• Sonuç bulunamadı

ElektrikPort'tan İTÜ'ye Ödül

Belgede MADENCİLİK Dosya:Dosya: (sayfa 87-90)

İTÜ’nün dünya sıralamalarındaki güçlü ve istikrarlı yükselişi devam ediyor. 2014-2015 sonuçlarına göre, Asya’nın en iyi üniversite-leri arasında İTÜ 19.’luğa yükseldi.

Dünyanın en prestijli akademik sı-ralamaları arasında yer alan Times Higher Education (THE) World Uni-versity Ranking, “Asya Üniversiteleri Sıralaması 2014-2015 Raporu ya-yımlandı. İTÜ 2013’te 38. olan yeri-ni, geçen yıl 24.’lüğe yükseltmişti. Bu yıl ise 5 basamak daha ilerleyerek 19. sırayı aldı.

En yüksek puan atıf

THE, üniversiteleri “eğitim, araştırma, atıf,

farklı açılardan anlam taşıdığına dikkat çekerek, İTÜ’nün dünyadaki prestijli ko-numunu sağlamlaştırmasının yanı sıra öğrencilerimize ve akademisyenlerimize açılacak yeni kapılar için sıralama so-nuçlarını önemsediklerini belirtti. Karaca, İTÜ’nün köklü bir akademik geleneğe sahip olduğuna ve güne değil geleceğe göre adım atması gerektiğini söyleyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

“İTÜ bir araştırma üniversitesi, ilkle-rin üniversitesi. Önceliğimiz her zaman akademik ve bilimsel gelişim. Baktığı-mızda istisnasız tüm en iyi üniversiteler sıralamasında İTÜ adı vardır. Artık dünya uzmanlaşma üniversitelerine doğru yol alıyor ve İTÜ de bu anlamda mühen-dislik eğitimindeki farkını hem Türkiye çapında hem de küresel ölçekte orta-ya koyuyor. Biz üniversitemizin 250. yıl hedefleri arasına kıtamızda en iyi ilk 10, dünyada ise en iyi ilk 50 arasında her zaman bulunabilmeyi koyduk. Bu hedef için doğru stratejiler ile ilerlediğimizi ve

çalışmalarımızın olumlu kazanımlarını sağladığımızı görebilmek mutluluk veri-ci. Biz dev sıçramalar değil, temeli sağ-lam istikrarlı bir yükseliş hedefliyoruz. Bir akademik kurum için anlamlı olan böyle bir gelişimdir. Yükselmek kadar bulunduğunuz yerde kalabilmek ve hep en iyiler arasında yer alabilmek de zor-dur. Bunu başaracak altyapıyı oluşturma gayretini veriyoruz.”

Karaca, Asya üniversiteler sıralama-sında ilk 20’de 3, ilk 50’de 6 üniversite yer almasının gurur verici olduğunu be-lirterek, “En iyileri arasına girme başarısı göstermiş tüm üniversitelerimizi kutluyo-rum. Bu ve benzeri prestijli sıralamalar-da ülkemizden ne kasıralamalar-dar çok üniversite yer alırsa o kadar gurur duyarız” dedi.

Dünya sıralamasında İTÜ ile bir-likte Türkiye’den ODTÜ ve Boğaziçi de ilk 20'ye girerek ülkemizi başarıy-la temsil etti.

uluslararası etki ve sanayi gelirleri” olmak üzere 5 kategorideki verilere göre sırala-dı. İTÜ en yüksek puanı, atıf oranıyla elde ederken, onu sırasıyla; sanayi gelirleri,

uluslararası etki, araştırma ve eğitim izledi.

Asya’nın en iyi üniversiteleri sı-ralamasında ilk 20’de Türkiye’den 3 üniversite yer alırken, İTÜ ile birlikte ODTÜ ve Boğaziçi de listede ülke-mizi temsil etti.

Rektör: ‘Hedefimiz sağlam temellerle ilerleyiş’

Rektör Prof. Dr. Mehmet Karaca, dün-ya üniversiteleri sıralama sonuçlarının

Prof. Dr. Oğuz Okay, büyük bir başarı daha kazanarak Alexander von Humboldt Vakfı’nın yaşamboyu bilimsel katkı ve araş-tırma başarısı için verilen ‘Georg Forster Araştırma Ödülü’ne layık görüldü. Bu pres-tijli ödül, Humboldt Vakfı’nın 11 Haziran’da Berlin’de düzenlediği Ödül Töreni’nde Oğuz Okay’a sunuldu.

