Mali İşler, İnsan Kaynakları, Teknik ve Aktüerya Birimlerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevlerini yürütmüştür.

2016 yılında Zurich Sigorta’da Hasar Grubu’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yapan Atilla Benli, 2018 yılında ise Zurich Sigorta’da Satış ve Dağıtım Kanalları’ndan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak görevini sürdürmüştür.

16 Ocak 2019 tarihi itibarıyla Güneş Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü olarak göreve başlayan Atilla Benli;

kamu sigorta şirketlerinin birleştirilmesi sürecinde aldığı üst görevlendirme ile birlikte 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Halk Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı, Ziraat Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı, Vakıf Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı, Halk Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı ve Ziraat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı görevlerine seçilmiştir. 2 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Güneş Sigorta Yönetim Kurulu Başkanlığı’na atanmıştır. 9 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla Genel Müdürlük görevinden ayrılıp Güneş Sigorta İcra Kurulu Başkanı ve 31 Ağustos 2020 tarihinde kamu sigorta ve 1 Eylül 2020 tarihinde kamu emeklilik şirketlerinin birleşmesi itibarıyla Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik İcra Kurulu Başkanı olmuştur. 15 Aralık 2020 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanı görevinin yanında Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Genel Müdürü görevini üstlenmiştir.

Atilla Benli aynı zamanda Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı, TVF Finansal Yatırımlar Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Güvence Hesabı Yönetim Komitesi Başkanı, TARSİM Tarım Sigortaları Yönetim Kurulu Başkanı ve JCR Avrasya Derecelendirme Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Çağatay ABRAŞ

Yönetim Kurulu Başkan Vekili

1999 yılı İstanbul Teknik Üniversitesi, İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Çağatay Abraş, 2000 yılında University of California at Berkeley’de Kurumsal Finansman Programı ve 2012 yılında Harvard Business School’da Liderlik Programına (High Potentials Leadership Programı) katılmıştır.

Çağatay Abraş; kariyerine Vestel Grup Şirketleri Merkezi Finans Departmanı’nda başlamıştır. Andersen/Ernst &

Young, Unit International ve Garanti Yatırım’da stratejik danışmanlık, kurumsal finansman ve iş geliştirme alanlarında üst düzey yöneticilik yapmıştır. Türkiye Varlık Fonu’nda Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı (Chief Investment Officer) olarak Kasım 2018’de göreve başlayan Çağatay Abraş, son olarak Kibar Holding Strateji ve İş Geliştirme Bölüm Başkanı görevini yürütmüştür.

TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi, TVF Finansal Yatırımlar Yönetim Kurulu Üyesi ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi olan Çağatay Abraş; 1 Haziran 2020 itibarıyla Halk Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi, Halk Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Vakıf Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi görevlerine atanmıştır.

1 Eylül 2020 tarihinde kamu sigorta ve 31 Ağustos 2020 tarihinde kamu emeklilik şirketlerinin birleşmesi itibarıyla Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini yürüten Abraş; iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Muhammed Mahmut ER Yönetim Kurulu Üyesi

2004 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Programcılığından mezun olan Muhammed Mahmut Er sonrasında Bilgisayar Mühendisliği ve İşletme lisans eğitimlerini tamamladı. Bilgi Güvenliği Mühendisliği üzerine Yüksek lisans eğitimini bitiren Er, profesyonel iş hayatına 2004 yılında otomasyon sistemleri sistem danışmanı olarak başladı.

Muhammed Mahmut Er; 2007 yılında, Türkiye’nin ilk web tabanlı ERP firmasında Yazılım Geliştiricisi olarak kariyerine devam etti. ERP, MRP, CRM, PMS, CMS, PAM, LMS modüllerinde Uzman Yazılım Geliştirici, Sistem Analisti ve Proje Yöneticisi olarak 20’den fazla e-dönüşüm projesinde görev aldı. 2010 yılında güvenlik sektöründe çalışmaya başlayıp firma bünyesinde farklı birimlerin yöneticiliğini üstlendi. 2016 yılında Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda Başkan Danışmanı olarak görev aldı.

Burada Proje Yönetim Ofisi ve BTK Akademi’nin kurulması ile ilgili çalışmalar yürüttü.

2018 yılında Türkiye’nin enerji güvenliği için büyük önem arz eden SGOM projesinin koordinasyon görevini devraldı. 2018 yılı sonundan bu yana Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda Bilgi Teknolojileri’nden sorumlu Bakan Danışmanlığı görevini yürüten Er, 18 Ocak 2019 tarihinde EPİAŞ Yönetim Kurulu üyeliğine seçilmiştir. 10 Eylül 2020 tarihinde Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi seçilen Muhammed Mahmut Er, evli ve iki çocuk babasıdır.

Murat AKBALIK

Yönetim Kurulu Bağımsız Üyesi

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1991 yılında mezun olan Murat Akbalık, 1993 yılında Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü’nde yüksek lisans ve 2001 yılında doktora programını tamamlamıştır. Murat Akbalık, 2005 yılında Yardımcı Doçent, 2011 yılında Doçent ve 2017 yılından itibaren Profesör unvanı almıştır.

Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Sermaye Piyasası Bölüm Başkanı, Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Anabilim Dalı Başkanı ve Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdür Yardımcısı görevlerini yürütmektedir.

Murat Akbalık; 1 Haziran 2020 tarihi itibarıyla Halk Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi, Halk Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Vakıf Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi görevlerine atanmıştır.

1 Eylül 2020 tarihinde kamu sigorta ve 31 Ağustos 2020 tarihinde kamu emeklilik şirketlerinin birleşmesi itibarıyla Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini sürdüren Akbalık, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Mehmet AYDOĞDU

Yönetim Kurulu Bağımsız Üyesi

1946 yılında Sivas Divriği’de doğan Mehmet Aydoğdu, 1969 yılında İktisadi ve İdari Bilimler Akademisi, Ekonomi ve İşletme Bölümü’nden mezun olmuştur. Aydoğdu, meslek hayatına 1966 yılında Güneş Sigorta’da çeşitli görevlerde çalışarak başlamış olup 2006 yılında Genel Müdürlük görevini yürütürken emekli olmuştur.

2006 ve 2011 yılları arasında Groupama Sigorta ve Groupama Emeklilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı, 2011-2012 yılları arasında Dubai Sigorta Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmüştür. Aydoğdu ayrıca Güven Sigorta, Vakıf Emeklilik, Motorlu Taşıtlar Sigorta Bürosu, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği ve İstanbul Reasürans yönetim kurullarında çeşitli görevler yürütmüştür.

1 Haziran 2020 itibarıyla Ziraat Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi, Halk Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi ve Vakıf Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi; 2 Haziran 2020 itibarıyla ise Güneş Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi görevlerine atanmıştır. 

Mehmet Aydoğdu; 1 Eylül 2020 tarihinde kamu sigorta ve 31 Ağustos 2020 tarihinde kamu emeklilik şirketlerinin birleşmesi itibarıyla Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Yönetim Kurulu Üyesi görevlerine devam etmektedir. Evli ve iki çocuk babası olan Mehmet Aydoğdu iyi derecede İngilizce bilmektedir.

SERHAT YANIK

Yönetim Kurulu Bağımsız Üyesi

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1991 yılında mezun olan Serhat Yanık, 1994 yılında aynı üniversitenin İşletme Bölümü’nde Yüksek Lisans ve 2000 yılında ise İşletme Bölümü’nde doktora programını tamamlamıştır. Kariyerine, 1991 yılında Maliye Bakanlığı’nda göreve başlayan Yanık, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nde Araştırma Görevlisi, 2000 yılında aynı üniversitede Doktor Araştırma Görevlisi, 2001 yılında ise aynı kurumda Yardımcı Doçent Doktor olarak görevini yürütmüştür.

1999 yılında sigortacılık konusunda araştırmalar yapmak amacıyla altı ay süre ile İngiliz Sigortacılık Enstitüsü’nde (CII) Ziyaretçi Araştırmacı olarak bulunan Yanık, 2008 yılında Doçent ve 2016 yılından itibaren ise Profesör unvanı almıştır. İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe Finansman Anabilim Dalı Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Kitlesel Fonlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü Danışma Kurulu Üyesi olarak görevlerine devam eden Serhat Yanık, Muhasebe, Finans, Denetim ve Sigortacılık alanında çeşitli üniversite ve kurumlarda eğitimler vermektedir. Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ruhsatı (SMMM) ve Kamu Gözetimi ve Muhasebe Standartları Kurumu Bağımsız Denetçi Belgesi’ne de sahip olan Yanık, 25 Haziran 2019 tarihi itibarıyla Güneş Sigorta’da Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve başlamıştır. 31 Ağustos 2020 tarihinde kamu sigorta şirketlerinin birleşmesi itibarıyla 10 Eylül 2020’de Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi görevinden ayrılmıştır.