Törende, Ödül takdimi öncesi yapı-lan sunumda Oğuz Okay şöyle tanıtıldı: "İstanbul Teknik Üniversitesi, Türkiye´den; araştıma aktiviteleri, yumuşak polimer mal-zemelerin ve polimer jellerin yapıları ile özellikleri arası ilişkilere

yoğun-laşmıstır. Kendi-kendini onarma özelliğine sahip jeller üzerine te-mel araştırmalardan, denizlerde petrol döküntülerine bir çözüm olacak tekrar kullanılabilir sor-bent malzemelerin geliştirilme-sine kadar genis bir alanda çok sayıda önemli bilimsel katkıları vardır. Kendisi su an Almanya´-da kendini onaran malzemeler-le ilgili ayrıntılı araştırmalarını sürdürmektedir. Profesör Okay, Berlin Helmholtz Malzemeler ve Enerji Araştırma Merkezi‘nde Profesor Matthias Ballauff tara-fından ağırlanmaktadır."

petrol döküntülerini toplayan tekrar kulla-nılabilir emici malzemeler, kendi kendini onarabilen ve şekil hafızalı malzemeler gibi yeni teknolojik ürünler geliştirdi, çok sayı-da uluslararası araştırma projesi ve eğitim faaliyetine katıldı, pek çok bilimsel etkinlik düzenledi.

Humboldt Vakfı'nın 60 bin EURO tuta-rındaki ödülünün yanısıra Prof. Dr. Okay’ın, bilimsel araştırmalarına katkıda bulunmak ve bilimsel konferanslara yönelik seyahat-lerinde kullanmak üzere 25 bin EURO tuta-rında ek para desteği de verildi.

Ödül kapsamında ayrıca, dilediği bir araştırma grubu ile bir araştırma projesin-de bir yıl çalışmak üzere Almanya'ya davet edilen Oğuz Okay, Berlin Helmholtz Mal-zemeler ve Enerji Araştırma Merkezi’nde çalışmalarına başladı. Okay, Almanya’daki çalışmalarını İTÜ’deki çalışmaları ile birlikte sürdürüyor, İstanbul-Berlin arasında sürekli gidip-geliyor.

Okay’ın çalışmalarını sürdürdüğü Hel-mholtz Berlin Malzeme ve Enerji Araştırma Merkezi (HZB)’nde, üniversitelerle sıkı iş-birliği içine bilimsel araştırmalar yapılıyor.

Oğuz Okay’ın İTÜ’deki laboratuvarında sürdürülen çalışmalar sonucu, hidrofobik etkileşmeler yoluyla kendi kendini onara-bilen şekil hafızalı malzemeler geliştirilmiş olup, bu malzemelerin ayrıntılı iç yapıla-rı, şu anda HZB’de Georg Forster ödülü kapsamında HZB araştırıcıları ile işbirliği halinde inceleniyor.

Prof. Dr. Oğuz Okay

1977 yılında İstanbul Üniversitesi Kimya Mü-hendisliği Bölümünden mezun olan Oğuz Okay, 1981 yılında Viyana Teknik

Üniversi-tesi Makromoleküler Kimya Ens-titüsü’nde doktora çalışmalarını tamamladı. Türkiye, Almanya, ve ABD’de çeşitli üniversite ve araş-tırma merkezlerinde araş- araş-tırmalar yapan Okay, 1998 yılından beri İTÜ Kimya Bölümü’nde Öğretim Üyesi olarak çalışıyor. 1990 TU-BİTAK Teşvik Ödülü, 1994 Sedat Simavi Fen Bilimleri Ödülü, 2005 TÜBİTAK Bilim Ödülü ve 2007 yı-lında İTÜ Vakfı Bilim Ödülü’nü alan Okay'ın uluslararası dergilerde ya-yınlanmış olan 150 civarında ma-kalesi ve 4 patenti bulunmaktadır. Çalışmalarına 5000 civarında atıf-ta bulunulmuş olup H-göstergesi (Hirsch index) 38’dir.

Georg Forster Araştırma Ödülü, buluş-ları ve yeni teorileri ile bilime uluslararası düzeyde önemli katkı sağlayan ve bilimsel araştırmalarıyla gelişmekte olan ülkelerin sorunlarını çözebilme potansiyeli yüksek araştırmacılara veriliyor. Tüm bilimsel araş-tırma alanlarını kapsayan bu ödül, her yıl en fazla 4 kişiye veriliyor.

İTÜ Kimya Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Oğuz Okay, yumuşak ve akıllı polimer malzemelerin yapıları ve özellikleri arası ilişkileri aydınlatan araştırmaları nedeniyle bu ödüle layık görüldü. Okay, denizlerde

Prof. Dr. oğuz okay’a

Prestijli Uluslararası Ödül

Humboldt Vakfı Bilim Ödülü töreninden.