27 Ocak 2021 tarihi itibarıyla Türkiye Sigorta ve Türkiye Hayat Emeklilik Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi görevine atanan Yanık, iyi derecede İngilizce bilmektedir.

Yönetim Kurulu Üye Değişiklikleri

15 Nisan 2016 tarihinde Yönetim Kurulu Üyesi, 31 Ocak 2019 tarihinde Yönetim Kurulu Başkan Vekili, 25 Haziran 2019 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanan Abdi Serdar Üstünsalih 2 Haziran 2020 tarihinde görevinden ayrılmıştır.

2 Nisan 2018 tarihinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan Hasan Emre 9 Temmuz 2020 tarihinde görevinden ayrılmıştır.

16 Ocak 2019 tarihinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan Atilla Benli 2 Haziran 2020 tarihinde Yönetim Kurulu Başkanı olarak atanmıştır.

25 Haziran 2019 tarihinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan Mikail Hıdır ve Alparslan Şahin 2 Haziran 2020 tarihinde

25 Haziran 2019 tarihinde Yönetim Kurulu Başkan Vekili olarak atanan Muhammet Lütfü Çelebi 9 Temmuz 2020 tarihinde görevinden ayrılmıştır.

2 Haziran 2020 tarihinde Mehmet Aydoğdu ve Murat Akbalık Bağımsız Üye olarak atanmıştır.

Çağatay Abraş, 2 Haziran 2020 tarihinde Yönetim Kurulu Üyesi, 9 Temmuz 2020 tarihinde ise Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak atanmıştır.

25 Haziran 2019 tarihinde Bağımsız Üye olarak atanan Mustafa Ergen 9 Temmuz 2020 tarihinde görevinden ayrılmıştır.

25 Haziran 2019 tarihinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanan Serhat Yanık, 10 Eylül 2020 tarihinde görevinden ayrılmıştır.

Beşir Alper Karayazgan, 9 Temmuz 2020 tarihinde Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmış ve 15 Aralık 2020 tarihinde görevinden ayrılmıştır.

9 Temmuz 2020 tarihinde Ali Araz ve Cenk Kurt Yönetim Kurulu üyesi olarak atanmış olup 10 Eylül 2020 tarihinde görevlerinden ayrılmışlardır.

Muhammed Mahmut Er, 10 Eylül 2020 tarihinde Yönetim Kurulu Üyesi olarak atanmıştır.

TÜRKİYE SİGORTA Yönetim Kurulu Üyeleri

Adı Soyadı Görevi Mesleği Öğrenim

Durumu Tecrübesi (yıl) Son 5 Yılda Ortaklıkta Üstlendiği Görevler

Son Durum İtibarıyla Ortaklık Dışında Aldığı Görevler

Ortaklıktaki Sermaye Payı (%)

Temsil Ettiği

Pay Grubu Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Olup Olmadığı

Yer Aldığı Komiteler ve Görevi Atilla BENLİ Yönetim

Kurulu Başkanı ve Genel Müdür

Sigortacılık Yüksek Lisans 28 Genel Müdür Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği Başkanı, TVF Finansal Yatırımlar Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Güvence Hesabı Yönetim Komitesi Başkanı, TARSİM Tarım Sigortaları Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, JCR Avrasya Derecelendirme AŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili, Birleşik İpotek Finansmanı AŞ Yönetim Kurulu Üyesi, Türk P&I Sigorta AŞ Yönetim Kurulu Üyesi ve Avrupa Konseyi Emeklilik Rezerv Fonu Yönetim Kurulu Üyesi

- - Bağımsız Üye değil Strateji Yönetim

Komitesi Başkanı

Çağatay ABRAŞ Yönetim Kurulu Başkan Vekili

Yatırım

Danışmanlığı Lisans 20 - Türkiye Varlık Fonu

Yatırımlar Genel Müdür Yardımcısı, TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi, TVF Finansal Yatırımlar Yönetim Kurulu Üyesi, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyesi

- - Bağımsız Üye değil Kurumsal Yönetim

Komitesi Üyesi, Strateji Yönetim Komitesi Üyesi

Muhammed

Mahmut ER Yönetim

Kurulu Üyesi Bilgi Teknolojileri Yüksek Lisans 16 -   - - Bağımsız Üye değil Bilgi Teknolojileri

Yönlendirme Komitesi Başkanı Murat AKBALIK Yönetim

Kurulu Üyesi Akademisyen Doktora 27 - Marmara Üniversitesi

Bankacılık ve Sigortacılık Yüksekokulu Sermaye Piyasası Bölüm Başkanı, Marmara Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü Yönetim Kurulu Üyesi, Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Sermaye Piyasası ve Borsa Anabilim Dalı Başkanı ve Marmara Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık Enstitüsü Müdür Yardımcısı

- - Bağımsız Üye Denetim Komitesi

Başkanı, Kurumsal

Kurulu Üyesi Sigortacı Lisans 54 -   - - Bağımsız Üye Denetim Komitesi

Üyesi, Riskin Erken Saptanması Komitesi Üyesi Serhat YANIK Yönetim

Kurulu Üyesi Akademisyen Doktora 30 Yönetim Kurulu

Üyesi  İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İşletme Bölümü Muhasebe Finansman Anabilim Dalı Başkanlığı, İstanbul Üniversitesi Kitlesel Fonlama Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, Türkiye Muhasebe Uzmanları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye İç Denetim Enstitüsü

- - Bağımsız Üye

-Yönetim Kurulu Üyelerinin Hesap Dönemi İçinde Yapılan Toplantılara Katılımları

2020 YILI YÖNETİM KURULU TOPLANTI VE KATILIM LİSTESİ

TARİH Abdi Serdar ÜSTÜNSALİH Muhammet Lütfü ÇELEBİ Atilla BENLİ Çağatay ABRAŞ Muhammed Mahmut ER Mikail HIDIR Alparslan ŞAHİN Hasan EMRE Cenk KURT Ali ARAZ Mehmet AYDOĞDU Murat AKBALIK Mustafa ERGEN Serhat YANIK Beşir Alper KARAYAZGAN Başkan Başkan

Vekili Üye Başkan Başkan ve Genel Müdür

Üye Başkan

Vekili Üye Üye Üye Üye Üye Üye Bağımsız

Üye Bağımsız

Üye Bağımsız

Üye Bağımsız Üye Genel

Müdür ve Üye

8.01.2020                    

31.01.2020                    

8.02.2020                    

14.02.2020                    

6.03.2020                    

23.03.2020                    

24.03.2020                    

22.04.2020                    

6.05.2020                    

2.06.2020 -                        

2.06.2020                    

9.06.2020                    

12.06.2020                    

19.06.2020                    

24.06.2020                    

25.06.2020                    

8.07.2020                    

9.07.2020                      

13.07.2020                      

21.07.2020                      

29.07.2020                      

12.08.2020                      

21.08.2020                      

26.08.2020                      

28.08.2020                      

10.09.2020                          

28.09.2020           -              

15.10.2020                        

26.10.2020                        

30.10.2020                        

15.12.2020                          

√ : Toplantıya katılım, - : Toplantıya katılmama, Turkuaz boyalı: İlgili tarihte Yönetim Kurulu üyeliği olmadığı durumları belirtir.

TÜRKİYE SİGORTA AŞ

YÖNETİM KURULU BAĞIMSIZ ÜYE BAĞIMSIZLIK BEYANI

Türkiye Sigorta AŞ (Şirket) Yönetim Kurulu’nda, mevzuat, esas sözleşme ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ilan edilen Kurumsal Yönetim İlkelerinde belirlenen kriterler kapsamında

“bağımsız üye” olarak görev yapmaya aday olduğumu bu kapsamda;

a) Şirket, şirketin yönetim kontrolü ya da önemli derecede etki sahibi olduğu ortaklıklar ile şirketin yönetim kontrolünü elinde bulunduran veya şirkette önemli derecede etki sahibi olan ortaklar ve bu ortakların yönetim kontrolüne sahip olduğu tüzel kişiler ile kendim, eşim ve ikinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım arasında;

son beş yıl içinde önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda istihdam ilişkim bulunmadığını, sermaye veya oy haklarının veya imtiyazlı payların %5 inden fazlasına birlikte veya tek başıma sahip olmadığımı ya da önemli nitelikte ticari ilişkinin kurulmamış olduğunu,

b) Son beş yıl içerisinde, başta şirketin denetimi (vergi denetimi, kanuni denetim, iç denetim de dâhil), derecelendirilmesi ve danışmanlığı olmak üzere, yapılan anlaşmalar çerçevesinde şirketin önemli ölçüde hizmet veya ürün satın aldığı veya sattığı şirketlerde, hizmet veya ürün satın alındığı veya satıldığı dönemlerde, ortak (%5 ve üzeri), önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda çalışan veya yönetim kurulu üyesi olmadığımı,

c) Bağımsız yönetim kurulu üyesi olmam sebebiyle üstleneceğim görevleri gereği gibi yerine getirecek mesleki eğitim, bilgi ve tecrübeye sahip olduğumu,

ç) Bağlı oldukları mevzuata uygun olması şartıyla, üniversite öğretim üyeliği hariç, üye olarak seçildikten sonra kamu kurum ve kuruluşlarında tam zamanlı çalışmıyor olduğumu,

d) 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu (G.V.K.)’na göre Türkiye’de yerleşmiş sayıldığımı,

e) Şirket faaliyetlerine olumlu katkılarda bulunabilecek, şirket ile pay sahipleri arasındaki çıkar çatışmalarında tarafsızlığını koruyabilecek, menfaat sahiplerinin haklarını dikkate alarak özgürce karar verebilecek güçlü etik standartlara, mesleki itibara ve tecrübeye sahip olduğumu, f) Şirket faaliyetlerinin işleyişini takip edebilecek ve üstlendiğim görevlerin gereklerini tam olarak yerine getirebilecek ölçüde şirket işlerine zaman ayırabiliyor olduğumu,

g) Şirketin yönetim kurulunda son on yıl içerisinde altı yıldan fazla yönetim kurulu üyeliği yapmamış olduğumu,

ğ) Şirketin veya şirketin yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortakların yönetim kontrolüne sahip olduğu şirketlerin üçten fazlasında ve toplamda borsada işlem gören şirketlerin beşten fazlasında bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev almıyor olduğumu,

h) Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilen tüzel kişi adına tescil ve ilan edilmemiş olduğumu, beyan ve taahhüt ederim.

Mehmet AYDOĞDU

TÜRKİYE SİGORTA AŞ

YÖNETİM KURULU BAĞIMSIZ ÜYE BAĞIMSIZLIK BEYANI

Türkiye Sigorta AŞ (Şirket) Yönetim Kurulu’nda, mevzuat, esas sözleşme ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ilan edilen Kurumsal Yönetim İlkelerinde belirlenen kriterler kapsamında

“bağımsız üye” olarak görev yapmaya aday olduğumu bu kapsamda;

a) Şirket, şirketin yönetim kontrolü ya da önemli derecede etki sahibi olduğu ortaklıklar ile şirketin yönetim kontrolünü elinde bulunduran veya şirkette önemli derecede etki sahibi olan ortaklar ve bu ortakların yönetim kontrolüne sahip olduğu tüzel kişiler ile kendim, eşim ve ikinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım arasında;

son beş yıl içinde önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda istihdam ilişkim bulunmadığını, sermaye veya oy haklarının veya imtiyazlı payların %5 inden fazlasına birlikte veya tek başıma sahip olmadığımı ya da önemli nitelikte ticari ilişkinin kurulmamış olduğunu,

b) Son beş yıl içerisinde, başta şirketin denetimi (vergi denetimi, kanuni denetim, iç denetim de dâhil), derecelendirilmesi ve danışmanlığı olmak üzere, yapılan anlaşmalar çerçevesinde şirketin önemli ölçüde hizmet veya ürün satın aldığı veya sattığı şirketlerde, hizmet veya ürün satın alındığı veya satıldığı dönemlerde, ortak (%5 ve üzeri), önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda çalışan veya yönetim kurulu üyesi olmadığımı,

c) Bağımsız yönetim kurulu üyesi olmam sebebiyle üstleneceğim görevleri gereği gibi yerine getirecek mesleki eğitim, bilgi ve tecrübeye sahip olduğumu,