Oğuz Okay, ödülünü Alexander von Humboldt Kurumu Başkanı Prof. Schwarz’tan aldı.

İTÜ Facilis Otomobil Takımı, Hollanda’da düzenlenen “Shell Eco Marathon”a katı-larak, üniversitemizi başarıyla temsil etti. Öğrencilerimiz, 1 litre benzin ile 171 km yol alan araçları ile yarıştıkları kategoride Tür-kiye 1.’si oldu.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bö-lümü öğrencileri, Uluslararası Mikrodalga Sempozyumu’na katılarak projeleriyle 3 ödül aldı.

Mayıs ayında Amerika’da düzenlenen “IMS 2015 - International Microwave Sym-posium” kapsamında Öğrenci Tasarım Yarış-maları gerçekleştirildi. Rektörlüğün desteği

Akçansa tarafından bu sene 6.’sı dü-zenlenen “Betonik Fikirler Proje Yarış-ması”ndan, İTÜ öğrencileri dereceyle döndü.

“Değişim Senin Fikrinle Başlasın” sloganıyla düzenlene yarışmanın ödül töreni, Sabancı Holding’te

gerçekleş-Tasarımıyla finalde

Aracı tasarlarken macaw kuşundan esinle-nen öğrenciler, yarışmanın tasarım ödülün-de ödülün-de finale kaldı. İTÜ Facilis Takım Kapta-nı, Makina Mühendisliği Bölümü Öğrencisi Samet Akşit, zorlu bir süreçten geçtiklerini ve çok emek harcadıklarını belirterek, şun-ları kaydetti:

“Ekip olarak çok yorucu bir hafta ge-çirdik. Yarışmayı tamamlamamız için 4 hakkımız vardı ilk üç hakkımızda aracımız-da arızalar oluştu ve onları giderdik. Son hakkımızda da yarışı tamamladık ve ekip olarak çok sevindik. Bizim açımızdan şu an için her şey çok güzel gidiyor. Birçok ga-zetede ve sosyal medyada çalışmalarımız paylaşılıyor, okulumuzu temsil etmenin gu-rurunu yaşıyoruz. Ekibimiz ile ilgili güncel paylaşımları itufacilis adıyla kullandığımız sosyal medya hesaplarımızdan takip ede-bilirsiniz. Tüm İTÜ ailesine destekleri için çok teşekkür ediyor, bizi izlemelerini isti-yoruz. Gelecek yıllarda da üniversitemizi yarışlarda temsil edeceğiz ve daha yüksek dereceler elde edeceğimize inanarak ça-lışıyoruz.”

ile 7 öğrencinin katıldığı yarışmada, ekip liderliğini Ar. Gör. Yük. Müh. Osman Ceylan üstlendi.

Birincilik Ödülünü, “Küp Uydular İçin Ya-zılım Tanımlı Radyo ve Yer İstasyonu Sistemi Tasarımı” ile Onur Çakar, Alican Çağlar, Baha-dır Tuğrel, Kaan Kula ve Oğuz Kışlal’dan olu-şan ekip aldı. Eşref Türkmen, “Ayarlanabilir X Band Osilatör Tasarımı” ile hem 1.’lik ödülüne değer görüldü hem de IEEE-MTT Lisans Ba-şarı Bursu kazandı. “Paketlenmiş SIW Süzgeç Tasarımı” projesi ise Ahmet Önal ve Osman Ceylan'a İkincilik ödülünü getirdi.

Rotterdam’da gerçekleştirilen ve 226 takımın yer aldığı yarışta, öğrencilerimiz benzinli prototip kategorisinde maratona katıldı. Aynı kategoride toplam 60 takım yarışırken, bunlardan 6’sı Türkiye’deki üni-versitelerdendi.

tirildi. Sektörde farkındalık yaratacak fikirler geliştirmek, sürdürülebilir ge-lecekte çimento ve betonun önemini vurgulamak, farklı disiplinlerde pa-zarlama projeleri geliştirmek amacıyla geleneksel hale getirilen yarışmaya, bu yıl 44 üniversiteden 316 öğrenci katıldı.

İTÜ öğrencileri Anıl Toraman, Burak İnce, Nizamettin Sami Harputlu ve Re-fik Çolakoğlu’ndan oluşan “Betonarge” takımı, tasarladığı “Manyetik Beton” projesiyle 3.’lük ödülünün sahibi oldu.

Belgede MADENCİLİK Dosya:Dosya: (sayfa 87-90)

Benzer Belgeler