ç) Bağlı oldukları mevzuata uygun olması şartıyla, üniversite öğretim üyeliği hariç, üye olarak seçildikten sonra kamu kurum ve kuruluşlarında tam zamanlı çalışmıyor olduğumu,

d) 31/12/1960 tarihli ve 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu (G.V.K.)’na göre Türkiye’de yerleşmiş sayıldığımı,

e) Şirket faaliyetlerine olumlu katkılarda bulunabilecek, şirket ile pay sahipleri arasındaki çıkar çatışmalarında tarafsızlığını koruyabilecek, menfaat sahiplerinin haklarını dikkate alarak özgürce karar verebilecek güçlü etik standartlara, mesleki itibara ve tecrübeye sahip olduğumu, f) Şirket faaliyetlerinin işleyişini takip edebilecek ve üstlendiğim görevlerin gereklerini tam olarak yerine getirebilecek ölçüde şirket işlerine zaman ayırabiliyor olduğumu,

g) Şirketin yönetim kurulunda son on yıl içerisinde altı yıldan fazla yönetim kurulu üyeliği yapmamış olduğumu,

ğ) Şirketin veya şirketin yönetim kontrolünü elinde bulunduran ortakların yönetim kontrolüne sahip olduğu şirketlerin üçten fazlasında ve toplamda borsada işlem gören şirketlerin beşten fazlasında bağımsız yönetim kurulu üyesi olarak görev almıyor olduğumu,

h) Yönetim Kurulu üyesi olarak seçilen tüzel kişi adına tescil ve ilan edilmemiş olduğumu, beyan ve taahhüt ederim.

Murat AKBALIK

TÜRKİYE SİGORTA AŞ

YÖNETİM KURULU BAĞIMSIZ ÜYE BAĞIMSIZLIK BEYANI

Türkiye Sigorta AŞ (Şirket) Yönetim Kurulu’nda, mevzuat, esas sözleşme ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından ilan edilen Kurumsal Yönetim İlkelerinde belirlenen kriterler kapsamında

“bağımsız üye” olarak görev yapmaya aday olduğumu bu kapsamda;

a) Şirket, şirketin yönetim kontrolü ya da önemli derecede etki sahibi olduğu ortaklıklar ile şirketin yönetim kontrolünü elinde bulunduran veya şirkette önemli derecede etki sahibi olan ortaklar ve bu ortakların yönetim kontrolüne sahip olduğu tüzel kişiler ile kendim, eşim ve ikinci dereceye kadar kan ve sıhri hısımlarım arasında;

son beş yıl içinde önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda istihdam ilişkim bulunmadığını, sermaye veya oy haklarının veya imtiyazlı payların %5 inden fazlasına birlikte veya tek başıma sahip olmadığımı ya da önemli nitelikte ticari ilişkinin kurulmamış olduğunu,

b) Son beş yıl içerisinde, başta şirketin denetimi (vergi denetimi, kanuni denetim, iç denetim de dâhil), derecelendirilmesi ve danışmanlığı olmak üzere, yapılan anlaşmalar çerçevesinde şirketin önemli ölçüde hizmet veya ürün satın aldığı veya sattığı şirketlerde, hizmet veya ürün satın alındığı veya satıldığı dönemlerde, ortak (%5 ve üzeri), önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda çalışan veya yönetim

b) Son beş yıl içerisinde, başta şirketin denetimi (vergi denetimi, kanuni denetim, iç denetim de dâhil), derecelendirilmesi ve danışmanlığı olmak üzere, yapılan anlaşmalar çerçevesinde şirketin önemli ölçüde hizmet veya ürün satın aldığı veya sattığı şirketlerde, hizmet veya ürün satın alındığı veya satıldığı dönemlerde, ortak (%5 ve üzeri), önemli görev ve sorumluluklar üstlenecek yönetici pozisyonunda çalışan veya yönetim

Belgede 2020 Faaliyet Raporu (sayfa 99-113)